A tapintók és tapintórendszerek kialakítása és minősége kiemelt szerepet játszik a taktilis méréstechnikai mérésekben. Legyen szó akár rubin- vagy gyémántbevonatú gömb alakú tapintókról, tárcsa vagy csillag alakú tapintókról: több mint 7000 féle tapintós termékcsaládjával a ZEISS a legjobb minőségű tapintórendszert kínálja Önnek, egyetlen forrásból. Garantáltan megtalálja a legjobb megoldást az Ön mérési folyamataihoz és munkadarabjaihoz – méréstechnikai szakértőink pedig szívesen adnak tanácsot a megfelelő tapintó kiválasztásához.

A következők miatt olyan különlegesek a ZEISS tapintói:

 • Pontosság: Tapintóink pontos méréseket tesznek lehetővé, és kiemelkedő pontosságú, reprodukálható eredményeket biztosítanak.
 • Minőség: A legújabb gyártási technológiáknak köszönhetően tapintóink kiemelten pontosak, stabilak és tartósak.
 • Különlegesség: ZEISS M3 XXT tapintóink a hagyományos M3 tapintókhoz képest nagyobb teljes rendszermerevséget érnek el.
 • Gyorsaság és egyszerűség: A kiemelkedő tapintóválasztékunknak és a ZEISS Metrology Shopnak köszönhetően bármikor beszerezheti a szükséges tapintókat.
 • Sokoldalúság: Speciális tapintóinkkal bármit megmérhet. Kínálatunkban a gömb alakú tapintón felül csillag, henger, T-alakú és sok egyéb tapintó is elérhető.

Garantált ZEISS minőség minden tapintó esetében

A minőség adja a különbséget: lehet, hogy a tapintók kicsik, de ezek a koordináta-mérőgépek azon részei, amelyek hozzáérnek a mérendő munkadarabhoz, és a megfelelő tapintógömbbel rendkívül pontos méréseket végeznek.

A gyengébb minőségű tapintók nagymértékben befolyásolhatják a mérés pontosságát. Ez jelentős mérési hibákat eredményezhet, ezáltal növelve a selejt arányát. A tapintó élettartamát a minőség is jelentősen befolyásolja. Ez a probléma egy kiváló minőségű ZEISS tapintóval elkerülhető.

The figure shows an icon-style magnifying glass with a check mark on it.

Minőség felismerése

Hogyan ismerheti fel a legjobb minőségű tapintót? Szabad szemmel nehéz, de mikroszkóp alatt gyakran egyértelmű a különbség. A tapintó minősége különösen a felület és az illesztések kialakításában mutatkozik meg. Többek között ez az egyik döntő tényező, hogy mennyi ideig lehet pontos eredményeket mérni ugyanazzal a tapintóval. A minőség magában foglalja a lehető legnagyobb tapintómerevséget, a tapintó geometriai pontosságát és a tapintógömb maximális körkörösségét is. A ZEISS szigorú gyártási folyamatellenőrzése garantálja, hogy a tapintó mindig a legjobb minőségű legyen.

The figure shows an icon-style award ribbon with the number 1 on it.

Modern gyártástechnológiák

A legújabb technológiák, mint például a forrasztás és a lézeres gyártási folyamat, valamint a csúcskategóriás anyagok használata a hagyományos gyártási eljárásokhoz képest jelentősen megnöveli a tapintók minőségét és élettartamát. Ez értékes erőforrásokat takarít meg, és lehetővé teszi, hogy hibátlan termékeket szállítson ügyfeleinek. Így hosszú időre biztosíthatók a megismételhető, megbízható mérési eredmények – a nagy pontosságú tapintók esetében tanúsítvány garantálja az ígért pontosságot.

Mitől olyan különleges a ZEISS M3 XXT tapintó?

Tudta, hogy a ZEISS M3 XXT tapintóval a hagyományos M3 tapintókhoz képest a tapintórendszer jelentősen nagyobb teljes merevsége érhető el? Ezt a merevséget az XXT adapter alaptestének 1 mm-rel nagyobb átmérője - azaz a nagyobb érintkezési felülete - és a felhasznált titánötvözet biztosítja. Megfelelő adapter nélkül nem ajánlott az M3 tapintók használata az M3 XXT rendszerekben.

