Progresszív lencsék – apró remekművek

A progresszív lencsével ellátott szemüveg ideális látást biztosít azok számára, akiknek különböző távolságok esetén van szükségük szemkorrekcióra.

A progresszív lencsék tulajdonképpen az optikai világ kis csodái. Nem számít, hogy milyen szemüveget írtak fel Önnek vagy milyen látásigénye van, ez biztosítja az éles és kényelmes látást gyakorlatilag minden távolságra. Könnyen hozzá lehet szokni és a bifokális szemüveggel ellentétben nincsenek csúnya vonalak a lencséken.

Mi az a progresszív lencse?

A progresszív vagy multifokális lencse tiszta, vonalmentes lencse egyetlen felületen, különböző nagyítási teljesítménnyel. A rövid- és távollátás korrekciójára egyaránt használatos, használója számára megadva ezzel a tökéletes látás élvezetét még az átmeneti látómezőkben (köztes távolságokban) is.

A trifokális és bifokális lencséken a progresszív lencsékkel ellentétben láthatóak az átmeneti vonalak és csak meghatározott fókuszpontokra korlátozódnak, míg a progresszív lencse teljesen észrevétlen, valamint észrevétlen vizuális tartományváltást tesz lehetővé a különböző fókuszálási pontok között. Alapvetően ez azt eredményezi, hogy minden távolságra megfelelően fog látni egyetlen szemüveggel.

A bonyolult tervezési megoldás ellenére a progresszív lencsék ugyanúgy néznek ki, mint bármelyik más dioptria nélküli lencse. Ugyanakkor majdnem minden formájú és méretű keretbe beilleszthetők.
A bonyolult tervezési megoldás ellenére a progresszív lencsék ugyanúgy néznek ki, mint bármelyik más dioptria nélküli lencse. Ugyanakkor majdnem minden formájú és méretű keretbe beilleszthetők.

Kinek ajánlott a progresszív lencse?

A progresszív szemüveg a legtöbb 45 éves vagy idősebb embernek hasznára válik. Ebben az életszakaszban alakulhat ki az időskori távollátás vagy presbyopia.

Fiatalkorunkban a szemünk természetes lencséje képes változtatni a fomáján és különböző dolgokra fókuszálni. Ezt hívják alkalmazkodóképességnek. Az öregedési folyamat miatt a szemlencse fokozatosan elveszíti rugalmasságát, és ennek következtében elsősorban a kis távolságokhoz való alkalmazkodóképességét. A presbyopia tünetei közé tartozik a közeli tárgyakra való összpontosítási nehézség. A presbyopia kezelése korrekciós szemüveggel vagy kontaktlencsével történik.

A progresszív lencséket a különböző távolságokra való látásra optimalizálták. Tulajdonképpen a progresszív lencsék mindenki számára alkalmasak, akiknek problémájuk akad a közeli fókuszálással, függetlenül az egyén látásigényének távolságától (ezek a látásigények lehetnek: rövidlátás, távollátás és szemtengelyferdülés).

Ráadásul a kiváló minőségű progresszív lencsék teljes mértékben egyénre is szabhatók. A lencse egyénre szabható a felhasználó életmódjának, szemüvegkeretének, arcformájának és korának megfelelő látásigény figyelembevételével. Akár egész nap, akár vezetéshez vagy sportoláshoz van szüksége progresszív szemüvegre, beszéljen az optikusával erről a teljes körű szemészeti megoldásról.

Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

A progresszív lencse minősége

A szemüveglencse olyan, mint a ruha. Egy tökéletesen megvarrt ruha vagy öltöny, amelyet az illető pontos testméretére szabva készítettek, jobban fog állni, mint egy bolti, standard méretű ruhadarab. Általában véve minél testre szabottabb a lencse, annál jobban alkalmazkodik az egyéni látásigényéhez.

Nagyon sok multifokális lencse van, amelyek legfőképpen az egyénre szabottság szintjében változnak. Természetesen minél egyénre szabottabbak a lencsék, annál magasabb lehet az áruk is. Beszélje meg az optikusával az anyagi lehetőségeinek leginkább megfelelő megoldást.

Standard progresszív lencsék: általános használatra tervezett, elméleti standard felhasználó számára lencse. Ha a viselő látásigénye nem illeszkedik a „standard” kialakításba, a következmény kisebb tiszta látómező lehet. Ennek eredményeképpen megtörténhet, hogy a felhasználónak hozzá kell szoknia csökkentett látási kényelemhez, és időbe telik, amíg hozzászokik a szemüvegéhez.

Egyénre szabott progresszív lencsék: ezeket a progresszív lencséket a viselő által kiválasztott kerethez igazítjuk, tehát a maximális lehetséges látómezőt biztosítják. Ez a típusú szemüveg az optikus által végzett átfogó vizsgálat után készül el az egyéni látásigényre alapozva.

