A legjobb szemüvegek autóvezetéshez –a biztonságos megérkezés érdekében

Az egyénre szabott autóvezetéshez használt szemüvegekkel nem csak kellemesebb az utazás, de egyértelműen biztonságosabb is. Azonban mi az, amit az autóvezetéshez használt szemüveg megvásárlásakor figyelembe kell venni?

A szemnek autóvezetésnél tökéletesen kell teljesítenie: Rossz fényviszonyok között, vakító napsütés, köd, vizes vagy tükröződő útviszonyok esetén és nem szabad elfelejteni a közlekedés további résztvevőit sem. Megfelelő szemüveggel a hosszú és gyakori autóvezetés is kellemes és mindenekelőtt biztonságos. Azonban mire kell ügyelni az autóvezetéshez használt szemüvegnél?

Olykor a rossz látás jelenti a legnagyobb biztonsági kockázatot autóvezetéskor

A szemüveg javítja a látást és ezáltal a közlekedési biztonságot, pihentetni a szemet és többek között véd a káros sugárzással szemben: az autóvezetéshez használt szemüveg már messze nem csak egy divatos nyári kiegészítő. Vizsgálatok alátámasztják, hogy sok autóvezetőnek rossz a látása. Ez nagyon sok közlekedési baleset fő okozója és egy olyan kockázat, amit minden autóvezető könnyű szerrel csökkenthetne. Ezért a megoldás valamennyi autóvezető számára rendszeres látásvizsgálat optikusnál vagy szemorvosnál és adott esetben a megfelelő szemüveg viselése. A szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek legalább kétévente vizsgáltassák meg a szemüket, akkor is, ha nem jelentkezik észrevehető látásprobléma. Sőt a 40. életévtől javasolt az évenkénti szemvizsgálat, a presbiópia esetleges kialakulásának idejében történő felismeréséhez.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Jó látás autóvezetéskor – különböző tényezők együttes hatása

A jó látás a vezetés közben több tényezőtől is függ. Éjszaka is jól és élesen kell látnunk, vakítás és tükröződés nélkül. Egy másik fontos tényező a szemüvegkeret, amely behatárolhatja a látóteret, ha nem megfelelően igazították be azt, vagy gyakran lecsúszik, ha nincs megfelelően rögzítve. Az autóvezetők a 40. életévüktől, kezdődő öregkori távollátás miatt szenvedhetnek, amely a látás fokozatos romlásához vezet. A megfelelő szemüveglencsék és a jól beállított szemüvegkeretek e vizuális követelmények mindegyikénél segítenek. A járművezetés céljából ideális szemüvegnek egy megfelelő, tükrözést gátló bevonat és polarizált vagy színezett lencsék segítségével effektív védelmet kell biztosítania a vakítással szemben, az öregkori távollátás esetén a progresszív lencséknek lehetővé kell tenniük a vezetés során tipikus fókuszváltásokat is.

1. A vezetésnél használt szemüveglencséknél elengedhetetlen a kiváló, fényvisszaverést gátló bevonat

A vezetés során számos fényforrás befolyásolja a látásunkat, mint például az erős napsütés, a fényszórók, az utcai lámpák szórt fénye, valamint a tükrök és a szélvédő tükröződése. A fényvisszaverést gátló bevonat nélküli szemüveglencsék a nedves utakon, vagy a szembejövő járművek esetén fellépő zavaró visszatükrözés következtében látásproblémákat okozhatnak. Ez még a kiváló látással rendelkező járművezetők számára is külön biztonsági veszélyt jelent. A speciális bevonattal rendelkező szemüveglencsék – mint például a ZEISS DriveSafe lencsebevonatai – az olyan járművezetők számára ajánlatosak, akiknek gyakran kell szürkületben és éjszaka vezetniük, mivel ezek a jelenleg elérhető legfesztelenebb és vakítás mentesebb látást biztosítják.

2. Plusz védelem polarizált szűrővel – élesebb kontrasztlátás és kevesebb tükröződés

Mindegy, hogy milyen évszak van: a fémfelületekről vagy vizes úttestről érkező tükröződések a hagyományos szemüvegeknél további kockázatot jelenthetnek. A visszaverődő fény egy bizonyos irányban kellemetlen csillogást okoz. A polarizált szemüvegek további biztonságot jelentenek. A polarizált szűrők megszűrik a fényt és csökkentik az olykor veszélyes visszatükröződést, amely a vizes utak vagy a hó miatt keletkezhet. Ezzel egyidejűleg a szemüvegek speciális színezése is optimalizálja a kontrasztlátást és a színek észlelését. Így jobban és főleg korábban felismerhetők a szembejövő járművek vakító fényviszonyok mellett.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a polarizált lencsék viselése esetén előfordulhat, hogy a műszerfalon lévő kijelzőket nehezebben láthatja. A legjobb megoldás, ha a vásárlás előtt kipróbálja azt.

3. A pornak és a szennyeződésnek nincs esélye az Ön szemüvegén – Tiszta látás, amikor szükséges

Télen szemünket irritálhatja a fűtésből származó szmog nyáron pedig a kabrió vezetőket a menetszél zavarhatja –számos olyan lehetőség áll az érzékeny és igénybevett szem számára, amellyel valamennyi időjárási viszony mellett szemirritáció nélkül célba érhet. Bizonyos keretformák extra védelmet nyújtanak a porszemcsék és a kis rovarokkal szemben. Plusz védelmet nyújtanak a modern szemüveglencserétegek, pl. a kemény DuraVision® Platinum vagy DuraVision® DriveSafe a ZEISS-től, nem csak a szennyeződést és a vizet taszítják, sokkal keményebbek is mint az eddigi megoldások és ezáltal hatékonyan védik szemüveglencséjét a karcolódástól, valamint más káros környezeti hatástól. A szemüvegtok használata kiegészítő védelmet nyújt és garantálja a biztonságos tárolást.

