A ZEISS freeform technológiával készült személyre szabott lencséinek 10 éves története

Valami, amit mindenki lehetetlennek gondolt: progresszív lencsék, amelyek éppannyira egyediek, mint viselőjük – az új mérce.

2000. május 12-e egy mérföldkő volt a szemüveglencsék történetében: megszülettek az első olyan progresszív lencsék, amelyeket minden egyes szemüvegviselő személyes igényeihez lehetett igazítani a – Gradal® Individual (ZEISS Progressive Individual) széria a ZEISS-től. A progresszív lencsék személyre szabott gyártásának e technológiája forradalminak számít mind a mai napig, és egyre növekvő számú szemüvegviselő ember számára biztosít élesebb látást, köszönhetően a szélesebb látómezőknek és nagyobb viselői kényelemnek. Az elmúlt tíz év során a Carl Zeiss Vision folytatta a technológia tökéletesítését, és termékkínálatának bővítését.

Ezúton szeretnénk „boldog születésnapot” kívánni egy rendkívül különleges lencsének! Egy lencsének, amely nem csak úgy kerül megalkotásra és legyártásra, hogy magában foglalja a lencse dioptriáját, hanem figyelembe vesszük a viselője pupillái közötti távolságot is, a keret pozícióját a szemek előtt, valamint a viselője kedvenc olvasótávolságát. Mindez lehetővé tette, hogy a progresszív lencsék gyártása teljesen személyre szabott alapon történjen, annak érdekében, hogy egy jobb,  ”személyre szabott” látást” tegyenek lehetővé.

A ZEISS Progressive Individual-lal a Carl Zeiss Vision egy olyan progresszív lencsét gyártott, amely forradalmian új tulajdonságokkal rendelkezik. A szakember által mért illeszkedési adatok alapján valamennyi ZEISS Progressive Individual lencsét egyénileg készítenek el valamennyi egyéni viselő számára. Az adatokat matematikai számításoknak vetik alá a Carl Zeiss Vision-nél, aminek köszönhetően minden szemüvegviselő a saját, egyedi lencséjét kapja meg.

Miért van szükség az ilyen törekvésekre?

Minél pontosabban kerül meghatározásra a lencse pozíciója a viselője szeme előtt, annál precízebben számításba vehető már kezdetektől fogva, azaz a gyártás előtt végzett kalkuláció során. A kihasználható látómezők szélesebbé válnak, ezért a viselői elégedettség is jelentősem javul. Ilyen formában a lencsék optimalizálásra kerülnek annak érdekében, hogy legoptimálisabb látási feltételeket nyújtsanak a viselőjük számára. Például a viselő pupillái közötti távolság, vagy más néven PD egy fontos paraméter a lencsegyártás adatai között, hasonlóan a távoli dioptriához. Mindez döntő fontosságú a közelre látás szempontjából is. Mindez kulcsfontosságú egy progresszív lencse esetében, amelyet azért terveztek, hogy a közelre és távolba látást egyaránt korrigálja, de amelynek nem szenteltek kellő figyelmet a személyre szabott lencsék bevezetését megelőzően.

Mit nevezünk „freeform”, azaz szabadformájú technológiának?

A freeform technológia lehetővé tette azt, amit korábban lehetetlennek gondoltak: egy valóban egyénre szabott formatervezés alkalmazását. Pontosan mit is jelent a freeform technológia?

Valamennyi progresszív lencse az alsó részében nyújt segítséget a közelre látás, olvasás során. A lencse felső része a távolba látást segíti, és az átmenet a két zóna között – amelyet progressziós csatornaként is ismerünk – tisztább látást biztosít a köztes távolságban. A fizika törvényei szerint, a homályos zóna keletkezik a csatorna szélein, és eltérő intenzitású lehet, a progresszív lencsekialakítás minőségétől, valamint a személyre szabott kialakítás fokától függően. Minél inkább az adott egyén igényei szerint történt a progresszív lencse felmérése és legyártása, annál kisebbé válnak a homályos zónák a periférián. Mindezek eredménye egy javuló látás és viselői tolerancia.

A progresszív lencsefelületet freeform lencsefelületként is ismerhetjük. A Carl Zeiss Vision-nél a felület apró komponensei kerülnek meghatározásra, amelyek helyileg változóak, és egy egyenletes progresszív felületet képeznek. Ezeket a felületi komponenseket teljes mértékben a majdani viselőjük igényeihez alakítják, különféle matematikai számításokkal, a gyártást megelőzően. Ez azt jelenti, hogy a lencse kialakítása egyénileg személyre szabható, személyes igényeinknek megfelelően.

A freeform technológia mérföldkövei a Carl Zeiss Vision-nél

1981 A freeform technológia bevezetése.

2000 A Gradal® Individual bevezetése: a freeform technológia lehetővé teszi a személyre szabott szemüveglencsék gyártását.

2006 A Gradal® Individual (ZEISS Progressive Individual) utódjának bevezetése: egy új paraméter került hozzáadásra – FrameFit®. A FrameFit® lehetővé teszi számunkra, hogy személyes stílusunknak és igényeinknek megfelelően válasszuk ki a szemüvegkeretet: szögletes, kerek, kicsi, nagy, vagy hajlított – a döntés a miénk.

2010. január 1-ől a Carl Zeiss Vision progresszív lencséinek teljes választéka freeform technológiával is elérhetővé vált.

2010. áprilisától elérhetőek az egyénre szabott progresszív lencsék napszemüvegek széles választékában, még a kifejezetten divatos ívelt, vagy sport modellek terén is.

További újítások vannak készülőben. Határozottan olyanok, amelyeknek előre örülhetünk!

Image: © ExQuisine - Fotolia.com

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás az idősebbek számára 40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.
Hogyan állított fel a ZEISS szabadalma (EP0039497) új szabványokat a progresszív lencsék terén 30 évvel ezelőtt Segítség az időskori látásromlás esetén – akkor és most

Kapcsolódó termékek