Minőségbiztosítás az akkumulátorokhoz

ZEISS eMobility Solutions

Az akkumulátorok vizsgálatához és minőség-ellenőrzéséhez egy sor képalkotási, elemzési és méréstechnikai eszközre van szükség a gyártás során. A ZEISS fény-, elektron- és röntgenmikroszkópiás és komputertomográfiás (CT) rendszereket, valamint koordináta-mérőgépeket gyárt a szerkezeti, összetételi, elektronikus és geometriai méreteket érintő tulajdonságok releváns hosszúságskálákon történő megítélése és megfeleltetése céljából. Így a ZEISS hozzájárul az akkumulátorok biztonságát és az újenergia-járművek teljesítményét lehetővé tevő releváns adatok biztosításához.

Miért olyan fontos az akkumulátorok minőségbiztosítása a gyártás során?

Az akkumulátorok kulcsfontosságú szerepet játszanak, különösen az újenergia-járművekben. Ezek felelősek az autó hatótávolságáért, teljesítményéért és hosszú élettartamáért. Ezek a tényezők azonban nemcsak az elektromos autó jövőbeli tulajdonosa számára döntőek, hanem a gyártó számára is. A biztonság, a tartósság, a teljesítmény és a költség létfontosságúak az akkumulátortechnológiák sikere tekintetében.

A hatékony, megbízható és tartós akkumulátorok előállításához kiváló minőségű anyagokra és precíz gyártási technikákra van szükség. A minőségi kritériumok a lehető legjobb anyagok kiválasztásától – beleértve a lítiumvegyületeket, az anód- és katódanyagokat és az elválasztó fóliákat – az elektródagyártási folyamat kritikus lépéseinek ellenőrzéséig terjednek. A mikroszerkezet és a szennyeződés lehetséges forrásainak megértése kulcsfontosságú. Lényeges az is, hogy a cellákat, modulokat és tálcákat a végső összeszerelés során rendkívül szűk tűréshatárok között építsük meg. Ezzel hosszú távon biztosítható az akkumulátorgyártás minőségirányítása.

Minőségirányítás az akkumulátorok fejlesztése és gyártása során

A legkiemelkedőbb minőségű akkumulátorok gyártásához rendkívül fontos a kiváló minőségű anyagok használata. Ennek oka, hogy az akkumulátor gyakori töltése és kisütése kémiai és szerkezeti változásokat eredményez az elektróda anyagaiban, például a rézben, az alumíniumban és az elválasztó fóliákban. A ZEISS elektronmikroszkópia segítségével az akkumulátorok elektromos tulajdonságai rögzíthetők és folyamatosan javíthatók az akkumulátorgyártás minőségirányítása révén.

Az akkumulátoron kívül az akkumulátortálca is fontos eleme az újenergia-jármű hajtásláncának. Itt a tálca általában egy összetett hegesztett alumíniumprofilból áll. Különösen az akkumulátortálca mérete és ebből fakadóan a méretbeli követelmények nagy száma miatt a formaára és pozícióra vonatkozó tűréshatárok kihívást jelentenek a mérési ciklusok során. Mivel ez egy biztonsági szempontból kritikus alkatrész, 100%-os vizsgálatra van szükség a legtöbb esetben. A ZEISS átfogó tapasztalattal rendelkezik az akkumulátortálcák vizsgálatában. Például a ZEISS CALENO T vízszintes karú koordináta-mérőgépet a ZEISS EagleEye lézerszkennerrel vagy az ATOS ScanBox mérőgéppel gyakran használják erre a célra.

Ha többet szeretne megtudni az anyagokról, az elektródákkal felszerelt akkumulátorcelláról, a cellával ellátott modulokról és az akkumulátortálcáról, kattintson ide, és mélyebben elmerülhet az akkumulátorgyártás és -fejlesztés minőségirányításának különböző szempontjaiban.

Anyagok

Akkumulátorcella
elektródákkal

Modulok cellával

Akkumulátortálca

További információk az eMobility Solutions

#measuringhero vlog

Több információra van szüksége az akkumulátorok minőségbiztosításával kapcsolatban?

Töltse ki az alábbi űrlapot a tematikus prospektus letöltéséhez!