„Sosem tétlenkedhetünk” ZF Friedrichshafen quenches its employees' thirst for knowledge with ZEISS training courses and thus maintains a uniform level of knowledge.

Quality Assurance Trainings from ZEISS Ensure the Measuring Processes at ZF Friedrichshafen

A ZF Friedrichshafen AG-nél az alacsony darabszám és a prototípusgyártás időről időre új kihívásokkal állítja szembe a minőség-ellenőrzést. Az új alkatrészekhez napi szinten kell új mérőprogramokat létrehozni. A ZF méréstechnikusa, Mehmet Akol nem szűnő kíváncsisággal néz szembe ezekkel a kihívásokkal, és a ZEISS oktatásait használja segítségnek.

How ZF Friedrichshafen succeeds with ZEISS Solutions:
Become wiser. Anywhere.
ZEISS Szoftver oktatás
Siker:
  • Consistent training of employees in metrology
  • Improved communication and teamwork with production
  • Standardization of quality inspections

Quality Assurance Trainings from ZEISS Ensure the Measuring Processes at ZF Friedrichshafen

A ZF Friedrichshafen AG Alacsony darabszámú és prototípusgyártása hajtás- és alváztechnológiák széles skáláját gyártja buszok, vonatok és a hajóipar számára. Miért különleges ez? A gyártási tételek 1 és 50 közötti darabszámot jelentenek, és komoly követelményeknek kell megfelelniük az egyes alkatrészeknek. A prototípusoknak gyorsan elkészíthetőeknek kell lenniük, és a működő részeket azonnal ki kell küldeni a megrendelőnek. Ezért a minőség-ellenőrzés különlegesen fontos ezen a területen. Uwe Ersing a Haszongépjárművek és speciális hajtástechnológiák üzletág alacsony darabszámú és prototípusgyártás minőség-ellenőrzésének vezetője. Ersing a következőkbe avat be bennünket: „A mérőprogramokat központilag készítik el a sorozatgyártáshoz. A csapatomnak folyamatosan új mérőprogramokat kell elkészítenie, és a különböző alkatrészekre eltérő követelmények vonatkoznak. A hajóipar számára készített sebességváltókra például a szabványi előírások vonatkoznak. Ennek következtében a méréseket szigorú szabályok alapján kell dokumentálni." Összesen 32 alkalmazott felelős a minőség-ellenőrzésért. Közülük 13 méréstechnikus. Mehmet Akol az egyikük. Hét éve dolgozik a méréstechnikában, a folyamatosan változó követelmények számára motivációt jelentenek.

Az alacsony darabszámú és prototípusgyártásnál minden nap új alkatrészeket kell mérni
Az alacsony darabszámú és prototípusgyártásnál minden nap új alkatrészeket kell mérni
Mehmet Akol hét éve dolgozik a ZF-nél Friedrichshafenben.
Mehmet Akol hét éve dolgozik a ZF-nél Friedrichshafenben.

A tudásvágy hajtja

Akol tíz éve kezdett dolgozni a ZF Friedrichshafen AG-nél, kezdetben a sebességváltók gyártásában. A minőség-ellenőrzéshez nap mint nap mérési eredményekkel találkozott. Ha ezek nem egyeztek a fejlesztési központ eredményeivel, Akol nem érte be az egyszerű magyarázatokkal: „Mindig azt akartam tudni, honnan jönnek a mérési eredmények, és miért olyanok, amilyenek. Folyamatosan ez érdekelt, ezért nagy figyelmet fordítottam a minőség-ellenőrzésre.” Három évvel később emiatt Akol áttért a méréstechnikára. De itt sem elégedett az eredményeivel: „Bárki tud produkálni eredményeket, de azt is tudni kell, hogyan kaptuk, és hogyan kell kiértékelni. Csak így lesz értékes a munkatársak számára.” Mindig megkérdőjelezte a folyamatokat és az eredményeket, tisztában akart lenni azok hátterével. Tudásvágyának enyhítésére az első AUKOM szemináriumot a ZEISS-nél 2014-ben végezte el, majd ezt követte az AUKOM 2. és 3. szintje, valamint az AUKOM Alak- és Helyzettűrés. További szemináriumokon vett részt a CALYPSO és GEAR PRO mérőprogramokról és CALYPSO offline programozás témájában is. Egy speciális témával, a Fourier-analízissel kapcsolatban is végzett képzést.

We must never stand still. The demands made on our industry are changing far too quickly"

Uwe Ersing, Head of Quality Control

Következetes és folyamatos oktatási tematika a méréstechnikábanoktatási tematika a méréstechnikában.