A ZEISS speciális tapintókkal minden megmérhető

Gyémántbevonatú monolitikus tapintók

A ZEISS Diamond!Scan mono egy gyémántbevonatú monolitikus tapintó. Mivel a tapintógömb és a tapintó egy darabból készült, nem áll fenn a gömb letörésének veszélye. A monolitikus tapintók bármilyen átmérővel és bármilyen technikailag lehetséges hosszúságban elkészíthetők. A hosszú élettartamú gyémántbevonatnak köszönhetően gyakorlatilag nincs kopás és nincs anyagfelhalmozódás a mérés során.

Csillag alakú tapintó

A csillag alakú tapintó csillag alakban elhelyezett gömb tapintókból áll, és különböző koordinátairányokban történő méréseket tesz lehetővé. Míg a gömb alakú tapintókkal az oldalfelületekről történő mérés csak korlátozottan lehetséges, addig a csillag alakú tapintók esetében a méréshez a mért felületre merőleges tapintót lehet kiválasztani.

Elfordítható tapintó

Az elfordítható tapintók ferde furatok vagy felületek mérésére használhatók. A tapintó szöge 110°-ig módosítható. Az ilyen tapintóhoz egy speciális tartó szükséges.

Tárcsa alakú tapintó

A tárcsa alakú tapintók többek között forgásszimmetrikus, alámetszett vagy mélyedésekkel és furatokkal rendelkező munkadarabok mérésére szolgálnak. Ez azonban általában a felület érdességének erős szűrésével jár. A tárcsa alakú gömb tapintó kialakítása miatt a hagyományos tárcsa alakú tapintókhoz képest nagyobb pontosság érhető el.

Hengeres tapintó

A hengeres tapintók kétdimenzióban mérnek, és különösen alkalmasak a lapos munkadarabok, például vékony lemezek mérésére. A munkadarab keskeny élei is jól mérhetők a hengeres tapintókkal. Azonban fontos, hogy a tapintószár tengelye mechanikusan és rendkívül pontosan illeszkedjen a munkadarab tengelyéhez.

Speciális formaként gömb alakú hengeres tapintók is elérhetők, amelyeket szintén többnyire lemezek és lemezszélek mérésére használnak. Végük gömbölyű, és így például a felületek egyenességét is meg tudják határozni.

Félgömb alakú tapintó

A félgömb alakú tapintók alkalmasak az alámetszések mérésére és olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél nagy tapintógömb-átmérőre és kis tömegre van szükség. E hatás fokozása érdekében a tapintó üreges félgömb kivitelben is elérhető.

T-alakú tapintó

A T-alakú tapintó két, egymással szemben lévő tapintógömbből áll, amelyek a tengelyhez képest 90°-ban vannak felszerelve. Ezek a tapintók különösen alkalmasak ellentétes irányú alámetszések, például hornyok mérésére. Ezenfelül a T-alakú tapintó nehezen hozzáférhető pontok mérésére is használható (pl. a munkadarab alján).

L-alakú tapintó

L-alakú tapintó esetén a tapintógömb 90°-os szöget zár be a tapintószárral. L alakjuknak köszönhetően ezek a tapintók különösen alkalmasak a furatokban lévő alámetszések mérésére. Ezenfelül az L-alakú tapintó nehezen hozzáférhető pontok mérésére is használható (pl. a munkadarab alján).

Recézett tapintó

Ezek az innovatív tapintók könnyűek, és könnyen megfogható, műanyagból készült, bordázott adapterrel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi az egyszerű manuális rögzítést, és hatékonyan csökkenti a szerszámok okozta sérüléseket.

Hegyes tapintó

A hegyes vagy más néven kúpos tapintót két mérési feladathoz szokták alkalmazni. A tapintót hornyok vagy nagyon kis furatok önközpontosító mérésére használják. Másik felhasználási célja, ha egy munkadarabon egy nagy pontosággal meghatározott pontot kell megközelíteni. A hegyes tapintók általában tömör karbidból készülnek.

Nagy pontosságú tapintó

Bizonyos alkalmazások esetében rendkívül pontos tapintóra van szükség. Az 5. minőségi fokozatú hagyományos tapintók, valamint a 3. minőségi fokozatú mérőgömbök a fokozatok Gauss-eloszlása miatt nem alkalmasak nagy pontosságú mérések elvégzésére. A ZEISS nagy pontosságú tapintói (a kék adapterről ismerhetők fel) tanúsítvánnyal igazolt, garantált gömbpontosságot kínálnak. Például < 60 nm-es hitelesített gömbölyűségű és ±0,001 mm-es garantált átmérőpontoságú tapintók is elérhetők.

