ZEISS MyoCare szemüveglencsék

Nyújtson gyermekének jobb látást egy teljesebb élethez.

Gyerekek számára
tervezve

Az újonnan tanult és megtapasztalt dolgok túlnyomó részét a látásunk útján fogadjuk be. A gyerekek fejlődését és tanulási képességeit nagyban meghatározza, miként látnak. Látásuk óriási jelentőséggel bír a fejlődésük és a jövőjük szempontjából. A kérdés tehát az, hogy megelőzhető-e a rövidlátás, és biztosítható-e a szem normális fejlődése.

ZEISS MyoCare termékcsalád, lencsék rövidlátó gyermekek számára

Új szemüveglencse-kialakítások a gyermekkori rövidlátás fokozódásának kezelésére.

Egy szemüveges kislány játszik egy szalaggal, amit körbe-körbe pörgetve köröket rajzol a levegőben.

A gyerekeknek mindig van valami új felfedeznivalójuk: az első nyaralás, az első hobbi, az első legjobb barát az óvodában. Számukra ezek varázslatos, lenyűgöző pillanatok. Ha azonban egy gyermek nem lát megfelelően, az rontja az életminőségét. Ennek következtében fejlődésük kárt szenvedhet, ami tanulási nehézségekhez vezethet, így a gyermek nem bontakoztatja ki a benne rejlő tehetséget.1,2 Fontos, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsuk azoknak, akiknél a rövidlátás gyors előrehaladása tapasztalható.

Ezért a ZEISS MyoCare termékcsalád olyan szemüveglencsékből áll, amelyeket kifejezetten a 6 és 12 év közötti fiatal szemüvegviselők számára fejlesztettek ki. A ZEISS MyoCare a legjobb szemüveglencse-megoldásunk, amelyet a rövidlátás előrehaladásának lassítására terveztek. Mert a gyerekek szemével nézve minden részlet számít.

Mi a miópia?

A miópiát rövidlátásnak is nevezik, és ez alapvetően a látáshibák egyik formája. Amikor egy rövidlátó ember a távolba néz, a szemében (a retinán) elmosódott kép keletkezik. Ahogy a gyerekek nőnek, a szemük egyre inkább megnyúlik. Ha a szem megnyúlása fokozottabb, mint amilyennek egy adott életkorban lennie kellene, rövidlátás alakul ki, illetve a mértéke fokozódik. A gyermekeknél például a rövidlátás tünetei közé tartozhat, hogy nehezen látnak tisztán távolra, így nehézséget okoznak nekik az olyan mindennapi tevékenységek, mint például labdajátékok vagy az osztályteremben a tábla elolvasása.

A szem sematikus vázlata, amelyen a szemlencse, a szaruhártya, az éleslátás helye (fovea) és a retina látható.

A rövidlátás kialakulása gyermekeknél

Ázsiában a városi területeken a 20 év alatti fiatalok közel 90%-a rövidlátó.A rövidlátás egyre növekvő gyakorisága azonban nem csak Ázsiában jelent problémát. Ez a tendencia globálisan is kialakulóban van.

Ehhez képest a rövidlátás gyakorisága és a fiatalkori rövidlátás fokozódásának kockázata Európában viszonylag alacsony. Ennek ellenére a rövidlátás ebben a régióban is egyre gyakoribbá válik, és a fiatalabb népesség körében egyértelmű tendencia a rövidlátás egyre gyakoribb előfordulása.4

Mi okozza a rövidlátást?

A rövidlátás egyre növekvő gyakoriságához több ok is hozzájárul:2

 1. Genetikai szempontok 
  • Ha az egyik vagy mindkét szülő rövidlátó, megnő a kockázata annak, hogy a gyermek is rövidlátó lesz.
 2. Környezeti és életmódbeli változások
  • Túl sok közelre tekintést igénylő feladat, például okostelefonokon vagy könyvekkel végzett intenzív tevékenység.
  • Olyan régiók, ahol a mindennapi élet inkább zárt térben zajlik.
  • A természetes fény hiánya, valamint a szabadban töltött idő lecsökkenése.
 3. További tények:
  • Mivel a korai megjelenés a rövidlátás több évnyi fokozódását vonja maga után, a hétévesnél fiatalabb rövidlátóknál nagyobb a kockázata a nagyfokú rövidlátás kialakulásának.5
  • Egy rövidlátó szülő esetében kétszeresére, két rövidlátó szülő esetében pedig több mint ötszörösére nő a későbbi rövidlátás kockázata.6

Hogyan kezelhető a rövidlátás fokozódása gyermekénél?

