Megbízható röntgendiagnózis Az Agfa HealthCare az optikai lemezeket 10-szer gyorsabban méri, mint a múltban

Amikor helyes diagnózisra van szükség, aprócska részletek teszik ki a különbséget Ezért az Agfa-Gevaert HealthCare GmbH szigorú követelményeket támaszt eszközei gyártásával szemben. Ebből az okból kifolyólag a vállalat a Carl Zeiss-től származó mérési technológiára támaszkodik a radiológiai célokra használt optikai lemezek minőségvizsgálata során. Az optikai lemez mérési ciklusa 45 helyett most csupán három percig tart.

Hogyan ér el sikereket az Agfa HealthCare a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALYPSO
ZEISS LineScan
Elért sikerek:
  • A mérési idő 10 %-ra rövidült
  • A minőség és a mérési eredmények megbízhatósága javult"

Megbízható röntgendiagnózis

A kihívás: teljes síklapúság

A digitális röntgenfotózáshoz használt optikai lemezek gyártásában az egyik legnagyobb kihívást azok síklapúsága jelenti. A lemezeknek tökéletesen síklapúaknak kell lenniük ahhoz, hogy megbízható és részletes képeket szállítsanak. Végsősoron: a képen levő elmosódott területek megnehezítik a diagnózis felállítását. A legrosszabb esetben az orvosok esetleg nem veszik észre a töréseket és tumorokat.

A probléma: az anyag gyártási folyamat során fellépő megvetemedése, mely olyan görbületekhez vezet, melyek a puszta szem számára láthatatlanok, ugyanakkor jelentősen befolyásolják a képeket.

Megoldás: optikai lézeres vonalszkenner

Az Agfa először egy optikai egypontú tapintót használ az optikai lemezek síklapúságának biztosítására. 45 perces hosszával a mérési ciklus nagyon sokáig tart. Továbbá a tapintó a lemez vibrálásához vezet, mely megbízhatatlanná teszi a mérési folyamatot.

Az Agfa 2009 ősze óta egy Carl Zeiss Ipari Méréstechnikától származó portálmérőgépet használ, mely az optikai LineScan lézeres vonalszkennerrel van felszerelve. A szenzor a lemezt 16 sorban szkenneli és 1470 pontosan meghatározott képpontot generál a lemezen három percen belül. A CALYPSO szoftver 100-szoros nagyításban jelzi ki őket annak érdekében, hogy a görbület a puszta szem számára láthatóvá váljon. A nem taktil mérésnek köszönhetően az érzékeny optikai lemezek nem deformálódnak el és nem is károsodnak. Egyidejűleg az Agfa milliméter pontosságú adatokat kap a vizsgálati darabról.

A vevő előnye: a mérési idő 10 %-ra csökkent

Az Agfa a LineScan használatával képes volt a méréshez szükséges idő több, mint 90 %-os csökkentésére A folyamat jelenleg csupán három percig tart lemezenként. Ennek eredményeként a vállalat mind a 30 000, egy év alatt legyártott lemezt képes megvizsgálni. "Egészségügyi termékek gyártójaként teljeskörű információval és annak megerősítésével kell szolgálnunk minden egyes munkadarab tekintetében. Ezért minden egyes minőségvizsgálatot dokumentálunk a gyártás összes lépése során," mondja Maximilian Fischer, az Agfa fémlemez gyártási vezetője. Az Agfa példát statuált. Mély benyomást tett a partnerekre és a többi telephelyre az új mérési folyamattal szerzett pozitív tapasztalat.

61982 agfa 001770
Agfa HealthCare
Az Agfa HealthCare bemutatása

Az Agfa-Gevaert HealthCare GmbH az egészségügyi intézményekben használatos IT és képkészítési rendszerek vezető gyártója. A digitális radiográfiára specializálódik. A vállalat termékvonalába a következők tartoznak: optikai lemezek, mellyel a radiológus befogja a röntgensugarakat; a kazetta, melyben azokat tárolják; és a képek leolvasására, kijelzésére és kinyomtatására szolgáló megoldások. A németországi Peissenbergben található vállalat a röntgenképeket tároló optikai lemezek hordozóit gyártja.