Erre csak a szemüvege képes!

A kontaktlencse nagyon jó alternatíva a szemüveg mellett – mégis van még néhány látáskorrekciós megoldás, mely csakis a jó öreg szemüveggel lehetséges.

A szemüvegek és a kontaktlencsék egyre többre és többre képesek. Azáltal, hogy folyamatosan egyre precízebbé és egyénre szabottabbá válnak, manapság mindkét megoldás még hatékonyabban képes kompenzálni a látászavart. Csaknem annyira természetes, mintha egyáltalán nem viselnénk szemüveget: legyen szó akár miópiáról (rövidlátás), hiperópiáról (távollátás), vagy presbiópiáról (a közeli tárgyakra való fókuszálás képességének fokozatos elvesztése korunk előrehaladtával). Általában ízlés vagy szokás kérdése, hogy valaki szemüveg vagy kontaktlencse viselés mellett dönt. Tudta Ön, hogy valójában van a látászavaroknak néhány formája, melyen csak szemüveggel lehet optimálisan javítani?

Presbiópia: a progresszív szemüveglencse a multifokális kontaktlencsével szemben

A progresszív szemüveglencsék és a multifokális kontaktlencsék optikai csodák, mivel mind a kettő egyszerre két látáshibát is javít: a távolit és a közelit.

A progresszív szemüveglencsék kialakításuknak köszönhetően képesek erre. A szem a megfelelő tartományon néz át s ennek megfelelően kerül sor a korrekcióra. Minél pontosabban vannak a viselőkre és a keretekre szabva ezek a tartományok, annál természetesebbé válik a látás.

A multifokális kontaktlencsék teljesen más módon működnek. Közvetlenül a szemen helyezkednek el és a szemmel együtt mozognak. Általában véve azt mondhatjuk, hogy három különböző módja van a kontaktlencsék közel- és távollátáshoz szükséges különböző dioptriákkal rendelkező multifokális kontaktlencsévé való átalakításának.

  1. A monovision módszer régebbi, de ennek ellenére egyszerű megoldása a problémának: a távolra látáshoz való kontaktlencse az egyik szembe, a közelre látáshoz a másik kontaktlencse a másik szembe kerül. A szokás és agyunk végzi el a többit. Fontos megjegyezni, hogy ez a „monovision" módszer rontja a 3D látást. Amennyiben túl nagy a különbség a jobb és bal szem között, akkor ez a megoldás már nem működik. S amikor a jogosítvány megszerzésére kerül a sor, az Ön látásteljesítményének optimális korrekciója természetesen rendkívül fontos.
  2. A váltakozó rendszerek egy lépéssel többet nyújtanak. Ez a módszer csak kemény kontaktlencsék esetén működik, melyek jelenleg reneszánszukat élik. A lencse alsó részét nehezebbre gyártják azért, hogy ne forogjon a szemen. A közelre látáshoz szükséges dioptriát a lencse alsó részébe építik be. A távolra látáshoz szükséges dioptria pedig a felső részbe integrált. Az optimális illeszkedés fontos ahhoz, hogy a lencse kényelmesen üljön a szemen.
  3. A szimultán rendszer osztályában vezető és a optikai fortély netovábbját ötvözi azon lencsék segítségével, melyek a közelre- és a távolra látáshoz illő egyedi dioptriákat egyetlen lencsében egyesítik. Különböző kialakítások használatosak. A közeli és távoli dioptriákat tartalmazó tartományokat körgyűrűkben helyezik el a lencsén. Vannak modellek, melyeknél a távoli tartomány középen, a közeli zóna pedig kívül helyezkedik el. Ezek a leggyakoribb modellek. Vannak az átmeneti zónához egy köztes gyűrűvel ellátott lencsék, vagy pedig gyűrűnként változó dioptriájúak.
    Mindkét tartományt egyidejűleg érzékeljük. Agyunk hozzászokik a „helyes" kép látásához közvetlen közelre és a messzi távolra.

Multifokális kontaktlencséknél az alapos konzultáció részeként a képzett szakember által végzett személyre szabott vizsgálat elengedhetetlenül szükséges. A multifokális lencséket úgy kell beállítani, hogy pontosan a pupillák méretéhez illeszkedjenek.

Mindemellett presbiópia esetén néha a progresszív szemüveglencse a jobb választás. A multifokális kontaktlencsék nem mindenki számára válnak be, mivel nem mindenki agya képes erőfeszítés nélkül „váltani" a közeli és távoli tartományok között. Általában azok, akik már eddig is kontaktlencsét viseltek, könnyebben boldogulnak a multifokális kontaktlencsével. Az idősebbek és akiknél a felírt dioptriákban jelentős az eltérés, jobban érzik magukat szemüvegben. Azoknak, akik a multifokális kontaktlencse mellett döntenek, kezdetben több időre és nagyobb türelemre lesz szükségük azoknál, akik a progresszív szemüveglencsét választják.

S a progresszív szemüveglencsék lencsekialakítása rugalmasabb és egyszerűbb a használatuk. A szemüveg esetében bevált különleges megoldások multifokális kontaktlencsék esetében csak részint működnek: pl. megoldások számítógéppel dolgozóknak, speciális segítség a közeli tartományban: mint a Digital Lenses, vagy a biztonságosabb vezetéshez optimalizált kialakítás azaz a DriveSafe szemüveglencsék.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Lásson jobban éjszaka: nagyobb kontraszt és kevesebb tükröződés

Sokan észlelik, hogy kontaktlencséjük éjszaka nem biztosít számukra optimális látást. A szemüveglencsék optimalizálhatók az éjszakai látáshoz, pl. az i.Scription technológia révén. A kontraszt úgyszintén javítható. A szemüvegviselésből adódó irritáló tükröződés különleges bevonatok, illetve napszemüvegek esetében pedig polarizáló szűrők segítségével csökkenthető.

Mi a heterofória (rejtett kancsalság) optimális megoldása? A szemüveg!

A heterofória sok embert érint és gyakran kezeletlenül marad. Ennél a látászavarnál a két szem nézővonala nem párhuzamos. Objektíven ez nem látható. A heterofória csökkenti a térlátást, s a szemizmok és az agy folyamatos működésére van szükség a kettős látás elkerüléséhez. Felismeretlenül nagy megpróbáltatást jelent az érintettek számára. A heterofória igen gyakran ismétlődő fejfájást és izomfeszültséget eredményez. A lencsékbe integrálható prizmák jelentik az egyik megoldást. Ezek a két szem együttműködését optimalizálják. A lencsék megszokását követően újra lehetővé válik a stresszmentes és tökéletes látás. A kontaktlencsék erre nem képesek, mivel a szemmel együtt mozognak. A prizmás hatást a lencsén pontosan centrálva kell kialakítani ahhoz, hogy egyenesen előretekintéskor optimális hatást nyújtson.

Asztigmia: szemüveg vagy kontaktlencse?

Asztigmia esetén a látás elmosódik és a dolgok torzítva jelennek meg. Ekkor kap szerepet a cilinderes korrekció a szemüveglencsék esetében. Ez különböző irányokban eltérően töri a fényt. A felírt recept nem csupán a hiperópia vagy miópia adatait tartalmazza, hanem a cilinder mértékét és irányát is fokokban. Egy bizonyos fajta kontaktlencse, a tórikus lencse, képes erre. Ugyanakkor viszont a kontaktlencséknél a nagy cilinder használata instabil képet eredményez – bár így szükségtelenné válnak a vastag szemüveglencsék. Szemüveggel stabilabbá válik látásunk. Végső soron a viselő dönti el, hogy melyik a számára helyes megoldás.

Például: sporthoz a kontaktlencse a kézen fekvő megoldás, mivel kisebb a sérülés esélye és kevésbé korlátozza viselőjét. Látott már Ön profi futballistát szemüvegben? Bizonyos esetekben jobb választás a kontaktlencse, a pontatlanabb korrekció ellenére. Sporthoz kontaktlencse – az otthoni kikapcsolódáshoz szemüveg.

Terhesség

Tudta Ön, hogy a terhesség alatt megváltozhat a szaruhártya görbületének mértéke? A hormonok szemészeti elváltozást okozhatnak. A terhesség alatti hormonális változások a könnytermelést is befolyásolhatják, mely szemszárazsághoz vezethet. Mindez nemcsak hogy elég kellemetlenné teszi a kontaktlencse-viselést, de a szemet is károsíthatja. Azok a kontaktlencsét viselő terhes nők, akik ezeket a tüneteket észlelik, keressék fel szemorvosukat vagy optometristájukat! A szemüvegviselés enyhülést nyújthat.

Egyetlen szemüveg kül- és beltéri használatra

Akár szemüveget, akár kontaktlencsét viselünk, mindannyiunknak szüksége van napszemüveglencsére a napvédelem érdekében! A napszemüveglencsék nem csupán íriszünket, de teljes szemünket, ideértve a kötőhártyát is, védik az UV-sugarak által okozott károsodástól és gyulladástól. A fényre sötétedő szemüveglencse megoldást nyújthat, ha napszemüvegének állandó le- és felvételét el kívánja kerülni. A lencsebevonaton alkalmazott különleges molekulák a napfényhez alkalmazkodnak.

Attól függetlenül, hogy melyik megoldást választja, fontos egy szakembert felkeresnie. A szakember pontosan kielemzi, hogy az Ön szemének mire van szüksége a mindennapi élet kihívásainak leküzdéséhez. Ez segít Önnek megtalálni a megfelelő megoldást – akár szemüveggel, akár kontaktlencsével.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás egy új szemüveggel. Mi a fontos a személyre szabott szemüvegnél? A beteg szeme így reagál a környezetére.
ZEISS a szemüveglencséjén A gravírjel – Önnek garancia, részünkről biztosíték

Kapcsolódó termékek