ZEISS Online Látásellenőrzés

Öt hatékony látásteszt

Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!

Ellenőrizze online, hogy aktuális-e már a következő szemvizsgálat.

Szemünk a legfontosabb érzékszervünk, ezért az optimális látás nélkülözhetetlen számunkra. Sokan nem járnak rendszeresen látásvizsgálatra, pedig csak ez biztosíthatja, hogy mindig optimális legyen a látásunk. Ahogy öregszünk-a, szemünk, így látásunk is folyamatos változásnak van kitéve, ezt sokszor figyelmen kívül hagyjuk. Látásunk romlásának első jele nem mindig a homályos vagy életlen látás. Ha úgy érezzük, megerőltettük szemünket vagy fáj a fejünk, az is látásproblémákat jelezhet.

A ZEISS több mint 100 éve a jobb látásért dolgozik-több, mint 100 éve képvisel kiváló minőséget, készít precíziós szemüveglencséket és innovatív termékeket az optika területén . Használja a ZEISS szakemberei által kifejlesztett ZEISS Online Látásellenőrzést[1], és ellenőrizze látását könnyen és gyorsan - mindezt ingyen. A teszt végén egy javaslatot kap arra vonatkozóan, hogy ajánlott-e a ZEISS optikus partnereihez fordulnia szakszerű tanácsért.

Kezdje itt az online vizsgálatot!

A jobb látás jobb életminőséget is jelent, mivel látásunk a legfontosabb érzékszervünk. Környezeti benyomásaink 80 százalékát látásunkon keresztül szerezzük. Jó okkal mondjuk azt, hogy szemünk „ablak a világra”. A képzett szakember által végzett rendszeres látásvizsgálatnak az egészségmegőrzés szerves részét kell képeznie. És ez nem csak saját érdeke, hanem másoké is,  például ha vezet. Általánosságban-kétévente javasolt látását ellenőriztetnie ha nem tud fennálló látásproblémáról. A ZEISS Online Látásellenőrzés kiindulópontként információt nyújt szeme aktuális teljesítményéről.[1]

Milyen gyakran kell látásvizsgálaton részt venni?

Felnőtteknek (ha nem tudnak fennálló látásproblémáról) rendszeresen ajánlott látásvizsgálaton részt venniük

 • 20 és 39 éves kor között legalább háromszor
 • 40 éves kor fölött: 2-3 évente
 • 65 éves kor fölött: 1-2 évente.

A gyerekek látását ajánlott az alábbiak szerint ellenőriztetni:

 1. Első vizsgálat: 2 és 3 és fél éves kor között legkésőbb
 2. Második vizsgálat: mielőtt elkezdik az iskolát
 3. Ezután kétévente – akkor is, ha nincs konkrét problémájuk –, így a látásuk romlásának bármilyen korai jele felismerhető.
 4. Koraszülötteknél és komoly látásproblémával rendelkező szülők vagy testvérek esetén a vizsgálatot mielőbb ajánlott elvégezni – 6 és 12 hónapos kor között –, a későbbiekben pedig rendszeresen.

Milyen szűrések állnak rendelkezésre?

 1. Látásélesség teszt
 2. Kontrasztérzékelés teszt
 3. Színlátás teszt
 4. Asztigmia ellenőrzése
 5. Látótér ellenőrzése

Látásélesség teszt

Ez minden bizonnyal a legfontosabb szűrés, minden szemüvegviselő ismeri ezt a vizsgálatot. Az optometrista arra kéri, hogy olvasson fel betűket és számokat, valamint azonosítsa be a speciálisan nyitott gyűrűk (Landolt-gyűrűk) irányát, mindezt különböző vetített méretben. Az optometrista ellenőrzi, hogy mekkora méretben tudja minden nehézség nélkül beazonosítani a látottakat. Ezután az optometrista egy szubjektív refrakcióként is ismert vizsgálatot is elvégez. Miközben különböző dioptriájú lencséket helyez a próbakeretbe, eldöntjük, hogy jobban vagy rosszabbul látunk-e az adott lencsével. Az optometrista először az egyik, majd a másik szemre lencsétit választja ki. Ezután fontos egy binokuláris vizsgálat során a két szem együttműködésének ellenőrzése is. A két szem együttműködési zavara, szaknyelven a heterofória nevű látászavar felismerésére egyéb teszteket is használnak, így a látászavar korrigálható, néhány esetben pedig gyógyítható.

Ingyenes online vizsgálatunk első részében a kijelzőn szimulált látásvizsgálatot végzünk. Ez nem helyettesíti az optometrista által végzett vizsgálatokat. Azonban általános képet kap látásának minőségéről.

A látásvizsgálat közben akkomodáció (a szem különböző távolságokhoz történő automatikus alkalmazkodása) nélkül határozzuk meg a látáshiba korrekciójához szükséges törőerőt.

