Beválik a progresszív lencse vadászathoz?

Így segíthet vadászat közben a szemüvege.

Progresszív szemüveglencsék és vadászat? Ez kizáró ellentét!” Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy megmutassuk, nincs ebben ellentmondás, és hogyan kedvelheti meg a vadászathoz használt szemüvegét.

A lehető legjobb látás vadászat közben legalább olyan fontos, mint a mindennapokban. Vadászat közben szeretné élvezni a természet közelségét, majd hazavinni a zsákmányt, ugyanakkor a biztonság is elsődleges szempontja. Sajnos előbb vagy utóbb mindannyiunkkal megtörténik: szemünk már nem alkalmazkodik olyan jól a közelről távolra való fókuszváltáskor, mint korábban. Ezalól a vadászok sem kivételek. Nekik is elkel a támogatás, ha közelre vagy a távolba néznek. De melyik szemüvegek a legalkalmasabbak a vadászathoz? Nem mindenki találja megfelelő támasznak a hagyományos progresszív szemüveget vadászat közben. Néhányan inkább egyfókuszú szemüveget választanak vagy kontaktlencsét, mások pedig ilyenkor teljesen lemondanak a szemüvegviselésről. Sok vadász a céltávcső -3,5 és +3 közötti dioptriáját állítja be korrekciójához.

Mi a baj lövészet közben a progresszív szemüveggel?

Általában különbséget kell tennünk vadász – céltávcsővel lövő – és sportlövész között, akinek a közelebbi és távolabbi tárgyakat is át kell látnia. Sportlövészeknek általában nem ajánlott a progresszív szemüveg használata. Esetükben a legjobb választás egy személyre szabott egyfókuszú szemüveg, amely a célzó szemhez és az egyéni tárgytávolsághoz illeszkedik. Emiatt a méréshez sok mesterlövész magával viszi optikusát a lőtérre. Másik lehetőség a lövészethez használt szemüveghez illesztett írisz diafragma. Ennél egy kis lyukon keresztül kell átnézni, amely biztosítja, hogy a közelebbi és távolabbi tárgyak is élesen kirajzolódjanak, és célzáskor pedig növeli a mélységélességet. A nem célzó szemet részben opálos/szürke fólia takarja.

Célzó optikával felszerelt fegyver használatakor másmilyen vizuális igényei vannak. A céltávcsövön keresztül van szüksége optimális látásra, mivel a sportlövészekkel ellentétben közvetlen közelre is kell látnia – biztonságban kell mozognia a bozótban, vagy várakozás közben olvas –, ehhez nem ideális egy egyfókuszú szemüveg. Emiatt pedig vagy nem tökéletes látással vadászik, vagy a szemüvegek cseréje zavaró és hangos lesz.

Ezért esküszik sok vadász a progresszív szemüvegre még vadászat közben is. Ahhoz, hogy progresszív szemüvege biztosan megfelelően helytálljon, optikusának olyan lencsekialakítást kell választania, amelynek távoli zónája a céltávcsővel való használathoz illeszkedik. Nem csupán az a fontos, hogy látása szemenként optimálisan legyen korrigálva. A kétszemes látása is ugyanilyen lényeges. Ha a szemek és az új progresszív szemüveglencsék együttműködése nem tökéletes, nem lesz optimális látásban része. Például a nem domináns szem túlkorrigálása is zavaró hatás lehet.

A tanácsunk: amikor új szemüveget vesz, győződjön meg róla, hogy mindkét szemére optimalizálják a lencséket, és a választott látómezők a mindennapjaihoz és a vadászathoz is optimális látást nyújtanak. Az egyenletes és nagy távoli látómező nélkülözhetetlen.

Milyen keretek ideálisak vadászathoz?

A kis keretek mutatósak és divatosak, de vadászathoz használt szemüvegéhez mindenképpen nagyobb keretet válasszon! Így könnyebb lesz átnézni a céltávcsövön, főleg amikor gyorsan kell cselekednie. A keretnek nem szabad akadályoznia a látásban különösen a lencsék felső szélénél nem. Arra is figyelnie kell, hogy a keret passzoljon a fejfedőjével, és tökéletesen helyezkedjen el az arcán! Nemcsak bosszantó, hanem egyenesen veszélyes is, ha a szemüvege túl nehéz, vagy csúszkál az orrán. Nagy segítséget jelenthet egy pántos sportszemüveg is.

A keret anyaga legyen a lehető legerősebb és legtartósabb! Ez magára a lencsére is igaz, mindenképpen strapabíró műanyag lencsét válasszon, hogy a puska rúgása vagy a bozótban az ágak ne tegyenek kárt benne.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Milyen réteget válasszon a lencsére?

Fontos egy prémium antireflex réteg, hogy megelőzze a lencsén a zavaró visszatükröződéseket. Ha éjszaka vadászik, előnyös, ha színtelen lencsét használ, mivel ezen keresztül kristálytiszta a környezete.

A műanyag lencsén a lehető legjobb keményréteg legyen. Ezáltal még strapabíróbb lesz a szemüvege, akkor is tartósabb lesz, ha erdőben használja.

Vadász és céllövő körökben sokat beszélnek a színezett lencsékről. Általában az alábbi színeket kedvelik:

  • sárga (gyenge vagy szórt fényhez, illetve ködös időhöz)
  • cinóbervörös (jobb 3D látást biztosít)
  • narancssárga (szürkülethez, vagy bozótbani vadászathoz)
  • bronz vagy arany (jobb kontrasztot nyújt)
  • lila (gyengíti a zöld hátteret)

Általában a színezések hatása egyénenként változó. Nem igazán van konkrét szabály, azt leszámítva, hogy a viselő számára legyen kellemes viselet a szín.

A tanácsunk: próbáljon ki több színt is! Végül válassza a lehető legélénkebb színezést! A szín legyen elfogadható hunyorgás nélkül is.

A szemüveg, a céltávcső és a távcső együttműködése

Vadászat közben három precíziós optika is szerepet kap: a szemüveg, a céltávcső és a távcső. Mindháromnak passzolnia kell a többihez. A szemüvegben is könnyedén kell tudnia használni a céltávcsövet és a távcsövet. A szemüveglencse nem érhet a céltávcsőhöz vagy a távcsőhöz és a pupillatávolságnak (PD) elég nagynak kell lennie. Ez nemcsak az éles látásról gondoskodik, hanem azt is meggátolja, hogy a céltávcső rúgás közben megüsse a lencsét.

A tanácsunk: néhány ZEISS optikus céltávcsövekről, távcsövekről és spektívekről is tud tanácsot adni.

Tudjon meg többet a ZEISS prémium rétegeiről  

A legfontosabb tanácsunk:

Keressen egy olyan optikust, akiben bízik, és beszélje át vele a vadászatra vonatkozó vizuális elvárásait, látásproblémáit és a tipikus munkatávolságait. Minél több információt oszt meg optikusával, annál jobban tudjuk optimalizálni szemüvegét. Ideális esetben optikusának már van tapasztalata a vadászathoz használt szemüvegekkel kapcsolatban.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Polarizált lencsék – élesebb látás Sokoldalú lencsék napszemüvegekhez, vezetéshez és számos egyéb alkalmazáshoz

Sport + szabadidő 2017. nov. 3.

Tags: Napszemüvegek

Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg

Kapcsolódó termékek