A tökéletes szemüveg golfozóknak

Az optimális golflövő helyzet elérésének kulcsa

Vakító napfény, terephajlatok a gyepen, a fény és az árnyék gyakori változása, erős kontrasztok: a golfpályán számos olyan vizuális kihívással szembesülünk, amelyekhez a szokványos szemüveg és napszemüveg egyszerűen nem elegendőek. A tökéletes látás és a vágyott golflövő helyzet elérése érdekében megfelelő, speciális lencsékkel ellátott szemüvegre van szüksége. De milyen szemüvegre van szüksége a golfozóknak?

Mely fontos szempontokat kell szem előtt tartaniuk a golfozóknak a keret és a lencse kiválasztásakor?

Egy tipikus helyzet a golfpályán: a vakító napfény megnehezíti a labda követését. A hagyományos napszemüvegek ebben a helyzetben egyszerűen nem elegendőek, mert elsötétítik a látást, és a kontrasztot is csökkentik. A megoldás azonban már elérhető: speciális szemüvegek, amelyeket kifejezetten az ilyen kihívásokhoz terveztek. A golfszemüveg ideális esetben nagy, ívelt lencsékkel, és ennek megfelelően hajlított kerettel rendelkezik. Golfozás közben csak ezek a lencsék biztosítanak szemének teljes körű UV-védelmet, miközben kielégítik az egyéb speciális igényeket is.

Számos olyan szemüveg kapható, amelyek állítólag kifejezetten golfozók számára készültek. Ezek kialakítása azonban nem igazodik viselőjük egyedi igényeihez. Ezeket viselve nem használhatja ki teljes vizuális potenciálját a golfpályán – és ennek golflövő helyzet látja kárát. Tökéletes látás csak akkor érhető el, ha a lencséket az egyes golfozók egyedi vizuális szükségleteihez igazítják. A ZEISS speciális lencsekialakítása még akkor is megszünteti az elmosódásokat a lencsék perifériáján, ha magas dioptriájú lencsékre van szüksége, így Ön kiváló, torzításmentes látást élvezhet. Mozgásaink 90%-át legelőször szemünk koordinálja. Az olyan problémákat, mint az izomfájdalom, nyakhúzódás, vagy a rettegett „golfkönyök” gyakran a gyengénlátás okozza. A professzionálisan becsiszolt lencsék ezeket a zavaró panaszokat a múltba száműzik.

Minél könnyebb a keret, annál jobb. A szemüvegkeretek modern alapanyagai – kiváló példa a titánium – rendkívül könnyű szemüvegek gyártását teszik lehetővé. Ezek nemcsak kényelmes viseletet, hanem jobb általános illeszkedést is biztosítanak, mivel a könnyebb keretek kevésbé hajlamosak lecsúszni az orról, mint a nehezebb keretek. A nagy lencsékkel felszerelt féllencsés keretek ideálisak, mivel maximalizálják a látómezőt. A kisméretű lencsék nem ideálisak, mivel ezek használata mellett előfordulhat, hogy a lencsék felett kilát. A golfozók folyamatosan és gyorsan mozgatják szemüket az égbolt és a gyep között. Ez állandó fejmozgásokat is jelent, ami fáradtsághoz vezet, ennek pedig következményei lehetnek a teljesítményt illetően.

Tipp a színárnyalathoz: zöld felületeken a világos- vagy sötétlila, illetve a sárgás-narancssárgás színárnyalatok bizonyultak a legjobb megoldásnak a kontraszt fokozásához. Ezek a színek nemcsak a látáskomfortot javítják, hanem gyakorlati jelentőségük is van: optimalizálják a mélységérzékelést, így a zöld felület körvonalai tisztábbak lesznek. Így könnyebben felmérheti a terep hajlatait a gyepen, és az ütés előtt jobban meg tudja tervezni a labda pályáját. Így nem érhetik váratlan meglepetések, és kevesebb lesz az olyan puttolások (gurítások) száma, amelyek nem érik el a lyukat. Minden a látótérbe kerül. Ez csak az egyik oka annak, hogy a tapasztalt golfozók nagyra értékelik a speciálisan kialakított golfszemüvegeket.

 

Borotvaéles látás golfozás közben

Borotvaéles látás golfozás közben

A professzionálisan kialakított golfszemüvegnek köszönhetően a labda többé nem tűnik el a semmiben. A labda pályáját pontosan követheti a kezdőütéstől annak megérkezéséig. A golfpálya másik végében lévő zászló hirtelen meglepően tisztán látható – ez az abszolút minimum követelmény ahhoz, hogy Ön mindig a legjobban teljesíthessen. Még a kisebb látáshibák is ronthatják a szemek és a végtagok koordinációját, és ennek eredményeképpen a labda a tervezettől egészen eltérő pályán indul útnak. A golfozók számára a tökéletes látás fontossága a játék kezdetétől fogva nyilvánvaló: ha a lyuk távolságát helytelenül mérik fel, a legjobb ütés is eredménytelen lesz. A távolságok közötti gyors váltás egyébként a golf másik jellemzője – a szem gyakran ugrik a távoli pontokról a köztes távolságban lévő pontokra, majd közelre és vissza. A különböző látótávolságok közötti zökkenőmentes átmeneteknek köszönhetően az egyénre szabott szemüveg minden távolságban tökéletes látást biztosít a golfozók számára a lyuktól az eredménylapon és a többi golfozón át a pálya elrendezéséig minden tisztán látható. Ilyen helyzetben mi lehet annál jobb, mint a minden távolsághoz tökéletes szemüveg?

