A siker kovácsolása Bonyolult geometriák mérése

Mindig naprakészen: A magas bérszínvonalú ország, Dánia-beli, alumínium komponenseket és megoldásokat gyártó Aluline ezen az alapelven működik, hogy kitűnjön a globális piacon. A családi vezetés alatt álló vállalat rendszeres időközönként új méréstechnikai beruházásokat is végrehajt. Legutóbbi beszerzésük két scanning mérőfejjel felszerelt ZEISS ACCURA gépből állt. Az új koordináta-mérőgépek a mérési idők drasztikus csökkentését tették lehetővé az Aluline számára.

Hogyan ér el sikereket az Aluline A/S a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XTR gold
Elért sikerek:
  • A mérési idő akár 70 %-os csökkenése
  • Komplex geometriájú alkatrészek ellenőrzése
  • Munkadarabok folyamatos szkennelése

A komplex alumíniumalkatrészek mérési idejének csökkentése a ZEISS mérőgépek használatával

Kihívás: bonyolult geometriájú alkatrészek minél gyorsabb mérése

A számos alkalmazási célra szolgáló mintegy 300 különféle alkatrészt tartalmazó, összesen 11-12 millió árucikk hagyja el az Aluline-t évente a világ minden táján lévő rendeltetési helye felé. A vállalat vevőköre az orvostechnika, a távközlés, a fogyasztóelektronika, a honvédelmi- és autóipar, valamint a légiközlekedés és űrhajózás területéről tevődik össze. S bizony mindenki maximális precizitást vár el – még a bonyolult geometriájú alkatrészeken is. A kezelőknek mindeddig számos alkalommal meg kellett szakítaniuk a gépen a munkát a munkadarab újrapozicionálása céljából.

A szelepház működésének biztosításához elengedhetetlen a magas szintű precizitás
A szelepház működésének biztosításához elengedhetetlen a magas szintű precizitás
Az új mérőfej és a speciális befogó használatával az Aluline 35 percről 11 percre csökkentette a szelepfedél mérési idejét anélkül, hogy mindez a pontosság rovására ment volna
Az új mérőfej és a speciális befogó használatával az Aluline 35 percről 11 percre csökkentette a szelepfedél mérési idejét anélkül, hogy mindez a pontosság rovására ment volna

Megoldás: új scanning mérőfej

Az XTR taktil scanning mérőfej leegyszerűsíti és meggyorsítja a bonyolult geometriájú alkatrészek minőségvizsgálatát. Mivel a forgótengely a mérőfejbe van integrálva, ez lehetővé teszi a tapintórendszer 15 fokos lépésekben lehető leghosszabbra történő elfordulását s ekként annak mindig a munkadarabhoz megfelelő szögben való elhelyezkedését. A ZEISS ACCURA portálmérőgépet pedig azért választották, mert biztosítja a kívánt precizitást, valamint az egypontos adatfelvétel helyett a munkadarabok folyamatos scanningjét teszi lehetővé. Ráadásul a dolgozók már jártasak voltak a ZEISS CALYPSO mérőszoftverben.

"35 perc helyett most már csak 11 percig tart a munkadarab lemérése – és mindez egy menetben lezajlik."

René Schow Jørgensen, az Aluline A/S ügyvezető igazgatója

Előny: rövidebb mérési idők

Az új taktil mérőfejjel az Aluline számára a geometriájukban kihívást jelentő alkatrészek mérése most mérőfejcsere, illetve a mérési utak megszakítása nélkül vált lehetővé. A dolgozóknak 35 percre volt szüksége egy ajtózár cilinder 128 meghatározott jellemzőjének lemérésére. Az XTR mérőfej, valamint a ZEISS által kifejezetten ehhez a munkadarabhoz kialakított befogó 11 perccel csökkentette a mérési időt. Mivel az alkatrész kézzel történő forgatására többé már nincs szükség, az alkalmazottak a program kezdete illetve a jegyzőkönyv áttekintése közötti időt egyéb feladatokra tudják fordítani. További előnyt jelent az Aluline számára, hogy most már a munkadarabok folyamatos scanningje vált lehetővé. Ennek eredményeképpen a méréstechnikusok és tervezők az egypontos mérésekkel szemben most már sokkal több adatot nyernek az alkatrészek geometriáját illetően. René Schow Jørgensen ügyvezető igazgató szerint a két koordináta-mérőgép vevőiket is lenyűgözte: „Új vevőink egyszerűen kifogynak a kérdésekből, mikor a mérőhelyiségünk bemutatására kerül sor. Tudják, hogy pontosan mérünk és precízen gyártunk.”

Az XTR szkennelő mérőfej mindig az alkatrészhez viszonyított megfelelő szögben pozicionálható
Az XTR szkennelő mérőfej mindig az alkatrészhez viszonyított megfelelő szögben pozicionálható
Az Aluline A/S bemutatása

Family-run Aluline A/S has been developing and manufacturing aluminum parts since 1965. At its site in Tølløse about 60 kilometers from Copenhagen, the Danish company employees 110 people who cover the entire manufacturing process from design to finished part.