Nem minden napszemüveg egyforma

A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

A napszemüveg nem csupán egyszerű divatkiegészítő – fontos, hogy teljes körű UV-védelmet nyújtson szemének. Emellett napszemüvegének illeszkednie kell az Ön igényeihez is – akár síelni szokott, akár vízi sportokat űzni, vagy egyszerűen kutyát sétáltatni a parkban. A napszemüvegek a különféle lencsék és rétegek variációjával számtalanféleképpen testreszabhatók. Amit tudnia kell a vásárlás előtt.

Teljes körű UV-védelem

Új napszemüveg választásakor az arcformánkhoz illő, stílusos keret sokunk számára elsődleges szempont. A keretek és lencsék végtelen választékát látva könnyen elfeledkezünk a napszemüvegviselés elsődleges céljáról: szemünk káros ultraibolya (UV) sugárzás elleni védelméről.

Az UV-sugárzás az év minden napján, egész nap, télen és nyáron is jelen van, még akkor is, amikor borús az idő. Ha a szem fokozott UV-sugárzásnak van kitéve, az photokeratitishez (a szaruhártya napégése) és a szemhéj napégéséhez vezethet. Emellett krónikus szemkárosodást, például szürkehályogot és pterygiumot (a szaruhártya felett a szem fehér részét borító kötőhártya-kettőzet) is okozhat.1,2

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szürkehályogos esetek nagyjából 20%-át az UV-sugárzás okozza vagy súlyosbítja. A vakság oka az esetek 48%-ában szürkehályog, ami ennek megfelelően világszerte a vakság legfőbb oka.3

A napszemüveg nem csupán egyszerű divatkiegészítő – fontos, hogy védelmet nyújtson szemének a káros UV-sugárzással szemben.
A napszemüveg nem csupán egyszerű divatkiegészítő – fontos, hogy védelmet nyújtson szemének a káros UV-sugárzással szemben.

Ezért elengedhetetlen annak ellenőrzése, hogy az Ön által használt, vagy megvásárolni tervezett napszemüveg 400 nm-ig terjedően teljes körű UV-védelmet biztosít-e. A szemüvegnek rendelkeznie kell a CE jelöléssel (ami garantálja, hogy szemüvege megfelel az európai irányelvek által meghatározott alapvető biztonsági követelményeknek), egyes szemüvegeken pedig az UV400 címke is megtalálható. Ez általában a lencsére ragasztott matricán vagy címkén, illetve a hozzá mellékelt termékismertetőben szerepel, de ha biztos akar lenni benne, hogy napszemüvege megfelelő védelmet nyújt, forduljon szemészéhez vagy látszerészéhez.

Tipp: számos belépő szintű napszemüveg is rendelkezik CE-jelöléssel, és megfelelő UV-védelmet is nyújt, de ezek a lencsék gyakran alacsonyabb szintű technológiával készülnek. A prémium napszemüveglencsék vágással készülnek, nem pedig préseléssel, mivel az utóbbi technológia alkalmazásakor csíkok, buborékok vagy egyéb hibák jöhetnek létre a lencsén, amelyek befolyásolhatják a látást és a szem elfáradásához vezethetnek. Az ilyen lencsék a szabadban és derült fényviszonyok mellett átmenetileg javíthatják a látást, de hosszú távon több kárt okozhatnak, mint amilyen hasznosak.

Dioptriás napszemüveg

Ha látásproblémái vannak, a szemüveg és a kontaktlencse nem mindig a legkényelmesebb megoldás, különösen akkor, ha autót vezet vagy a szabadban tartózkodik. A színtelen lencsék nem mérsékelik a zavaró és erős fényeket, a kontaktlencséket pedig száraznak és irritálónak érezhetjük szeles időben; vagy ami még rosszabb, viselése közben a szemünkbe kerülő tengerparti homok szúró, égő érzést okozhat.

Szerencsére a dioptriáról akkor sem kell lemondania, amikor a medence mellett lazít vagy az erdőben túrázik, mivel dioptriás napszemüveg számos lencsetípussal rendelhető az Ön igényeinek maximális kielégítése érdekében. Legyen akár rövid-, akár távollátó, és viseljen akár progresszív, bifokális vagy varifokális lencséket, egy megbízható szemész vagy látszerész szakember biztosan segíteni tud önnek a felírt dioptriával tökéletes összhangban lévő napszemüveg testreszabásában. Ezen túlmenően polarizációs szűrőkkel, speciális rétegekkel, tükrös rétegekkel és szilárd vagy átmenetes színekkel még egyedibbé teheti dioptriás napszemüvegét.

Tipp: ha dioptriás napszemüveget készíttet, tájékoztassa szemészét vagy látszerészét a lehető legrészletesebben. Mondja el neki, hogy milyen sportokat és tevékenységeket űz, tervezi-e a napszemüveget vezetéshez viselni, és milyen gyakran kívánja viselni azt. Ezzel elősegíti a lehető legtökéletesebb iszemélyre szabott lencse megtervezését.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Polarizált napszemüveg

A fényvisszaverődések tükröződést, azaz kellemetlen vakító hatást kelthetnek, ami víz, utak vagy egyéb nedves felületek közelében gyakran tapasztalható. A tükröződés potenciális veszélyforrás lehet különösen a járművezetők és azok számára, akik szabadtéri sportokat (kerékpározás, kocogás, síelés) űznek. A fényhullámok bármely irányban terjedhetnek, de ha a fény sík felületekről, például nedves utakról verődik vissza, akkor a fényhullámok egy vonalba igazodnak és csak egy irányban hagyják el a felületet (azaz polarizálódnak). Ez a hatás felhasználható a tükröződés megszüntetésére. Egyes napszemüveglencsék olyan polarizációs szűrővel vannak ellátva, amelyek nem engedik át ezt a visszaverődő (és ezért függőlegesen polarizált) fényt. Ilyen napszemüveget viselve a zavaró fényhatásoktól mentesen láthat mindent. A Polarizált napszemüveg a látáskomfort fokozása mellett javíthatja a kontrasztlátást és a színeket is élénkebbnek láttatja, így számos szabadtéri tevékenységhez ideális. A polarizációs szűrők a legtöbb dioptriás napszemüveghez elérhetőek. További információért forduljon a szemészéhez vagy látszerészéhez.

Polárszűrő nélküli napszemüveglencse

Polárszűrő nélküli napszemüveglencse

Polárszűrős napszemüveglencse

Polárszűrős napszemüveglencse

A polarizációs szűrők drasztikusan csökkenthetik a zavaró tükröződést, ezáltal javíthatják a látást vezetés, vízi sportok, síelés, kerékpározás vagy kocogás közben.

Tipp: A polarizált lencsék nem minden helyzetben ideálisak. Előfordulhat, hogy egyes LCD kijelzőket vagy a régebbi autók műszerfalait nem látja megfelelően ilyen szemüveget viselve. Vásárlás előtt mindenképpen beszélje meg szemészével vagy látszerészével, hogy milyen tevékenységhez szeretné használni polarizált napszemüvegét. Ha van rá lehetőség, a lencséket valós élethelyzetekben is próbálja ki, ne csak a rendelőben vagy az üzletben. Sétáljon egyet a szabadban, és ha lehetséges, vessen egy pillantást autója műszerfalának kijelzőjére is.

Speciális színezések

A kilencvenes évek élénk színű napszemüveglencséi visszatértek!
A testreszabott és dioptriás napszemüvegek bármilyen színárnyalatú lencsével elkészíthetőek a világos rózsaszíntől kezdve a kéken és a sárgán át a zöldig. Amellett, hogy divatosak, a színezett lencsék sportoláshoz is igen hasznosak lehetnek (erről az alábbiakban talál további információt).

A színezett lencsék visszafogottabb színárnyalatokban (pl. szürke vagy barna) is kaphatóak, és a legtöbb szín átmenetes változatban is elérhető – a lencse felső részén látható sötét színárnyalat lefelé fokozatosan halványodik; a dupla színátmenetes lencsék esetében pedig egyik színből a másikba vált át. Az ilyen napszemüvegek viselése különösen kényelmes olyan esetekben, amikor a látótér felső és alsó részében a fényviszonyok eltérőek, így például ideálisak vezetéshez. A lencsék felső részének sötétebb árnyalata minimalizálja a vakító fényhatásokat és lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy tisztán láthassák az utat, míg a lencse aljának világosabb színárnyalata megkönnyíti a jármű műszerfalának ellenőrzését.

Egyes színezett lencsék felhasználási területe korlátozott, és nem feltétlenül viselheti őket minden tevékenységhez. Szemésze vagy látszerésze talán már beszélt Önnek a „lencsekategóriákról”, esetleg olvasott róluk. E kategóriák lencsénként változóak, az alábbiakban ismertetjük őket:

Lencsekategóriák Leírás

0

Színtelen vagy színezésmentes biztonsági lencsék, amelyek használata leginkább olyan helyzetekben ideális, ahol viselőjüknek tisztán kell látnia.

1

Divatos, világos színárnyalatok a stílusos megjelenés hangsúlyozására, amelyek többnyire csak az alacsony intenzitású fény szűrésére alkalmasak.

2

Közepes mélységű színárnyalatok a közepes fényintenzitás szűréséhez. Számos napszemüveg tartozik ebbe a kategóriába, és ezek általában teljes körű UV-védelmet nyújtanak (mindig kérjen megerősítést szemorvosától vagy látszerészétől).

3

Ezek a lencsék a látható fény nagyobb hányadát szűrik ki, mint a 2-es kategóriájú lencsék, viselésük derült fényviszonyok között ideális. A 3-as kategóriájú lencsék jól kombinálhatóak ívelt keretekkel (kérjen kifejezetten ívelt lencsét), így ideálisak sportoláshoz, és elsősorban vízi sportok űzéséhez.

4

A 4-es kategóriájú lencsék a látható fényt 92 vagy annál nagyobb százalékban elnyelik. Vezetéshez nem alkalmasak, használatuk csak bizonyos speciális tevékenységekhez és szélsőséges körülmények között javasolt, például gleccsertúrákhoz.

Tipp: Nem minden színezett lencse alkalmas vezetéshez, mivel bizonyos színárnyalatok befolyásolhatják a forgalom vagy a jelzőlámpák láthatóságát. A 25% feletti fényelnyelésű színek (2-es és annál magasabb kategóriák) nem alkalmasak éjszakai vezetéshez.

Fényre sötétedő lencsék

Talán már hallott a fényviszonyokhoz alkalmazkodó, fotokróm, önszínező vagy változó árnyalatú lencsékről. Ezeket a kifejezéseket az UV fény hatására sötétedő, színtelen vagy enyhén színezett lencsék jellemzésére használjuk. Az ilyen lencsék különösen praktikusak a látáskorrekciót igénylő szemüvegviselők számára, mert használatuk mellett szükségtelenné válik a dioptriás szemüveg és a dioptriás napszemüveg folyamatos cserélgetése.

A napszemüvegek csak korlátozott mértékű látáskomfortot nyújtanak, és folyamatosan változó fényviszonyok között előfordulhat, hogy árnyékban a lencséket túl sötétnek, erős napfényben pedig túl világosnak találja. Ilyen helyzetekben a napszemüvegviselők természetes reakciója gyakran az, hogy egyszerűen leveszik a szemüveget, így szemük védelem nélkül marad.

A fotokróm technológia hosszú utat járt be, és ma már elérhetőek olyan intelligens napszemüveglencsék, mint például a ZEISS AdaptiveSun, amelyek színintenzitása az UV-sugárzás függvényében alakul. Ezek a lencsék eleve színezettek, de intenzív napfényben aktiválódnak, és néhány másodperc alatt még jobban besötétednek. Árnyékban a lencsék ismét kivilágosodnak, így jobban lát majd, de szeme továbbra is védett marad a káros UV-sugárzással szemben. Ezek a lencsék polarizációs szűrőkkel is kaphatóak, amelyek csökkentik a tükröződést és fokozott látáskomfortot nyújtanak.

Tipp: egyes fotokróm lencsék, így az AdaptiveSun lencsék is sokkal sötétebbek lesznek hideg, napfényes környezetben, rendkívül hideg időben pedig korlátozhatják a látásviszonyokat. Viselésük nem ajánlott olyan nyitott járművek vezetése közben, mint a kabrió autók, motorkerékpárok, terepjárók vagy motoros szánok, illetve olyan tevékenységekhez, mint például a síelés.
 

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


Tükrös réteggel ellátott napszemüvegek

A tükrös réteggel ellátott szemüvegek amellett, hogy jól néznek ki, javíthatják a látást derült fényviszonyok között, és jelentős mértékben csökkenthetik a zavaró tükröződéseket.
A tükrös réteggel ellátott szemüvegek amellett, hogy jól néznek ki, javíthatják a látást derült fényviszonyok között, és jelentős mértékben csökkenthetik a zavaró tükröződéseket.

