Számítógépes szemüveg: pont az, ami a munkahelyen kell

10 tanács új számítógépes szemüvegével kapcsolatban

A számítógépek és a különböző elektronikus kijelzők egyre inkább az átlagos munkanapjaink és mindennapjaink részévé válnak. Manapság kiemelkedő szerepet játszanak szinte minden foglalkozásnál. Még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ez mekkora stresszt és milyen megerőltetést jelent szemüknek. Ismerje meg, mitől olyan különlegesek a számítógépes vagy munkahelyi szemüvegek, és hogyan könnyítik meg a számítógépes munkát. A JOBB LÁTÁS 10 tanácsa, amelyekre érdemes odafigyelni számítógépes szemüveg vásárlásakor.

1. Honnan tudom, hogy számítógépes szemüvegre van szükségem?

Normál esetben nem a homályos kép az első jele annak, hogy a számítógépes munka során megerőltette a szemét, hanem az, hogy fáradt a szeme, fáj a feje, a nyaka és a háta vagy érzékeny a fényre. Előfordulhat, hogy szeme száraz vagy vörös, ég vagy szúr. Ez amiatt van, hogy sokáig koncentrál a számítógép képernyőjére, valószínűleg természetellenes testtartással. Ezeket a problémákat még az is fokozza, hogy tekintete folyton váltogat a közeli távolságok között, vagyis dokumentumokból tájékozódik az asztalán, majd onnan felnézve a kollégáival vagy ügyfelekkel beszélget.

Ha optometristához fordul, a szemvizsgálatból kiderül, hogy van-e szüksége számítógépes szemüvegre.

2. Kit érintenek leginkább a munkahelyen a látásproblémák?

Olvasószemüveg

Egy bizonyos kor fölött, általában 35-45 éves kortól a szemünkben lévő lencse egyre kevésbé tud a különböző távolságokhoz alkalmazkodni vagy ahogyan a szakemberek mondják, akkomodálni. Ez igen gyakran egy folyamat eredménye. Akkor kezdjük észrevenni, amikor ki kell nyújtanunk a karunkat, ha az újságot vagy az apró betűt szeretnénk elolvasni. Ezt a problémát presbiópiának hívják. Sokan először úgy döntenek, olvasószemüveggel orvosolják ezt a problémát. A számítógépes munka is különösen fárasztó lesz. Hirtelen nehezen olvassuk ki az Excel táblázatokból a számokat, a számítógépen növelnünk kell a betűméretet. Okostelefonunkon homályossá válik a szöveg, nehéz elolvasni. Ezért az olvasószemüvegünk után nyúlunk.

3. Milyen típusai vannak a számítógépes szemüvegnek?

A legfontosabb követelmény az, hogy a számítógépes szemüveg pontosan a képernyő vagy a kijelző munkatávolságához igazodjon. Ez nagyon eltérő lehet különböző személyek esetén.

olvasószemüveg

Kezdetben az olvasószemüveg jó megoldásnak tűnhet. De ne feledje: az olvasószemüveget nagyon kis távolsághoz találták ki. Ha élesen szeretnénk látni a számítógépen a szöveget és a képeket, közelebb kell hajolnunk a kijelzőhöz. Ezáltal elkerülhetetlenül rossz és kényelmetlen testtartást veszünk fel. Ennek következtében meghúzzuk a nyakunkat és a hátunkat. Még a legergonomikusabb irodai szék vagy a legjobb egér sem segíthet ezen.

Többfókuszú szemüveg

A következő lépés a többfókuszú szemüveg lehet, amit egész nap viselhetünk, és kényelmes látást biztosít közelre és távolra is. Ez nagyon jó választás a legtöbb helyzetben, de asztali vagy számítógépes munkához csak korlátozottan alkalmas. A progresszív szemüveggel minden távolságra jól láthatunk. A progresszív lencse alsó részével a közeli tárgyakat láthatjuk jól. Amikor egy kijelzőn dolgozunk, ezen az alsó részen nézünk keresztül. Ehhez meg kell emelnünk a fejünket, hogy élesen lássunk. Ha sokáig tartjuk ezt a természetellenes testtartást, rendkívül megerőltetjük a nyakunkat ás a vállainkat.

Számítógépes szemüveg

Pontosan ilyenkor megfelelő választás a számítógépes szemüveg. A látómezői pontosan a munkában felvett szemmozgáshoz igazodnak. Személyre szabott is lehet, hogy megfeleljen egyedi igényeinek. Ez a szemüveg nagy közeli és köztes látómezővel rendelkezik (fél és négy méter közötti távolságokhoz). Ez azt jelenti, hogy látása pont abban a tartományban lesz optimális, amelyre a munkájához szüksége van. Így fejét és nyakát egész nap természetesen, erőltetés nélkül tartja.

És ez még nem minden! Különböző kialakítások közül választhat attól függően, milyen látásra van szüksége munkája során vagy szabadidős tevékenységei közben.

A számítógépes szemüveg „Near (közeli)” típusa: Ezzel a kialakítással a szemüvegviselő maximum 2 méteres távolságig élesen lát. Ezért kiváló minőségű, természetes látásban van része az olvasótávolságtól egészen 2 méteres köztes távolságig terjedő tartományban. Ez a számítógépes szemüveg azoknak ideális, akik főként számítógépes munkát végeznek vagy sokat olvasnak.

A számítógépes szemüveg „Room (beltéri)” típusa: Ezzel a lencsével a maximális távolság 4 méter, így viselőjének az olvasótávolság és a körülbelül 4 méteres tipikus szobaméret között biztosít kényelmes látást. A „Room (beltéri)” kivitelt azoknak ajánljuk, akik például felváltva dolgoznak ügyfelekkel és számítógéppel. Beltérben mozogva sem veszik észre, hogy számítógépes szemüveget viselnek.

A számítógépes szemüveg „Book (könyv)” típusa: A „Book (könyv)” típus nagyobb hangsúlyt fektet a maximum 1 méterig terjedő olvasási tartományra. Az olvasószemüvegekhez képest, amelyeket általában fix egyéni olvasótávolsággal alakítanak ki, a „Book (könyv)” típus jelentősen nagyobb látómezőt biztosít, így az olvasás pihentetőbb élmény.

A számítógépes szemüveg „Individual (személyre szabott)” típusa: Ez a kivitel pontosan a viselő egyedi igényeihez igazodik. A szobán belüli optimális maximum látótávolság centiméter pontossággal van meghatározva minden egyes viselő esetében. Ezenfelül a viselő keretének adatait, arcformáját és közeli munkatávolságát is figyelembe vesszük a kialakításnál.

Optikusa segít eldönteni, melyik lencsetípus felel meg leginkább egyedi igényeinek.

4. Számítógépes szemüveg első szemüvegként?

Az igazat megvallva még nincs szüksége progresszív szemüvegre, de az olvasószemüveg sem a legjobb megoldás a számítógépes munkához. De választhat számítógépes szemüveget, ha ez életében az első szemüveg? Bizonyos körülmények között igen. Vannak, akiknek a presbiópia első jeleit tapasztalva kezdetben szemüvegre van szükségük olvasáshoz, azonban távollátáshoz nincs. Az olvasószemüveg önmagában mégsem elég, mivel az csak nagyon közeli távolságoknak megfelelően van kialakítva. Megoldást jelenthet egy számítógépes szemüveg, amely pontosan a szükséges távolsághoz ideális. Ha a „Room (beltéri)” típust választja, a szemüveg viselése közben minden probléma nélkül járhat-kelhet az irodában vagy beszélgethet ügyfeleivel. Minél kisebb dioptriára van szüksége közelre, annál kevésbé fogja „észrevenni”, hogy szemüveget visel. A Digital lens szemüveglencse is jó megoldás lehet ilyen esetben. Optikusa örömmel ad tanácsot bővebben ebben a témában

5. Milyen réteg legyen a számítógépes szemüvegen?

Mindenképpen kiváló minőségű réteget válasszon! Irodákban és gyártóegységekben szemének általában élénk mennyezeti világítással kell megbirkóznia. Hogy a tükröződések ne rontsák látását a munkában, válasszon jó antireflex réteget a lencséjéhez.

A kemény védőréteg gondoskodik arról, hogy számítógépes szemüvege ellenálljon a mindennapi munka során jelentkező igénybevételnek és terhelésnek. A CleanCoat réteg határozottan javítja a lencse tisztíthatóságát – vagy meggátolja, hogy beszennyeződjön.

Bővebben a rétegekről

6. Kék fény a munkahelyen: hogyan védi a szemét a számítógépes szemüveg?

Jelenleg sok vita van a kék fény hatásaival kapcsolatban. Egészségünk megóvásához és jó közérzetünkhöz szükségünk van kék fényre, de a kék fény káros is lehet. Annyit biztosan tudunk, hogy mostanában minden eddiginél több kék fénynek vagyunk kitéve, a számítógépek kijelzői által kibocsájtott sugárzás és az olyan modern fényforrások miatt, mint a LED. Vannak, akiket irritál és fáraszt a kék fény.
Erre a problémára is megfelelő megoldás lehet egy speciális réteggel ellátott lencse: ZEISS lencse DuraVision® BlueProtect réteggel. A lencse új réteggel van ellátva, amely rendelkezik keményréteggel és a Clean Coat felületkezeléssel is, így könnyebben tisztítható, valamint egy olyan kék szűrővel is, amely a káros 390-440 nm közötti hullámhossztartományban a kék fényt gyengíti.

Bővebben a ZEISS DuraVision® BlueProtect

7. A számítógépes szemüveg otthoni használatra is alkalmas

Talán furán hangzik, de lehet, hogy pont a számítógépes szemüveg az, amire szüksége van a kedvenc hobbijához, például olvasáshoz, televíziózáshoz, főzéshez, zenéléshez vagy az interneten való csevegéshez és böngészéshez. Ideális bármilyen feladathoz, amit közeli tárgyakkal vagy a köztes távolságban végez.

A számítógépes szemüveg otthoni használatra is alkalmas

8. Mit kell észben tartani számítógépes szemüveg vásárlásánál?

Két dolog fontos ahhoz, hogy optimális látásban lehessen részünk számítógépes munka közben: először is optikusának pontosan kell tudnia, hogy hol és milyen feladatokra fogja használni új szemüvegét. Ezért ne lepődjön meg, ha olyan kérdéseket tesz fel, amelyek elsőre túl bizalmasnak tűnnek. Másodszor a vizsgálatot, az illesztést, majd a lencsék keretben történő centrálását is a lehető legnagyobb precizitással kell elvégezni. Apró részletek is befolyásolhatják az új szemüvegben tapasztalt látás minőségét. Minél pontosabbak ezek az eljárások, annál gyorsabban fogja megszokni új szemüvegét. Győződjön meg róla, hogy optikusa kellő időt szán a számítógépes szemüveg illesztésére. Az ilyen típusú lencsét nem szabad a progresszív lencse egyszerű „melléktermékeként” kezelni.

Tudjon meg még többet: Nem létezik szimmetrikus arc, és nincs két ember, akiknek azonos távolság lenne a két szeme között

9. Mi biztosítja a számítógépes szemüvegnél a spontán megszokást?

Ez igen egyszerű: minél jobb az irodai szemüveglencséjének a kialakítása és minél pontosabban van beállítva a szemüvege, annál gyorsabban fogja megszokni új szemüvegét. Ehhez egyrészt optikusa tapasztalatára és hozzáértésére van szükség, másrészről a gyártó részéről technológiai tudás és szakértelem kell.

Egy másik fontos részlet, hogy igyekezzen rendszeresen viselni számítógépes szemüvegét már kezdettől fogva, így nemcsak a szemének, hanem agyának is lesz ideje hozzászokni. Ezután nincs semmi, ami megakadályozhatná abban, hogy jobban lásson a munkahelyén és otthon is.

10. Milyen zónákat kínálnak a különböző munkahelyi megoldások a negyven év felettieknek?

Látás 40 fölött

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Szemüveg vezetők számára – kiváló minőségű lencsék és keretek, személyre szabott kényelemmel a szemnek Tiszteletteljesség, elegancia és maximális funkcionalitás – a vezető beosztásban lévő emberek szemüvegének sok elvárásnak kell megfelelnie.
Minden, amit a számítógép előtt végzett munkánál figyelembe kell venni Miért könnyíti meg a munkáját a továbbfejlesztett olvasószemüveg vagy a beltéri multifokális szemüveg?
Szemüvegek pilótáknak - tökéletes látás még a felhők fölött is Akár hivatásosak, akár amatőrök, a pilótáknak olyan szemüvegre van szükségük, amely lehetővé teszi, hogy tisztán lássanak még szélsőséges fény- és időjárási viszonyok között is.
Jobb látás és nagyobb kényelem a munkahelyen Az új ZEISS officelens szemüveglencsék kényelmesebb látást biztosítanak az íróasztal, a számítógép, vagy a termelőgépek mellett egyaránt

Kapcsolódó termékek