ZEISS officelens lencsék: tökéletes megoldás a kiváló látáshoz a munkahelyünkön is.

A Jobb látás interjút készített Dr. Arne Ohlendorffal és Monique Welscherrel az új ZEISS munkahelyi szemüveglencsék fejlesztési hátteréről.

A ZEISS új technológiája egyénileg személyre szabott szemüveglencséket biztosít a mindennapi munkavégzéshez – tiszta és éles látást biztosítva távoli és köztes látótávolságokra is, az egész napos kényelemért. A Jobb látás Dr. Arne Ohlendorfot és Monique Welschert kereste fel a Carl Zeiss Vision fejlesztési osztályáról.

Jobb látás: Nem létezik jobb megoldás a jó látás elősegítésére munkavégzés közben, mint az olyan lencsékkel ellátott szemüvegek, amelyeket speciálisan azokra a látótávolságokra optimalizáltak, amelyek egy adott munkahelyen előfordulhatnak. Miért van az, hogy az egyéni igényekhez történő igazítás e szintjét kizárólag szemüveglencsékkel érhetjük el?

Dr. Arne Ohlendorf: Napjaink munkahelyeinek növekvő igényei azt jelentik, hogy a presbiópiával, vagy másnéven időskori látásromlással élő embereknek is rendkívül nagy látóterekkel kell dolgozniuk, például, hogy tökéletesen átlássák, és élesen lássák a számítógép képernyőjén található összes adatot. Az olyan emberek esetében, akik kizárólag távollátó, vagy közellátó ametrópiában szenvednek, amely egyfókuszú szemüveglencsékkel is korrigálható, ez a követelmény viszonylag könnyen teljesíthető. Amint azonban presbiópiáról beszélünk, 40-év körüli életkornál a legjobb megoldás, ha a látáskorrekciót progresszív lencsékkel végzik, mivel – a multifokális lencsékkel, vagy szemműtéttel történő látáskorrekciótól eltérően – a progresszív lencsék jelentik az egyedüli megoldást, amely a presbiópiával élő szemüvegviselők számára minden irányban jelentős látásjavulást eredményez. Formatervezésüknek köszönhetően a multifokális kontaktlencsék különösen a kontrasztérzékelést befolyásolják, és például sokkal nehezebbé teszik a számítógép képernyőjén megjelenő szövegek éles látását. Ami a presbiópia műtéti korrekcióját illeti, túl sok olyan tényező áll fenn, amelyet még nem tudunk befolyásolni. Például a közelrelátás javítható, azonban a hatás nem állandó. A ZEISS munkavégzéshez használt szemüveglencséi tökéletes megoldásnak bizonyulhatnak, amennyiben a szemüvegviselőnél a közelrelátás korrekciójára van szükség.

Vízió az irodában

Jobb látás: Hogyan és miért fejlesztették ki az új ZEISS officelens lencséket és mi miatt olyan különlegesek ezek a lencsék?

Dr. Arne Ohlendorf: A ZEISS kiterjedt szaktudással rendelkezik az elméleti és alkalmazott látáskutatást illetően. Hatékony számítási- és speciális gyártási módszereivel a szemüveglencséket illetően a ZEISS állandóan képes továbbfejlesztett, vagy teljesen új megoldásokat bevezetni az optikai piacra.
Azonban a ZEISS valamennyi innovatív megoldásának nélkülözhetetlen eleme a kitűnő látás és az optimális látóélmény biztosítása a szemüvegviselők számára. Az új ZEISS Officelens Individual-nál az innováció találkozik a piaci igénnyel, a ZEISS pedig kitartóan dolgozott együtt a kutató szakemberekkel és klinikákkal a célzott megoldások létrehozása érdekében.

Monique Welscher: Néhány nemrégiben készített tanulmány kimutatta, hogy a szemüvegviselők körülbelül 63 százaléka elégedetlen a munkahelyen használt szemüvegével (forrás: Leibniz Munkahelykutató Intézetek, online tanulmány 2011, n=175). Mindenki nyugodt, tiszta látást szeretne a közeli és köztes látótávolságokban a szem megerőltetése vagy a nyaki fájdalom megelőzése céljából. Ez volt a ZEISS munkahelyi szemüveglencsék kifejlesztésének legfőbb célkitűzése is. Egy új, személyre szabott formatervezés és a szemüveg viselőjének személyes látótávolságához történő egyéni illeszkedés közeli és köztes távolságokban lehetővé teszi a kényelmes látást egész nap. Ez egy, a dortmundi Leibniz Munkahelykutató Intézetek által végzett további tanulmány eredménye volt. A tanulmány megerősítette, hogy jobb látás érhető el a számítógépnél és a közeli látótávolságokban a ZEISS Officelens Individual segítségével, a nem kifejezetten a munkahelyi látási körülményekhez kifejlesztett progresszív lencsékhez képest.

Jobb látás: De nem tart túl sokáig, amíg az illető megszokja az új, munkahelyi használatra szánt szemüvegét?

Monique Welscher: A tanulmányok tanúsága szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Először is, amint azt minden szemüvegviselő ember tudja, a választott új szemüveghez hozzá kell szoknia a szemnek, ami eltart egy bizonyos ideig. Az agy korábban megszokott bizonyos látási benyomásokat, amelyeket olykor több évig tapasztalt, most pedig egy új, megváltozott érzékeléshez kell igazodnia. Amikor legelső alkalommal viselünk progresszív lencsét, természetesen azt is meg kell szoknunk, ahogy a hatása változik a progresszív lencsén belül, amely okozhat bizonyos problémát pl. lépcsőzés, vagy a fej gyors irányváltoztatása közben. Azonban egy kifejezetten ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmány eredményei szerint a szemüvegviselők az átlaghoz képest sokkal rövidebb idő alatt szoktak hozzá az új ZEISS munkahelyi szemüveglencséihez. A válaszadók túlnyomó része (76%) egy napon belül megszokta az új ZEISS Officelens Individual viselését, és még azok is, akik életükben először viseltek progresszív lencsét, már pár napon belül tökéletes látást tapasztaltak a ZEISS Officelens Individual használatával. Egy további, a dortmundi Leibnizi Munkahelykutató Intézetek által készített felmérés pedig megerősítette a gyors, maximálisan egynapos alkalmazkodást a ZEISS Officelens Individual-hoz a tesztelt alanyok többségénél.1

1 Forrás: belső ZEISS Officelens viselői teszt, n=94

Jobb látás: a ZEISS munkahelyi szemüveglencsék a fej és a nyak természetesebb és nyugodtabb tartását teszik lehetővé viselés közben. Vajon csökken-e a valószínűsége az olyan, monitor előtti munkavégzéshez kötődő szempanaszok előfordulásának, mint a könnyező és égő szem, ha a ZEISS munkahelyi szemüveglencséit viseljük?

Olvasó szemüveg:

Olvasó szemüveg

Az olvasó szemüveg közelre biztosít tiszta látást.

Hatások a testtartásra monitorhasználat közben:

  • A szemüvegviselő előre dől, hogy tisztán lássa az egyes részleteket.
  • Mindez a nyak és hát felesleges megerőltetését eredményezi.

 

Progresszív lencsék:

Progresszív lencsék

A köztes távolságra az éles látás csak a progressziós zóna szűk tartományában biztosított.

Hatások a testtartásra monitorhasználat közben:

  • A szemüvegviselőnek annyira kell megemelie a fejét, hogy a szemüveglencse köztes távolságokra kialakított részén lásson át.
  • Mindez a nyak és váll izmainak terhelését eredményezi.

 

Az új ZEISS officelens szemüveglencsék

New ZEISS workplace spectacle lenses

A személyre szabott kivitelnek köszönhetően a szemüvegviselőknek éles és tiszta látási élményben lehet részük a közeli és köztes távolságokban, amely az egyéni igényeikre van szabva: 1. olvasás közben, 2. a munkahelyen, illetve 3. az általános tevékenységek közben.

Hatások a testtartásra monitorhasználat közben:

  • A fej és nyak természetes helyzetben marad.
  • Teljeskörű kényelem – egész nap.

 

Dr. Arne Ohlendorf: Eddig sajnos nagyon keveset tudunk arról, hogyan lehetne enyhíteni ezeket a tüneteket. A tanulmányban vizsgált hatást a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómaként, azaz „Számítógépes Látásszindrómaként” (Computer Vision Syndrome, CVS) ismerjük. Megállapítottuk, hogy két tényező befolyásolja döntően a szindróma kialakulását: a gyakori, számítógép előtt végzett munka és a nem. A nők sokkal gyakrabban panaszkodnak a problémára, mint a férfiak.

Monique Welscher: az olyan tünetek, mint a fáradt, könnyező, vagy égő szem, sokkal ritkábban fordul elő a ZEISS Officelens Individual használata mellett, amint azt egy további tanulmány is igazolja (Dortmundi Leibniz Munkahelyi Kutatóintézetek).

JOBB LÁTÁS: Van-e bármilyen korlátozás keretválasztáskor, például a szélességet vagy mélységet illetően?

Monique Welscher: A progresszív lencsék legutóbbi generációjának köszönhetően egyáltalán nem kell lemondanunk a divatos szemüvegkeretekről. Az ajánlott minimum illesztési magasság mindössze 14 mm a ZEISS irodai munkavégzéshez használatos Officelens termékeknél, és a ZEISS progresszív lencsék esetén. Ugyanakkor a viselő számára normál esetben kényelmesebb, ha ez a méret 18 mm, vagy több. A ZEISS termékválasztéka rendkívül sokféle elemből tevődik össze, amely lehetővé teszi az optikus számára, hogy az új szemüveget egyénileg igazítsa hozzá a páciens személyes látási igényeihez, figyelembe véve az eltérő szemüveg-használati szokásait (például a leggyakoribb tevékenységeit, vagy szabadidős időtöltését, stb.). Széles választékban kaphatók különféle divatos szemüvegkeretek, és optikusa biztosan tud segíteni a helyes döntés meghozatalában, annak érdekében, hogy a legoptimálisabb szemüveget állítsa össze magának.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Szemüveg vezetők számára – kiváló minőségű lencsék és keretek, személyre szabott kényelemmel a szemnek Tiszteletteljesség, elegancia és maximális funkcionalitás – a vezető beosztásban lévő emberek szemüvegének sok elvárásnak kell megfelelnie.
Minden, amit a számítógép előtt végzett munkánál figyelembe kell venni Miért könnyíti meg a munkáját a továbbfejlesztett olvasószemüveg vagy a beltéri multifokális szemüveg?
Szemüvegek pilótáknak - tökéletes látás még a felhők fölött is Akár hivatásosak, akár amatőrök, a pilótáknak olyan szemüvegre van szükségük, amely lehetővé teszi, hogy tisztán lássanak még szélsőséges fény- és időjárási viszonyok között is.
Jobb látás és nagyobb kényelem a munkahelyen Az új ZEISS officelens szemüveglencsék kényelmesebb látást biztosítanak az íróasztal, a számítógép, vagy a termelőgépek mellett egyaránt

Kapcsolódó termékek