Tökéletes látás kerékpározáskor: mely szemüveglencsék a legjobbak a kerékpárosok számára?

A sebesség, a változó fényviszonyok és a levegőben lebegő részecskék különleges kihívásokat jelentenek a szemüvegnek kerékpározás közben: néhány tipp a „jobb látás”-tól.

Akár profi kerékpáros, akár csak kedvtelésből kerékpározik, a jó sportszemüveg elengedhetetlen a biztonságához kerékpározás közben. Nagy sebesség az aszfalton, vagy terepen, gyakran változó fényviszonyok, amikor a ragyogó napsütésből hirtelen félárnyékba, vagy árnyékba jut, rovarok, szennyeződés vagy homokszemcsék repülnek az arcába: a kerékpáros szemüveg a kerékpáros biztonsági felszerelésének fontos darabja. A „jobb látás” segíthet Önnek megtalálni, hogy mire ügyeljen, amikor kerékpáros szemüveget vásárol, és milyen lehetőségei vannak a lencsék kiválasztása során.

A kerékpárosok szemüvegeinek valóban sokoldalúaknak kell lenniük, amelyek biztonságosan megvédik a szemet a káros UV sugárzástól, a légáramtól, a rovaroktól, a portól – sőt, még a levegőben lévő piszoktól és a homokszemcséktől is. És mindezt kényelmetlenség nélkül teszik: a kerékpáros szemüvegnek könnyűnek kell lennie, az orrtámasznak és a száraknak kényelmesen el kell férniük a sisak alatt. Ezenkívül kerékpározás közben nagyon fontos a nagy kontrasztú látás. A szemnek alkalmazkodnia kell a folyamatosan változó fényviszonyokhoz, valamint a fény és az árnyék játékához. Továbbá a szemüvegnek megfelelő védelmet kell nyújtania a vakító fény ellen.

Lencsék kerékpáros szemüvegekhez

Azon túl, hogy a keretnek jól illeszkedőnek, erősnek, és íveltnek kell lennie, a megfelelő lencsék kiválasztása is igen fontos. A lencséknek védelmet kell nyújtaniuk az UV sugarak, a szél és a levegőben lebegő részecskék ellen, és biztosítaniuk kell, hogy a kerékpárosok ragyogó napsütésben, árnyékban és rossz időben is tökéletesen lássák az utat. A Carl Zeiss Vision olyan lencseválasztékot alkotott meg, amely a kerékpárosoknak tökéletes látást és vizuális komfortot nyújt. A lencséket kifejezetten a változó fényviszonyokra tervezték, amikor a gyenge fényről hirtelen akár erős és ragyogó napsütésbe jutunk.

1. Polarizált lencsék

A fény és az árnyék gyors és gyakori váltakozása megerőlteti a szemet. Ha ehhez még hozzáadjuk a tükröződést és a fényvisszaverődést, vagy az ellenfényt, akkor a veszélyek, a kanyarok vagy a sávváltás esetleg már csak túl későn lesznek láthatók. Ez nem csak időveszteséget jelent, hiszen fékeznünk kell, hanem biztonsági kockázata is van. A polarizált lencsékkel ellátott szemüveg - dioptriával vagy anélkül - ideális védelmet nyújt a tükröződés ellen és segít kiszűrni a fényes, sima felületekről érkező fényvisszaverődést. Kerékpározás közben jobban lát majd és a kisebb mértékű vakításnak köszönhetően korábban észleli a kockázatokat. 

2. Ívelt lencsék

A szemüvegkeret görbülete nagyon fontos. A szemüvegnek tökéletesen kell illeszkednie az arcához, hogy megvédje a szemeit. A látásélesség elengedhetetlenül fontos a teljes látóterében, különösen akkor, ha látáskorrekcióra van szüksége. A potenciális veszélyeknek láthatóknak kell lenniük a perifériás területeken is. Sok kerékpáros kontaktlencsét visel a sportszemüvege alatt. Viszont ha por, vagy homokszemcse kerül a szemüveg mögé és a kontaktlencsék alá, akkor az már komoly gondot jelenthet. Korábban az íves lencsék sportos, ívelt kialakítása kényelmetlen torzításokat eredményezett a lencsék szélein. A ZEISS sportlencsék tervezése és gyártása során alkalmazott speciális technológiának köszönhetően rendkívül pontos látást tudunk biztosítani még a lencse szélén lévő, perifériás részein is. Akár progresszív, akár egyfókuszú lencsékre van szüksége, a ZEISS ívelt sportlencséi véget vetnek a látásgondoknak, még magasabb dioptriák esetén is.  

