A tökéletes szemüveglencse kialakításának titka

A személyre szabott megoldáshoz rengeteg tapasztalat, matematika és a szemüvegviselő igényeinek pontos ismerete szükséges

Mit gondol? Melyik termék mögött áll több optikai szakértelem? Egy szemüveglencse vagy egy modern 5 lencsetagból álló professzionális fényképezőgép-objektív mögött? A legtöbb ember erre a kérdésre azonnal a fényképezőgép-objektívet válaszolná. Milyen fejlett optikai tulajdonságai lehetnek egy vékony hétköznapi műanyag lencsének? A szemüveglencse rejtett titka a kialakításában rejlik. A fényképezőgép-objektív optikája szimmetrikus, és mindegyik lencse alakja azonos. Erre alig van példa a szemüveglencsék esetében. Náluk az aszimmetria alapszabály. A lencse alakja jelentősen összetettebb, és minden egyes lencsénél egyedi. A szemüveglencse teljesítménye számos eltérő, bámulatosan összetett optikai felületből ered. Miért van ez? Ezt a kérdést tette fel a JOBB LÁTÁS Gerhard Kelch okleveles matematikusnak, aki a ZEISS Látásjavítás üzletágánál az Optikai kialakítás osztály vezetője.

JOBB LÁTÁS: Kelch úr, az optikai szakemberek folyamatosan arra törekednek, hogy egyre jobb lencsekialakítást fejlesszenek ki. Miért bír ekkora fontossággal ez a téma? Nekem, mint szemüvegviselőnek milyen előnyöm származik ebből?

Gerhard Kelch okleveles matematikus, a ZEISS Látásjavítás üzletágánál az Optikai kialakítás osztály vezetője
Gerhard Kelch okleveles matematikus, a ZEISS Látásjavítás üzletágánál az Optikai kialakítás osztály vezetője

Gerhard Kelch: A szemüveglencse elsődleges feladata a látásproblémák javítása. Például a rövidlátásé vagy a távollátásé. De olyan látáskárosodásokat is képesek orvosolni, mint az asztigmia vagy a presbiópia, vagyis ahogyan a szakemberek nevezik az öregedéssel együtt járó közelre való fókuszálási nehézséget. A minimum, amit a lencsétől elvárunk, hogy egyenesen előre tekintve ismét tiszta képet lássunk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy olyan jól látunk, mint tökéletesen látó társaink. És pont ez az, amire mi a ZEISS-nél már több mint 100 éve törekszünk. Az a célunk, hogy a szemüvegviselőknek tiszta, természetes látást biztosítsunk minden irányban, ne csak egyenesen előre tekintéskor.

Szemünk mozog a lencse mögött. Ez a mozgás pedig személyenként változik, sőt a keret is minden arcon másképp helyezkedik el, például más a dőlésszöge. Itt jön a képbe a modern szemüveglencsék kialakítása.

Egy modern lencse a személyre szabott kialakításának köszönhetően ezt mind figyelembe veszi. Egy rendelésre gyártott szemüveglencsének más a dioptriája a lencse felső vagy oldalsó szegmensében, mint az egyenesen előre tekintés irányában. Emiatt a kialakítást úgy kell optimalizálni, hogy a lehető legjobb korrekciót érjük el a lencse felső részén és perifériáján is. Ezeket mind a viselő korrekciójához, a keret formájához és arcon való elhelyezkedéséhez kell igazítani.

JOBB LÁTÁS: Akkor a titok abban áll, ahogyan a lencse készül?

Gerhard Kelch: Nos, mi a ZEISS-nél sok pénzt fektetünk a lencsekialakításaink folyamatos fejlesztésébe, valamint abba, hogy azokat a viselők változó életstílusához igazítsuk. Az optika területén szerzett sokéves tapasztalatunk, amely nem csak a szemüveglencse-optikára korlátozódik ideális alapot ad a munkánkhoz. Termékeink a teljes folyamatot lefedik a saját mérőrendszereinkkel végzett szemvizsgálattól kezdve a lencse gyártásáig, majd rétegzéséig. Az általunk használt rendszerek nagy többsége olyan termék, készülék, módszer és szoftvereszköz, amelyet magunk fejlesztettünk. A folyamat minden lépését precízen és pontosan egymáshoz igazítjuk. A ZEISS semmit nem bíz a véletlenre. Csak jól bevált termékek és technológiák kerülnek a piacra.

