Különleges felvonók Harminc személyes felvonókocsik, amelyek az akár 88 km/h sebességű szél erejének is ellenállnak

A globális piacvezető vállalat egy Carl Zeiss-tól származó ACCURA portálmérőgép használatával szeretné tovább javítani felvonórendszereinek precizitását és megalapozni azt vállalati kultúrájában, melynek részeként a vállalat célja a 100 %-os minőség szállítása.

Hogyan ér el sikereket a Doppelmayr a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALYPSO
Elért sikerek:
  • 4-5-ször nagyobb pontosság
  • 100%-os minőség
  • Az eredmények egyértelmű dokumentálása
  • A programbeállítást követően automatizált mérési folyamat

A Doppelmayr a Carl Zeiss portálmérőgépeire támaszkodik

 

8 személyes libegő, erős széllökések és több száz méteres üzemi magasságok: A Doppelmayr az üzleti élet minden egyes napján megtapasztalja a síelés végleteit. Ez a Wolfurtban, Ausztriában épített gigantikus komponensekre is érvényes. A hegy alján és a hegytetőn levő állomásokon a kábelt vezető nagy csigák középső részének tömege körülbelül két tonna. Ezeket négy szárny szegmens veszi körül.

Ilyen alkatrészek gyártása során létfontosságú a századmilliméteres maximális precizitás. Az ideális méretektől való eltérés nem feltétlenül jelent biztonsági kockázatot; ugyanakkor a libegő ártalmatlan hibája az üzembentartónak több milliós bevételkiesést jelenthet. A csiga közepének precizitása azt jelenti, hogy az ideális formától való eltérés nem lehet több, mint 50 mikrométer. A tűrés túllépése esetén a szárny elemek összekötő lemezei nem kapcsolódnak varratmentesen a középső részhez.

A Doppelmayr a felvonórendszerek szakértője. Klaus Meyer mechanikus termelési vezető a cég wolfurti (Ausztria) bemutatótermében.
A Doppelmayr a felvonórendszerek szakértője. Klaus Meyer mechanikus termelési vezető a cég wolfurti (Ausztria) bemutatótermében.

Ezen túlmenően a középen levő golyóscsapágyakat is abszolút koncentrikusan kell elhelyezni; egyéb esetben a súrlódás az alkatrészek nagymértékű elhasználásához és a rendszer esetleges meghibásodásához vezethet. Ezért a megbízható minőségbiztosításnak elsődleges szerepe van a Doppelmayrnál. A folyamat egyik legfontosabb eleme 2011 augusztusa óta a Carl Zeiss ACCURA II portálmérőgépe. 2000 x 3000 x 1500 mm-es méretével a Carl Zeiss egyik legnagyobb portálmérőgépe az Ausztriában értékesítettek között.

A pontosság számít: ezen alkatrészek megmunkált felületei maximum öt mikrométerrel térhetnek el az ideális formától.
A pontosság számít: ezen alkatrészek megmunkált felületei maximum öt mikrométerrel térhetnek el az ideális formától.

A jövőnek szánt mérőgép

Zündel a Carl Zeiss mellett döntött a vállalat jó hírneve és ausztriai telephelyének közelsége miatt, mely rövid reakcióidőt biztosít esetleges problémák felmerülése során: ""Vevőinkkel 24 órában kapcsolatban állunk. Vevőként ugyanazt a szolgáltatást igényeljük", teszi hozzá Zündel. Ezen túlmenően az is fontos volt Zündel számára, hogy a mérőberendezés szoftvert, vagy optikai szenzorokat is tartalmazzon szükség esetére.

“A különleges kérések teljesítése és a minőségbiztosítás dokumentálásása egyre fontosabbá válik."

Karl-Heinz Zündel, létesítményvezető a Doppelmayer wolfurti telephelyén

Négy-ötször nagyobb pontosság

A Doppelmayr már használja az ACCURA-t az összes biztonsághoz kapcsolódó alkatrész mérésére. A mérőgép egy CNC-folyamaton belül szkenneli a középső részt és a csigát. Minden egyes furat helyzetét összehasonlítja a névleges geometriával, ellenőrzi a négy megmunkált felület összes méretét, valamint leméri a középen levő forgóhengeres furatot. A CALYPSO szoftver ezt követően automatikusan elkészíti a mérési jegyzőkönyvet.

További előnyök: a mérések elvégzéséhez szükséges munka drasztikus csökkenése és a négy-ötször magasabb fokú precizitás. Ezen túlmenően a CALYPSO mérőszoftver gombnyomásra áttekinthető szerkezetű dokumentációt készít az eredményekről.

"Egy munkadarab mérésére használatos mérőprogram elkészítését követően a gép mindent automatikusan végez el akkor is, ha 200 alkatrészt kell lemérnem," mondja a megelégedett Roland Schedler, aki a Doppelmayr minőségbiztosítási részlegénél dolgozik.

A Doppelmayr kiemelt hangsúlyt fektet a megbízható minőségbiztosításra.
A Doppelmayr kiemelt hangsúlyt fektet a megbízható minőségbiztosításra.
A gyártás és a minőségbiztosítás lényege az alkatrészek méretétől függetlenül a maximális precizitás
A gyártás és a minőségbiztosítás lényege az alkatrészek méretétől függetlenül a maximális precizitás

100 % minőség

Azonban a pontosság nem minden Karl-Heinz Zündel számára: "Ezzel a különösen pontos mérőgéppel azt a benyomást szeretnénk erősíteni egész csapatunknál, hogy mindenben 100 %-os minőséget kell szállítanunk."

A mérőgép máris teljes kihasználtság mellett működik – és a vállalat egy második rendszer beszerzésén gondolkodik. Ugyanakkor először egy nagyobb mérőhelyiségre van szükség.

A Doppelmayr bemutatása

A Doppelmayr csoport a felvonó rendszerek világpiacot vezető gyártója, legnagyobb gyárai Wolfurtban, Ausztriában és Goldauban, Svájcban találhatók. Többek között három kábeles rendszereket állít elő, melyekben akár 30 utas lebeghet a völgy felett. A vállalat 2200 dolgozója 618 millió eurós éves üzletági bevételt ért el 2011-ben.