Kisvállalat nagy tervekkel Three-M Tool and Machine Incorporated produces large-volume workpieces for wind turbines and guarantees accuracy with ZEISS coordinate measuring machines

A Three-M Tool and Machine Incorporated egy kisebb gyártó vállalat 80 alkalmazottal, akik nagy dolgokat tudnak véghezvinni. Négy évvel ezelőtt a Three-M szélerőmű alkatrészek gyártására kapott megbízást. A Three-M a Carl Zeiss-tól származó mérési technológiára támaszkodik a munkadarabok szükséges precizitásának biztosításához.

Hogyan ér el sikereket a Moventas a ZEISS megoldásaival:
ZEISS MMZ G
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST gold
Elért sikerek:
  • Nagyobb pontosság és jobb reprodukálhatóság
  • A mérési idő tizenkettedére csökkent

A koordináta mérőgép garantálja a szélturbinák alkatrészeinek gyártásához szükséges precíziót

A helyzet

A Three-M Tool and Machine Incorporated egy wixomi, michigani székhelyű kisebb gyártó vállalat, mely tevékenységét ki szeretné terjeszteni a szélenergia növekvő piacára. Gyorsan felismerte, hogy ha van egy szerszám, mely jobb a versenytársakénál, akkor az hamarosan fontos szerepet nyer el a vállalat hosszútávú terveiben.

2008-ban a Three-M a Clipper Windpower-től elnyert egy sebességváltó és burkolat gyártásáról szóló szerződést. Addig egy korábbi DEA portálrendszert használtak a nagyobb alkatrészek minőségi vizsgálatához. A gép korlátozott sebessége és mérete azt jelentette, hogy az új burkolatokat összeszerelve nem lehetett lemérni. A gyártás a szükséges havi 16 helyett három egységre lassult le. Megkezdődött egy hatékonyabb és többre képes mérési rendszer keresése.

A Three M dolgozói egy sebességváltóház mérését végzik.
A Three M dolgozói egy sebességváltóház mérését végzik.
Michael Medwid, a Three M Tool and Machine Incorporated elnöke.
Michael Medwid, a Three M Tool and Machine Incorporated elnöke.

Jó tapasztalatok a Carl Zeiss-el

Three-M némi kutatást végzett a Carl Zeiss-el kapcsolatban, mivel korábban pozitív tapasztalatokat szerzett a vállalattal és még mindig használta az első ZEISS rendszert, az 1975-ben beszerzett UMC 850-et. 2005-ben egy további mérőgépet, egy CONTURA-t vásároltak egy VAST XT aktív scanning szenzorral. “Első Zeiss mérőgépünk megtanította nekünk a pontosság valódi jelentését.", szögezi le Michael Medwid, a Three-M Tool and Machine Incorporated elnöke.

Egy Carl Zeiss MMZ G portálgép mellett döntöttek, egy olyan konfigurációban, mely vertikálisan 3 m hosszban tudott mérni; optimális megoldásként a sebességváltó házak felállított állapotban való vizsgálatához. A mérőgép egy VAST gold mérőfejjel van felszerelve, mely 300 pont/másodperc sebességgel képes mérni. A VAST gold mérőfej szintén lehetővé teszi a maximálisan 800 mm hosszú és 600 g tömegű tapintókkal való scanninget. A Carl Zeiss nem csak a feladathoz tökéletesen megfelelő géppel rendelkezett, hanem a Three-M is úgy találta, hogy költség és szállítás szempontjából igen versenyképesek.

“Az első ZEISS koordináta mérőgépünk mellett tanultuk meg a pontosság fogalmának valódi jelentését"

Michael Medwid, a Three M Tool and Machine Incorporated elnöke

A versenytársak legyőzése

A Three-M az új Clipper projekt feldolgozásához befektetett néhány nagyon pontos és korszerű marógépbe. "Ezek a legjobb marógépek közé tartoznak az Egyesült Államokban, de még mindig nem elég pontosak az alkatrészek esetében megkívánt tűrések betartásához. Nem forgácsolhatjuk az alkatrészeket egyszerűen a papírt követve a marógépen", szögezi le Michael Medwid. Ezen nagyobb alkatrészek esetében a tényleges tűrések körülbelül 25 mikront tesznek ki. Az új alkatrészeket - melyek többnyire öntöttvasból készülnek, durva gépi megmunkáláson estek át és három megosztott öntésből állnak össze - összeszerelik és átküldik a folyamat során végzett vizsgálaton, biztosítva azt, hogy a furatok egy sorban állnak, majd a terv szerint gépileg újra marják őket egyenként és még egyszer utoljára összeszerelik őket a végellenőrzésre. Folyamat közbeni vizsgálatot minden 10. alkatrészen végeznek, 100% végellenőrzés mellett. Az öntvény elvesztené formáját, ha nem tartanák be ezt a folyamatot.

2010-ben a ZF Industries két munkatársa meglátogatta a Three-M-et, hogy felülvizsgálja a sebességváltó ház prototípusok gyártására vonatkozó képességeiket. A ZF Industries már három ZEISS mérőgéppel végez vizsgálatokat greenville-i gyárában, így ismerte a rendszereket. "Két óra elteltével felhívták főnöküket és azt kérték, hogy hagyják abba a keresést, mert megtalálták új beszállítójukat", mondja Medwid. "ZEISS MMZ-G gépünk volt a fő oka annak, hogy megkaptuk ezt az üzletet", állapítja meg Medwid.

Optimistán a jövőre nézve

A jövőt tekintve a Three-M optimista, hogy MMZ-G rendszerük képes lesz további gépszerszámok által előállított alkatrészek kezelésére. Mivel több üzletet kaptak, most két műszakban üzemeltetik a mérőgépeket. A Three-M Carl Zeiss-el szerzett tapasztalatának két legfontosabb pontja az értékesítési csapat által biztosított szolgáltatás és utókövetés. "A ZEISS mérőgép lehetővé tette a versenytársak legyőzését és fenntartja nagy víziónkat", szögezi le Michael Medwid.

Read how the Wuxi-based company relies on metrology solutions by ZEISS for hydraulic valve block industry.

A vállalatról

Three-M Tool and Machine Incorporated a gyártási és precíziós esztergálási piacokra spezializálódott. A Three-M szintén gyárt új és átalakított különleges gépalkatrészeket a gépszerszámipar számára a vevők rajzai és műszaki adatai alapján. A vállalatot 1971-ben alapították, székhelye Wixomban, az egyesült államok-beli Michiganben található.