Látásigény a modern életben

A látásigényünk drasztikusan megváltozott az utóbbi években. 20 évvel ezelőtt a szemünknek mindössze csak a nyomtatott médiához kellett alkalmazkodnia, mint a könyvek és újságok. A digitális kor hajnalán ez az elmúlt években a nyomtatott és digitális média kombinációját eredményezte. Napjainkban az információhoz az olyan apró, digitális eszközökön férünk hozzá, mint például az okostelefonok, táblagépek és laptopok, és gyakran mozgás közben használjuk ezeket. Ez az állandó-mozgásban létforma megnövelte a szemünk látásigényét, és a vizuális viselkedésünk teljesen más, mint régen volt.

Mivel tekintetünket gyorsan és gyakran váltogatjuk különböző távolságokra és irányokba, a kiváló minőségű progresszív lencsék ideális megoldást nyújtanak vizuális viselkedésünkre a mai modern világban. Kérje ki optikusa véleményét az Önnek megfelelő, életkorának és digitalizált életvitelének megfelelően testre szabott progresszív lencsékkel kapcsolatban. Az ilyen, orvos által felírt lencse lehetővé teszi , hogy kényelmesen váltson látótávolságot a digitális eszközök és a környezete között. Ezáltal elkerülhető a több szemüveg használata, mivel egyetlen intelligens lencsébe beépítjük az összeset.

A látásigényünk drasztikusan megváltozott az utóbbi években.
A látásigényünk drasztikusan megváltozott az utóbbi években.

Hozzászokás a multifokális lencsékhez

Függetlenül attól, hogy viselt-e már ilyet korábban vagy most írtak fel Önnek legelőször progresszív lencsét, a hozzászokáshoz idő kell. A multifokális lencse használata ellen nem szól semmilyen érv – a megfelelő értékek meghatározása és egy kis gyakorlás révén azonnal hozzá tud szokni az új szemüvegéhez. Az alábbiakban olvashat arról, hogy hogyan használhatja ki maximálisan a multifokális lencsét:

  1. Vegyen részt egy professzionális látásvizsgálaton: A progresszív lencse kizárólag pontos látásvizsgálattal működik megfelelően. Az optikus külön-külön megvizsgálja mindkét szemét, és felméri a binokuláris látását, hogy meghatározhassa a lencse szükséges erősségét. A kifinomultabb lencséhez további vizsgálatok szükségesek.
  2. Részletekbe menően írja le vizuális igényeit: Az optikus több kérdést is feltesz, hogy meghatározhassa a mindennapos vizuális viselkedését. Feltétlenül ossza meg a lehető legtöbb információt, kiegészítve olyan részletekkel is, amelyekre a vizsgálat során a véleménye szerint nem került sor. Mondja el, hány órát dolgozik számítógépen, valamint azt is, ha az okostelefonján olvas könyveket vonatozás közben. Minden apró információ relevánsnak számíthat annak érdekében, hogy az ideális progresszív szemüveget kapja meg.
  3. Centrálás: Minden felírt szemüveglencsét az optikusának kell a keret méretéhez és formájához, a szemnek a lencséhez viszonyított pozicíójához, és néha a keret orrán és fülén való elhelyezkedéséhez igazítania. Ha ez nincs megfelelően beállítva, a látásélesség nagy mértékben elveszhet. A progresszív lencsék esetében mindhárom látómezőt (közeli, köztes és távoli) megfelelően be kell állítani. Ideális esetben a mobiltelefonján a közeli látómezőn keresztül olvas, a számítógép képernyőjét a köztes látómezőn át nézi, és a távoli tartományban látja a messzi dolgokat. Amikor felpróbálja az új szemüveget, kérje meg az optikust, hogy vezesse végig ezen a folyamaton, és mondja el a használatával kapcsolatos tudnivalókat, ha ez nem sikerül ösztönösen.
  4. Azonnal kezdje viselni a szemüveget: Minél hamarabb kipróbálja az új szemüvegét, a szeme annál hamarabb fog hozzászokni. Ha az elején kellemetlenül érzi magát, viselje csak megszokott környezetben, ahol biztonságban érzi magát, mint például otthon vagy a munkahelyén. Ahogyan fokozatosan hozzászokik, próbálja ki nyilvános helyeken is.
  5. Adjon időt magának: Bár a legtöbben nagyon könnyen hozzászoknak a progresszív lencséhez, időt kell adnia magának ehhez. Amennyiben ez több mint 2-3 hétig eltart, kérjen felülvizsgálati időpontot az optikusától.

Progresszív lencsék: gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a progresszív lencse?