Ne hagyja szemüvegét hosszú időre az autóban. A szemüveglencsék magas hőmérsékleten és hőmérsékletingadozás esetén károsodnak.

4. Az innovatív technológia teszi lehetővé a vezetés során viselhető legjobb progresszív lencséket

Az FKFS* Intézet által a ZEISS megbízásából végzett mérések azt mutatták, hogy a vezetési idő átlagosan 97%-ában az előttünk fekvő útra és a szembejövő forgalomra figyelünk. Ki gondolta volna, hogy ez az átlagos érték ilyen magas? A szemeinknek azonban még más feladatokat is teljesíteniük kell: gyorsan váltaniuk kell a külső tükrök, a visszapillantó tükör és a műszerfal között. Ez a fiatal sofőröknek általában nem jelent problémát, de 35-40 éves kor fölött a szem már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni vagy ahogyan a szakértők mondják „akkomodálni” a különböző távolságokhoz, mint azt fiatal korában tette. Speciális progresszív lencsére, van szükség ahhoz, hogy megbirkózzunk ezzel a nehézséggel. Vezetéshez a progresszív lencsék távoli és a köztes látóterének különösen nagynak kell lennie, hogy a fej minimális mozgatásával tudjunk gyorsan fókuszt váltani amikor tekintetünket az előttünk lévő útról a műszerfalra visszük.

A progresszív lencsék a vezetéshez is optimalizálhatók. A ZEISS új DriveSafe lencsekialakítása megfelel minden, a vezetés során fellépő igénynek és egy egészen új biztonsági érzést kínál Önnek. Általánosan érvényes, hogy minél jobban megfelel a lencse a viselő igényeinek, annál több kényelmet biztosít. A progresszív lencsék egy méretre szabott öltönyhöz hasonlíthatók: olyan pontosan illeszkednek, hogy az alkalmazkodási időszak abszolút minimális marad. A DriveSafe progresszív lencsékkel készült szemüvegek nem csak a vezetésre alkalmasak, hanem a mindennapi használatra is tökéletes megoldást jelentenek.

5. Szuper éles látás éjszakai autóvezetéshez is az i.Scription szemüveglencsékkel

Sok embernek éppen az éjszakai autóvezetéskor és szürkületben rosszabb a látása, mint napfényben. Ilyenkor a napközbeni látásra, tehát az összeszűkült pupillákhoz legyártott szemüveg nem a legmegfelleőbb. A ZEISS i.Profiler® készüléke egy speciális szemvizsgáló berendezés, amely az innovatív hullámfront-technológián alapul, vizsgálja a szemet tág, az éjszakai látásnál jellemző pupillával is és az i.Scription® technológia lehetővé teszi, hogy ezeket a vizsgálati adatokat a szemüveglencsék gyártásánál is figyelembe vegyék. Ezek a szemüveglencsék lehetővé teszik az élesebb látást éjszaka –a biztonságos autóvezetés érdekében-, valamint jobb szín- és kontrasztérzékelést biztosítanak.

6. A kulcsszó az autóvezetéshez használt szemüvegkeret – Mit kell figyelembe venni?

A szemüvegkeret nagyban hozzájárul a tökéletes eredményhez. Ezért ideális esetben a keretnek és a szárnak lehetőleg keskenynek kell lennie és a felső peremnél kell illeszkedniük. Így a szemüvegkeret nem korlátozza autóvezetéskor az Ön látóterét. Minél nagyobb szemüveglencsét választ, annál kevesebb fejmozgásra van szükség ahhoz, hogy minden történést lásson a visszapillantó és az oldaltükörben. Az ívelt szemüveglencsékkel ellátott szemüvegkeretek segítenek az oldal irányból érkező zavaró fényhatás csökkentésében. Azonban arra is ügyelni kell, hogy a keret jól és biztosan üljön az orron és, hogy a szemüveg biztosan illeszkedjen akár gyors fejmozgás esetén is. Itt is fontos az egyénre szabottság. Ellenkező esetben kellemetlenségek, mint pl. fej- és szemfájdalom jelentkezhetnek –akár rövidebb viselési idő esetén is.

Az Ön – mint autóvezető – látási igényeire optimalizált lencsék a vezetést még kényelmesebbé teszik – még rossz látási körülmények, mint például eső, hó, szürkület vagy sötétség esetén is. A szembejövő járművek fényszórója, vagy az utcai világítás szórt fénye által okozott vakítás csökkenthető. Ezt speciális technológiák és bevonatok teszik lehetővé.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

És egyszer csak jobban lát – még éjszaka és gyenge fényben is A ZEISS új lencsekoncepciót vezet be a jobb látásért: élvezze a tisztább és nagyobb kontrasztú látást éjszaka és gyenge fényben is

Vezetés + mobilitás 2017. nov. 24.

Tags:

Gyakran ismételt kérdések a ZEISS Digital Lens szemüveglencsével kapcsolatban Pontosan mi az a ZEISS Digital Lens szemüveglencse?

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Tippek a progresszív lencsék kényelmesebb viselésére. Bárki gyorsan hozzászokhat a tökéletesen beállított progresszív lencsékhez.
Hozza ki életéből a lehető legtöbbet, és legyen része stresszmentes látásban! A ZEISS Digital Lens szemüveglencsék kitöltik az egyfókuszú és a progresszív szemüveglencsék közötti hiányt a termékkínálatban.

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek