Sportszemüveg az új futógenerációnak: Nike Vision Vaporwing napszemüveg futáshoz

Két nagy márka, a Nike Vision és a ZEISS összefogott, hogy megalkossa az ideális sportnapszemüveget azoknak a futóknak, akik nem spórolnak az erőfeszítésekkel.

A sportnapszemüveg, amelyet a keret és lencse tökéletes szimbiózisa jellemez. A ZEISS-szel szorosan együttműködve a Nike Vision forradalmi napszemüveget fejlesztett ki azoknak a futóknak, akik mindig 110%-ot nyújtanak. Ez a napszemüveg segít a futóknak, hogy teljes mértékben a teljesítményükre koncentrálhassanak. A JOBB LÁTÁS a részletekre is kíváncsi volt. Carl Allent és Vincent Faivre d'Arcier-t, a Nike Vision tervezőit, és Flora Schierano-t a ZEISS-től arról kérdeztük, hogyan fejlesztették ki a Nike Vision Vaporwing napszemüveget.

Sportszemüveg az új futógenerációnak: Nike Vision Vaporwing napszemüveg futáshoz

JOBB LÁTÁS: Az új Nike Vision Vaporwing sportnapszemüveg fkialakítása igazán szembetűnő és innovatív. Mesélnének nekünk a tervezés folyamatásóról?

Carl Allen (Nike Vision): Kezdetben sok munkát fektettünk a sportolók igényeinek tanulmányozásába, mert teljesen meg akartuk érteni azokat. Kutatásaink során kiderült, hogy napjaink szemüveggyártói nem tudják tartani a lépést a sportolók folyton változó igényeivel. Rájöttünk, hogy ahhoz, hogy a szemüveg kimagasló teljesítményt tudjon nyújtani, meg kell változtatnunk a gyártás módját. Már a lencséét is. Mindent figyelmen kívül kellett hagynunk, amit a lencsékről és a gyártásról tudtunk, hogy tiszta lappal kezdhessünk és megszülethessen ez az innovatív koncepció. El akartuk mosni a lencse és a keret közti vonalat és arra gondoltunk, mi lenne, ha a lencséből keretet és a keretből lencsét csinálnánk? Számunkra a szemüveg a biztonság és a teljesítmény záloga. Ezért volt nagyon fontos, hogy a lencse felületét amennyire csak lehet megnöveljük, és biztosítsuk, hogy az arc maximálisan fedve legyen, hogy a futók az ideális edzéstartományukba kerüljenek és teljes mértékben a teljesítményükre tudjanak koncentrálni.

JOBB LÁTÁS: Ezt a sportnapszemüveget kizárólag futáshoz tervezték vagy más sportolók is hordhatják? Használhatnám például normál napszemüvegként?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Kimondottan a futókra gondolva terveztük a lencsét, de ez nem jelenti azt, hogy más olyan sporthoz nem lehet használni, ahol fontos a maximális takarás és védelem. És természetesen normál napszemüvegként is lehet használni.

JOBB LÁTÁS: A lencse mely innovációit ismerhetjük más ZEISS termékekből? És milyen innovációkat fejlesztettek ki kimondottan a Nike Vision számára készített új ZEISS lencséhez?

Flora Schierano (ZEISS): A ZEISS állandó jelleggel fejleszt új színezéseket, hogy a körülményektől és fényviszonyoktól függetlenül elősegítse a sportolók jobb teljesítményét. A Nike Vision Vaporwing sportnapszemüveg létrehozása során a Nike Visionnel való együttműködésünk igen különleges volt.

A ZEISS-nek sikerült egy innovatív kialakításból valódi lencsét varázsolnia, amelyet kifinomult optika és éles kép jellemez. Az optika, szemészet és gyártás területéről szakértői csoportot hozott össze a ZEISS, és a megoldáshoz más cégcsoportok, például az Ipari Méréstechnika segítségét is igénybe vette. Bár a napszemüvegek 98%-a egy már meglévő öntőformával készül, a ZEISS német és olasz csapatai külön öntőformát dolgoztak ki a Nike Vision szemüveghez. Nulláról indulva olyan öntőformát hoztak létre, ami a lehető legközelebb van az optikai tökéletességhez. Mivel a szemüveg végső formájában születik meg, az ilyen öntőforma létrehozása a hulladék minimalizálását is garantálja, amely a meglévő öntőformát használó normál gyártási eljárás során keletkezne (a végtermék csiszolásánál).

