Ajtónyitás a dormakabánál ZEISS PRISMO, among others, ensures maximum accuracy of fit at dormakaba; but the company also relies on the expert knowledge in the ZEISS Quality Excellence Centers.

A dormakaba világszerte gyárt beléptető és biztonsági megoldásokat, kiváló hírnevet szerzett, hiszen hosszú élettartamú, kiemelkedően precíz beléptető és biztonsági megoldásokat biztosít ügyfelei számára. Termékei magas minőségének biztosításához a dormakaba a ZEISS mérőgépeire és szolgáltatásaira támaszkodik.

A ZEISS alkalmazások szerepe a dormakaba sikerében:
Mérési folyamatértékelés
Sikeres eredmények:
  • Kibővített mérési kapacitás
  • Mérési eredmények szinte azonnal
  • A legújabb mérési technológia

A dormakaba a ZEISS mérési szolgáltatásaira támaszkodik

A kihívás: maximális illesztési pontosság

Repülőterek, konferencia-központok, szállodák, sportlétesítmények és kórházak világszerte több millió dormakaba beléptetőrendszert használnak. „Cégünk sikerének alapja a kiemelkedő mérnöki munka és a kiváló minőség” mondja Jörg Waltherr, a dormakaba méréstechnikusa. A cég németországi ennepetali telephelyén elsősorban biztonsági elemeket gyártanak. A minőségnek és az illeszkedésnek pontosan megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy minden rendszer probléma nélkül működjön. „Ügyfeleink biztosra szeretnék venni, hogy termékeink még 100 000 nyitás és csukás után is problémamentesen fognak működni. Ez csak akkor lehetséges, ha az egyes szerkezetek tökéletesen össze vannak hangolva”, mondja Waltherr. Ennek megvalósítása kimondottan nagy kihívás cégünk számára, mivel nagy mértékben személyre szabható, komplex termékeket kínálunk. „Folyamatosan fejlesztenünk kell a méréstechnikai megoldásainkat, hogy ilyen magas szinten tudjuk tartani a minőséget”, teszi még hozzá Waltherr.

Az egyik méréstechnikus egy síntalpat vizsgál
Jörg Waltherr, a dormakaba méréstechnikusa egy síntalpon mutatja be egy alkatrész mérésének fontos pontjait.
A dormakaba Minőségbiztosítási osztályának munkatársa a ZEISS PRISMO-val mér egy alkatrészt.
Alexandre Cardoso, a dormakaba Minőségbiztosítási osztályának munkatársa a ZEISS PRISMO-val mér egy alkatrészt.

A megoldás: hardver, konzultáció és szolgáltatások

A dormakaba sok alkatrészt beszállítóktól vásárol. Minden új szállítmányt a gyártás helyszínén ellenőriznek. A cég különböző rendszereket használ arra, hogy a nagy darabszámon pontosan megmérjen minden dimenziót és egyéb fontos jellemzőket. Jörg Waltherr egy ZEISS PRISMO berendezéshez fordul a mérőlaborban: „Ez egy magas minőségű, könnyen programozható berendezés, így a munkánkhoz tökéletes választás.” Kollégáival egy ZEISS DuraMax és egy ZEISS Surfcom kontúr- és érdességmérőt is használnak. A cég méréstechnikusainak napi feladatai között van a kezdeti bemintázás mellett a gyártásból kivett véletlenszerű minták mérése is. És Jörg Waltherr ellenőrzi, hogy a készülőben lévő legfrissebb innovációk gyárthatóak és mérhetőek-e. Ha elárasztják a sokrétű mérési feladatok, Waltherr bármikor számíthat tanácsra és segítségre a közeli Kölnben lévő ZEISS Metrológiai Központ munkatársaitól.

„Ha segítségre van szükségem egy mérési jegyzőkönyv értelmezésében vagy egy új mérési módszer kiértékelésében, a ZEISS méréstechnikusaihoz fordulok, akik örömmel osztják meg velem a tudásukat”

Jörg Waltherr, measuring technician at dormakaba

Mindennek előnye, hogy a szolgáltatások széles skálája könnyen hozzáférhető.

Legyen szó régebbi mérőgépek felújításáról, a helyszínen nem elvégezhető bonyolult mérések végrehajtásáról vagy akár új mérési módszerek kiértékeléséről, a kölni szakemberek több éve segítik szaktudásukkal és rugalmas szolgáltatásaikkal a dormakabához hasonló cégeket. Például a dormakabának szükséges mélységben és részletességi szinten lehet bonyolult alkatrészeket mérni. Jörg Waltherr a ZEISS-szel még az olyan mérési módszereket is el tudja végeztetni, amire a dormakabának házon belül nem lenne lehetősége. A ZEISS CT-készülékben és sávprojekcióval vizsgálja a legújabb innovációkat. Waltherr kimondottan örül, hogy a ZEISS Metrológiai Központ a közelben van: „Még speciális képzéseken és egyéb eseményeken is részt tudunk venni anélkül, hogy egy egész napot utazással kellene töltenünk.”

Norbert Krengel és Jörg Waltherr a dormakabától Philipp Willier-vel a ZEISS Metrológiai Központból
Norbert Krengel és Jörg Waltherr a dormakabától a kölni ZEISS Metrológiai Központ vezetőjével, Philipp Willier-vel beszéli át egy ajtózár házának vizsgálati jelentését.
A dormakabáról

A svájci központú dormakaba Csoport átfogó portfóliójában egy helyen megtalálhatóak az ajtókhoz, valamint az épületekbe és helyiségekbe való biztonságos beléptetéshez kapcsolódó termékek, megoldások és szolgáltatások Ide tartoznak a zárrendszerek, teljesen hálózatba kapcsolt elektronikus beléptetők, fizikai beléptetők és az automatikus ajtórendszerek, valamint vasalatok, szerelvények, ajtócsukók és -ütközők, idő- és vállalatiadat-nyilvántartók, biztonsági- és szállodai zárak széles skálája.