Miért fontos napszemüveget viselni télen?

A jég és a hó felszínén keletkező fényvisszaverődések miatt egy jó minőségű napszemüveg elengedhetetlen fontosságú a hideg téli hónapokban

Sapka, kesztyű, sál: ha a télre gondolunk, ezek a fontos kiegészítők jutnak először eszünkbe. Viszonylag kevesen gondolnak azonban a napszemüvegre, mint további fontos téli kiegészítőre. Végtére is, a napszemüveg inkább egy nyári kiegészítő vagy nem? Tévedés! Télen is legalább olyan fontos, hogy védjük szemünket, mint a nyári hónapokban, mert a szemünkre veszélyes UV sugárzás különösen agresszív hatású novembertől márciusig.

Nyáron szinte el sem indulunk otthonról napszemüveg nélkül. Nemcsak azért, mert divatossá varázsolja az öltözékünket, hanem azért is, mert védi szemünket a túl erős napfénytől. Azonban sokan nincsenek tudatában annak, hogy a káros UV-sugárzás a téli hónapok során veszélyesebb, mint nyáron. A nyári hónapokban a zöldfelületek a fény mindössze 6%-át verik vissza, míg a hó esetében ez az érték 95% körüli. Kizárólag a megfelelő minőségű lencsékkel ellátott napszemüvegek nyújtanak hatékony védelmet a szemgyulladás, vagy a még súlyosabb szövődmények ellen. A napfény, amely nagy mennyiségben tartalmaz UV-sugárzást, károsítja szemünk retináját. Ezek alapján biztosak lehetünk abban, hogy egy kiváló minőségű napszemüveg okos befektetés.

Néhány fontos szempont, amelyre figyelnünk kell, ha napszemüveget vásárolunk:

  • Figyeljünk oda a CE-jelölésre. Ez garantálja, hogy a termék legalább a minimum standard szintű védelmet biztosítja. Egy uniós irányelv meghatározza, hogy ennek legalább 380 nm-nek kell lennie. Ennél a szintnél azonban, a sugárzás 78%-át továbbra is elnyeli a szemünk.
  • Ez azt jelenti, hogy a dioptriás szemüveglencséknek ideális esetben 380 nm feletti széles spektrumú UV-védelmet kellene biztosítaniuk. Kizárólag a legalább ilyen szintű védelmet nyújtó lencsék képesek kiszűrni a káros UV-sugarakat.
  • A napszemüvegeknek elég nagyméretűnek kell lenniük, és a lehető legjobban kell illeszkedniük arcméretünkhöz és arcformánkhoz. Kizárólag ilyen módon előzhetjük meg, hogy a fénysugár oldalról, vagy felülről érje szemünket.
  • A fény-elnyelési tényezőnek különösen fontos szerepe van. A legjobb, ha ez az érték minél magasabb. Az, hogy mennyire kell sötétnek lennie egy dioptriás szemüveglencsének a személyes igényünktől függ, illetve az adott napszemüveg alkalmazási területétől. Fontos, hogy hol szeretnénk viselni a napszemüveget, milyen szabadidős tevékenységhez van szükségünk rá. A látszerész szakember megfelelő tanáccsal tud szolgálni ebben a kérdésben.
  • A legjobb, ha napszemüvegünket optikában vásároljuk. A véletlenszerűen végzett mintavételezések újra és újra rávilágítanak, hogy az utcai árusoknál vásárolt napszemüvegeken hamis márkajelzések találhatóak és gyakori használatuk egészségkárosodáshoz vezethet.

A megfelelő szín kiválasztása

Nem kevésbé fontos, hogy a megfelelő színt válasszuk napszemüveglencséinkhez. Az egyes lencséket az általuk biztosított védelem mértéke szerint soroljuk osztályokba, vagy kategóriákba. A sárga, zöld, illetve kék színű lencséket nem javasoljuk téli használatra. Ezek csupán 0, 1-es, vagy 2-es kategóriába sorolható védelmet biztosítanak, vagy az S0, S1, vagy S2 kategóriák valamelyikébe tartoznak. A szürke, vagy barna lencséket téli használatra is ajánljuk. Ezek általában a 3-as osztályba, vagy az S3 kategóriába tartoznak, és a hegyvidékekre jellemző havas időjárás esetén is megfelelő védelmet nyújtanak szemünk számára. A 4-es védelmi osztályba, vagy S4 kategóriába tartozó lencsék a rendkívül érzékeny szeműek számára javasoltak. Azonban az ebbe a kategóriába tartozó dioptriás szemüveglencsék csak olyan esetekben szükségesek, ha az UV-sugárzás szintje rendkívül magas, ugyanakkor vezetéshez nem javasolt a használatuk.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Vigyázzunk a kék fénnyel

Egy jó minőségű napszemüveg a kék fénnyel szemben is megfelelő védelmet biztosít. Ez azért fontos, mert a kék fény károsíthatja a makulát, szemünknek azt a pontját ahol látásunk a legélesebb.

Extra tipp a téli sportok kedvelőinek: ha szemüvegesek vagyunk, válasszunk olyan síszemüveget, amelyet egyénileg a mi dioptriánk alapján készítettek, vagy vásároljunk olyan síszemüveget, amely elég nagy ahhoz, hogy alatta a saját mindennapi szemüvegünket is viselni tudjuk. Néhány modell szivacsbetéttel van ellátva, amely ideális a szemüvegesek számára, mivel elegendő hely van bennük ahhoz, hogy kényelmesen beleférjen a szemüvegkeretük. Jól illeszkednek és a hagyományos szemüvegünket nem éri terhelés a síszemüveg miatt. A síszemüvegek oldalainak zártnak kell lenniük, hogy kellő védelmet biztosítsanak.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
Jobb látás a téli sportolás során Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről. fans of skiing and snowboarding, both with and without eyesight correction, "fly blind" down the slopes.

Kapcsolódó termékek