A rövidlátás fokozódásának kezelésére gyermekeknél többféle lehetőség áll rendelkezésre, többek között:

 • A gyermek által csak éjszaka viselt kontaktlencse
 • Nappal viselendő lágy kontaktlencsék
 • Szemcseppek
 • Speciális rövidlátó szemüveg, amely általában a legkényelmesebb kezelési módszer a fiatal páciensek számára.

A rövidlátás kezelési módjától függetlenül az életmód is nagy hatással van a gyermekek szemére. Vizsgálatok során is kimutatták, hogy a rövidlátás kevésbé gyakori azoknál a gyermekeknél, akik sok időt töltenek a szabadban, vagy ha egy rövidlátó gyermek gyakran van a szabadban, a rövidlátás fokozódása általában lassabb.

Kezelési módszerek a rövidlátás kezelésére

A rövidlátásnak összetett és többtényezős okai vannak. Ezért a gyermekkori rövidlátás fokozódásának kezelése a szemüveggel és kontaktlencsével végzett optikai módszeres kezelések, valamint a gyógyszeres kezelés kombinációjából is állhat. Mindegy azonban, mely rövidlátás-kezelési megközelítést választjuk, a kívánt kezelési eredmény eléréséhez egészséges életmóddal kell kombinálni azt.7

Gyermekeknél a fokozódó rövidlátás kezelésére a következő módszerek állnak rendelkezésre

Szaruhártyafelszín-átalakítás (ortokeratológia)

A speciális, éjszaka használatos merev kontaktlencsék 3D-illusztrációja.

A speciális kemény kontaktlencsék éjszaka viselendők a szaruhártya görbületének átmeneti módosítására, mely tiszta nappali látást tesz lehetővé. 

Lágy kontaktlencsék

A lágy kontaktlencsék 3D-illusztrációja.

Napközben viselt, speciális belső távoli zónás kialakítású lágy kontaktlencsék, amelyek egyszerre hoznak létre tiszta és defókuszált területeket a szem hátsó részén (a retinán).

Szemüveglencsék 

A rövidlátás korrekciójára tervezett szemüveglencse 3D-illusztrációja.

A legkevésbé invazív és legkönnyebben hozzáférhető módszer, amely nem hordozza a más megoldásokkal járó kockázatokat és mellékhatásokat. A speciális szemüveglencsék előnye, hogy egyszerre korrigálják a látást és lassítják a rövidlátás fokozódását.

Szabadtéri tevékenységek

Fekete-fehér focilabda 3D-illusztrációja.

A rövidlátás kialakulásának megelőzése vagy késleltetése érdekében javasolt, hogy a gyermek töltsön napi minimum 2 órát a szabadban kültéri tevékenységgel, beleértve az iskola utáni további szabadban töltött időt is.8

Gyógyszerek a fokozódó rövidlátás kezelésére

Szemcseppentő eszköz 3D-illusztrációja.

Ez gyógyszeripari termékek, például alacsony dózisú atropincseppek alkalmazását jelenti. 

Egy speciális megoldás

Gyermek-szemüveglencsék fekete, piros és halvány rózsaszín szívmintás kerettel.

A gyermekek fokozódó rövidlátását olyan speciális látásjavító eszközzel kell korrigálni, amely a gyermek számára tiszta, kényelmes látást biztosít, miközben a fénytörési hiba mértékének növekedését is lassítja. A problémát a leggyakrabban sajnos hagyományos szemüveggel vagy kontaktlencsével orvosolják. Ezek a látásjavító eszközök a rövidlátást csak aktuális állapotában korrigálják, de nem tudják lassítani a fokozódás ütemét és mértékét.

A ZEISS MyoCare egy új lencsekialakítás, melynek rendeltetése a jó látás biztosítása és a rövidlátás fokozódásának lelassítása.

