Fenntarthatóság
a ZEISS Vision Care-rel 

A fenntarthatóság mindig is hosszú távú sikerünk fontos összetevője volt. A Carl Zeiss Alapítvány vállalataként több mint 100 éve valljuk ezeket az értékeket. Csapatainkkal világszerte azon dolgozunk, hogy megőrizzük Földünk erőforrásait, miközben szemészeti megoldásokat kínálunk, hogy az éles látást biztosíthassuk mindenki számára.

Felelősségvállalásunk érdekében három fő területre összpontosítunk:

Erőforrások optimalizálása

Fenntartható termékfejlesztés

Társadalmi szerepvállalás

A fenntarthatóság elengedhetetlen

Technológiáinkkal, termékeinkkel és megoldásainkkal évek óta befolyásoljuk az emberek életét. Egyedüli tulajdonosunkkal, a Carl Zeiss Alapítvánnyal teljes egyetértésben valljuk, hogy a fenntarthatóság elengedhetetlen az emberiség, ügyfeleink, vállalatunk és munkatársaink jövője szempontjából.

Dr. Matthias Metz, a ZEISS Consumer Markets üzletágának volt vezetője

Közös munka egy jobb jövőért

Az éghajlati válság és annak bolygónkra gyakorolt hatása nagyon is valós. A ZEISS a megoldás részévé kíván válni.

Dr. Nicole Ziegler, a ZEISS Fenntarthatóság üzletágának vezetője
Stratégiánk

Fenntarthatósági stratégiánk részeként célunk, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegességet érjünk el saját vállalati működésünk terén. Azzal a törekvésünkkel, hogy 2022-ig fő telephelyeinken világszerte megújuló energiára térünk át, hozzájárulunk a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény célkitűzéseihez, melyek szerint a globális felmelegedést 2°C alatt kell tartani.

2022

megújuló áramellátás a fő telephelyeinken világszerte

2025

CO2 -semlegesség a saját globális tevékenységeinkre vonatkozóan

Erőforrások optimalizálása

Gondoskodunk arról, hogy szemüvegeink gyártása során kevesebb víz, energia és műanyag kerüljön felhasználásra, és hogy a teljes értékláncban – a félkész lencsék előállításától egészen a kész termékig – kevesebb CO2 -t bocsássunk ki.

Több mint 250 egyedi kezdeményezés keretében igyekszünk napról napra felelősséget vállalni. Kitartóan dolgozunk a fenntartható üzleti gyakorlatok megvalósításán a teljes működés során.

Washing Hands. Cleaning Hands. Hygiene With Motion Blur Effect

Kevesebb víz

Az általunk megtakarított vízmennyiség egy éven keresztül 180 000 ember ivóvízszükségletét fedezi.

Antique electronic decorative lamp in factory

Kevesebb energia

Az általunk megtakarított energia egy éven keresztül 3100 háztartás áramellátását biztosítja.

Kevesebb hulladék

Hulladékcsökkentésünk éves szinten 2,5 millió műanyag zacskó súlyának felel meg.

Kevesebb papír

Szemüvegeink új csomagolási technológiájával évente 68 tonna papírt takarítunk meg.

Íme néhány a több mint 250 kezdeményezésünk közül:

zeiss-smt-maps-location
Olaszország
Olaszország

100%-ban megújuló energia Varesében1

A víz- és biomassza-energia keverékével a telephely 100 százalékban megújuló forrásokból fedezi energiaszükségletét. A naplózott megújuló villamos energia mennyisége körülbelül 1500 olasz család szükségletét elégítené ki, és évente több mint 1500 tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerüléséhez járulna hozzá.

Mexikó
Mexikó

A szennyvíz újrafelhasználása Tijuanában2

Az egyes termelési régiókban tapasztalható vízhiány ellensúlyozására a szemüveglencséket gyártó üzem a működtetésből származó szennyvizet alacsonyabb vízminőségi követelményeket támasztó felhasználási célokra újrahasznosítja. Ez évente körülbelül 100 m3 vízet takarít meg, ami 100 ember éves ivóvízszükségletének kielégítéséhez szükséges mennyiségnek felel meg.

India
India

Az esővíz újrahasznosítása Bangalore-ban3

A bangalore-i gyár a tetőn lévő 1200 m2-es felületen gyűjti az esővizet, és azt a lencsegyártáshoz használja fel.A bangalore-i gyár a tetőn lévő 1200 m2 -es felületen gyűjti az esővizet, és azt a lencsegyártáshoz használja fel. Így az aszályos időszakban vízhiánnyal küzdő terület lakosai számára elérhetővé válik évente mintegy 690 000 liter fel nem használt kommunális ivóvíz.

Kína
Kína

A hő újrahasznosítása a kantoni gyártási folyamatokban4

A sűrített levegős rendszer felújítása mindig magasabb energiahatékonyságot eredményez, ami arra sarkallta kantoni mérnökeinket, hogy a keletkező elszívott levegőt így visszanyerjék, és újra felhasználják a színezőfürdők felmelegítéséhez: ez körülbelül 90 MWh-val kevesebb fogyasztást jelent, ami 30 kínai háztartás energiafogyasztásának felel meg.

