Amikor minden kis alkatrész számít A Henschel a nagyteljesítményű fogaskerekek burkolatainak minőségét a ZEISS Ipari Méréstechnikától származó méréstechnikával biztosítja

Mi a különbség két olyan gép között, melyek közül az egyik erőteljes használatot követően meghibásodik, a másik viszont évek elteltével még mindig működik? Ez sokszor az kis dolgokon múlik, az ideális formától való apró eltéréseken és pontatlan megmunkáláson. Ezért a Henschel fogaskerekei hosszú üzemi élettartamát a rendelkezésre álló legpontosabb méréstechnikával biztosítja. A nagyméretű és nagyon nehéz alkatrészeket, mint például fogaskerekeknek és burkolatoknak is mikrométeres pontosságúnak kell lenniük a maximális minőség biztosításához.

Hogyan ér el sikereket a Henschel a ZEISS megoldásaival:
ZEISS GEAR PRO
Elért sikerek:
  • Jobb minőség
  • Javult a cég által biztosított minőségi teljesítmény és megbízhatóság

A Henschel a nagyteljesítményű fogaskerekek burkolatainak minőségét a ZEISS Ipari Méréstechnikától származó méréstechnikával biztosítja

A kihívás: maximális pontosság nagyon nehéz és hosszú alkatrészek esetében

A Henschel műanyag feldolgozó gépekben használt fogaskerekeket gyárt villamosokhoz és vonatokhoz. A sebességváltó burkolatokat eddig külső beszállítótól szerezték be, azonban mostantól kezdve a gyárban készítik őket. A több tonnás és akár négy méter hosszú acélburkolatok minőségvizsgálata nagyon nagy méretű és nagy pontosságú mérőgépet igényel. Bodo Kohlmeyer, a Henschel minőségmenedzsment vezetője ezért néhány hónappal ezelőtt egy új, a Carl Zeiss-től származó IMT gépbe fektetett be.

Production and quality inspection of gears and gear housing at Henschel
Production and quality inspection of gears and gear housing at Henschel

Megoldás: 850 mm hosszú tapintó aktív mérőfejjel

"Csak három beszállítónk volt képes igényeinket kielégítő mérőgépek szállítására", mondja Kohlmeyer. A Carl Zeiss melletti döntés legfontosabb oka az ACCURA aktív mérőfeje volt, mely a mérés folyamán automatikusan korrigálja az alkatrészhez való távolságot.

A Henschel 2010 júniusa óta dolgozik az ACCURA II-vel. A gép egy különösen hosszú (850 mm) tapintóval van felszerelve és a nagyon hosszú burkolat részek belső terét is pontosan tudja mérni. A Henschel a gépet a tengelytávolság, csapágyfuratok és a párhuzamosság ellenőrzésére használja.

„Jelentős ugrást értünk el az általunk nyújtott minőség megbízhatóságát illetően, és most hatékonyan teljesítjük magas szintű minőségi követelményeinket,”

foglalja össze Kohlmeyer.

Előny: a részletekre kiterjedő maximális ellenőrzés

Kohlmeyer jól tudja, hogy egy mérőgépbe eszközölt befektetést jól meg kell alapozni. "Sok üzemben a mérési technológián spórolnak és helyette kézi jegyzőkönyveket, valamint vizuális vizsgálatot alkalmaznak. "Az eredménytől néha csak a fejét csóválja az ember", tájékoztat Kohlmeyer. Az egyes burkolat szállítók pontatlanságaiból eredő problémák a Henschel számára már csak a múlt emlékei. "Szállított minőségünk megbízhatóságát jelentősen megemeltük és hatékonyan teljesítjük magas minőségi követelményeinket", foglalja össze Kohlmeyer. A fogaskerekek hosszú üzemi élete és nemzetközi hírű megbízhatósága garantálja,hogy a Henschel továbbra is megrendeléseket fog kapni jelentős vevőktől a világ minden tájáról.

Henschel
A Henschel bemutatása

A Henschel Antriebstechnik GmbH a sugárhajtású technológia egyik vezető németországi vállalata, mely fontos szerepet játszott a sugárhajtású technológia fejlődésében. A Henschel nagyteljesítményű fogaskerekeket és azok burkolatát gyártja mechanikai tervezési és gyárépítési célokra. A vállalat folyamatos kutatást, fejlesztés végez és a fogaskerék technológia összes területén az ügyfelek igényeihez illesztett sugárhajtású megoldásokat és fejlesztéseket visz piacra.