És egyszer csak jobban lát – még éjszaka és gyenge fényben is

A ZEISS új lencsekoncepciót vezet be a jobb látásért: élvezze a tisztább és nagyobb kontrasztú látást éjszaka és gyenge fényben is

Sötétben nehéz kivenni a körvonalakat, így szemünknek extra erőfeszítéseket kell tennie. Sokan nem látnak élesen éjszaka és gyenge fényviszonyok mellett, ami fárasztó számukra és vannak, akik azt állítják, hogy farkasvakságban szenvednek. A ZEISS i.Scription technológiával optimalizált szemüveglencse segíthet, hogy jobban lássunk gyenge fényviszonyok között, mivel élesebb, tisztább képet, gyengébb fényszóródást, élénkebb színeket és jobb kontrasztérzékelést biztosít éjszaka és gyenge fényviszonyok között. Még éjszakai vezetés közben is.

Mire eljön az este, szemünk általában már jócskán elfárad a nap ezer feladata miatt. Ha még a farkasvaksággal is meg kell küzdenünk, hamar túlterhelhetjük a szemünket. És nem csak vezetés közben. Például a közvilágítás szórt fénye, a kirakatokon a visszatükröződések, egy rossz korrekció, mind mind ronthatja a látást. Ez sokunk életében korlátokat szab, kevésbé érezzük magunkat biztonságban, így télen a sötétben nem igazán van kedvünk kimozdulni. Ezt a köznyelv általában farkasvakságként emlegeti. Azt értjük alatta, hogy a szem éjszaka nem a legjobb teljesítményét hozza, vagyis másként látunk éjszaka, mint nappal. Így azok a látásproblémák, amiket nappal észre sem veszünk, gyenge fényviszonyok között könnyen komoly akadállyá válhatnak.

Lencse a farkasvakság ellen?

Hogyan tudjuk megoldani ezt a problémát? Az egyik megoldás az i.Scription® technológiával optimalizált lencse. A lencse kialakítása az olyan látásproblémákat is figyelembe veszi, amik eddig mellőzve voltak, így a lencse élesebb, kontrasztosabb, ragyogóbb látást biztosít. Különösen éjszaka és gyenge fényviszonyok mellett. Sok szemüvegviselő számára jobb látást tesz lehetővé, és mivel jóval kényelmesebb látást biztosít, így az első szemüveget is gyorsabban meg lehet szokni vele.

Tisztább éjszakai látás.
i.Scription technológia nélkül i.Scription technológiával
Ragyogóbb látás.
i.Scription technológiával With i.Scription technology
Kontrasztosabb látás
i.Scription technológia nélkül i.Scription technológiával

Mindegy azonban, hogy farkasvakság alatt a sötétben jelentkező rosszabb látást vagy a fáradt, kényelmetlen érzést értjük, a kifejezés valójában mást jelent. Igazából a farkasvakság egy betegség vagy egy betegség következménye. Azok, akik ebben szenvednek, alig vagy egyáltalán nem látnak sötétben vagy gyenge fényviszonyok között.

i.Scription® technológia a ZEISS-től – szemünk „ujjlenyomata”

A kórházban vagy az optikában végzett hagyományos látásvizsgálat arra épül, hogy valójában mit lát a szemüvegviselő. A ZEISS i.Scription technológiával optimalizált lencse gyártásához a szemet hagyományos látásvizsgálattal és speciális számítógépes mérőrendszerrel, a ZEISS i.Profilerplus készülékkel is elemezzük. A megszokott eljárásokkal ellentétben ehhez a lencséhez kitágult, „éjszakai” pupilla mellett is vizsgáljuk a látást, valamint a hullámfront technológia segítségével átfogó, egyedi szemprofilt készítünk. Bár ez igen bonyolultnak tűnhet, valójában felettébb egyszerű: a hullámfront technológia azt jelenti, hogy fényhullámokat („hullámfrontot”) irányítunk a szemre, majd a hullámok visszatükröződéseit apró szenzorokkal mérjük. Így meghatározhatjuk a szem összes egyedi jellemzőjét. Ez mérföldkőnek számít a szemvizsgálatban. Nappal a pupilla szűkebb, mivel több fény jut a szembe. De éjjel kitágul. A hagyományos mérőműszerek csak nappal tudják vizsgálni a szemet. A probléma az, hogy a lencse kialakítása nem tudja figyelembe venni, hogyan változik az írisz éjszaka. A megnagyobbodott írisz kisebb mélységélességet eredményez, és az ilyenkor nagyobb pupilla perifériáján jelentkező látásproblémák hozzáadódnak a pupilla szűk állapotában mérhető látásproblémákhoz. Így a hagyományos lencse használata jelentheti azt, hogy tág pupillával nem látunk élesen.

Ezt az innováció nagy rajongója, Jürgen Jainta, a németországi Pforzheimben lévő Optiker Schütz optometristája is megerősíti. Meg van győződve arról, hogy a ZEISS i.Profilerplus segítségével kollégáival együtt valóban meg tudják állapítani, hogy az ügyfél nappali látása (szűkebb pupilla mellett) egyezik-e a kitágult pupillából következő éjszakaival.

Élesebb, kontrasztosabb, ragyogóbb

A ZEISS i.Profilerplus 1500 ponton méri a szemet mindössze 60 másodperc alatt.
A ZEISS i.Profilerplus 1500 ponton méri a szemet mindössze 60 másodperc alatt.

A megszokott vizsgálatokon felül, melyek általában csak a nappali, nagy kontraszt melletti látásélességet mérik, a ZEISS i.Profilerplus készülék által végzett elemzés a fény, a kontraszt és a színek változásait is figyelembe veszi. Ennek következtében megtudhatjuk, milyen a viselő látóélessége különböző fényviszonyok és kontrasztok mellett. Az elemzés olyan részletes akár egy ujjlenyomat, de valójában csak bele kell nézni a készülékbe, és máris megkapunk minden adatot: a ZEISS i.Profiler®plus  a hullámfront technológiát infravörös fény segítségével használja ki, hogy a retinára vetített fényponton keresztül kielemezze az ügyfél szemének optikai jellemzőit. A fény mindenkinél másként törik meg, ezt felhasználva készítünk precíz képet a szemről és tulajdonságairól. Ez biztosítja a tipikus látásproblémák (pl. rövid- illetve távollátás) pontos meghatározását, valamint a magasabb rendű aberrációkét is, melyek jelentősen befolyásolják a látást éjszaka és szürkületben. Ezeknek a látásproblémáknak a nagy része nem azonosítható be a hagyományos mérésekkel. Ilyen például a szférikus aberráció, amikor a fénysugarak jobban megtörnek a lencse széléhez közel, mint annak közepén, ezáltal csökken a kontraszt. Egy másik magasabb rendű aberráció az aszimmetria hiba, amikor a fénysugarak úgy törnek meg, hogy egy fénycsóvát hoznak létre. Ha ezeket a problémákat nem kezeljük, gyenge fényviszonyok mellett és éjszaka rossz látást okoznak.

Összefoglalva egy olyan látásvizsgálat, amelynek része a hagyományos szubjektív refrakció és a ZEISS i.Profilerplus készülékkel végzett objektív refrakció is, a látás minden elemét figyelembe veszi. Mi több, amíg az első ilyen rendszerek csak a szem néhány részét tudták elemezni, a ZEISS i.Profilerplus 1500 ponton méri a szemet mindössze 60 másodperc alatt.

Jürgen Jainta optometrista szerint: „A mérési adatokat felhasználva ki tudjuk deríteni, hogyan javítható az éjszakai látás. Például láthatjuk, hogy egy nappali teszt alapján mínusz 1,5-es szemüveget használó rövidlátó ügyfélnek valójában mínusz 2,0-es dioptriára van szüksége tág pupilla mellett ahhoz, hogy élesebben és kontrasztosabban lásson éjszaka.”

Ennek eredménye a szem optikai térképe, ami rengeteg információt tartalmaz, ami különösen az éjszakai látást javíthatja. A nem korrigált látásproblémák hátrányt jelentenek, rossz látási viszonyoknál pedig különösképp. Azonban, ha rámutatunk a korábban figyelmen kívül hagyott látásproblémákra és szemüveglencsével korrigáljuk azokat, akkor a kismértékű farkasvakságot és a rossz éjszakai látást is javíthatjuk.