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Melyek a legjobb rétegek golfszemüvegekhez?

A golfszemüveg elengedhetetlen tartozéka a beépített polarizációs szűrő. Ez a szemüveglencse-bevonat a legtöbb olyan zavaró visszaverődést és tükröződést hatékonyan kiküszöböli, amelyek akkor tapasztalhatóak, ha a napfény gyep, víz, vagy – ami a golf esetében kevésbé releváns – hó felszínéről verődik vissza.

visszaverődésgátló bevonatok még tökéletesebb látásélményt nyújtanak a golfozók számára: polarizációs szűrővel kombinálva maximális átláthatóságot és akadálymentes látást biztosítanak. Ezek a bevonatok vonzóbbá teszik a golfszemüveg megjelenését is: fokozzák szemei láthatóságát, és használatukkal elkerülhető az „ablaküveghatás”. Bizonyos extrák, mint például a kemény rétegek, karcolásmentes vagy antisztatikus, szennyeződéstaszító bevonatok a szemüveg védelme érdekében is hasznosak, és jelentős plusz előnnyel járnak: használatuk mellett a szemüveget kevésbé gyakran kell tisztítani.

Fontos: mint azt korábban már említettük, a 100% -os UV-védelem létfontosságú a golfpályán gyakran tapasztalható erős napsugárzás miatt.

Milyen előnyöket nyújtanak a greenen a progresszív lencsék?

A mindennapi élet sok más helyzetétől eltérően a szakértők erősen ellenjavallják a progresszív lencsék viselését golfozáshoz. A progresszív lencsék nem veszik kellőképpen figyelembe a golf két igen fontos távolságát: a labda kezdőütés előtti és puttolás (gurítás) közbeni távolságát – vagyis azokat az eseteket, amikor a labda a gyepen van, és nem a levegőben. Hagyományos progresszív lencsék viselése esetén ezek a távolságok homályosak vagy torzultak lehetnek. Az eredmény: olyan félreütések, amelyek a megfelelő lencsék használata mellett sosem fordultak volna elő. Ha részletes tájékoztatást szeretne az egyedi kialakítású golfszemüvegekről, forduljon látszerészéhez.

Optimális védelem az optimális pontszámért

A ZEISS ProGolf® napvédő lencsékkel felszerelt napszemüvegei a legjobb választást jelentik minden golfozó számára, és nem csak a profiknak. A standard napszemüveglencsékkel szemben ezen lencsék döntő előnye, hogy nemcsak elsötétítik a látást, hanem a szelektív abszorpciónak köszönhetően lélegzetelállító kontrasztokat is biztosítanak. Ez első osztályú, komfortos látásélményt biztosít még állandóan változó fényviszonyok között is, és ideális a terep finom és kiszámíthatatlan hajlatainak azonosításához a gyepen. És az előnyök sora itt nem ér véget: a standard funkciók közé tartozik a 100%-os UV-védelem, a kemény bevonat, a megnövelt karcállóság és a kiváló minőségű visszaverődésgátló bevonat – az eredmény pedig egy rendkívül könnyű, mégis fokozottan ellenálló műanyag lencse. Minden egyben – mindenhez egy! Egyszínű színárnyalatok (40%-os fényelnyeléssel) vagy átmenetes színárnyalatok (75-25%-os fényelnyeléssel) a még tökéletesebb védelem érdekében.

Az egyénre szabott golfszemüveg megtervezésének első lépése

Minden jó szemüveg, így a golfszemüveg megtervezéséhez is elengedhetetlen egy jó szakember munkája: az optikusé. Az optikus alaposan megvizsgálja szemét, elvégzi a szükséges méréseket, valamint lebonyolítja az egyedi látásprofil megalkotásához szükséges elemzést. A még pontosabb eredmény érdekében a mérést el kell végezni golfütővel a kézben, illetve a puttoláskor (gurításkor) vagy a kezdőütéskor felvett tipikus testtartás mellett is. A fej alakja, a természetes testtartás és a golfütő hossza: ezek mind olyan tényezők, amelyek segítenek az optikusnak a megfelelő lencse kiválasztásában. Ugye golfütőjét is magával vitte az optikába? Talán furcsának tűnik, de csak így biztosítható, hogy a golfszemüveg optimálisan alkalmazkodjon viselőjéhez és a golfpályán tapasztalható különleges látásviszonyokhoz.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
Jobb látás a téli sportolás során Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről. fans of skiing and snowboarding, both with and without eyesight correction, "fly blind" down the slopes.

Kapcsolódó termékek