MyoCare® termékcsalád – a jó látást és a rövidlátás fokozódásának lassítását célzó új lencsekialakítások.

Gondoskodjon gyermeke látásáról! Tegye lehetővé számára, hogy tisztán lássa a világot – mivel minden egyes pillanat minden apró részlete számít. A ZEISS MyoCare szemüveglencse-termékcsalád a legjobb szemüveglencse megoldásunk, melynek célja a rövidlátás fokozódásának lassítása.

Hogy működnek a ZEISS MyoCare szemüveglencsék?

A termékcsalád két életkoron alapuló lencsekialakításból áll. A szemész szakember gyermeke számára legmegfelelőbb lencsekialakítást javasolja majd. A MyoCare® mögött a ZEISS innovációja és több mint egy évtizedes tapasztalata áll a rövidlátás fokozódásának kezelésére szolgáló szemüveglencsék fejlesztése terén.

ZEISS C.A.R.E. (angol mozaikszó, magyarul: Cilindrikus Körkörös Refraktív Elemek) technológia

Ahogy a gyermekek nőnek, a szemük egyre inkább meggnyúlik: ezt nevezzük a szemtengely megnyúlásának. Ha a tengely megnyúlása fokozottabb, mint amilyennek egy adott életkorban lennie kellene, a rövidlátás kialakul, illetve a szintje megemelkedik. A szem tengelyhossz-növekedésének kezelésével a rövidlátás is kezelhető.
MyoCare kialakítású lencséink egy központi tiszta zónával rendelkeznek az optikai látáskorrekcióhoz. A speciális C.A.R.E.® elemek a tiszta zóna szélétől a lencse széléig terjednek. Ennek a kialakításnak a fő célja a rövidlátás fokozódásának mérsékelése a szemgolyó megnyúlásának lelassítása révén, mindeközben megőrizve a kényelmes és jó látást.

Szabadalmaztatott szemüveglencse-kialakítás, amely egy központi tiszta zónával, valamint a lencse szélei felé teljesen kiterjedő koncentrikus körökkel rendelkezik.

ZEISS ClearFocus kialakítás

A fénytörési hibáról (defókusz) ismert, hogy a szemgolyó túlzott megnyúlását okozó ingerhatást válthat ki, és ez a rövidlátás fokozódásához vezethet. A lencsék hátsó felszínét út alakítottuk ki, hogy biztosítsuk a megfelelő optikai hatást és minimalizáljuk a nem kívánt optikai hibákat – függetlenül attól, hogy a gyermek a szemüveglencse mely részén tekint át. A ZEISS ClearFocus kialakítás bármilyen áttekintési ponton jó látást tesz lehetővé, és biztosítja a rövidlátás fokozódásának lassulását.

Öt szemüveges gyerek hasal egy körben a padlón, fejüket összedugva, lábaikkal kifelé.

ZEISS DuraVision felületkezelések

Karcállóságot fokozó tulajdonságokkal rendelkező tükröződéscsökkentő rétegek, amelyeket a lencse felületén alkalmaznak, hogy azt ellenállóbbá tegyék – tökéletes megoldás az aktív gyermekek számára. A teljeskörű védelmet adó, kifejezetten gyermekek számára tervezett ZEISS DuraVision Kids UV szintén nagyszerű megoldásnak tekinthető. Ez a felületkezelés kiváló tükröződéscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik annak érdekében, hogy a gyermekek zavartalanul láthassanak, emellett a lencse hátsó felszínén csökkenti a káros UV-sugárzás visszatükröződését.

Egy szemüveget és védősisakot viselő kisfiú kerékpározik egy parkban.

ZEISS UVProtect technológia

Teljes körű UV-védelem, ami azt jelenti, hogy gyermeke szeme védett a szabadtéri játék során.

Egy szemüveges kislány áll a szabadban, és egy buborékpálcával szappanbuborékokat fúj.

Miért érdemes a MyoCare® lencsetípust választania gyermeke számára?