Amikor új lencsekialakítás kifejlesztésén dolgozunk (mint például a ZEISS Digital Lenses szemüveglencséjén) azzal kezdjük, hogy kielemezzük, mit is kellene elérnie az új kialakításnak. Már nagyon korán elkezdünk viselési próbákat végezni. Végül is, mit ér akár a legkifinomultabb kialakítás, ha teljesen használhatatlan a mindennapi használat során.

JOBB LÁTÁS: Hogyan választják ki a viselési próbákhoz a résztvevőket?

Gerhard Kelch: Természetesen ez mindig a terméktől függ. Progresszív lencsék esetén olyan személyeket kell választanunk, akik elmúltak 40 évesek, már tapasztalnak némi problémát közeli tárgyakra való fókuszálás közben, és már hordanak progresszív szemüveget. Egyébként tipikus vegyes csoportot válogatunk az emberekből: vannak magas és alacsony dioptriák, különböző életkorok, nemek és arcformák... Mivel a világ minden táján jelen vagyunk, vannak adott régiókra jellemző vonások, amelyeket figyelembe kell vennünk. Ilyenek például az arcforma, a szemek elhelyezkedése vagy a keret választásakor szerepet játszó különböző ízlések. Ezeket mind be kell építenünk a kialakításra kezdetben vonatkozó ötleteinkbe. Ezután egy kipróbált, szabványosított kérdőíveket használó eljárás segítségével optimalizáljuk a terméket, és választunk a termékverziók között. Minél többet tudunk a viselőkről, annál jobb lesz végül a lencse. Mondanom sem kell, a legjobb optikai tervező szoftverre van szükségünk, amit szintén magunk fejlesztünk, és folyamatosan tökéletesítünk az új adatokkal.

JOBB LÁTÁS: De van olyan lencse is, amelyet adott viselőre optimalizálnak. Hogyan működik ez?

Gerhard Kelch: Korábban csak szférikus vagy tórikus felszínt használva lehetett tervezni és készíteni lencséket. Manapság aszférikus és atórikus felszíneket is tudunk tervezni, és ezeket különféle módokon tudjuk felhasználni a lencsékhez. Akár freeform technológiát is tudunk használni, amellyel bármilyen szempontból személyre lehet szabni a lencsét. Ez nem csak a progresszív, hanem az egyfókuszú szemüveglencséknél is érdekes. Egy példa: ma már olyan modern ívelt sportszemüveget is tudunk gyártani, amelyben a viselő nem tapasztal széli homályt. A nagy teljesítményű számítógépes technológia segítségével már extrém precizitású személyre szabott szemüveglencséket tudunk készíteni az optikusától kapott adatok alapján. És mindezt másodpercek alatt. A 80-as években egy egész éjszaka kellett egy freeform lencse felületének kiszámításához..

Manapság minden egyes nap 12 000 személyre szabott progresszív felületet tervezünk meg az aaleni gyárunkban Németországban.

JOBB LÁTÁS: Ez bizonyára hatalmas adatmennyiséget jelent.

Gerhard Kelch: Így igaz. A viselő személyes mérési adatai nélkülözhetetlenek a személyre szabott szemüveglencse elkészítéséhez. Az adatvédelmet természetesen mindig biztosítjuk. Ha például a lencse szállítás közben elveszik vagy eltörik később viselés közben, mivel rendelkezésünkre állnak a viselő adatai, azonnal le tudjuk gyártani a cserét. Az adatok ezenfelül abban is segítenek nekünk, hogy előre láthassuk az új trendeket, például a keretdivatban, és ezeket beépítsük a szemüveglencséink kialakításába és a viselési próbáinkba. Az elmúlt három évben például azt tapasztaltuk, hogy nagyobb kereteket választanak az ügyfelek. Ez a divatirányzat a lencsekialakításunkra is hatással van. A lencse másképp helyezkedik el a szem előtt egy nagyobb keretben. Ennek megfelelően az optikán is változtatni kell.

JOBB LÁTÁS: Egy utolsó kérdés: Ön matematikusként mit javasolna a szemüvegviselőknek?

Gerhard Kelch: Határozottan hiszem, hogy a tiszta, kényelmes látás olyan nélkülözhetetlen a mindennapi életben, hogy nagyobb fontosságot kellene neki tulajdonítani. Manapság kimagasló technológiák teszik lehetővé számunkra, hogy maximális látáskomfortot biztosító megoldásokat hozzunk létre. Így azt javaslom mindenkinek, hogy rendszeresen vizsgáltassa meg szemét egy szakemberrel. A fejfájás oka is lehet például a rossz látás. Lehet, hogy a megfelelő lencse a megoldás.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék? Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.

Kapcsolódó termékek