Szemüvegek pilótáknak - tökéletes látás még a felhők fölött is

Akár hivatásosak, akár amatőrök, a pilótáknak olyan szemüvegre van szükségük, amely lehetővé teszi, hogy tisztán lássanak még szélsőséges fény- és időjárási viszonyok között is.

A pilótáknak szánt szemüvegeknek komoly munkában kell helytállniuk. Talán bármely más felhasználási területnél jobban kell javítaniuk a viselő látását és az extrém látási viszonyokat is ellensúlyozniuk kell. Vitorlázórepüléshez, amatőr pilótáknak, sárkányrepüléshez, siklóernyőzéshez és űrhajózáshoz: JOBB LÁTÁS a pilótáknak szánt tökéletes szemüvegekkel.

A pilótáknak olyan szemüvegre van szükségük, amely mindig jó látást biztosít mind közelre, mind távolra. Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen a felhők fölött szélsőségesek a látási és fényviszonyok, és percről percre változhatnak. A pilótáknak jól kell látniuk az olyan akadályokat, mint például a tornyok és más repülőgépek, ugyanakkor részleteket is le kell olvasniuk például a pilótafülke műszereiről, sőt a színeket is megfelelően kell érzékelniük ahhoz, hogy tisztán és érthetően megérthessék a jelzéseket.A pilótáknak olyan szemüvegre van szükségük, amely mindig jó látást biztosít mind közelre, mind távolra. Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen a felhők fölött szélsőségesek a látási és fényviszonyok, és percről percre változhatnak. A pilótáknak jól kell látniuk az olyan akadályokat, mint például a tornyok és más repülőgépek, ugyanakkor részleteket is le kell olvasniuk például a pilótafülke műszereiről, sőt a színeket is megfelelően kell érzékelniük ahhoz, hogy tisztán és érthetően megérthessék a jelzéseket.

Ideális szemüveg pilótáknak: ZEISS Skylet® színezett lencsék

A Skylet® napszemüveglencsékkel a ZEISS ezekhez a szigorú követelményekhez fejlesztett ki egy speciális technológiát, amely tökéletes látást biztosít bármilyen magassági és fényviszonyok között, amatőr és hivatásos pilótáknak egyaránt. Skylet® napszemüveglencsék 100%-os UV-védelmet biztosítanak, csökkentik a kellemetlen tükröződéseket és a szélsőséges fényviszonyok között javítják a kontrasztot. Ez nem csak kényelmes, de nagyban hozzájárul a fokozottabb biztonsághoz is.

Az egyik lehetőség, mely kimondottan ideális pilóták számára a Skylet® napszemüveglencsék „fun” változa: A Skylet® fun 70%-os fényelnyeléssel rendelkezik. Tetszetős vörösesbarna színével ez a legvilágosabb Skylet® receptúra szemüveglencse. Ez a lencse fokozza a lehető legjobban a színkontrasztot közepes fényviszonyoknál, így ideális választás ködös időben.

For those who prefer darker tints, we recommend the ZEISS Skylet "road" variant with an 80% tint in aesthetic brown – ideal for the medium-strength sunlight of a typical central European summer. However, pilots should not wear spectacles darker than this: in order to avoid excessive impairment of their ability to distinguish between colours, the German Federal Aviation Office advises against using lenses with a tint density that exceeds 85%.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Fontos: miért kerüljék a pilóták a polárszűrő használatát?

A polárszűrős napszemüvegek vagy dioptriás szemüveglencsék nem megfelelőek a pilóták többsége számára. Az ilyen szűrők normál esetben védelmet biztosítanak a tükröződésekkel szemben, de a pilótáknak ajánlott kerülniük ezeket, mivel sok pilótafülkében használt kijelző speciális struktúrája és a polarizált lencse együttes hatása gyorsan ronthatja a pilóta látását, és időnként akár meggátolhatja bizonyos jelek észlelésében is. Meghatározott időjárási viszonyok között néhány repülőgép nehezen vehető észre, vagy csak a burkolatán megcsillanó napfény alapján felismerhető. Ha ezt a visszaverődést a szemüveg egy további polárszűrője kiszűri, a pilóta lehet, hogy egyáltalán nem veszi észre a másik repülőgépet, ez pedig életveszélyes szituációhoz vezethet... Ezenfelül a pilóta fejtartásától függően elképzelhető, hogy ilyen lencséken keresztül lehetetlenség leolvasni az LCD kijelzőket (műszerek, navigációs készülékek, stb.) vagy azok egyszerűen fekete felületnek látszanak.

Pilótáknak tökéletes: Átmenetes ZEISS szemüveglencsék

A napszemüveg kiválasztásakor a pilótáknak a semleges színezéseket kell keresniük (ZEISS optikusa örömmel ad tanácsot a lehetséges színezések kínálatáról). A ZEISS Skylet® napszemüveglencséket kimondottan olyan felhasználási területekre terveztük, ahol fontos a fokozott kiemelkedő UV és tükröződés elleni védelem, valamint a fokozott kontrasztérzékelés. Ebben az esetben a fokozott kontraszt azt jelenti, hogy különbséget tudunk tenni a színek között, azaz egy zöld rét a távolban tisztán és összetéveszthetetlenül zöld. Ez azt is lehetővé teszi a pilóták számára, hogy az időjárási viszonyokat is jobban értelmezzék, különösen a felhők változásait. Emiatt jelentősen le kell csökkenteni minden olyan tényezőt, ami ronthatná a pilóták színfelismerését azért, hogy a műszereket tökéletesen és megbízhatóan le tudják olvasni mint a ZEISS Skylet® fun és road verziókkal.

Sok színezett napszemüveglencse vagy korrekciós szemüveglencse, amelyek többnyire a látható spektrum kék részét szűrik ki, gyengíti ezt a színérzékelést. Ezért az olyan hatóságok, mint például a Német Szövetségi Légügyi Hatóság nem ajánlják az ilyen lencsék használatát. Azonban azoknak, akik mégis igénylik a színeket az új ZEISS átmenetes színezésű lencsék kínálnak biztonságos megoldást a repülőgépen belüli használathoz. Például a lencse felső része kaphat sötétbarna színezést, miközben az alsó része lehet világosabb színű megkönnyítve ezzel a pilótafülkében a műszerek leolvasását. Az optimális fényelnyeléssel, természetes színezéssel és 100%-os UV-védelemmel ellátott szemüveglencsék eleget tesznek a hivatásos pilótáknak a hatóságok és pilótaszövetségek által előírt követelményeknek.

Mellesleg: a pilóták jobb, ha mellőzik a fotokromatikus vagy fényre sötétedő szemüveglencsék használatát. A fényre sötétedő szemüveglencséknek mindig kell néhány másodperc ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a fény- és UV-viszonyok változásaihoz.

Biztonság és kényelmes látás EyeFit Technológiájú progresszív szemüveglencsékkel

Előbb vagy utóbb minden szemüvegviselő pilóta szembesül ezzel: a távoli és a közeli tárgyakat már nem látja ugyanolyan élesen. Egy pilótánál ez több puszta kellemetlenségnél. Ez potenciális veszélyforrás. Az FaceFit® technológiával készült ZEISS progresszív szemüveglencsék jól bevált megoldást jelentenek erre a problémára a repülőgépeken. Tökéletesen alkalmazkodnak a viselőhöz - mint egy személyre szabott öltöny - és a pilótáknak borotvaéles látást biztosítanak távoli tárgyakhoz (tornyok és más repülőgépek) és a közelben is (pl. a pilótafülke műszereinek kijelzői vagy papírok). Skylet® napszemüveglencsével kombinálva tökéletes napszemüveg megoldást jelentenek pilóták számára.

Mi számít igazán szemüvegkeret választásakor?

Fontos a teljes takarás. A pilóták számára megfelelő keretek között találunk ívelt stílusokat ívelt szemüveglencsével. Ezek általában követik az arcot, hogy hatékonyan kizárják a kósza napsugarakat, amelyek máskülönben a viselő szemébe sütnének oldalról vagy hátulról. A szár legyen vékony és ne legyen túl messze a fejtől, így a pilóta fejhallgatója megfelelően tud működni. Alapvetően a pilóták keretei legyenek hosszan tartó viselet esetén is kényelmesek, ne szorítsák a fejet. Ez egyszerű, ha betart néhány szabályt.

Tanács: ha a fejhallgatót magával viszi az optikushoz, annak méretét is figyelembe tudják venni a tökéletes keret kiválasztásakor. Ha nagyon biztosra akar menni, kérdezze meg, hogy kipróbálhatja-e a keretet a pilótafülkében. ZEISS optikusa örömmel segít ebben.  

Mellesleg:

sok pilóta egy olyan erős felületkezeléssel teszi teljessé szemüvegét, mint amilyen a ZEISS DuraVision® Platinum rétege, annak érdekében, hogy védje azt a környezete okozta karcoktól és egyéb sérülésektől.

 

Image: i.stockphoto.com © Stacey Newman

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Szemüveg vezetők számára – kiváló minőségű lencsék és keretek, személyre szabott kényelemmel a szemnek Tiszteletteljesség, elegancia és maximális funkcionalitás – a vezető beosztásban lévő emberek szemüvegének sok elvárásnak kell megfelelnie.
Minden, amit a számítógép előtt végzett munkánál figyelembe kell venni Miért könnyíti meg a munkáját a továbbfejlesztett olvasószemüveg vagy a beltéri multifokális szemüveg?
Jobb látás és nagyobb kényelem a munkahelyen Az új ZEISS officelens szemüveglencsék kényelmesebb látást biztosítanak az íróasztal, a számítógép, vagy a termelőgépek mellett egyaránt
Mindegy, hogy Ön fogorvos vagy kozmetikus – élvezze a tökéletesen éles látást professzionális szemüveggel Néhány tevékenység különleges és nagy teljesítményű szemüveglencsét igényel. Az innovatív ZEISS technika már mikroszkópikus területen is segít a jó látásban.

Kapcsolódó termékek