Személyre szabott precíziós lencsék

Amint a ZEISS i.Profilerplus készülék elkészítette a precíz és átfogó szemvizsgálatot, az eredményt „elküldjük” az innovatív ZEISS i.Scription technológiát alkalmazó lencsekialakításnak. A szabadalmaztatott lencsekialakításnak* és a hagyományos vizsgálaton felül gyűjtött információknak köszönhetően az i.Scription® technológiával optimalizált lencsét a viselő szeméhez jobban igazodva tudjuk megtervezni. Így a korrekciót századdioptria (azaz 0,01 dioptria) pontossággal tudjuk meghatározni. Viszonyításképpen a hagyományos lencséknél negyeddioptriás (azaz 0,25 dioptriás) lépéseket használunk, így ez a mérés 25-ször pontosabb. Ezzel a technológiával a lehető legjobb korrekciós tulajdonságokkal rendelkező precíziós lencsét tudjuk legyártani. Ezeknek köszönhetően javul a látáskomfort és nagyobb lesz a biztonságérzet is rossz fényviszonyok között. Nem csak enyhe farkasvakság esetén. A nagy mértékben személyre szabott paramétereiknek köszönhetően ez a speciális lencse nappal élesebb és könnyedebb látást tesz lehetővé, valamint fokozott térérzékelést, nagyobb kontrasztot és jobb színérzékelést biztosít. Más szóval ez a lencse tökéletes választás azoknak, akik szemüveget hordanak, de úgy érzik, valamilyen fokú farkasvakságban szenvednek, vagy egyszerűen csak könnyedebb látásélményre vágynak éjszaka, gyenge fényviszonyok mellett vagy akár napközben.

Előnyök progresszív lencsék vagy más látásjavító segédeszközök esetén

A ZEISS i.Scription technológia egyfókuszú és progresszív kivitelhez is elérhető. Mindkét verzió ki tudja használni az i.Profiler®plus által végzett átfogó elemzést, majd az adatok alapján i.Scription technológiával optimalizált kialakítást. A ZEISS i.Scription technológiával optimalizált progresszív lencsénél például kevesebb a homályos terület és jóval nagyobbak a látóterek a közeli, köztes és távoli tartományokban. Ezáltal búcsút inthetünk az olyan kellemetlenségeknek, mint a szemek mozgatásakor jelentkező hintaeffektus vagy a homályos látás. Egyben örülhetünk a könnyű megszokásnak!

Heinrich Raub optometrista tapasztalata a ZEISS i.Scription technológiával kapcsolatban: „Főként a progresszív lencsék nyújtanak kimondottan jobb teljesítményt az i.Scription® technológia révén. Mivel az értékeket precízebben lehet meghatározni, kényelmesebb élmény lesz a közeli olvas ás és nagyobb lesz a távoli látómező.”

i.Scription – borotvaéles látás még vezetés közben is

A ZEISS i.Scription technológia a ZEISS DriveSafe szemüveglencséhez is elérhető. Ezt a lencsetípust kimondottan vezetéshez terveztük, legyen szó akár nappali vagy éjszakai vezetésről. Javítja mind az élességet, mind a kontrasztot, kellemetlen időben a látást és csökkenti a lencse szélén a torzításokat különösen progresszív lencséknél. Így jobb látásban lehet része, és az olyan problémás vezetési körülmények között, mint pl. az eső, köd, hóesés vagy éjszakai vezetés pontosabban tudja majd megbecsülni a távolságokat.

Szeretne többet tudni az általunk kínált egyedülálló látásról? Nem számít, hogy ZEISS i.Scription® technológiával optimalizált egyfókuszú vagy progresszív lencsére van szüksége, keresse fel látszerészét, ő örömmel fog segíteni.

i.Profiler®plus teszt kontaktlencse-viselőknek is

Már a kontaktlencse-viselők is élvezhetik az i.Profiler®plus készülékkel végzett elemzés előnyeit. A rendszer olyan precízen határozza meg a szaruhártya geometriáját, hogy látszerésze tökéletes kontaktlencsét tud ez alapján ajánlani, majd minden eddiginél precízebben tudja azt igazítani.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyakran ismételt kérdések a ZEISS Digital Lens szemüveglencsével kapcsolatban Pontosan mi az a ZEISS Digital Lens szemüveglencse?

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Hozza ki életéből a lehető legtöbbet, és legyen része stresszmentes látásban! A ZEISS Digital Lens szemüveglencsék kitöltik az egyfókuszú és a progresszív szemüveglencsék közötti hiányt a termékkínálatban.

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

A legjobb szemüvegek autóvezetéshez –a biztonságos megérkezés érdekében Azonban mi az, amit az autóvezetéshez használt szemüveg megvásárlásakor figyelembe kell venni?
Miért érdemes második szemüveget is beszerezni? Sok olyan helyzet van, amely miatt a második szemüveg a lehető legfontosabb kiegészítő lehet.

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek