A ZEISS újradefiniálja a progresszív lencséket!

A látásunkat egyre extrémebb módokon tesszük próbára az utóbbi években. Laura Rochaval arról beszélgetünk, hogyan számol ezekkel a kihívásokkal az új ZEISS Progressive kínálat.

A ZEISS lencsekialakításokat folyamatosan optimalizáljuk annak érdekében, hogy szemünk mindig megbirkózzon a modern világ egyre változó kihívásaival. A ZEISS semmit sem bíz a véletlenre: az optika területén szerzett sokéves tapasztalata, szemüvegviselők visszajelzéseit tartalmazó hatalmas adatbázisa és speciális cégen belüli technológiái, eljárásai és szoftverei adnak alapot az olyan termékek megalkotásához, amelyek pontosan napjaink igényeihez igazodnak. A ZEISS garantálja, hogy kizárólag műszakilag fejlett termékei és tökéletesen tesztelt technológiái kerülnek a piacra. A ZEISS négy teljesítménykategória bevezetésével a teljes progresszív kínálatát újrafogalmazta. Arról kérdeztük Laura Rochat, a ZEISS progresszív lencsékért felelős termékmenedzserét, mitől olyan különlegesek az új progresszív lencsék.  

JOBB LÁTÁS: A teljesen új ZEISS Progressive kínálat kialakítása hosszú időbe telt. Először is miért volt szükség a ZEISS progresszív lencsék új kialakítására?

A ZEISS újradefiniálja a progresszív lencséket!

Laura Rocha: Ha körbenézünk és elgondolkozunk egy pillanatra, hamar rájövünk, milyen sokat változott az életünk az utóbbi években. A két legjobb példa, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, milyen képet sugallunk, és hogy mindennapjaink egyre nagyobb mértékben digitalizálódnak. Ma már szinte teljes mértékben digitális eszközökre támaszkodunk. Akár asztali számítógépet, laptopot, tabletet vagy okostelefont használunk, állandó mobilkapcsolatban állunk üzletfeleinkkel, barátainkkal és családtagjainkkal. Bár a modern technológiák szórakoztatóak és segítik a mindennapos munkánkat, fontos tudni, hogy újabb igénybevételt jelentenek szemünk számára, s így fáradtságot és egyéb tüneteket okoznak. Az, hogy tekintetünk sűrűn vált közeli és távoli tárgyak között nagy erőfeszítést igényel a szemünktől. Sajnos szemünk nem fejlődik olyan gyorsan, mint a digitális világ és nem lehet olyan egyszerűen „frissíteni”, mint egy tabletet! A ZEISS vezető innovációs és technológiai vállalatként azért vezette be az új progresszív kínálatát, hogy jobban megfeleljen a szemüvegviselők igényeinek ebben az „új” világban és kényelmes, stresszmentes látást kínáljon.

JOBB LÁTÁS: Mitől olyan különlegesek a ZEISS progresszív lencsék a többi márkához képest? Mik a különbségek?

Laura Rocha: Az elkülönülés a kulcsszó. A korábbi ZEISS lencsékhez és más gyártók progresszív lencséihez képest az új ZEISS Progressive kínálat kialakítása nem csak arra figyel, hogy a látás minden távolságnál természetes és zökkenőmentes legyen. A hangsúlyt most a közeli tartományra fordítjuk. Ide tartozik a mindennapos munkához, tablethez és okostelefonhoz szükséges közeli munkatávolság és a normál olvasótávolság is. A kialakítást úgy optimalizáljuk, hogy a szemmozgás dinamikus lehessen közelről távolra és vissza. Szabadon mozoghat anélkül, hogy elfáradna vagy szédülne. Ezt egyedi innovációnk, a Digital Inside® Technology biztosítja.

Ezenfelül: a Precision Technológia bármilyen korrekció mellett rendkívüli egyensúlyba hozza a vonzó megjelenést és a kiváló optikai minőséget. Mindannyiunknak fontos, hogyan látnak minket mások, milyennek látjuk önmagunkat, és hogy milyen jól látunk!

Az apró részletektől kezdve egészen az összetett technológiákig számos tényező biztosítja a ZEISS progresszív lencsék egyediségét. Nemcsak azért, mert biztosítják a már említett előnyöket, hanem azért is, mert a lencsék bármilyen keretbe illeszkednek. Mind tudjuk, hogy a divatirányzatok egyre gyorsabban változnak. A progresszív lencsék különleges tulajdonsága, hogy a viselőnek kényelmes látást nyújtanak az összes látómezőben. Azonban ez megváltozhat, ha a viselő új keretet választ. Mostanáig az optikusoknak szembe kellett nézniük azzal a kihívással, hogy megtalálják a középutat a „régi”, megszokott progresszív lencse és az új keret új lencséi között annak érdekében, hogy minimalizálják az esélyt a viselő látásteljesítményének és kényelmének csökkenésére.

Az általunk fejlesztett világinnováció, az Adaptation Control Technológia lehetővé teszi az optikusok számára, hogy az új olvasórész elhelyezésénél figyelembe vegyék a viselő korábbi vizuális szokásait és az új korrekciót is. Ezzel megelőzhető a közeli látás romlása még akkor is, ha a viselőnek magasabb dioptriára van szüksége. Az eredmény: gyors és könnyű megszokás!

Ezenfelül a FrameFit®+ Technology megkönnyíti a progresszív lencse látómezőinek kialakítását szokatlan keretformák esetén is, például a jelenleg divatos aviátornál. Divatos keretforma és progresszív lencse – összeegyeztethetetlen feltételek? Többé már nem!

JOBB LÁTÁS: Hogyan változtak meg a progresszív szemüveget viselők igényei?

Laura Rocha: Egyre többet várunk lencsénktől. Néhány évvel ezelőtt véletlenül sem jutottak volna eszünkbe azok a kihívások, amelyekkel ma nap mint nap szembenézünk.
Most az olvasórész kialakításán dolgozunk, hogy beépítsük az okostelefonokhoz és tabletekhez szükséges egyre rövidebb távolságot, amely nagyjából 35 cm. Ez nagyobb megterhelést jelent szemünknek.
Mindannyian mindig éles látásra vágyunk, akkor is, ha folyton egyik távolságból a másikra váltjuk tekintetünket. Ez megerőlteti a szemet.
Dinamikusak akarunk lenni, nem akarjuk, hogy progresszív lencsénk akadály legyen.
Jól szeretnénk látni és kinézni is, függetlenül attól, milyen korrekcióra van szükségünk.
A személyre szabottság és a viselő életstílusához való alkalmazkodás egyre fontosabb. Mind egyediek vagyunk, nagyon sajátos igényekkel.

ZEISS Technológiák

Precision
Pure

Precision
Plus

Precision
Superb

Individual 2

 

Szemre optimalizált

Szemre és keretre optimalizált

Szemre, keretre és arcra optimalizált

Szemre, keretre, arcra, a mindennapok fő tevékenységeire optimalizált

IndividualFit® Technológia

 

 

 

Luminance Design®Technológia

 

 

 

FaceFit Technológia

 

 

Adaptation Control Technológia

 

FrameFit®+ Technológia

 

Digital Inside® Technológia

Precision Technológiával

JOBB LÁTÁS: Milyen szerepe van a divatnak a progresszív lencséknél?

Laura Rocha:Az esztétika nagyon fontos – nemcsak a keret kiválasztásánál, de a lencse fejlesztésénél is. A ZEISS-nél mi mindig a keret, a lencse és a viselő látásteljesítményének tökéletes összhangját keressük. Ez az, amiért a Precision Technológia abszolút nélkülözhetetlen, és amiért az az összes új progresszív lencsénk alapvető része. Ez a technológia az esztétikus lencse és a viselő látásteljesítményének tökéletes egyensúlyát teszi lehetővé – bármilyen dioptriáról legyen is szó.
Ma már nagy a szabadságunk a mindennapjainkban. Miért épp az életstílusunkkal vagy a megjelenésünkkel kapcsolatban kötnénk kompromisszumot?

JOBB LÁTÁS: Sajnos még mindig sokan ódzkodnak attól, hogy megvegyék első progresszív szemüvegüket. Azt hiszik, nehezen fognak hozzászokni. Nekik milyen tanácsot adna?

Laura Rocha: Ez az új progresszív lencsékkel már a múlté. Hatalmas fejlődés van a szemüveglencsék gyártásánál és fejlesztésénél használt technológiák mögött. Az optikusoknak már nem kell ezt mondaniuk ügyfeleiknek: „Először kis időbe telhet, mire megszokja a szemüvegét.” A modern lencsék fejlesztésében fontos szerepet játszanak az anatómiai sajátosságok és a vizuális szokások is. Ezáltal a megszokás könnyebben és gyorsabban történik.
Egy egyszerű példa: Most először bevezettük a kettős olvasórészt, amely megfelel az analóg és a digitális használatnak is, így a viselőnek kényelmes látást nyújt a közeli tartományban miközben a viselő a nyakát és a hátát is optimálisan tartja a tabletek, okostelefonok és asztali számítógépek használata közben.

JOBB LÁTÁS: Hadd térjünk vissza az IndividualFit® Technológiára és a Luminance Design® Technológiára: mi a titka ezeknek a technológiáknak és hogyan biztosítanak magasabb fokú személyre szabottságot? Milyen viselőknek szánják ezeket a technológiákat?

Laura Rocha: A titok a viselőben rejlik. Ez nagyon rejtelmesen hangzik, de ettől még igaz. Az az igazság, hogy mindkét technológia a saját személyes „valóságunkon” alapul. A Luminance Design® Technológia a viselő valós pupillaátmérőjét használja fel, ami személyenként változik, az IndividualFit® Technológia pedig figyelembe veszi a viselő vizuális profilját és mindennapjainak fő tevékenységét.

A kialakítás során szerepet játszik többek között a pupilla átmérője és a retinát érő fény. Ha erre a célra csak egy fénysugarat használunk, a kapott átmérő parányi vagy nulla. Lépjünk eggyel tovább. A Luminance Design® Technológia 3,3 mm-es átlagos pupillaátmérőt használ, azaz a retinát érő fénynyaláb átmérője 3,3 mm. Ez sokkal közelebb van a valósághoz, igaz? Az átmérő kiszámításához a viselő életkorának megfelelő átlagos pupillaátmérőt és a viselő mindennapjainak fő tevékenységére jellemző fényviszonyokat is figyelembe vesszük. Ezáltal zökkenőmentes átmenetet kapunk a progresszív lencse homályos zónái (optikai szempontból bizonytalan) és az éles látás területei között. Ez a viselő számára „képúszásként” jelenik meg, amikor mozgás közben a lencse egyik széléről a másikra vezetik tekintetüket. És végül, de nem utolsó sorban: A viselő látásteljesítménye gyenge fényviszonyok között és beltérben tág pupilla mellett is javul.

JOBB LÁTÁS: Egyszerűen hihetetlen mi van egy progresszív lencse gyártása mögött! De miért olyan fontos a viselő mindennapjainak fő tevékenysége a progresszív lencse gyártása során?

Laura Rocha: Mind más igényeket támasztunk a látásunkkal szemben – különösen, amikor dolgozunk vagy kikapcsolódunk. Itt jön a képbe az IndividualFit® Technológia titka, hiszen lehetővé teszi, hogy a látómezőket a viselő vizuális szokásainak megfelelően szabjuk személyre. Egy példa: Az egypetéjű ikrekben minden közös, még a DNS-ük is! Ez vajon azt is jelenti, hogy pontosan ugyanolyan típusú progresszív lencsére van szükségük még akkor is, ha egyikük rendőr, másikuk pedig író? A válasz igen. A ZEISS-szel ez lehetséges. Az esetleg enyhén eltérő dioptriákon kívül a ZEISS Progressive Individual 2 lencse látómezőit is lehet optimalizálni a foglalkozásukból adódó különböző vizuális igényeknek megfelelően. Az író lencséjének olvasórésze 30%-kal lesz nagyobb, a rendőr lencséjének köztes tartománya (vagy progresszív zónája) pedig 28%-kal. Így mindkettőjük progresszív lencséjének olyan lesz a kialakítása, amely a napi munkájukhoz optimális.