0,00 D (dioptria)

normál látás (emmetrópia)

0,00 D-től eltérő dioptriák

látáshiba (ametrópia)

pl. sph +2,00 D (dioptria)

távollátás (hipermetrópia) – vagy presbiópia (a közeli tárgyakra való fókuszálási képesség korral járó fokozatos csökkenése). Itt az addíció (Add) kifejezést is használjuk

pl. sph -1,00 D (dioptria)

rövidlátás (myopia) A -6,00 D feletti dioptriákat erős myopiának nevezzük.

cyl 1,00 D (dioptria)

cilinderes ametrópia (asztigmia) – a szem a pontot rúdnak vagy vonalnak látja

További irodalom

Kontrasztérzékelési teszt

Kezdetben azt gondolhatja, hogy ez a vizsgálat nem olyan fontos. Azonban a kontrasztérzékelésnek jelentős szerepe van a kényelmes látásban. Ha nem tudunk különbséget tenni a kontraszt alapján, az szemfáradtsághoz vezethet. Azt mind ismerjük, milyen, ha a számítógép kijelzőjén nincs jól beállítva a kontraszt vagy ha rossz fényviszonyok között próbálunk olvasni.

A kontrasztérzékelés ellenőrzése fontos a látásunkban beállt változások felismerésében. A kontrasztérzékenységben bekövetkező változás például a szürkehályog jele is lehet.

Online szűrővizsgálatunk második részében a kontrasztérzékelést ellenőrizzük. Előfordulhat, hogy a teszt arra fogia figyelmeztetni, hogy a kontrasztérzékelése nem olyan jó, mint lehetne. Optometristája ezt részletesebben is ellenőrzi.

Színlátási teszt

Közismert, hogy a „színtévesztés” inkább a férfiakat érinti, mint a nőket. Ez egy világszerte 180 millió embert érintő génhiba.

 1. A színtévesztők alig képesek bizonyos színek felismerésére. A retinában az összes szenzoros sejt - vörös, zöld és kék csap - jelen van, de néhány közülük nem megfelelően működik. A színtévesztés leggyakoribb formája a vörös-zöld színvakság.
 2. Részleges színvakság: A rendellenesség ennél a formájánál a szenzoros sejtek közül néhány teljesen hiányzik vagy nem működik. Az érintettek csak két működő receptorral rendelkeznek. Az eredmény: a színlátás jelentősen romlik. Ez néha veszélyes lehet, főleg a vörös színtévesztő és a vörös színvak sofőröknél. Ködben például csak feketét látnak az előttük haladó járművek piros hátsó világítása helyett.
 3. Teljes színvakság: Az akromatopsziaként is ismert látászavar nagyon ritka. Az ilyen látászavarban szenvedők semmilyen színbeli eltérést nem érzékelnek.

A betegség diagnosztizálására a szakember három különböző tesztet használ: pszeudoizokromatikus táblákat, Farnsworth-tesztet és Nagel-féle anomaloszkópot.

Ingyenes online vizsgálatunk harmadik részében Ishihara teszttel ellenőrizheti színlátását.

Asztigmia ellenőrzése

Az asztigmia az emberi szem olyan típusú fénytörési hibája, amelynél a fókuszpont nem egyenletesen oszlik el a meridiánok mentén. Más fénytörési hibákhoz hasonlóan az asztigmia is fokozatosan változhat, például az életkor előrehaladtával. Az asztigmia tünetei közé tartozhat a szemfáradtság, a fejfájás vagy az éjszakai vezetési nehézségek. Az asztigmia megfelelő szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható.

A 4. szakaszban ellenőrizheti a látását az asztigmia.

A teszt során egy ábrát lát majd, amelyen különböző irányú fekete vonalak csoportjai láthatók. Ezeket a vonalakat úgy tervezték, hogy a szürke különböző árnyalataiban jelenjenek meg, ha asztigmiája van. Az ön feladata az, hogy jelezze, hogy lát-e különböző éleségű/árnyalatú vonalakat, ami az asztigmia egyik első jele.

Látótér ellenőrzése

A látótér, melyet azon térként írhatunk le, amelyben a fényt érzékeljük és a tárgyakat észleljük, különböző szembetegségek, és különösen neurológiai okok miatt beszűkülhet. Mivel az ilyen betegségek fokozatosan súlyosbodhatnak, idővel a látótér is károsodhat. Az ép központi látómező fontos például a könyvolvasás vagy az irodai munka szempontjából. A perifériás látómező fontos információkkal lát el minket, például autóvezetés közben.

Az 5. szakaszban egy Amsler-rács segítségével ellenőrizheti látóterét.

A látótér-ellenőrző teszt egy rácsszerű struktúrát tüntet fel egy központi fixációs ponttal-és a klinikai gyakorlatban alkalmazott Amsler-teszt alapján készült. Ezt a vizsgálatot a szemtől ~30 cm-es közeli látótávolságban alkalmazzák, és a központi látótérproblémák szűrésére alkalmas. A szabálytalanságok torz, hiányzó vagy megszakított vonalak formájában jelenhetnek meg a rácson. Fontos: A saját telefon vagy képernyő használata során az Amsler-rács mérete eltérhet az ajánlott mérettől.

További irodalom

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek