Jobb látás a téli sportolás során

Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről.

Mint ahogy azt mindenki tudja, ha rossz a látása és a szeme erős napfénynek van kitéve, szemüveget kell viselnie. Ez a télisport rajongói számára még fontosabb, legyen az alpesi síelés, sífutás, vagy snowboardozás, mivel a jó szemüveglencsék kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hóban töltött szabadságát a lehető legjobban élvezhesse. Sokan, akik téli sportokat űznek, nem fordítanak időt a jó szemüveglencsék kiválasztására. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a téli sportoknál a megfelelő szemüveglencsék nem csak fokozzák a biztonságot, a szórakozást és a táj szépségét, hanem sokat számítanak szemünk egészségének a megőrzésében is.

A legtöbb ember alig várja a téli szünidőt és sokan már a szezon kezdetekor a havas gleccsereken csúsznak. A téli sportok remek szórakozást és a természet megtapasztalásának a fantasztikus lehetőségét kínálják. Sokan a fehér síkvidékeken szeretnek csúszni, mások viszont gyors bombaként száguldanak le a pályán. És természetesen mindenki szereti a síelés utáni szórakozást. Bár a téli szünidő valóban csodálatos, megvannak a veszélyei is. Legtöbben ezzel teljesen tisztában is vannak és éppen ezért annyira meglepő, hogy sok rosszul látó síelő és snowboardos nem megfelelő dioptriájú szemüveget vagy kontaktlencsét visel, vagy egyáltalán nem visel ilyenkor szemüveget, ill. kontaktlencsét. Még a jól látó síelőknek is meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a napszemüvegük, vagy síszemüvegük megfelelően védi-e a szemüket.

A sportszemüvegek nem csak a jobb látást segítik elő, hanem megvédik a szemet a széltől, a hidegtől, az idegen tárgyaktól és a káros UV fénytől. Ugyanúgy, mint a síléceknek és a snowboardoknak, a szemüvegeknek is a téli sportok szerves részét kell képezniük. A kutatások szerint számos síbalesetet a rossz látás okoz. Ennek ideális gyógymódja a személyre szabott sportszemüveg viselése megfelelő UV szűrővel, vagy kontaktlencse viselése magas UV védelemmel ellátott síszemüveggel együtt. Mindent összevetve a téli napfény igen káros lehet, valamint a hegyvidéken lévő hó és a tengerszint feletti magasság tovább erősítik a sugárzást. A hóról való visszatükröződések a napfény hatását akár 90%-kal is megnövelhetik. Ez a retina károsodását okozhatja, és még nehezebbé teheti a fényviszonyokhoz történő alkalmazkodást, és ezzel erősen rontja a látást. A téli sportok űzése optimális látási segédeszköz használata nélkül fájdalmas lehet – és nem csak a balesetek kockázata nő meg, hanem az erős könnyezésé és a gyulladt kötőhártyáé is.

Könnyű, robusztus, testre szabható

A jó téli sportszemüvegeknek az alábbi feltételeket kell megfelelniük:

  • Nagy fokú robusztusság és karcállóság
  • Minimális súly (ideálisak a műanyag lencsék)
  • Párnázás a kritikus területeken
  • Anatómiailag személyre szabottak a kényelmes viselés érdekében

Dinamikusan ívelt szemüvegkeretek, íves szemüveg lencsékkel, mint a ZEISS Sport lencsék, ideálisak a téli sportokhoz. Ezek megvédik a szemet a széltől és a naptól és a sportdivat csúcsát képviselik. Az új ZEISS Sport technológia azt jelenti, hogy ezek az erősen ívelt lencsék minden irányban tiszta látást biztosítanak –ez a tulajdonság korábban elképzelhetetlen volt. Bár próbálkoztak már ezzel a technológiával korábban, a látott kép szélei gyakran torzak voltak. A ZEISS Sport esetében ilyen problémával már nem kell számolnunk. Másik előnye, hogy az innovatív ZEISS Sport lencsék egyfókuszú vagy progresszív lencsékként is megvásárolhatóak, amelyek az Önnek megfelelő látáskorrekciót tartalmazzák.