Bár Akol számos szemináriumon részt vett, és számos képesítése van, még korántsem fejezte be a tanulást. Úgy tűnik, egy méréstechnikus tudásvágya határtalan: „A szabványok és a rajzi specifikációk változnak, a szoftvereket továbbfejlesztik. Időnként meglátok egy alkatrészt és azon tűnődöm, vajon tökéletesen lett-e leprogramozva?” Ersing, aki 38 éve került a ZF-hez, azt figyelte meg, hogy fiatal kollégái nagyon érdeklődnek a továbbképzések és fejlődési lehetőségek iránt. Ő pedig teljes mértékben támogatja őket. „Sosem tétlenkedhetünk. Az iparágunkkal szemben támasztott követelmények rendkívül gyorsan változnak”, mondja. Ezért a ZF-nél a minőségbiztosításban különleges szerepe van a továbbképzéseknek. Minden új méréstechnikus, aki 3D-s koordináta mérőgépen dolgozik, az első hat hónapot belső továbbképzési mérésekkel tölti, mielőtt elvégezné az AUKOM 1. és 2. szemináriumokat. Annak érdekében, hogy növelje a hatékonyságot és összehozza a különböző helyszínek és területek méréstechnikusait, a ZF már a helyszínekre kihelyezett képzéseket tart. Az AUKOM 1. és 2. szemináriumokat évente kétszer Friedrichshafenben tartják egy ZEISS oktató előadásában.

Az előnyök: Szabványosítás és kommunikáció

Ersing nagyon hasznosnak találja ezt a fajta továbbképzést, mégpedig a minőség-ellenőrzés szabványosítása miatt: „Fontos, hogy a mérőprogramjaink egyformán legyenek felépítve. Az ilyen következetes képzés nélkül tíz méréstechnikus ugyanazt az alkatrészt tízféle eredménnyel mérné.” Ezek a szemináriumok az alacsony darabszámú gyártás minőségbiztosításában még egy előnyt biztosítanak. A Gyártással folytatott kommunikáció és a csapatmunka ennek következtében drámaian javult. Ha a mérési eredményeket a Gyártás megkérdőjelezi, a méréstechnikusok sokkal jobban el tudják magyarázni azokat, és igazolják is őket. Ez a részlegek közötti csapatmunkát is javította. Emellett a méréstechnikusok már gyakrabban részt vesznek a problémamegoldásban, hogy leellenőrizzék, hol lehet potenciális hibaforrás. „Az alkatrészek és a rajzok egyre összetettebbé válnak. Ha egy méréstechnikus rájön, hogy egy mérési eredmény nincs rendben, először az eredményt vizsgálja meg tüzetesen, nem pedig az alkatrészt. Ez történt velem is korábban, és ezért létfontosságú a jó kommunikáció. A fejlesztési központ munkatársaival együtt dolgozok a jó megoldás érdekében”, mondja Akol.

Mérésre várva: A ZF által fejlesztett Intarder rotorja
Mérésre várva: A ZF által fejlesztett Intarder rotorja
Az alacsony darabszámú és prototípusgyártás hajtás- és alváztechnológiák széles skáláját gyártja
Az alacsony darabszámú és prototípusgyártás hajtás- és alváztechnológiák széles skáláját gyártja

New challenges every day

Éppen ez az, amit imád a munkájában: „Szükségem van az alacsony darabszámú gyártás minőségbiztosításához kapcsolódó napi kihívásokra. Mindig nagyon izgalmas összeállítani egy mérőprogramot egy új alkatrészhez. Fontos, hogy megfigyeljük az alkatrész speciális jellemzőit, helyesen helyezzük el és rögzítsük az alkatrészt a mérőgépen, és meghatározzuk a különböző paramétereket, például a mérési sebességet. Ennek általában aránylag rövid határidőre kell történnie. Ebből kifolyólag nincs sok időnk a mérésekre, a mérőprogramnak egy optimalizált folyamatnak kell lennie. De minél összetettebb a feladat, annál nagyobb élmény.”
A kérdések, a kihívások és az új tudás mind hozzá tartozik Akol munkájához és segítségükkel ő és a ZF minőség-ellenőrzése jelentős fejlődésen ment keresztül. Akol szerint a haladás hiánya egyenlő lenne a lemaradással.

 

A ZF Friedrichshafen

ZF is a global leader in driveline and chassis technology as well as active and passive safety technology. The company has a global workforce of 146,000 with approximately 230 locations in some 40 countries. In 2017, ZF achieved sales of €36.4 billion and as such, is one of the largest automotive suppliers worldwide.