JOBB LÁTÁS: Az új progresszív lencse mögött álló technológiák közül személy szerint Önnek melyik a legérdekesebb?

Laura Rocha: Nagyon örülök, hogy ezt megkérdezte! Az új ZEISS Progressive kínálat az összes viselő minden igényét kielégíti. Mind egyediek vagyunk, sajátos igényekkel. Ez az oka annak, hogy nem tudok egy konkrét technológiát megnevezni. Azt azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy az új ZEISS progresszív lencsék mérhetetlenül ötletesek, mégis egyszerűek. Ezeket a lencséket hús-vér emberek tesztelték, könnyű velük dolgozni, megkönnyítik az optikus munkáját és felülmúlják a viselő elvárásait.

JOBB LÁTÁS: Ugorjunk tíz évet előre... Fognak még fejlődni a progresszív lencsék vagy már mindent kitaláltunk, amit gyártani lehet?

Laura Rocha: Mindent? Semmi esetre sem! Csak most kezdődik a szemüveglencsék terén a forradalom. Gondolom, megérti, hogy nem adhatok betekintést a közelgő innovációkba. Hiszen mindig jó meglepni az embereket. És a ZEISS mindenkit meg fog lepni, erről biztosíthatom.
Felkeltettem az érdeklődését?

JOBB LÁTÁS: Mindenképp!

Laura Rocha: Már csak egy dolgot szeretnék elmondani:
Az interjú során a ZEISS új progresszív lencséi mögött álló technológiák titkairól kérdezett. A ZEISS fejlesztési csapat nagyszerű globális együttműködésének köszönhetően igazából nagyon nehéz lesz lemásolni az új Progressive kínálatot. Erre sosem lett volna mód a különböző országok dolgozóinak elkötelezettsége és teljesítménye nélkül, akik ötleteikkel és tapasztalatukkal erősítették a fejlesztést. Ez nem egyetlen osztály ötlete volt, hanem a cégen belül sok önálló dolgozó csapatmunkájának eredménye. Hadd említsek meg néhányat: David Sinott keltette fel az érdeklődésünket a projektben rejlő hatalmas lehetőség iránt és Claude Labeeuw (USA) ötlete indította be az Inside Digital Technológia fejlesztését. A marketing osztály érdeme, hogy az ikonok segítségével a portfólió világos és érthető. A francia és spanyol kollégáink kérései és visszajelzései vezettek később az optikusoknak szóló progresszív lencse applikáció kifejlesztéséhez. És természetesen a műszaki fejlesztés területén dolgozó kutatók és mérnökök lankadatlan erőbedobását is szeretném megemlíteni. Manuela Weinreich-nek is jár a köszönet, aki termékmenedzserként a projekt részeit egységes egésszé fésülte össze és mindig mindenre figyelt. Ez tökéletes alapot adott Christoph Winternek, Anke Henslernek és jómagamnak, hogy a projektet minden országban bevezessük.

Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Progresszív lencsék – apró remekművek A progresszív lencsével ellátott szemüveg ideális látást biztosít azok számára, akiknek különböző távolságok esetén van szükségük szemkorrekcióra.
Üveg szemüveglencsék progresszív szemüveglencsét viselőknek: lencsék az üveg rajongóinak További fejlesztések a ZEISS szemüveglencse-kínálat terén – Miért kihagyhatatlan ajánlat az üveg progresszív lencse?
Különleges progresszív szemüvegek Minden helyzethez létezik tökéletes progresszív szemüveg? A munkánkhoz? Kedvenc sportunkhoz vagy hobbinkhoz?

Kapcsolódó termékek