Síszemüvegek Carl Zeiss Vision lencsékkel: A biztonság az első

Síszemüvegek Carl Zeiss Vision lencsékkel: A biztonság az első

A Carl Zeiss Vision precíziós optikája a síszemüvegek esetében is elérhető. Mint a klasszikus ZEISS lencsék esetében, itt is keményen dolgoztunk azon, hogy biztosítsuk ezen termékek minőségét és tartósságát. A síszemüvegekben lévő lencséknek elég erősnek kell lenniük, hogy ellenálljanak a téli sportok megrázkódtatásainak, ugyanakkor optimális védelmet kell nyújtaniuk a szemnek:

  • Csúcsminőségű anyagok: Polikarbonát lencsék az ütésállóság biztosításáért.
  • Hála a védőbevonatoknak, a Carl Zeiss optikával ellátott síszemüvege nem fog csalódást okozni kemény időjárási feltételek mellett sem.
  • A 100%-os UV A és UV B védelem a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja az erős napsütés okozta veszélyek és esetleges sérülések ellen.
  • A Carl Zeiss Vision síszemüveg lencséit úgy fejlesztették ki, hogy garantálják a látásélességet és lehetővé tegyék, hogy a viselői tisztán lássák a síelés vagy snowboardozás közben fellépő veszélyeket, pl. a fákat, köveket, vagy a táj körvonalait.
  • Hó, eső, olvadó jég, extrém csillogás és visszatükröződés: és most csak néhány kihívást említettünk meg, amellyel a síszemüvegeknek meg kell birkózniuk. A megoldás: vízlepergető és antisztatikus CleanCoat védelem.
  • A tükrös szemüvegek nem csak divatosak, hanem csökkentik a verőfény hatásait és kiszűrik a veszélyes napsugarakat, különösen nagy tengerszint feletti magasságban és ragyogóan napos időszakokban.

Keresse az Optics by Carl Zeiss Vision lencséket például a GIRO, a Smith Optics vagy a SPY Optic márkájú szemüvegekben.

Ezeket a napszemüvegeket is el lehet látni az igen fontos tükröződéscsökkentő technológiával a téli sportokhoz. A polarizációs szűrők minimálisra csökkentik a hó és a napfény által okozott csillogást. Rendkívül fontos, például a terepsíelés közben, hogy a szemüveg viselője tisztán láthassa a tereptárgyakat és az egyenetlenségeket. A hagyományos polarizációs megoldáson túl a ZEISS az Ön figyelmébe ajánlja a "SkyPol®" prémium megoldást az extra szín és kontraszt élményért. Továbbá javasolt egy jó tükröződéscsökkentő bevonat is.

Jó hír, hogy kérheti optikusát, hogy olyan lencsetípust használjon, amely tökéletesen illeszkedik a síszemüvege alá.

Megfelelő fényre sötétedő lencsék

A fényre sötétedő lencsék jó alternatívát kínálnak azoknak, akik nem szeretik a bonyodalmakat a téli sportok során, és akik nagyra értékelik a lazítást és a kényelmet. A fényérzékeny bevonatuk optimális védelmet biztosít és a lencsék a különböző fényviszonyokhoz könnyen alkalmazkodnak. A lencséket az UV sugarak aktiválják és azonnal besötétednek, amikor napfény éri őket. Amint a nap elbújik, a lencsék újra világosak lesznek. A fényre sötétedő lencsék folyamatosan alkalmazkodnak a változó kültéri fényviszonyokhoz, így a szeme mindig a megfelelő fénymennyiséghez jut. Különböző színekben (barna és szürke) kaphatóak és természetesen kiszűrik az UV-A és UV-B sugarak 100%-át.

Óvakodjon az olcsó ajánlatoktól

Az olcsó sport- és napszemüvegek teljesen hasznavehetetlenek a rosszul látó emberek számára, és viselésük azoknak sem javasolt, akik jól látnak. Nem csak az általuk nyújtott UV védelem nem megfelelő, a lencsék gyakran túl sötétek, és így a pupilláknak túl nagyra kell tágulniuk. Emiatt pedig még több káros UV sugárzás jut a szemekbe.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
A 10 legfontosabb tanácsunk sportszemüvegekhez Mire érdemes odafigyelni sportszemüveg vásárlásakor? Ismerje meg részletesebben, hogyan javíthat sportteljesítményén úgy, hogy szemét is védi közben.

Kapcsolódó termékek