Tippek a progresszív lencsék kényelmesebb viselésére.

Bárki gyorsan hozzászokhat a tökéletesen beállított progresszív lencsékhez.

Három láthatatlan zónával rendelkeznek, amelyek egymásba átmennek, és egy lencsével éles látást biztosítanak közelre és távolra is. A progresszív lencsék a csúcsminőségű optikai technológia speciális területét jelentik. Amikor a szemüveget az egyénhez igazítják, akkor viselője igen elégedett lesz. Ugyanakkor időként egy kis gyakorlás is szükséges ahhoz, hogy hozzászokjunk a progresszív lencsékhez.

A progresszív lencsék jelentik a lehető legjobb megoldást a tökéletes látás fenntartására bármely távolság esetén. Azok, akik hozzászoknak a progresszív lencsékhez, már nem szívesen mondanak le ezekről a csúcstechnológiájú termékekről. Ugyanakkor a viselőiknek bizonyos dolgokkal tisztában kell lenniük, hogy a lehető legelégedettebbek legyenek a progresszív lencsékkel ellátott szemüvegeikkel.

Alapvető követelmény az optikussal folytatott szaktanácsadás és beszélgetés

A legfontosabb, hogy személyesen beszélgessünk el egy optikussal. Mivel minden ember különböző személyiség, a szeme és a látási szokásai is egyediek. Éppen ezért egy jó optikus pontos vizsgálatot fog végezni. Például meg fogja kérdezni, hogy mi a munkája és a hobbija, hogy képet alkosson a látási szokásairól. A testtartása és a fejének az alakja szintén fontosak.

A pontos szemvizsgálat fontos szerepet játszik a progresszív lencsék tökéletes beállításában. Nem csak a két szemet mérik fel külön-külön, hanem a lencsék erősségének a meghatározásához a két szemes látást (binokuláris látás) is vizsgálják. Csak mindezek segítségével lehet a megfelelő olvasási segédeszközt és a megfelelő lencseerősséget jól meghatározni.

Az úgynevezett centrálási eljárás is igen lényeges. A pupilla pontos középpontjának a beállítása során még az apró eltérések is ronthatják a látást és ezzel együtt a szemüveg viselőjének jó közérzetét.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Az először progresszív szemüveget viselőknek időre van szükségük, hogy megszokják a szemüveget.

De ne aggódjon: A modern progresszív lencsék sikerének az aránya manapság igen magas. A technológia folyamatosan fejlődik. Ugyanakkor fontos az is, hogy a szemüveg viselője hozzászokjon a progresszív lencséihez. A szemnek és az agynak meg kell tanulnia kiegyenlíteni a progresszív lencsék különböző törőerőit. Például: amikor a szemüvegviselő felmegy a lépcsőn, a progresszív szemüvege alsó részén fog átnézni. Viszont pontosan ezt a részt állították be a körülbelül 40 centiméteres olvasási távolságra. A lépcsőfokok persze, méretüktől függően, jóval távolabb vannak. Ezért azokat nem fogja tisztán látni. De itt a jó hír: a látóérzék, ahogy tudjuk is, egy igen bonyolult, de szerencsére nagyon könnyen alkalmazkodó rendszer. Rövid időn belül képes megismerni az új feltételeket és alkalmazkodik is azokhoz. Lépcsőn való közlekedéskor a szemüvegviselő egyszerűen lejjebb billenti a fejét.

Mihez kell, hozzászoknom a progresszív lencsék viselésekor?

  • Homályosság és kisebb torzítások a lencsék széleinél.
  • Mozgassa gyakrabban a fejét, és mozgassa ritkábban a szemét, különösen kis távolságok nézésekor, mivel a közel látómező csak a lencsék alsó felében található.
  • Összességében meg kell szoknia az egyéni látómezőket és azok helyzetét a szemüvegben: az alsó részen csak közelre lát tisztán. Ha a távolba néz, a lencsék felső részét kell használnia, különben a látott kép homályos lesz.

Mindezek a mellékhatások teljesen természetesek, amelyek rövid idő alatt lecsökkennek, és később annyira hozzászokik ezekhez, hogy úgy fogja érezni, teljesen eltűntek. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk: Az új progresszív szemüveget rögtön az elejétől fogva naponta kell viselnie, lehetőség szerint reggeltől estig. Azt is meg kell említenünk, hogy a kor nem számít. Ugyanakkor elmondhatjuk a progresszív lencséről, hogy: minél hamarabb kezdi a viselését, annál könnyebben szokik hozzá. Sokat segít, ha a progresszív lencsék viselését a lehető leghamarabb elkezdjük, akkor, amikor a közeli látás korrigálása még csekély mértékű. A hozzászokás időszaka sokkal zavartalanabb, mivel a zónák közötti átmenetek még nagyon enyhék.

Amennyiben az új progresszív lencsék nem kényelmesek a két-háromhetes hozzászokási időszak után sem, az optikusa örömmel nyújt Önnek további segítséget.  

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A legjobb szemüvegek autóvezetéshez –a biztonságos megérkezés érdekében Azonban mi az, amit az autóvezetéshez használt szemüveg megvásárlásakor figyelembe kell venni?
Szemüveglencse-fejlesztés vezetéshez Bepillantás: így zajlott a ZEISS DriveSafe fejlesztése
Szemüveglencsék a pihentetőbb vezetéshez Így tehetik a ZEISS lencsék a vezetést biztonságosabbá és kevésbé stresszessé.
Lásson egyszerűen jobban progresszív lencsékkel A ZEISS progresszív lencse választéka tökéletes megoldás – még azok számára is, akik első alkalommal viselik

Kapcsolódó termékek