Miután legyártották, az öntőformát ugyanazzal a gyémántcsiszoló technológiával munkálják meg, mint amit az ultra precíz optikai felületek polírozásánál használnak. S mivel a szemüveg öntőformájából minden öntési hibát eltávolítanak, garantáltan a lehető legkevesebb a homályos rész. A munkaigényes folyamat azt jelentette, hogy a ZEISS csapatának a napszemüveg geometriájának megfelelően kellett kialakítania az öntőformát. Több mint 30 ellenőrzésre volt szükség a végtermék specifikációinak és mértanának tökéletesítése során.

A napszemüvegekre vonatkozó szigorú 0,09D-s szabvány évtizedeken át megkötötte a tervezők kezét, akik prémium termékeiknél csak egyszerű szférikus és tórikus optikai kialakítást alkalmazhattak. A ZEISS szemészeti és precíziós optikákhoz kifejlesztett fejlett freeform kialakításokat és gyártástechnológiákat vezetett be, hogy az általános, komplex formájú felületek 0,06D-s optikai teljesítményét is elérje. Ez az extra szabadság tette lehetővé a Nike Vision kreatív csapata számára, hogy egyszerre optimalizálja új prémium sportszemüvegeinek illeszkedését, aerodinamikáját és esztétikáját anélkül, hogy az optikai teljesítményt rontaná.

Ezt a forradalmi gyártási folyamatot korábban soha nem alkalmazták szemüvegeknél, de kétség kívül meg fogja határozni a jövő szemüveggyártásának alapját.

JOBB LÁTÁS: Mennyi időre volt szükség a sportnapszemüveg kifejlesztéséhez?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): 2 év alatt jutottunk el a tervezéstől a végső termékig. Újra kellett gondolnunk, hogy néz ki egy szemüveg. Mindent figyelmen kívül kellett hagynunk, amit a lencsékről és a gyártásról tudtunk, hogy tiszta lappal kezdhessünk és megszülethessen ez az innovatív koncepció. Akkoriban azt sem tudtuk, hogy lehetséges lesz-e legyártani ezt a terméket.
A lencsére összpontosítottunk, amit akkor a keret legfontosabb részének tartottunk. El akartuk mosni a lencse és a keret közti vonalat és arra gondoltunk, mi lenne, ha a lencséből keretet és a keretből lencsét csinálnánk?
Számunkra a szemüveg a biztonság és a teljesítmény záloga. Ezért nagyon fontos, hogy a lencse felületét megnöveljük, amennyire csak lehet. Ezáltal biztosított a maximális takarás, a futók és más sportolók pedig zavartalanul irányíthatják figyelmüket a kiemelkedő teljesítményre.


JOBB LÁTÁS: Hogyan jött létre a Nike Vision és a keretgyártó Marchon közötti együttműködés?

Carl Allen (Nike Vision): A Nike Vision éveken keresztül dolgozott együtt a Marchonnal a szemüvegipari szakértelmünkön alapuló Nike Vision vonal létrehozásán. Ez a konkrét projekt a szemüvegipar teljesítményének alapos átformálása iránti igényből született meg. Célunk az volt, hogy a Nike Visiont a szemüvegek terén ugyanolyan innovatív vezetővé tegyük, mint amilyen innovatív vezető a Nike Vision a cipők és a ruházat terén.

JOBB LÁTÁS: Valójában mi különbözteti meg a kiváló sportszemüveget a szimplán jó sportszemüvegtől?

Carl Allen (Nike Vision): A lencse tisztasága, a takarás és a „megfelelő súly” (vagyis pehelykönnyű) anélkül, hogy megfeledkeznénk a lélektani tényezőről. Szerettük volna, hogy a futók és más sportolók szuperhősnek érezzék magukat a szemüveg viselése közben, mely így lélektani előnyt is nyújt számukra.
Szintén célunk volt, hogy futás közben a viselője megfeledkezzen a szemüvegről. A lencse tisztasága, a megfelelő súly és az illeszkedés együtt olyan keretet alkot, amely tökéletesen illeszkedik az archoz. Az, hogy a szemüveg nem párásodik és tökéletesen szellőzik, szintén a képlet része. Mivel nincsenek zavaró tényezők, teljes mértékben a futásra koncentrálhat!

több

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
Jobb látás a téli sportolás során Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről. fans of skiing and snowboarding, both with and without eyesight correction, "fly blind" down the slopes.

Kapcsolódó termékek