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

A legjobb lencseszínek kerékpárosok számára

A borostyán és a rosé színárnyalatok növelik a látásélességet, és így kerékpározáshoz erősen ajánlottak. A legfényesebb látóteret biztosítják és ideálisak gyenge napfénynél, valamint napfénymentes helyeken. A színkontraszt fokozó tulajdonságuknak köszönhetően ezek az árnyalatok különösen ajánlottak közúti kerékpározásra. A reakcióidő javításával hozzájárul a sportteljesítménye és a biztonsága növeléséhez. Amikor alig süt a nap, vagy egyáltalán nincs napfény, akkor még sokkal fontosabb, hogy olyan színárnyalatú szemüveget viseljen, amely lehetővé teszi a legapróbb részletek gyors és egyértelmű felismerését. Amikor szemüveg színárnyalatot választ kerékpározáshoz, győződjön meg arról, hogy nem választ-e túl sötét színt, mivel nagyon gyorsan kerül majd erősen napos szakaszokról árnyékos területekre pl. fák vagy hidak alá vagy alagutba. Kerékpárosoknak nem javasoljuk a fényre sötétedő lencséket, mivel a modern fényre sötétedő lencsék kiváló jellemzőik ellenére túl lassan alkalmazkodnak azokhoz a fényfeltételekhez, amelyek a kerékpározás során merülnek fel.

A szürke lencsék, bár kevésbé hatékonyak, szintén javasoltak. Lecsökkentik a tükröződést és életszerű kontúrokat hoznak létre. Jó látást biztosítanak egész évben, még ragyogó napsütésben is.

Mivel a kék fény a légkörünk domináns színe, a kontrasztlátásunk képessége korlátozott. Így például a talajt simának látjuk akkor is, amikor nem az. A sárga lencsék jobban kiszűrik a kék hullámhosszú fényt, és így jobb kontrasztlátást biztosítanak. Ez a színárnyalat jobb látást nyújt a kerékpárosoknak kevesebb fény mellett is, más szóval sötétebb fényviszonyok esetén, amikor gyengébb a napsütés.

Általában erős napsütésben a kékfényszűrő lencsék (pl. Skylet a Carl Zeiss Visiontől) különösen hasznosak. Csökkentik a kék fény áteresztését, ezáltal növelik a kontrasztot, miközben a színeket természetesen jelenítik meg.

Számos sport szemüveglencse polarizált változatban is kapható. A polarizált lencsék kiszűrik a fény adott síkban rezgő részét, amelyet rendszerint olyan vakító felületeken megcsillanó fény okoz, mint az eső utáni nedves úttest.  

Lencsebevonatok és alapanyagok kerékpáros szemüveghez

A kerékpáros szemüvegének sokat kell elviselnie. Tempós kerékpározás után a szemüvegre több por, szennyeződés és rovar tapad rá, mint bármilyen más sportszemüvegre. Szánja rá a pénzt a kiváló CleanCoat rétegre, amely megkönnyíti a szemüveglencsék tisztítását. A hidrofób lencsebevonatokról az izzadtság, az eső és egyéb szennyeződések egyszerűen lecsöpögnek. Egy jó tükröződéscsökkentő bevonat - különösen a lencse hátsó felületén - minimálisra csökkenti a kellemetlen tükröződést, amely rendkívül zavaró lehet.

Végül, de nem utolsósorban a kerékpáros szemüvegek lencséinek rendkívül erősnek és ellenállónak kell lenniük. Javasoljuk a polikarbonátból és a poliamidból (nylon) készült lencséket, amely kibírják a leesést is.

Fordítson figyelmet az alábbiakra:

  • Amikor látszerésznél van, komolyan fontolja meg a kerékpáros szemüvegével szembeni elvárásait.
  • Vigye magával a bukósisakját a szemüvegpróbához és ellenőrizze, hogy elég nagy-e a látótér az Ön számára.
  • Megfelelően védi a szemüveg a légáramtól?
  • Könnyű fel-, és levenni a szemüveget?
  • Alaposan vizsgálja meg a színárnyalatot, lehetőleg napsütéses napon keresse fel az optikusát.

 

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb napszemüvegek sportoláshoz Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sportolóknak sportolás közben?
Jobb látás a sportolóknak Nem csak divatos: mind a profi-, mind az amatőr sportolók előnyére válik a speciális sportszemüveg
Vízisport-szemüvegek Hogyan tud nagyszerű vízisport-napszemüveget választani, ha szeret vitorlázni, szörfözni, búvárkodni vagy úszni?
Jobb látás a téli sportolás során Sok sí és snowboard rajongó, látáskorrekcióval vagy anélkül, „vakon repül” le a lejtőkről. fans of skiing and snowboarding, both with and without eyesight correction, "fly blind" down the slopes.

Kapcsolódó termékek