A változás szele az ikolai gyárban

A szélenergia-ipar jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. A szélerőművek egyik legnagyobb gyártója, a Moventas, a Carl Zeiss-féle méréstechnikába való beruházásnak köszönhetően is kész arra, hogy kihasználja a helyzettel járó előnyöket.

Hogyan ér el sikereket a Moventas a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CenterMax
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XT gold
Elért sikerek:
  • Nagyobb pontosság és jobb reprodukálhatóság
  • A mérési idő tizenkettedére csökkent

Az automatizált mérőgép optimalizálja a szélerőművek hajtóműveinek gyártási folyamatát

A helyzet

Több évvel ezelőtt a Moventas egy új gyárat tervezett, melynek kapacitását évente többezer bolygókerék szállítására szánták. Ezt megelőzően a komponenseket kézi úton, kis szállítmányokban igény szerint gyártották. A következő lépés megtételéhez jelentős változtatásokra volt szükség, mégpedig egy sorozatgyártási folyamat bevezetésére. Egy új minőségirányítási rendszerre volt szükség, mely az összes szerszámot és folyamatot kombinálja. Taisto Kymäläinen, a felelős minőségmenedzser és csapata kapott megbízást a belső folyamatok és az összes meglevő eljárás részletes elemzésére. Ennek az összes piacon megtalálható mérőgép és mérési megoldás ár/teljesítmény szintű összehasonlítása is a részét képezte. "Amikor a CenterMax koordináta-mérőgépet láttam a Control 2006-on, azonnal tudtam, hogy ez a megfelelő megoldás az ikolai gyár számára", mondja Taisto Kymäläinen. Ennek hatására döntött a Carl Zeiss mellett szállítópartnerként. Visszatekintve biztosan mondható, hogy a nemrég megnyitott ikolai gyár messze túlszárnyalta a bolygókerék-gyártás tervezetét.

Tanja Lähteenmäki a működésben lévő, folyamatkorrekciós fázist bonyolító manuális működtetésű ZEISS CenterMax mellett.
Tanja Lähteenmäki a működésben lévő, folyamatkorrekciós fázist bonyolító manuális működtetésű ZEISS CenterMax mellett.

A teljes folyamat

A bolygókerekekben megtalálható fogaskerekek minősége létfontosságú a szélerőművek energiahatékonyságának és üzemi életciklus hosszának szempontjából. A nyersanyag - hatalmas acélblokkok - először nemesítésre kerülnek, majd azt követően automatikus vezérlésű járművek használatával az előzetes esztergáláshoz szállítják őket. Minden egyes alkatrész adatmátrix kódot kap az elsődleges esztergálás során. Az elsődleges esztergálást követően a fogaskerekeket a hőkezelés helyszínére szállítják, ahol mindig meleg és kellemes körülmények uralkodnak, még télen is. Így jön létre a fogaskerekek felületének különösen kemény borítása.

A következő lépés az edzett fogaskerekek köszörülése. A köszörülési folyamat kezdete során az első alkatrészeket a alkatrészeket a Center Maxon kézi munkadarabcsere segítségével közvetlenül az üzemben mérik le. A sorozatgyártás a minőség biztosítását és a folyamat beállíátását követően kezdődhet meg. A sorozatgyártás során egy - természetesen automatikus - portálrobot szállítja a komponenseket a köszörülést követően a következő minőségvizsgálati állomáshoz, ahol egy másik CenterMax várakozik. A portálrobot ezt követően a különböző feldolgozási állomásokra szállítja a fogaskerekeket, ahol azokat megtisztítják és nemesített felületüket megvizsgálják a Barkhausen-zaj módszer használatával. Ezután ismételt minőségvizsgálat és a CenterMax következik.

Automatizáció a CenterMax használatával

Ezt követően a nehéz fogaskereket a CenterMax egy különleges tartozékára helyezik. A mérés automatikusan megkezdődik. A mérési eredmények mobil kommunikáció útján kerülnek továbbításra egy adatbankba. Minden egyes, a CenterMax által megvizsgált alkatrész először egy nagy, automatizált raktárba kerül, itt várja meg, hogy beépítsék egy sebességváltóba. Összességében tekintve a rendszer egy standardizált és automatizált rendszer tökéletes példája. További igények elvárása mellett a terület fel van készítve a master-slave rendszer kibővítésére. A GEAR PRO használatával végzett fogaskerék-értékelés a minőségfejlesztés fontos eleme, mely biztosítja a stabil gyártást. Statisztikai adatok felvételére is van lehetőség a jövőbeni feldolgozás leegyszerűsítésére. A tömeggyártásra való átállással és a mérések bevezetésével a Moventas jól felkészült a jövőbeni kihívások teljesítésére.

A Moventas bemutatása

Az első sebességváltó-fogaskerekeket körülbelül 70 évvel ezelőtt gyártották Jyvaskylában, Finnországban, amikor a szélenergia még leginkább fikciónak számított. Akkoriban a Moventas a papíripar számára gyártott fogaskerekeket. Az 1980-as évek elején a vállalat megkezdte a kisebb szélerőművekhez való sebességváltók gyártását. A Valmet, Santasalo és Parkano Gears 2000-ben véghezvitt fuzionálása szolgált a Moventas alapjaként. Jelenleg a Moventas világszerte aktív és körülbelül 1300 dolgozója van, ebből 700 Jyvaskylaban.