A megfelelő lencsék optimális látáshoz

Melyik lencse a legjobb egyes látászavarok esetén?

Rövidlátás, távollátás, presbiópia. Számos látásprobléma korlátozhatja látásunkat. A legtöbb esetben egy megfelelő lencsével szakszerűen elkészített szemüveg segíthet, hogy ismét élesen lássunk. De melyik lencsetípus ideális egy-egy látáskárosodás esetén? A lencse a szemüveg legfontosabb része, így különösen lényeges, hogy mit választunk. A JOBB LÁTÁS kifejti, milyen lencsék közül lehet választani a látásproblémák, látászavarok és látáskárosodások hatékony korrekciójához.

Klasszikus szemüveglencsék

Egyfókuszú szemüveglencse rövidlátás (miópia) és távollátás (hipermetrópia) korrekciójára

Az egyfókuszú szemüveglencse azonos mértékű nagyítást biztosít a teljes felületén, azaz korrekciója teljes felületén azonos. A két leggyakoribb látásjavító segédeszközhöz, távoli- és olvasószemüvegekhez is használják. Mi a különbség? Olvasószemüvegnél az egyfókuszú szemüveglencsét a közeli tartományra optimalizálják, és a távollátó viselő normál olvasótávolságára optimalizálják. Ez a lencse nemcsak könyvekhez remek, de az okostelefon vagy tablet kisebb betűméretéhez is. 

Ahhoz, hogy jobban megértsük a rövid- és távollátás lényegét, először azt kell tisztáznunk, hogyan látunk. Az éles látáshoz az optikai rendszernek a retinára kell vetítenie a képet, nem pedig az elé vagy mögé. Ez az, ami nem teljesül látászavar esetén. A távollátók szeme a közeli tárgyak képét a retina mögé fókuszálná, ezért homályosan látják ezeket a tárgyakat. A rövidlátóknál azonban a távoli tárgyak homályosak, mivel a kép a rövidlátó szem esetében sem a retinán, hanem az előtt éles. Egy megfelelően elkészített távoli szemüveg segíthet, hogy a közeli és a távoli tárgyakat is ismét élesen lássuk.

Egyfókuszú lencse rövidlátáshoz (miópia)

Egyfókuszú lencse rövidlátáshoz (miópia) Egyfókuszú lencse rövidlátáshoz (miópia)

Egyfókuszú lencse távollátáshoz (hipermetrópia)

Egyfókuszú lencse távollátáshoz (hipermetrópia) Egyfókuszú lencse távollátáshoz (hipermetrópia)

Az asztigmia korrigálható egyfókuszú lencsével. Ennek érdekében egy további korrekciós értéket is beépítenek a lencsébe, ami ellensúlyozza az asztigmiát. Ez a cilinderes korrekció (a lencse tanúsítványán „cyl” jelöli). Ezt tórikus lencsének nevezzük.

Prizmás lencse heterofóriához

Heterofóriás szemüvegviselők szemeinek együttműködését prizmás lencsével lehet optimalizálni. Heterofória, más néven látens vagy rejtett kancsalság esetén a viselő szemei nem teljesen párhuzamosan állnak, ez pedig rontja a térlátását. Az agy és a szemizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy korrigálják a kettős képet, ami nagyon fárasztó lehet a viselő számára és gyakran fejfájást is okoz. A prizmás szemüveg egyik vagy mindkét speciálisan csiszolt lencséje ellensúlyozza ezt a látási rendellenességet. Ezáltal javul a szemek mozgása és összhangja, vagyis a viselő élesebben láthat, és kevésbé erőlteti szemeit és agyát.

Bifokális lencse közeli és távoli látászavar esetére

A bifokális lencsék két lencséből állnak és lehetővé teszik a viselőjük számára, hogy közelre és távolra is élesen lásson. A két lencse tisztán felismerhető a köztük lévő választóvonalról; az alsó jóval kisebb, egy kis ablakra hasonlít. Ez közelre az „olvasómező”, a lencse többi része pedig távolra biztosít jó látást. A lencse kettős korrekciójából fakad a neve: latinul a bi jelentése „kettő”, a focal szóé pedig „fókuszpont”. Régebben a bifokális lencséket használták leginkább a presbiópia korrekciójára. Ma már nem ezt a lencsét szokták választani. Sokan nem tartják szépnek vagy például lépcsőzés közben egyenesen zavarónak tartják az élesen látható választóvonalat. Mi a megoldás? A modern progresszív lencse. Észrevétlen átmenetet biztosít a látómezők között, így a viselő számára kényelmesebb viselet.