Az ideális tapintót keresi?

Tapintók bármilyen hosszúságban a világ legnagyobb tapintóválasztékából

Vegye észre és előzze meg a tapintó kopását

Még a legjobb minőségű tapintók is fogyóeszközöknek számítanak, amelyeket rendszeresen ellenőrizni kell. Ez az egyetlen módja a mérési pontatlanságok megelőzésének, mivel a tapintó kopása és anyagának forgácsolódása hosszú távon elkerülhetetlen. A ZEISS Diamond!Scan tapintóval azonban tartós anyagának köszönhetően élettartama jelentősen meghosszabbítható.

Ha kétség merül fel, a tapintókat rendszeres időközönként cserélni kell a lehető legpontosabb mérések biztosítása érdekében. Ez különösen igaz, ha a tapintóval ütközés történt vagy leesett a földre.

If a stylus is used over a long period of time, wear is inevitable. If a stylus is used over a long period of time, wear is inevitable.

Szakértői tanács

Tapintóját maga is egyszerűen ellenőrizheti egy mikroszkóp és egy erős fényforrás (>1000 lumen) segítségével, és szükség esetén kicserélheti tapintóját. Azt javasoljuk, hogy a 2–8 mm átmérőjű tapintógömböket 10–40-szeres nagyítással ellenőrizze. Az 1 mm-nél kisebb tapintókat 40–80-szoros nagyítás mellett ellenőrizze, hogy az anyagkopás jól látható legyen.

Anyagfelhalmozódás észlelése és eltávolítása a tapintógömb felületéről

A munkadarab és a tapintógömb anyagától függően elkerülhetetlen az anyag felhalmozódása a tapintógömb felületén. Ezért az anyagfelhalmozódás csökkentése és a mérési pontatlanságok elkerülése érdekében a tapintókat rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell. Az anyagfelhalmozódás a puha munkadarabfelületek, például alumínium esetében nagyobb problémát jelent. Erre a problémára jelent ideális megoldást a ZEISS Diamond!Scan tapintó, mivel a gyémántgömböknek köszönhetően minimálisra csökken az anyagfelhalmozódás a tapintókon.

A tapintó kopásához hasonlóan az anyagfelhalmozódás gyors észleléséhez is a tapintó mikroszkóppal történő vizsgálatát javasoljuk.

Depending on the material, material build-up on the measuring probe tip is inevitable. Depending on the material, material build-up on the measuring probe tip is inevitable.

Szakértői tanács

Tapintóját ZEISS tisztítókendővel tisztítsa meg, minimális nyomás alkalmazásával. Ezek egyaránt alkalmasak félgömb alakú lemezek és kalibrálógömbök tisztítására is. A makacs szennyeződések eltávolításához rövid időre áztassa be egy megfelelő tisztítóoldatba (majd törölje szárazra ZEISS mikroszálas törlőkendővel). Egy másik praktikus megoldás a tapintókhoz a koordináta-mérőgépekhez készült tisztítókészletünk.

Ezenkívül a tapintó egyéb szennyeződésének elkerülése érdekében a mérési folyamat előtt győződjön meg arról, hogy a munkadarab felülete, a vezetőpályák és a munkadarab rögzítései mind tiszták.

Tudjon meg többet a tapintókról a #measuringhero-val

A tapintók nemcsak, hogy több részből állnak, hanem egy teljes tapintórendszer részét is képezik. A koordináta-mérőgépekkel és a csatlakozóelemekkel, hosszabbítókkal, tartókkal és rögzítőbetétekkel kombinálva a tapintók megbízható ZEISS minőségben, kimagasló pontosságú és megismételhetőségű mérési eredményeket biztosítanak. Tudjon meg többet a tapintók szerepéről és a tapintógyártás lépéseiről a #measuringhero-tól!

Frequently asked questions about styli

What do I do if my measurement has too much variation?

If a measurement shows strong fluctuations, in 90 % of the cases there is a problem with the stylus system. To fix this, you should check the reproducibility of the stylus system and optimize it if necessary.
 
Other factors can also have an influence on the accuracy of your measurements with styli:
 • Environmental influences, especially temperature
 • Fixture
 • Measuring program
 • Machine

How do I check the reproducibility of my stylus system?

You can check the reproducibility of your stylus system in three steps. Repeat steps 2 and 3 several times and compare the repeatability of the results in an evaluation tool (e.g., Excel or PiWeb):

 1. Calibrate stylus system
 2. Measure the calibration ball with the reference styli and set the position of the ball to zero
 3. Measure the ball with all styli of the stylus system and check for deviations

What ball accuracy is recommended?

The standard accuracy of the probe ball is Grade 5. For form measurements with higher accuracy, balls with better roundness are needed to minimize errors in the measurement. Note, however, that Grade 3 balls are not necessarily better than Grade 5 balls, because the grade of the probe balls is determined in a batch process. So, if a particular manufacturing batch selection is in tolerance, it is assumed that all balls are within that grade. The accuracy distribution of the balls thus corresponds to a Gaussian distribution. That is why poorer ball accuracies may also be sold in Grade 3.

If you need a styli with very accurate roundness, you should use a styli with a certificate. Only then you can be sure that the specified roundness is maintained and meets your requirements.

How do I check my styli for wearing and how often is this recommended?

A styli, like any other tool, is subject to natural wear and tear. Damage, e.g., by abrasion, scratches or chipping, or contamination, e.g., by material application, oil or paint, significantly affect the measuring accuracy. Since this is usually not visible to the bare eye, the styli should be checked under a microscope for damage or contamination. How often you should perform this inspection depends on the styli's application or the environmental parameters.

We recommend getting an overview by means of a kind of tool card, as it is also available for production machines, and to determine an inspection cycle from it.

How long can I use my styli?

How long you can use your styli depends entirely on the type of application. Wearing occurs where the probe ball touches the workpiece being measured. If the same point is always used, for example when scanning a plane, then the styli will have a shorter life than if circles are scanned, for example. This is because the entire equator of the sphere is in use. Other factors that affect styli life include scanning distance, speed, probing force, measuring environment, and the material being measured.

We recommend that you create a quality card for each styli and use it to test the styli on a regular basis. This will provide a reliable average life of the particular styli over time.

Can I continue to use a styli after a collision?

If a collision occurred, the stylus system should be checked on a ring. Since these are high-precision measuring devices, one should not take any risks. Special attention should be paid to styli or extensions with a carbon fiber shaft, as it is possible that individual fibers have been torn. This can only be detected on the ring itself. Styli with a carbide or ceramic shaft can still be used after a collision if the ball is still on the shaft.

Caution: Extreme care must be taken with dovetailed balls! In contrast to the case of glued or soldered balls in a shaft, the balls do not necessarily fall off in a mortised connection. They can remain loose on the trunnions and lead to measurement errors. Unfortunately, this often happens unnoticed, so you should check dovetailed balls immediately after a collision.

What does shaft touching mean?

If there is a contact between the workpiece and the styli shaft instead of the probe ball, there is a shaft touching. Since a shaft touching also triggers a signal at the probe head, but is not defined, shaft touching leads to incorrect measurements that often go unnoticed. When measuring with small probe balls, which usually have thin shafts, there is a risk that the shaft will bend during probing. If the fasteners used, such as angles or cubes, are of poor quality or have been inaccurately adjusted, shaft touching may also occur.

What should I look for when planning a stylus system?

You should pay attention to the following points when planning your stylus system.

The stylus system should

 • be as rigid as possible
 • have as few connection points as possible
 • weigh as little as possible
 • have as little thermal expansion as possible

You should also make sure to use high quality components, as the quality of the stylus system pays 100 % into the accuracy of your measurement results.

ZEISS tapintókhoz kapcsolódó sikertörténetek

Download more information

Das ideale Tastersystem Poster digital DE

Das ideale Tastersystem Poster digital DE
oldal(ak): 2
file méret: 5068 kB

The Ideal Stylus System, Digital Poster ID

The Ideal Stylus System, Digital Poster ID
oldal(ak): 2
file méret: 3051 kB

The Ideal Stylus System, Digital Poster TH

The Ideal Stylus System, Digital Poster TH
oldal(ak): 2
file méret: 3045 kB

The Ideal Stylus System, Digital Poster VN

The Ideal Stylus System, Digital Poster VN
oldal(ak): 2
file méret: 3082 kB

The Ideal Stylus System Poster digital EN

The Ideal Stylus System Poster digital EN
oldal(ak): 2
file méret: 5072 kB

ZEISS Original Accessories Poster EN

ZEISS Original Accessories Poster EN
oldal(ak): 2
file méret: 5836 kB

Az ideális tapintót keresi?

Néhány kattintással könnyen megtalálhatja és meg is rendelheti!