Lehetővé teszi, hogy látható eltérés észlelése nélkül (mint például a bifokális vagy trifokális lencse esetében) bármilyen távolságra lásson. A lencse felső részéből kiindulva a progresszív lencse tartalmazza a legtávolabbra történő látást támogató dioptriás szemüveget, és lefele haladva egyre erősebbé válik. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a különböző vizuális tartományokra váltogatja a fókuszt, élesen fog látni közelről távolra és visszafele haladva egyaránt.

Miért van a progresszív lencsékben egy úgynevezett „meghatározatlan látóterület”?

A lencse legfelsőbb része a távollátást szolgálja és a kettő közötti apró szakasz (az átmeneti vagy progresszív zóna) lehetővé teszi a progresszív távolságon (köztes távolságok) történő tökéletes látást. A geometria és optika eredményeképpen az ilyen lencsén vannak homályos területek – leggyakrabban az alsó széleken – és ezek hangsúlyozottsága a progresszív szemüveglencsék tervezésének minőségétől és az egyénre szabottság szintjétől függően változik.

Mennyibe kerül a multifokális lencse?

A progresszív lencse ára több tényezőtől függ, beleértve az egyénre szabottság szintjét is. Általábanosságban a multifokális lencsék sokkal drágábbak, mint az egyfókuszú lencsék, viszont egyesek azzal érvelnek, hogy ez kiküszöböli a több, különböző dioptriás szemüveg használatát, ezáltal okosabb befektetésnek bizonyul azok számára, akiknek különböző erősségű lencsékre van szükségük.

Viselhetek-e multifokális lencsét autóvezetéshez és számítógépes munkához?

A multifokális lencsék alkalmasak autóvezetéshez, irodai munkavégzéshez, amennyiben a legfrissebb látásvizsgálati eredmények alapján készültek. Azonban egy konzultáció keretén belül meg kell beszélnie az optikusával, hogyan szeretné viselni a szemüvegét, hogy meggyőződhessen arról, hogy a szemüvege megfelel-e a vizuális igényeinek.

Van-e napszemüveg formájában is elérhető progresszív lencse?

Igen. A progresszív lencse napszemüveggé is alakítható, illetve léteznek fotokróm és alkalmazkodó lencsevariációk is, amelyek fokozatosan változtatják árnyalatukat világosról sötétre vagy sötétről még sötétebbre, ha erős fénynek vannak kitéve. Ilyen módon akkor is használhatja állandó szemüvegét, amikor kimegy a szabadba.

Viselhetem-e a progresszív szemüvegemet sportolás közben?

Igen, viszont vegye figyelembe, hogy nem minden lencsegyártó készít a sportolók által kedvelt hajlított szemüvegkeretbe illeszkedő progresszív lencsét. Ha egyes lencséket a hajlított keretekhez igazítanak, az vizuális torzulásokat eredményezhet. A speciális sportlencsék sportlencsék minimalizálják ezeket a torzulásokat, és gyártott progresszív szemüvegként is kaphatók. További információkért forduljon az optikusához.

Mennyi ideig viselhetem a multifokális lencsét?

A legtöbb optikus azt ajánlja, hogy kétévente menjen látásvizsgálatra (a kórtörténetétől és egészségi állapotától függően). Az optikus megvizsgálja a szemét annak megállapítása érdekében, hogy a recept maradhat-e ugyanúgy, vagy újra van szükség.

Nehéz-e hozzászokni a progresszív szemüveghez?

Minél egyénre szabottabb a lencsemegoldás, annál könnyebb hozzászokni az új szemüveghez. Ne feledje, hogy beletelhet némi időbe, amíg hozzászokik, viszont a modern progresszív szemüvegek esetében ez az időszak sokkal rövidebb.

A multifokális lencsém kényelmetlen, és úgy tűnik, hogy nem tudom megszokni a viselését. Mit tegyek?

Ahogyan már fent is említettük, adjon neki két-három hetet, mielőtt visszamenne az optikusához felülvizsgálatra.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A ZEISS újradefiniálja a progresszív lencséket! A látásunkat egyre extrémebb módokon tesszük próbára az utóbbi években. Laura Rochaval arról beszélgetünk, hogyan számol ezekkel a kihívásokkal az új ZEISS Progressive kínálat.
Üveg szemüveglencsék progresszív szemüveglencsét viselőknek: lencsék az üveg rajongóinak További fejlesztések a ZEISS szemüveglencse-kínálat terén – Miért kihagyhatatlan ajánlat az üveg progresszív lencse?
Különleges progresszív szemüvegek Minden helyzethez létezik tökéletes progresszív szemüveg? A munkánkhoz? Kedvenc sportunkhoz vagy hobbinkhoz?

Kapcsolódó termékek