Kína
Kína

Lencsegyártás napenergiával Kantonban5

A szemüveglencsék gyártásához a gyártóüzem fosszilis tüzelőanyagok helyett csaknem 100 százalékban napenergiát használ.

Brazília
Brazília

Megújuló energiaforrások beszerzése Petrópolisban6

A Petrópolisban található erőmű megújuló vízenergiát használ, így évente körülbelül 550 tonna CO2 kibocsátását kerüli el, ami 400 fa által megkötött CO2-mennyiségnek felel meg.

USA
USA

Hulladékból nyersanyag lesz Hebronban7

A hebroni üzem partnerségre lépett egy helyi autóipari vállalkozással. A partnerség lehetővé teszi a lencsegyártásból származó elhasznált alkohol újrafelhasználását új, alkoholalapú termékek előállításához szükséges nyersanyagként. Évente mintegy 150 kg potenciálisan káros illékony szerves vegyületet lehet így újrahasznosítani.

Ausztrália
Ausztrália

Vízmegtakarítás az új gyártási folyamat révén Tonsley-ben8

A tonsley-i gyártás során több mint 1 millió dolláros beruházással a lencsék nedves élformázásáról a CNC-vezérlésű gépekkel történő száraz élformázásra tértek át. Így a gyártási folyamat során nem keletkezik szennyvíz.

Fenntartható termékfejlesztés

Annak érdekében, hogy a lencsegyártás minél fenntarthatóbb legyen, folyamatosan vizsgáljuk és fejlesztjük gyártási folyamatainkat. Olyan módszereket fejlesztünk ki, amelyek lehetővé teszik, hogy egyre kevesebb anyagfelhasználással állítsunk elő lencséket, és az elavult gyártóberendezéseket energiatakarékos eszközökkel váltsuk fel.

Célunk, hogy eltérjünk az öncélú automatizálás hagyományától, és keressük azokat az optimális paramétereket, amelyek alkalmazása a legalacsonyabb energiafogyasztást és a legkevesebb hulladék termelését eredményezheti.

A fenntartható fejlődés szempontjából nemcsak a felhasznált anyagok mennyisége, hanem maguk a nyersanyagok is kulcsfontosságúak. A jelentős számú bioalapú anyag felhasználásával környezetbarát napszemüveglencséket fejlesztettünk ki, ezáltal fenntartható lehetőségeket kínálva ügyfeleinknek.

Évente több száz tonna anyag

Sikerült jelentősen csökkenteni az erőforrások felhasználását a félkész szemüveglencséinek gyártása során.

Sven Hermann, A ZEISS Consumer Markets üzletágának vezetője

Az erőforrások megőrzése

Célunk, hogy minden gyártási folyamatunkban kevesebb vizet és energiát használjunk, és csökkentsük a hulladéktermelést.

Emanuele Novelli, fenntarthatósági menedzser, ZEISS Vision Care

Társadalmi szerepvállalás

Alapítványi tulajdonú vállalatként elkötelezettek vagyunk a társadalmi felelősségvállalás mellett. Ezért egyik vállalati értékünk a felelősségvállalás. Küldetésünk az éles látás, amely mindenkinek jár.

Ebből a célból támogatjuk a különböző helyi kezdeményezéseket, amelyek ezzel az üggyel foglalkoznak. Sokan nem férnek hozzá a szemészeti ellátás semmilyen formájához, különösen ritkán lakott területeken. Ennek fő oka az, hogy a legtöbb fejlődő vagy szegény régióban nincs meg a látásjavításhoz szükséges szakmai és logisztikai kapacitás.

Az Aloka Vision Program Indiában

India vidéki és ellátási gondokkal küszködő régióiban óriási szükség van megfizethető, de jó minőségű szemüvegekre. A ZEISS által kezdeményezett és támogatott Aloka Vision program célja, hogy a vállalkozói hálózatépítés, a technológia, az innováció, a minőségi szemüvegek biztosítása és az éles látás előnyeinek tudatosítása révén megváltoztassa a szemészeti ellátást az ilyen területeken. 

vision care free lunch fund

A Free Lunch Fund Kínában

Mivel a vidéki Kínában a családok gyakran túl szegények ahhoz, hogy megengedhessék maguknak az ebédet, a Free Lunch Fund iskolai étkeztetést kínál a gyerekeknek. A ZEISS 2014-ben csatlakozott a projekthez, és azóta mintegy 820 000 ingyenes étkezést biztosított a gyermekek számára. Ezenkívül a ZEISS a partnereivel együtt szemészeti ellátást és látásgondozást nyújt a partneriskoláknak szakszerű szemvizsgálatok végzése és ingyenes szemüveglencsék adományozása révén.

earth in hands. green planet on hand. save of earth. environment concept for background web or world guardian organization.Elements of this image furnished by NASA

Az Optometry Giving Sight kezdeményezés Vietnamban és Malawiban

A korrigálatlan látásvesztés okozta vakság és látáskárosodás megelőzésére és a súlyos terhet jelentő látáskárosodás problémájának megoldására 2003-ban létrejött az Optometry Giving Sight kezdeményezés. A ZEISS Vision Care Canada a WestGroupe-pal együttműködve több mint 110 000 dolláros adományával olyan kritikus helyi fejlesztések finanszírozásához járult hozzá, mint egy optometriai iskola Vietnamban, illetve egy optometriai program felszerelése Malawiban.