A 10 legfontosabb tanácsunk sportszemüvegekhez

Mire érdemes odafigyelni sportszemüveg vásárlásakor? Ismerje meg részletesebben, hogyan javíthat sportteljesítményén úgy, hogy szemét is védi közben.

Két tényezőt kell szem előtt tartani ahhoz, hogy a legtöbbet kihozhassuk megfelelő színezéssel ellátott, jól illeszkedő és kényelmes sportszemüvegünkből. A készen kapható sportszemüvegek általában megfelelőek, de bizonyos sportágakhoz vagy különleges látászavar esetén a viselő szeméhez készített szemüveg többnyire sokkal jobb teljesítményt nyújt, kimondottan akkor, ha a kontaktlencse nem jöhet szóba. De mire érdemes odafigyelni sportszemüveg vásárlásakor? És hogyan tud megkülönböztetni egy sportszemüveget egy normál szemüvegtől? A JOBB LÁTÁS 10 tanáccsal segíti, hogy helyes döntést hozzon.

1// Melyik sportszemüveg illik legjobban a kedvenc sportomhoz? Röviden összefoglaljuk a kategóriákat, a sportszemüvegek által nyújtott védelem öt különböző szintjét:

Melyik sportszemüveg illik legjobban a kedvenc sportomhoz? Röviden összefoglaljuk a kategóriákat, a sportszemüvegek által nyújtott védelem öt különböző szintjét

Általában a lencse színezése alapján öt különböző szintű védelmet különböztetünk meg. Az alábbi táblázatban áttekintjük az eltérő lehetőségeket és adott helyzetekben való alkalmasságukat.

0-ás kategória

Világos vagy nagyon világos

Fényelnyelés:
0 - 20%

Ideális védelmet nyújt a bogarakkal és a széllel szemben

1-ás kategória

Világos vagy félig világos

Fényelnyelés:
20 - 57%

Borús időben vagy enyhe napsütésben ideális; kontrasztfokozó

2-ás kategória

Sötét

Fényelnyelés:
57 - 82%

Normál napsütésben, pl. nyáron ideális

3-ás kategória

Nagyon sötét

Fényelnyelés:
82 - 92%

Téli sportoláshoz, a hegyekben vagy vízparton ideális viselet

4-ás kategória

Extrém sötét színezésű és/vagy tükrös réteggel rendelkezik

Fényelnyelés:
92 - 97%

Ideális gleccsereken, nyílt vízen vagy sivatagban (de nem alkalmasvezetéshez!)

2// Melyek a fontos szempontok a sportoláshoz szánt keret és lencse kiválasztásánál? Melyik a legjobb alapanyag?

Sportszemüveg vásárlásakor a legfontosabb, hogy megfelelő alapanyagú lencsét és keretet válasszunk. A sportolás közben bekövetkező balesetek során a szem komolyan sérülhet, de egy sportszemüveg segíthet. Bár a sportág határozza meg, hogy melyik hozzá a legjobb szemüveg, az alapelvek megegyeznek.

A sportszemüveg amennyire lehet, legyen masszív és könnyű, pontosan illeszkedjen az archoz, de kényelmes viselet legyen. A szemüvegnek olyan közel kell lennie a szemhez, hogy ne szűrődjön be mellette fény, ugyanakkor a szempilla nem érhet a lencséhez. Az alapanyag ne törjön szilánkosan, amennyire lehet, legyen tartós, ugyanakkor hajlékony és rugalmas. Ezek a tulajdonságok csökkentik a sérülések kockázatát, például egy esés során a szemüveg „enged a nyomásnak” ahelyett, hogy összetörne. A megfelelő alapanyag a viselési komfortot is befolyásolja.

Van egy alapszabály: minél könnyebb a szemüveg, annál kényelmesebben helyezkedik el az orron. Ezért elsősorban műanyag (polikarbonát vagy poliamid) szemüveget válasszon, hiszen egy üveg lencséhez képest egy műanyag akár 50%-kal is könnyebb lehet. És azért is, mert csökkenti a sérülések kockázatát.

Ne felejtsen el a keret kiválasztásánál meggyőződni arról, hogy nincs rajta olyan rész, amely megsérthetné szemét, úgymint üveg vagy fém rész. Valamint műanyag lencsénél egy keményréteg mindig jól jön a karcokkal szembeni védelem szempontjából.

3// Milyen színezések közül lehet választani? Melyik sportághoz melyik színezés a megfelelő?

Milyen színezések közül lehet választani? Melyik sportághoz melyik színezés a megfelelő?

Először is, a színezések nemcsak a szemet érő fény intenzitását csökkentik, hanem a színezés tulajdonságaiból adódóan a fény spektrális összetételét is. Egyénenként változik, hogy ki mennyire érzékeny a fényre, és mindannyian igen eltérően értékeljük a színezéseket. Ezért a megfelelő színezés kiválasztása nagyon személyfüggő döntés, nem mindenkinek válik be minden szín. A színezés kiválasztására szánjunk bőven időt, a látszerésznél próbáljunk ki különböző lehetőségeket.

De bármilyen színezést is választ, győződjön meg róla, hogy nem túl sötét. Az intenzitásnak és a színnek a sportághoz és a szükséges világossághoz is passzolnia kell. A védelmi szintek összefoglalják mindezt (lásd 1). A napsugárzás mértéke síelés és vízi sportok közben általában inkább nagyobb, mint más szabadtéri sportok esetén. Emiatt a színezés legyen egy kicsit sötétebb. Ezenfelül tükrös réteg alkalmazása is ajánlott. A vízi sportok szerelmeseinek és a horgászoknak jól jöhet egy polárszűrő a lencsén. Ez a speciális réteg csökkenti a zavaróan visszavert fényt, vagyis például a nedves útról, hóról, vízről vagy fémes felületekről visszatükröződő napfényt. Így kevesebb a zavaró visszatükröződés, tehát élesebb és kényelmesebb látásban lehet része, még élénk napsütésben is. Egy speciális színezés, például a ZEISS Skylet további vizuális kényelmet jelenthet: a napszemüveglencse javítja a kontrasztot és a színérzékelést. Ezáltal jobban látni különösen problémás fényviszonyok mellett, például a hegyekben vagy nyílt vízen. 

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

4// Elmondjuk, hogyan garantálhatja, hogy új szemüvege optimálisan illeszkedjen sportágához még akkor is, ha sisakot vagy egyéb felszerelést használ. 


A sportoláshoz gyakran speciális felszerelésre, például sisakra van szükség. Ebben az esetben vigye magával a felszerelését látszerészéhez. Így pontosan fel tudja mérni a helyzetet, és meg tudja találni az ideális megoldást. A lencsekialakítás szempontjából különösen fontos, hogy a viselő milyen testtartást vesz fel a felszerelés használata és a lencse centrálása közben. A nem optimálisan elhelyezkedő optikai középpontból adódóan előfordulhat, hogy új szemüvegével nem lát tökéletesen. Sportlövészek, golfozók, vadászok és íjászok szemüvegét ideális esetben a helyszínen, vagyis a lőtéren illetve a golfpályán kell beállítani, majd a végső simításokat az optikában kell elvégezni.

Ne feledje, a progresszív lencsék, más néven multifokális lencsék a legtöbb sportághoz, így a biciklizéshez és a siklórepüléshez is ideálisak. Azonban golfhoz nem. A progresszív lencséket egy nagyon konkrét testtartáshoz illesztik, a golfnál viszont a célzáshoz váltogatnunk kell tekintetünket, ami azt jelenti, hogy a fejünk elmozdul és testtartásunk megváltozik.

5// Védje lencséit a karcokkal szemben, tegye őket könnyen tisztíthatóvá és gondoskodjon az UV-védelemről – hasznos rétegek.


Védje lencséit a karcokkal szemben, tegye őket könnyen tisztíthatóvá és gondoskodjon az UV-védelemről – hasznos rétegek.


A sportszemüveg nagyobb valószínűséggel sérül, mivel nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy normál korrekciós szemüveg. A sportszemüveget többféle környezetben használjuk, az edzéscuccal szállítjuk, így anyagát rendszeresen próbára tesszük. Ezért egy karcokkal szemben védelmet nyújtó réteg elengedhetetlen egy sportszemüvegnél. Ne feledje, ha lencséje karcos, azonnal ki kell cserélni, ezért jobb, ha inkább megelőzzük a karcok kialakulását. Egy keményréteg, például a ZEISS DuraVision Platinum nemcsak a sérülésekkel szemben védi a lencsét, hanem a koszt és vizet is hatékonyan taszítja, így megkönnyíti a lencse napi tisztítását. Ebből kifolyólag a lencse hosszabb ideig marad tiszta, így tisztítani is egyszerűbb. Egy másik elengedhetetlen kellék: 100%-os UV-védelem az UV-A és UV-B sugarakkal szemben. A legtöbb szemüveg- és napszemüveglencse elvileg biztosít UV-védelmet, de mindig van olyan, ami nem a legjobb minőségű. Látszerésze le tudja ellenőrizni, mennyire megbízható valójában a napszemüvege által nyújtott UV-védelem. Ez általában nem probléma a minőségi termékek esetén (pl. ZEISS termékeknél). Kérdezze meg látszerészét, önnek melyik megoldás a megfelelő – örömmel fog segíteni.

6// Előzze meg lencséi párásodását: levegőkeringető sportkeretek és AntiFOG spray.


A legfontosabb, hogy a párás szemüveg gyorsan veszélyessé válhat vagy versenyhátrányt jelentet egy meccs vagy verseny során. Amikor sportszemüveget vesz, győződjön meg róla, hogy hatékony benne a levegő áramlása. Ez megelőzi szemüvege párásodását. Egy speciális réteg is gondoskodhat arról, hogy lencséje hosszabb ideig tiszta maradjon. A ZEISS AntiFOG egy olcsó és könnyen használható ápolóspray: tisztítás után vigye fel a lencse mindkét oldalára, így akár 72 órán át megakadályozza a lencse zavaró párásodását.

7// Ívelt szemüveg – mi a legfontosabb az ideális védelem és optimális látás szempontjából?


Az ívelt szemüveg elengedhetetlen: hatékony védelmet nyújt a kosszal, napfénnyel és a levegőben lévő apró porszemcsékkel szemben, s egyben borotvaéles képet ad még a periférián is.

De ne feledje, hogy az ívelt formánál is tökéletesen kell korrigálni egyedi látásproblémáit, hogy ne jelentkezzenek torzítások. Lencséjének laposnak és stabilnak kell lennie még nagy átmérőnél és erősen ívelt keretnél is (pl. a ZEISS Cosmetic Edge® technológiának köszönhetően technológiának köszönhetően).

8// A sportszemüveg megfelelő kezelése.

Ahhoz, hogy biztosítsa sportszemüvege tartósságát, néhány alapszabályra oda kell figyelnie. Ahogyan más szemüvegek sem, a sportszemüveg sem szereti, ha hosszabb ideig extrém hőmérsékletnek van kitéve. A magas hőmérséklet és a hőmérséklet-ingadozás kárt tehet a keretben és a rétegben. Így azt javasoljuk, sportszemüvegét mindig tartsa tokban, amikor nem használja. És ne hagyja autójában a nyári melegben.

Tulajdonképpen egy a lényeg: minél gondosabb, annál hosszabb ideig tudja használni sportszemüvegét. Használja a megfelelő kiegészítőket – megkönnyítik a tisztítást, és segítségükkel új szemüvege tartós lesz.

9// Síeléshez és vízi sportokhoz kényelmes alternatíva a korrekciós sportszemüveg vagy a napi kontaktlencse.

Síeléshez és vízi sportokhoz kényelmes alternatíva a korrekciós sportszemüveg vagy a napi kontaktlencse.

Nem mindig kell hétköznapi szemüvege mellé sportszemüveget is beszereznie. Síeléshez és vízi sportokhoz, például, napi kontaktlencse vagy korrekciós sportszemüveg is kényelmes alternatíva lehet. Tudta, hogy napi kontaktlencséjét még úszás közben is gond nélkül használhatja? A vákuum garantálja, hogy kontaktlencséje biztosan a szemén maradjon. Azonban óvatosnak kell lennünk – a kontaktlencse nem nyújt megfelelő védelmet az UV-sugárzással szemben, mivel csak a szem egy részét fedi. Ezért a kontaktlencse-viselőknek mindig maguknál kell tartaniuk egy UV-A és UV-B sugarakkal szemben védelmet nyújtó jó napszemüveget.

10// És mire érdemes odafigyelni, amikor kontaktlencsét választok kedvenc sportomhoz? 


A kontaktlencse viselési komfortját három fontos tényező befolyásolja: a lencse minősége, a szakszerű illesztés és a magas minőségű tisztítófolyadékot használó gondos ápolás. Mindegy, milyen kontaktlencsét választ, azt a szemüvegéhez hasonlóan szakembernek kell illesztenie. Optometristája vagy szemész szakorvosa meghatározza látásteljesítményét, megméri szaruhártyájának felszínét, és ellenőrzi könnyfilmjének állapotát, így az önnek megfelelő lencsét tudja ajánlani.

Ne feledje, hogy a higiénia kiemelkedően fontos a kontaktlencse-viselőknek. A nem megfelelő higiénia vagy a hiányos ápolás miatti bacilusok, vírusok vagy baktériumok szemfertőzést okozhatnak. Ez nemcsak fájdalmas és rontja a viselési komfortot, hanem maradandó kárt is tehetnek a szemben. Amikor a higiéniáról van szó, a kontaktlencse-viselőknek nem szabad kompromisszumot kötniük.

A mi tanácsunk: a ZEISS All-in-one ADVANCE tisztítófolyadék, amely gyengéden ápolja a lencsét, de hatékony a bacilusokkal, vírusokkal és baktériumokkal szemben, bármilyen lágy kontaktlencsével használható.

Speciális sportszemüvegre van szüksége? Speciális igényei vannak?

Látszerésze örömmel segít, ha speciális sportszemüvegre van szüksége vagy speciális vizuális igényei vannak. Számos ZEISS látszerész sportszemüvegre is specializálódik, így kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a sportszemüvegek terén.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
Jobb látás a téli sportolás során Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről. fans of skiing and snowboarding, both with and without eyesight correction, "fly blind" down the slopes.

Kapcsolódó termékek