A ZEISS MyoCare lencsék ugyanolyan jó látást biztosítanak, mint a ZEISS többi hagyományos egyfókuszú lencséje.9

Az olyan szemüveglencséknek, amelyek hatékonyan kezelik a gyermekek rövidlátásának fokozódását, kényelmesnek is kell lenniük, valamint viselőjüknek tiszta látást is kell biztosítaniuk. Ezért értékeljük oly nagyra a MyoCare lencséket viselő gyermekek véleményét. A ZEISS MyoCare lencsét viselő gyermekek 99%-a azt állítja, hogy a távoli és közeli látása nagyon jó, és 100%-uk egy napon belül megszokta a lencsék viselését.9
A gyermekek szórakozásának útjába nem állhat akadály. A ZEISS MyoCare szemüveglencséket viselve gyermeke továbbra is képes lesz olvasni, a szabadban játszani, sportolni és sok egyéb tevékenységet végezni.

Tippek a rövidlátás hatékony kezeléséhez

Két szemüveges kislány és egy szemüveges kisfiú játszik a mezőn nagyítókkal.

Hagyja, hogy gyermeke több időt töltsön a szabadban:
A kutatások eredményei alapján a rövidlátás kialakulásának megelőzése vagy késleltetése érdekében javasolt naponta legalább 2 órát a szabadban tölteni.

Két szemüveges kislány ül együtt, egy fiatalabb és egy idősebb. A fiatalabb lány táblagépet, az idősebb lány pedig okostelefont használ.

Tanítsa meg gyermekének a közeli fókuszt igénylő feladatokkal kapcsolatos jobb életviteli szokásokat:
Korlátozza a gyermeke által közeli fókuszt igénylő feladatokkal töltött időt, például az okostelefonon vagy táblagépen való játékot. Ha gyermeke szeret olvasni, gondoskodjon arról, hogy rendszeresen iktasson be szüneteket. Kerülje a 20 cm-nél közelebbi munkavégzési távolságot.

Egy optikus új szemüveget helyez egy kisfiú arcára, hogy megnézze, megfelelően illeszkedik-e.

Vigye gyermekeit rendszeresen szemészeti ellenőrzésre:
A korai felismerés kulcsfontosságú, nemcsak gyermeke látásának korrigálása, hanem a rövidlátás fokozódásának mielőbbi kezelése szempontjából is. Minden 5 év feletti gyermeknek évente legalább egyszer el kell mennie szemészeti vizsgálatra, amíg be nem tölti a 18-20 éves kort.

Egy szemüveges fiatal fiú ül egy íróasztalnál, kezében tollal, és a távolba bámul.

Gondoskodjon róla, hogy gyermeke a lehető leggyakrabban viselje a szemüvegét:

A rövidlátást kezelő beavatkozások esetében a viselhetőség nagyon fontos tényező a kezelés hatékonyságának garantálásához. Ezek a lencsék csak akkor hatékonyak, ha viselik őket. A ZEISS MyoCare termékcsalád lencséi a kényelemnek köszönhetően nagyszerűen viselhetőek. A gyermekek 100%-a állította, hogy egy napon belül hozzászokott mind a MyoCare, mind a MyoCare S lencsék viseléséhez.9

Napfényben – jó hangulatban.

UV-védelem a gyermekek szemének.

A káros UV-sugárzás elleni hatékony védelem minden szemüveglencse esetében elengedhetetlen, különösen, ha érzékeny gyermekszemekről van szó. A ZEISS színtelen rövidlátást kezelő szemüveglencséi alapértelmezett módon teljes körű UV-védelemmel rendelkeznek. Így gyermeke úgy szórakozhat a napon, hogy közben nem károsodik a szeme.

Nagyobb vizuális kényelem és karcállóság – ideális a gyermekszemüvegekhez.

A ZEISS MyoCare lencsékhez is elérhető: ZEISS DuraVision BlueProtect UV. Kék fény elleni védelem azon rövidlátó gyermekek számára, akik számára az okostelefonok, táblagépek, LED-ek, TV-k és számítógépek képernyői által kibocsátott kék fény zavaró. A felületkezelés a karcolásokkal szembeni integrált prémium védelemből és egy speciális szennyeződésálló rétegből áll.

Kapcsolódó cikkek

Keressen ZEISS Optikust a Környékén