Homályos látás

mit tehetünk a mindennapi életet befolyásoló szemproblémák ellen?

A különféle szemproblémák, mint például a homályos látás, drasztikusan befolyásolhatják az életminőségét. A homályos látás és a fókuszálási problémák megnehezítik az olyan mindennapi tevékenységek elvégzését, mint a vezetés, az olvasás vagy a számítógép használata. Azon kívül, hogy a homályos látás hatással lehet a mindennapi életre, utalhat komolyabb betegségekre vagy szemproblémákra is. A JOBB LÁTÁS megmagyarázza a lehetséges okokat és azt, hogy mit tehet a látása javítása érdekében.

A homályos látás tünetei

A jó látás nélkülözhetetlen a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez. Hajlamosak vagyunk természetesnek venni az olyan egyszerű feladatok elvégzését, mint például a lépcsőzés anélkül, hogy elvétenénk egy lépcsőfokot, az okostelefonunkra érkező üzenetek elolvasása vagy hogy elvezessünk a munkahelyünkre. Ám amint azt tapasztaljuk, hogy romlik a látásélességünk, rájövünk, hogy milyen fontos is a látás. Néhányan csak azután ébrednek rá igazán a látásuk romlására, miután kezelést vagy látásjavító eszközt, például korrekciós szemüveget kapnak.

A homályos látás a legtöbb esetben a kontrasztok elvesztését vagy a korlátozott látást jelenti. A tárgyak ködösnek tűnhetnek, és különböző távolságokban elveszítik az élességüket. Néhány ember csupán az egyik szemén tapasztal homályos látást (amikor behunyja a „jó” szemét), másoknál mindkét szemre hatással van.

A felhős, fehéres színű látás a szürke hályogok gyakori tünete. A tüneteket gyakran kíséri homályos látás. Ha olyan érzete van, mintha egy fehéres felhőn vagy hártyán keresztül látná a világot, azonnal keressen fel egy szemorvost.

A szédülés és a homályos látás együttesen komolyabb egészségügyi problémára utalhatnak.

ZEISS SmartLife Lenses
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

Mi okozza a homályos látást és az egyéb szemproblémákat?

A fent említettek szerint a homályos látás kapcsolatba hozható számos látás- és egészségügyi problémával.
Mi okozza a homályos látást és az egyéb szemproblémákat?

Látásproblémák

A homályos látást okozhatja egyszerűen a szem romlása. Ez gyakran összefüggésbe hozható az öregedéssel, azonban homályos látás bármilyen életkorban felléphet. Fontos, hogy rendszeresen menjen látásvizsgálatra, és hogy a szemüvege vagy a kontaktlencséje mindig az aktuális vizuális problémáit kezelje.
Rövidlátás

Rövidlátás

A rövidlátás (vagy miópia) gyakran előforduló fénytörési hiba, amely homályos látáshoz és hunyorgáshoz, fejfájáshoz vagy a szem megerőltetéséhez vezethet. A rövidlátó ember a közeli tárgyakat élesen látja, míg a távolban lévő embereket és tárgyakat nehezebben. A rövidlátás leggyakrabban arra az állapotra utal, amikor a szemgolyó túlságosan hosszú a szemlencsék és a szaruhártya fénytörő képességéhez képest. A rövidlátást genetikai vagy környezeti tényezők okozhatják.
Szemfáradtság

Szemfáradtság

A távollátás (lásd lentebb) vagy a különböző digitális eszközökkel, például táblagéppel, laptoppal vagy okostelefonnal végzett, hosszú idejű munka nagyon megerőltetheti a szemet, és homályos látáshoz vezethet. Ez lehet csupán ideiglenes probléma, amely egyszerűen korrigálható a szemek pihentetésével. Ha a szeme hajlamos arra, hogy gyorsan elfáradjon, keresse fel szemészeti szakemberét, és kérdezze a speciálisan szemfáradtság és digitális szemterhelés ellen kifejlesztett szemüveglencsékről.

Távollátás

A távollátás (vagy hiperópia) olyan fénytörési hiba, amely a távoli tárgyakat élesnek, míg a közelieket fókuszon kívülinek és homályosnak láttatja. A távollátás azonban többféleképpen jelenik meg, és néhány távollátó ember közelre és távolra is homályosan lát.
Presbyopia

Presbyopia

Az öregszeműség (prebyiopia) természetesen kialakuló, életkorhoz köthető látászavar. A legtöbb ember 40 év környékén vagy afölött kezdi észrevenni, hogy homályosan lát (például olvasás közben vagy az okostelefon kijelzőjére nézve). Ezt a szemlencse fokozatos elvastagodása és a rugalmasságának elvesztése okozza. A prebyiopia gyakran a szem megerőltetésével kezdődik, azután kellemetlen érzet jelenik meg közellátásnál, amely később egész napos homályos látáshoz vezet.

Szemtengelyferdülés (asztigmia)

Fénytörési hiba, amelyet általában a szaruhártya szabálytalan alakja okoz. A szemtengelyferdülés a közeli és a távoli tárgyak torzult érzékelését okozhatja. Néhányan szemtengelyferdüléssel születnek, míg másoknál az idő múlásával fokozatosan jelenik meg.

Cukorbetegség

A diabéteszes retinopátia cukorbetegség okozta szemprobléma, amely a retina vérereit roncsolja. A cukorbetegeknek ajánlott a vércukorszint orvosi segítséggel történő beállítása. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú, így azonnal konzultáljon a szemészorvosával, ha cukorbetegként homályos látást tapasztal, lebegő foltokat lát vagy nehézzé válik a színek megkülönböztetése.
Szemgyulladás

Szemgyulladás

A szemben található szövetek duzzadását és gyulladását okozhatja szemgyulladás, zúzódás, idegen test, mérgező anyag, vagy ha a test számos betegségnek van kitéve. A szemgyulladás (vagy uveitisz) szemfájdalommal, homályos látással, vörösödéssel és olykor fényérzékenységgel jár.

Alacsony vérnyomás

A szédülésért és a homályos látásért gyakran az alacsony vérnyomás tehető felelőssé. Látása homályosság válhat testmozgás után vagy akkor is, ha sok időt tölt melegben. Az alacsony vérnyomás utalhat más, háttérben meghúzódó problémára is, így feltétlenül keresse fel az orvosát, ha folyamatosan tapasztalja ezeket a tüneteket.

Zöld hályog

A zöld hályog (vagy glaukóma) komoly, akár vakságot is okozó szembetegség. Olyan tünetekkel járhat együtt, mint a csőlátás, homályos látás, szemfájdalom és egyéb látászavarok. Ennek a betegségnek léteznek gyorsan és fokozatosan kialakuló fajtái is – mindegyik orvosi diagnosztizálást és kezelést igényel.

Szürkehályog

A homályos, felhős látás, a tárgyak körüli fényudvarok és ragyogás észlelése mind arra utalhat, hogy szürke hályog jelent meg az egyik vagy mindkét szemen. A szürke hályog ugyan vakságot is okozhat, viszont nagyon jól kezelhető szembetegség, amelynek a műtéttel való eltávolítása általában sikeres.

Szaruhártya-sérülés

Az apró részecskék, mint például a por- vagy homokszemek megsérthetik a szaruhártyát, irritációt és homályos látást eredményezve. Mindig viseljen védőszemüveget hegesztés és asztalosmunka végzése közben, és azonnal keressen fel egy orvost, amint úgy érzi, hogy valami a szemébe ment.

Retinasérülés

Retinaleválás akkor következik be, ha a retina elmozdul a helyéről, illetve ha zöld hályog vagy tompa ütés okozta traumák miatt a szemlencsében megnövekszik a nyomás. A retinaleválás egészségügyi vészhelyzet, amely a vakság elkerülése érdekében haladéktalan kezelést igényel, így azonnal kérjen orvosi segítséget, ha homályos látást, fényvillanásokat, elsötétült látást tapasztal vagy lebegő részecskéket lát.
Terhesség

Terhesség

A testben végbemenő hormonális változások miatt a terhesség alatt a homályos látás gyakori mellékhatás lehet. A látásélesség megváltozása azonban utalhat komolyabb, terhességgel kapcsolatos problémákra is, például terhességi cukorbetegségre (gesztációs diabétesz) vagy preeklampsziára, így tájékoztassa háziorvosát, ha bármelyik tünetet tapasztalja.

Száraz szemek

Az egészséges és megfelelően működő szemek érdekében biztosítani kell a szem megfelelő nedvességét. A krónikus szemszárazság homályos látást okozhat, amely általában nedvesítő vagy hidratáló szemcseppel kezelhető. Ha szemei túlságosan szárazak, beszéljen szemészorvosával.

Szemműtét

Amennyiben szürke hályogot eltávolító, lézeres (lasik) vagy egyéb látásjavító szemműtéten esett át, az eljárás mellékhatásaként egy-két napig homályos látást tapasztalhat. Tájékoztassa erről szemészorvosát a következő kontrollvizsgálat alkalmával.

Kontaktlencse

Az előírtnál hosszabb ideig történő kontaktlencse-viselés szemgyulladáshoz és homályos látáshoz vezethet. Ne felejtse el pihentetni a szemét amilyen gyakran csak lehet, illetve viseljen szemüveget két eldobható kontaktlencse használata között.
Szemsérülés vagy szemkárosodás

Szemsérülés vagy szemkárosodás

A szemgolyót vagy a szemgödröt ért fizikai sérülés következtében olykor szemfájdalom és homályos látás jelentkezik. Ez megtörténhet olyan kontaktsportok űzésekor, mint a boksz vagy a labdajátékok, amely során egy gyorsan repülő labda az egyik vagy mindkét szemet is eltalálhatja. A szemkárosodás tág fogalom, és pontos diagnózist csak szakorvos állíthat fel.

Migrén

Azok, akik gyakran szenvednek migréntől, tudják, hogy ez a súlyos fejfájás gyakran rohamszerűen érkező homályos látással is kezdődhet.
Életkorhoz köthető makuladegeneráció

Életkorhoz köthető makuladegeneráció

A homályos látás és a látótérkiesés (scotoma) az életkorhoz köthető makuladegeneráció két legfőbb tünete. Idős (50 éves és afölötti) emberek között leggyakrabban ez okozza a vakságot, amely fokozatosan homályosodó látással, majd teljes látásvesztéssel jár.

Neurológiai, szervi vagy szív- és érrendszeri problémák

A homályos látás számos egészségügyi problémára utalhat. A hirtelen megjelenő homályos látást és szédülést minden esetben komolyan kell venni. Ha kétségei vannak, inkább forduljon orvoshoz.
 
* Ez a lista csupán néhányat tartalmaz a homályos látást okozó lehetséges okok közül. Szakértői diagnózist mindig szemészeti szakembertől vagy szakorvostól kérjen.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A homályos látás egészségügyi vészhelyzetre is utalhat. Hívja a helyi mentőszolgálatot vagy kérje meg egy családtagját vagy barátját, hogy vigye el a legközelebbi sürgősségi ellátást nyújtó intézménybe, ha a homályos látás és az alábbi tünetek valamelyike hirtelen jelentkezik:

  • Erős fejfájás
  • Intenzív szemfájdalom
  • Tájékozódási zavar érzete
  • Hirtelen jelentkező látásromlás
  • Beszéd- és mozgászavar
  • Fényudvarok vagy lebegő részecskék észlelése a látómezőben

Fontos, hogy akkor is forduljon orvoshoz, ha a fent említett tünetek közül bármelyik állandó jelleggel áll fenn, és még ha csekély fájdalommal jár is.

Ha a homályos látás krónikus szemfáradtsággal, szárazsággal, fókuszálási vagy látási nehézségekkel párosul, az épp elegendő indok arra, hogy felkeresse a szemészeti szakembert egy szem- és látásvizsgálat érdekében.

Hogyan javíthat a homályos látásán?

A homályos látását a diagnózistól függően az orvosa vagy a szemészeti szakember kezeli.

Komolyabb szembetegségek, például a szürke hályog vagy a zöld hályog esetén műtéti beavatkozásra lehet szükség, míg más egészségügyi problémák gyógyszeres kezelést és életmódbeli változtatást igényelnek.

A fénytörési hibák, mint például a rövidlátás, a távollátás, a szemtengelyferdülés vagy a prebyiopia korrigálható receptre írt szemüveg vagy kontaktlencse használatával. Néhány esetben a lézeres látásjavító műtétek szintén javíthatják a látást.

A digitális, aktív, és az adott életkorhoz illő életmód kialakítása szintén sokat változtathat a látás minőségén. Annak érdekében, hogy optometristája vagy optikusa az ideális látásjavító eszközt írja fel, mindig részletesen számoljon be arról, hogy egy átlagos napon milyen vizuális tevékenységeknek teszi ki a szemét. Kérjen további tájékoztatást a ZEISS SmartLife szemüveglencsékről, amelyeket speciálisan a modern vizuális szokásoknak és a különféle életkorokhoz kapcsolódó szükségleteknek megfelelően fejlesztettünk ki.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Így készül a szemüveglencse ZEISS műanyag és üveg lencsék – minden, amit a szemüveglencsék gyártásáról tudni szeretne

A látás részletesen 2018. márc. 28.

Tags:

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?

Kapcsolódó termékek