Bifokális lencse

Trifokális lencse: korrekció különböző távolságokra

A trifokális lencse (a tri hármat a fokális pedig fókuszpontút jelent) felépítése hasonlít a bifokáliséra, de presbiópiás viselők használják. A közeli és távoli optimalizálás mellett közepesen távolra, azaz 50 és 150 cm közötti távolságra egy harmadik korrekciós mező is beépül a lencse kialakításába. A trifokális lencse hátránya ugyanaz, mint a bifokálisé: a látómezők között gyors az átmenet, a lencse részei között pedig látszik a választóvonal. Ebből kifolyólag egyre többen választják a modern progresszív lencséket.

Progresszív lencse rövid és távollátás, asztigmia és presbiópia korrekciójához

Progresszív lencse rövid és távollátás, asztigmia és presbiópia korrekciójához Progresszív lencse rövid és távollátás, asztigmia és presbiópia korrekciójához

A progresszív lencséknek egyértelmű előnyeik vannak a bifokális és trifokális lencsékkel szemben. A progresszív lencse közelre, közepesen távolra és távolra is biztosít egy-egy korrekciót, és mindezt zökkenőmentes átmenettel, választóvonal nélkül teszi. A dioptriaátmenet távolról közelre a tetejétől az aljáig kiegyenlített. A progresszív lencse könnyed, éles látást biztosít minden távolságra, tökéletes választás miópia, hipermetrópia és presbiópia korrekciójához. Tökéletes olvasáshoz, számítógépes- vagy kézzel végzett munkához vagy távoli dolgok szemléléséhez.

Progresszív lencsék

A csúcstechnológiás gyártási módszereknek köszönhetően kivételes látáskomfortot biztosít, a ZEISS progresszív lencsét számos tényező alapján pontosan a viselő egyedi igényeihez igazítják. A fontos szempontok között van a pupillák közötti távolság, a keret dőlésszöge és az LC távolság, hogy csak néhány egyedi, arccal kapcsolatos paramétert említsünk, amit a ZEISS figyelembe vesz a gyártás során. 

A progresszív lencsék korábbi generációira jellemző volt, hogy a köztes tartományban homályos képet adtak vagy lépcsőzés közben problémát okoztak, de ezeket a kellemetlenségeket mára már kiküszöböltük. Ezek a lencsék nemcsak éles és természetes látást biztosítanak, hanem minden távolságra és irányban gyors fókuszváltást is. A progresszív szemüveg optimális mindennapi használatra, akkor is, ha először használ szemüveget; akkor is, ha olvasószemüvegről vált progresszív szemüvegre; és akkor is, ha korábban csak távoli szemüveget hordott. Ha jól lát vagy asztigmiás, a progresszív szemüveg akkor is ideális megoldás, ha már kezdi észrevenni a presbiópia jeleit. 

Bármire is legyen szüksége, optikusa örömmel segít megtalálni az ön számára ideális progresszív lencsét.  

Speciális lencsék konkrét felhasználási területekre

Az ideális szemüveg egyedi akárcsak a viselője. A szemüvegnek egy sor különböző igénynek meg kell felelnie, attól függően, hogy a viselő milyen életmódot folytat, mi a hobbija vagy a munkája. Ezért nagyon fontos, hogy alapos igényfelmérést végezzen az optikus, ami alapján meg tudja találni a megfelelő lencsét. A „normál” lencsék mellett vannak speciális típusok is, amelyek segítik az optimális látást. Például:

Lencse digitális életmódhoz, a szem digitális megterhelése ellen

A digitális készülékek, például okostelefonok és e-olvasók nagy feladat elé állítják a szemet nap mint nap. Szemünknek hozzá kell szoknia egy újfajta közeli munkatávolsághoz, mivel a digitális készülékeket közelebb tartjuk olvasáskor, mint egy újságot vagy könyvet tartanánk. Ezenfelül tekintetünk folyamatosan vált a különböző távolságok között. Ennek fejfájás és nyaki fájdalom, égő érzés, szemfáradtság lehet a következménye, kimondottan ahogyan öregszünk. Megoldást jelenthet egy távoli szemüveg, amely közelre is speciális segítséget nyújt, mint például a ZEISS Digital Lens. Ez a lencse erősen fókuszál az olyan digitális készülékek használatára, mint az e-olvasók és okostelefonok, megkönnyíti a közeli és távoli tartományokra való fókuszálást. A ZEISS Digital Inside technológia progresszív lencsékhez is elérhető.  

Lencse digitális

Lencse, ami vezetés közben segít a vakító fénnyel szemben

A biztonságos vezetés alapfeltétele a jó látás, mivel az utakon extra munkát végez szemünk: folyamatosan váltogatjuk a fókuszt az út, a GPS, a külső- és belső tükrök között. Gyakran a kellemetlen időjárás és a kedvezőtlen fényviszonyok is nehéz feladat elé állítják látásunkat. A vezetés közben fellépő speciális szituációkhoz optimalizált lencse (pl. a ZEISS DriveSafe, ami egyfókuszú és progresszív kivitelben is elérhető) csökkenti vezetés közben a szemet érő terhelést, így megkönnyítik a sofőrök dolgát. A DriveSafe segítséget nyújthat azoknak is, akik érzékenyek a vakító fényre.  

Lencse ZEISS DriveSafe

Szemüveglencsék munkához

Az emberek általában 40 éves koruk körül veszik észre a változást: a számítógépes munka és a fókuszváltás (pl. a billentyűzetről a monitorra vagy a naptárról a telefonra) egyszer csak megterhelővé válik szemük számára. Ahhoz, hogy tisztán lássanak különböző távolságokra, gyakran észre sem veszik, és kényelmetlen testtartást vesznek fel, például előredőlnek vagy megemelik az állukat. A hátfájás és a nyaki fájdalmak vagy a száraz vagy könnyes szemek csak néhány a lehetséges következmények közül. A ZEISS Officelens szemüveglencse megelőzi ezt a vizuális megterhelést. A munkahelyére jellemző egyedi vizuális igényei alapján alakítjuk ki, és a számítógépes munkához szükséges minden távolságra optimalizáljuk. Az olvasószemüveg és a progresszív lencse azonban sokszor nem jelent jó megoldást, mert a lencse egyes részeit nem irodai munkához optimalizálják. Az olvasószemüveg, csak közelre biztosít optimális látást, de ez túl rövid távolság a számítógépes munkához vagy a dolgozóasztal egyéb területeihez. Progresszív szemüveggel a viselő a lencse köztes részén át nézi a monitort, így az állát meg kell emelni ahhoz, hogy tisztán lássa a képernyőt. Mindkét szemüveg természetellenes testtartást eredményez ülés közben, így megfeszíti a nyak és a vállak izmait, valamint hát- és fejfájást okoz.

ZEISS Officelens

Fényre sötétedő lencse: hatékony védelem a napfénnyel szemben szemüvegcsere nélkül

Akár dolgozik, akár otthon van, a speciális napszemüveglencse számos szituációban növelheti látáskomfortját. Tudta, hogy bármilyen lencsét rendelhet fényre sötétedő kivitelben? Ez a lencse tökéletes UV-védelmet és optimális látást biztosít egyszerre, így megszünteti a szemüvegcserével járó vesződést. Ez a lencse mindenről gondoskodik, amit elvárna tőle: jobb kontrasztérzékelés, kevesebb vakító fény, amit egy antireflex réteg koronáz meg. A lencse az UV-sugarak erősségétől függően veszi fel a színezését. Lehet ez egy enyhe árnyalat vagy egészen olyan sötét, mint egy napszemüveglencse. Másodpercek alatt besötétedik és néhány perc alatt kivilágosodik.  

Fényre sötétedő lencse Fényre sötétedő lencse
Fényre sötétedő lencse

A lencsekínálat igen gazdag, így biztosan megtalálja magának a tökéletes darabot. Én önnek melyik az ideális lencse? Végezze el a Vizuális profilom tesztet most, hogy könnyen és gyorsan ki tudja deríteni. Azonban ne feledje: ahhoz, hogy megtalálja a tökéletes lencsét, átfogó látásvizsgálatra van szüksége!  

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Így készül a szemüveglencse ZEISS műanyag és üveg lencsék – minden, amit a szemüveglencsék gyártásáról tudni szeretne

A látás részletesen 2018. márc. 28.

Tags:

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?

Kapcsolódó termékek