A különböző fémes árnyalatokban elérhető tükrös rétegeket a napszemüveglencsék felszínére viszik fel. A tükrös rétegek nem csak divatosak, de tovább csökkentik a lencsén át belépő fény mennyiségét is, így ideálisak az igen erős fényviszonyok közt végzett tevékenységekhez. A prémium tükörbevonatok, mint például a ZEISS DuraVision Mirror a szennyeződéseket is taszítják, így búcsút mondhat a strandon oly zavaró homokos lencséknek!

Tipp: a tükörbevonat színei pusztán esztétikai célt szolgálnak, és a lencse felületére viszik fel őket. Amiatt nem kell aggódnia, hogy a tükörréteg miatt esetleg rosszabbul lát majd, azonban a lencseszínezés és bizonyos típusú tükörrétegek kombinációja befolyásolhatja látását. Szemésze vagy látszerésze biztosan tud tanácsot adni a megfelelő kombinációt illetően.

Sportszemüvegek

A legtöbb sport esetében az optimális teljesítményhez jól kell látnia. Ez különösen a szabadtéri sportok esetén jelent kihívást, mivel az erős fény, a szél, az eső és a hó befolyásolhatja a látásviszonyokat. A jó sportnapszemüvegnek meg kell védenie szemét az elemek viszontagságaitól, csökkentenie kell a tükröződést, és javítania kell a kontrasztlátást.

A testre szabott sportnapszemüveg jelentős mértékben befolyásolhatja látását és teljesítményét.
A testre szabott sportnapszemüveg jelentős mértékben befolyásolhatja látását és teljesítményét.

Ha sportnapszemüveget tervez vásárolni, az alábbiakat kell megvitatnia szemészével vagy látszerészével:

Speciális színárnyalatok: az egyes sportágakhoz funkcionális színárnyalatok állnak rendelkezésre. A golfnapszemüvegek gyakran barna, borostyán vagy rezes színárnyalatúak, ami segít a játékosoknak abban, hogy jobban lássák a fehér labdát a gyepen. A céllövészek és vadászok gyakran sárga lencséjű napszemüveget választanak a jobb kontrasztlátás érdekében, míg a kék lencsékkel ellátott napszemüveg viselése olyan sportokhoz lehet praktikus, amelyekben sárga elemek vannak, mint például a tenisz és az íjászat (sárga labda és sárga célpont).

Ívelt lencsék: sok modern sportkeret „ívelt”, ami azt jelenti, hogy a teljes fedés érdekében a szemek és a fej körül hajlított kialakítású, így kétoldalt minimális mennyiségű fényt enged be. Nem minden lencse alkalmas a hajlított keretekhez, és helytelen lencseválasztás esetén látáshibákat tapasztalhat. A lencséken speciális optikai korrekciós eljárást kell végezni az erős ívelési szögek által okozott optikai hibák kiküszöbölése érdekében. Beszélje meg szemészével vagy látszerészével, hogy melyik ZEISS sportlencse, biztosít optimális látást ívelt keret használata mellett.

Ütésállóság: nyilvánvaló okokból kifolyólag a sportnapszemüvegeknek sportágtól függően legalább minimális szintű ütésállóságot kell biztosítaniuk. A sportnapszemüvegek lencséi az esetek többségében polikarbonátból készülnek.
 

Gyereknapszemüvegek

A gyermekek szemében található kristálylencse áttetszőbb, mint a felnőtteké, emiatt pedig jobban átereszti az UV-sugárzást. Ezen túlmenően hatvanéves korunkig minket érő összes UV-fényhatás akár 50%-a húszéves korunk előtt éri szemünket. Az UV-sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek napszemüveget viseljenek, és szemük már a kora gyermekkortól kezdődően védve legyen.4

A gyermekek szemei érzékenyebbek az UV-sugárzásra, ezért fontos, hogy bőrüket és szemüket megvédjük a nap káros hatásaitól.
A gyermekek szemei érzékenyebbek az UV-sugárzásra, ezért fontos, hogy bőrüket és szemüket megvédjük a nap káros hatásaitól.

A felnőtt napszemüvegek esetében elérhető testreszabási lehetőségek többsége a gyermekek számára is elérhető. Az ismertetett UV-védelmi szabványok érvényesek a gyereknapszemüvegekre is, továbbá gondoskodjon arról, hogy gyermeke számára mindenképpen jó minőségű lencséket válasszon. További információért forduljon a szemészéhez vagy látszerészéhez.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek