Látásproblémák felismerése

Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?

Rövidlátás, távollátás, presbiópia. A látászavarnak különböző formái léteznek. A tünetek sokszor fokozatosan jelentkeznek. De olyan is előfordul, hogy a problémák hirtelen tűnnek fel, a látásunk már nem a régi, és ez a negatív tendencia egyre nagyobb terhet jelent szemünknek. A rövidlátóknak a távolban lévő tárgyak észlelése okoz nehézséget, a távollátók a közeli tárgyakat látják rosszul. Szemünk egyre több feladatot végez digitális eszközökön, okostelefonokon, laptopokon és hasonló felületeken. Megváltoztak vizuális szokásaink, ez pedig komoly hatással van látásunkra. Ezért vannak egyre többen azok, akik digitális szemterhelésre panaszkodnak és rosszul látnak vezetés közben. A JOBB LÁTÁS bemutatja, hogy melyek a tipikus látászavarok; mi okozza ezeket és mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét jól lássunk.

Életünk során rengeteg vizuális nehézséggel találhatjuk szembe magunkat. A legtöbbjük többnyire ártalmatlan, szemüveglencsével egyszerűen korrigálható. A teljesség igénye nélkül ilyen például a rövidlátás, a távollátás, a presbiópia és az asztigmia is. Ez a cikk az ilyen „szokványos” látásproblémákról szól. Azonban vannak speciális esetek is, amelyeknél csak a műtét segíthet. Ha ide kattint, mindent megtudhat a leggyakoribb szembetegségekről...  

Így működik az egészséges szem

Ahhoz, hogy jobban megértsük a rövid- és távollátás lényegét, először azt kell tisztáznunk, hogyan látunk. Az éles látáshoz a képnek a retinára kell vetülnie, nem pedig az elé vagy mögé. Ebben a folyamatban számos tényező vesz részt, például a szem hossztengelyének mérete és a szem lencséjének és a szaruhártyának a görbülete is. Ha nincs meg a szükséges összhang, rövid- vagy távollátás lesz az eredmény.

Rövidlátás (miópia)

Milyen jelei vannak a rövidlátásnak?
A rövidlátók távolra homályosan látnak, közelre viszont kristálytisztán.  

Mi okozza a miópiát?
Valójában számos oka lehet. A leggyakoribb az, hogy a szem tengelye túl hosszú (tengely miópia). A beérkező fény sugarai nem a retinán, hanem előtte gyűlnek össze. Ennek mi lesz az eredménye? A látás homályossá válik. Ritka esetben ez törési miópiához vezet. A miópia ezen fajtájánál a szem tengelye normál hosszúságú, de a szaruhártya vagy a szemlencse túl domború, ezért a képek nem a retinára, hanem az elé vetülnek, azaz a látás homályos. Tudta, hogy a miópia szó a görög myops szóból ered, ami hunyorgó arcot jelent? Szemüveg nélkül a rövidlátók gyakran hunyorognak, hogy a távoli tárgyakat élesebben lássák, ebből jött a kifejezés.

Normál látású szem

Rövidlátó szem

Tudta, hogy a világ népességének 21 százaléka rövidlátó? Napjainkban a rövidlátás így az egyik leggyakoribb látásprobléma.

Mi segíthet, ha rövidlátó?
Általában egy jól elkészített szemüveg vagy kontaktlencse segítségével élesen fogja látni a távoli tárgyakat. Optikusa egy gyors vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy rövidlátó-e, és ha igen, javasol megfelelő megoldást. A lézeres szemműtét is megoldást jelenthet miópia, hipermetrópia és asztigmia esetén.   

Távollátás (hiperópia vagy hipermetrópia)

Milyen jelei vannak a távollátásnak?
Fárasztó közeli tárgyakra fókuszálni. A távollátók a közeli tárgyakat általában homályosan látják. Általában megfájdul a fejük, ha szemüveg nélkül sokat olvasnak, barkácsolnak vagy egy kijelzőn néznek valamit. Bár a távollátók távolra élesen látnak, időbe telik nekik a közeli dolgokról a távoliakra való fókuszváltás.  

Mi okozza a távollátást?
A távollátás leggyakoribb és szinte mindig genetikai oka az, hogy a szem tengelye túl rövid (tengely hipermetrópia). Emiatt nyugalmi állapotában a távollátó szem nem tudja a közeli tárgyak képét a retinára fókuszálni, fókuszpontja inkább mögötte lenne, tehát a kép életlen. Törési hipermetrópia sokkal ritkábban fordul elő. Ebben az esetben a szem tengelye normál hosszúságú, de a szaruhártya vagy szemlencse görbülete nem megfelelő ahhoz, hogy a közeli tárgyak képe éles legyen. Ugyanez történik akkor is, ha a szemlencse hiányzik. Ennek lehet genetikai oka, de akár adódhat egy balesetből vagy betegségből is.

Normál látású szem

Távollátó szem

Mi segíthet, ha távollátó?
A távollátás többnyire egyfókuszú szemüveglencsével, olvasószemüveggel vagy megfelelően illesztett kontaktlencsével korrigálható, hogy újra élesen lehessen látni a közeli tárgyakat. Optikusa egy gyors vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy távollátó-e, és ha igen, javasol megfelelő szemüveget.  

Presbiópia

Milyen jelei vannak a presbiópiának?
Nagy kihívást jelentenek az apró betűk, a szöveget távolabb kell tartani a szemtől olvasás közben. Gyenge fényviszonyok mellett igazán megerőltető feladat olvasni, az okostelefonon megjelenő ikonokat és szövegeket homályosan látni, és egyre nehezebben lehet fókuszt váltani közeli és távoli tárgyak között. Bár a presbiópia tünetei hasonlítanak a távollátáséihoz, a presbiópia csak a 40 éves kor fölöttieket érinti, mivel ebben a korban kezdenek öregedni a szem izmai. Vannak, akik ezt már korán észreveszik, mások csak idősebb korukban. A rövid- és távollátás szinte mindig öröklött.  

Presbyopia

Mi okozza a presbiópiát?
A presbiópia általában 40 éves kortól kezdődően együtt jár a szem természetes öregedésével. A lencse veszít rugalmasságából, így már nem tud élesen fókuszálni a különböző távolságra lévő tárgyakra. Emiatt az olvasás, főként közeli szövegeknél jóval nehezebben megy.  

Látás 40 fölött

Mi segíthet, ha presbiópiás?
Presbiópia esetén, ha más látászavar, például rövid- vagy távollátás nem áll fenn, egyfókuszú szemüveglencsét használva a szemüvegviselő ismét élesen fogja látni a közeli vagy a távoli tárgyakat. Azoknak a presbiópiás szemüvegviselőknek, akik rövid- vagy távollátáshoz hordtak már szemüveget, a progresszív lencse a következő lépés. Ez a lencse eltérő korrekciójú területekkel rendelkezik, így borotvaéles képet biztosít bármilyen közeli vagy távoli távolságra [LINK zu Progressives]. A presbiópia multifokális kontaktlencsével és/vagy progresszív lencsével is korrigálható. Optikusa meg tudja vizsgálni, hogy presbiópiás-e, majd ennek megfelelően tud ajánlani szemüveget vagy kontaktlencsét látása javításához.  

Asztigmia

Milyen jelei vannak az asztigmiának?
A közeli és a távoli tárgyak képe is torz és homályos, a részleteket nem lehet felismerni, a pontszerű fényforrások kis vonalnak vagy sávnak tűnnek. Sokan a távolságot is nehezen tudják megbecsülni.  

Mi okozza az asztigmiát?
Az asztigmiának általában genetikai oka van. A szaruhártya különböző irányokban eltérő görbülettel rendelkezik, ez pedig aláaknázza a „következetes”, torzulásmentes képet. A legtöbb esetben az asztigmia rövid- vagy távollátással jár együtt.

Asztigmiás szem

Mi segíthet, ha asztigmiás?
Az asztigmia szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel korrigálható. Asztigmiás szemüvegviselők „cilinderes” lencsét hordanak. Onnan lehet biztos benne, hogy szemüvege cilinderes, hogy korrekciója tartalmaz egy „cyl.” rövidítésű adatot is. A cilinder kiegyenlíti a homályos képet, így újra jól láthat. Attól függően, hogy milyen asztigmiája van, hordhat lágy, kemény vagy tórikus kontaktlencsét is. Ezek a lencsék is cilinderesek, ez biztosítja, hogy kiegyenlítik az ívelt felszínt. Asztigmiás vagy cilinderes kontaktlencsének is szokták nevezni ezeket. Optikusa ebben az esetben is rendelkezik a tökéletes megoldás meghatározásához szükséges szaktudással és felszereléssel. Ha látászavara nem korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, az asztigmiát műtéti úton is lehet kezelni. A diagnózistól függően, optikusa tud javasolni megfelelő beavatkozást.  

Digitális szemterhelés

Digitális szemterhelés

Milyen jelei vannak a digitális szemterhelésnek?
A szem digitális megterhelése, más néven számítógépes látás szindróma leginkább 30 éves kor fölött, digitális készülékek használata közben vagy után jelentkezik fejfájás, nyaki fájdalmak, égő és kimerült szem formájában.  

Mi okozza a szem digitális megterhelését?
A digitális készülékek (például okostelefonok, e-olvasók és tabletek) nagy feladat elé állítják a szemet. Közelebbről nézzük őket, mint mondjuk egy könyvet néznénk. Ugyanakkor a másodperc tört része alatt váltjuk tekintetünket közeliről távoli tárgyakra. Kis kijelzőkről, apró betűk közül olvassunk ki rengeteg információt, onnan a távolba nézünk, majd vissza. Ez rendkívül megterhelő a szemizom és a szemlencse számára, amiknek folyamatosan különböző távolságokra kell alkalmazkodniuk ahhoz, hogy mindig élesen lássunk.  

Mi segíthet, ha digitális terhelés éri a szemét?
Digitális szemterhelés esetén megoldást jelenthet egy távoli szemüveg, amely közelre is speciális segítséget nyújt, mint például a ZEISS Digital Lens. ZEISS Precision progresszív lencséinknek szintén alapeleme ez a technológia. [LINK zum Precision Portfolio]. Mindkét lencsetípust kifejezetten az olyan digitális készülékekhez fejlesztettük ki, mint az e-olvasók és az okostelefonok. Speciálisan optimalizált olvasórészük figyelembe veszi a tipikus szemmozgásokat és a digitális eszközökhöz szükséges rövidebb olvasótávolságot. A kialakítás optimálisan támogatja a sugárizmot, így a viselő könnyebben fókuszál a közeli és távoli tartományokra.  

Látásproblémák vezetés közben

Látásproblémák vezetés közben

Milyen jelei vannak a szemterhelésnek vezetés közben?
Vezetés közben roppant fárasztó élesen fókuszálni. A vezetés éjszaka, gyenge fényviszonyok mellett vagy rossz időjárási viszonyoknál fárasztó a szemnek, csakúgy mint például a vizes út vagy a szembe jövő járművek fényszóróinak tükröződései. Emiatt lehet, hogy kevésbé érezzük magunkat biztonságban vezetés közben, és egy hosszabb út után túlzottan elfárad a szemünk.

Tekintetünket gyakran kell váltogatnunk az út, a gps, a tükrök és a műszerfal között. Gyakran a kellemetlen időjárás és a kedvezőtlen fényviszonyok is nehéz feladat elé állítják látásunkat. Ehhez jön még hozzá a zavaróan vakító fény, ami származhat például a szembe jövő autók fényszóróiból, közvilágításról vagy a nedves útburkolatról. Ha szemüvege nincs megfelelően beállítva arcához, a szemet még nagyobb terhelés éri. Mindezt fokozza a dehidratáltság, a rosszul beállított ülés, a légkondicionáló és a fűtőventilátorok is.

Hogyan tudja minimálisra csökkenteni a szem terhelését vezetés közben?

Az egyfókuszú és progresszív kivitelben is kapható, speciálisan vezetéshez kifejlesztett lencsék, mint például a ZEISS DriveSafe  minimálisra csökkenthetik a vezetés okozta szemterhelést. A lencse segít gyorsabban megbecsülni a távolságokat és kiértékelni a különböző szituációkat vezetés közben, javítja a látást éjszaka, csökkenti a visszaverődő fény által okozott kellemetlenségeket, és biztosítja, hogy gyorsan tudjon fókuszt váltani a szükséges távolságok között.

Tisztán lát?

Itt egy gyors vizsgálat, amit egyedül is elvégezhet:

 • Tünet: Csak maga elé tartva látja élesen a tárgyakat vagy szöveget?
  Ok: Valószínűleg rövidlátó.
 • Tünet: Munkatársait jól látja, de a monitoron lévő szöveget nehéz elolvasni?
  Ok: Lehet, hogy távollátó. 
 • Tünet: A pontszerű fényforrások inkább hosszúkásak, mint kör alakúak. A tárgyak képe torz. Az utcai lámpák mellett nem tiszta, hanem elhajlott, elnyújtott fényudvart lát.
  Ok: Lehet, hogy asztigmiás.
 • Tünet: Egy ideje nehezen vált fókuszt közeli és távoli tárgyak között?
  Ok: Lehet, hogy presbiópiás. 
 • Tünet: Homályos a közeli szöveg képe? Ahhoz, hogy élesen lásson dolgokat, például könyveket vagy az okostelefonját, messzebb kell tartania azokat?
  Ok: Presbiópia. 
 • Tünet: Rendszeresen használja az okostelefonját. Esténként ég a szeme és gyakran fáj a feje és a nyaka?
  Ok: Valószínűleg a digitális készülékek megterhelik a szemét, mivel túl nagy munkának van kitéve a sugárizom.
 • Tünet: Már nem látja élesen a közlekedési táblákat és zavarja vezetés közben az erős fény?
  Ok: Ezek lehetnek a rövidlátás vagy a presbiópia tünetei, melyekhez hozzáadódik a vezetés okozta szemterhelés.
 • Tünet: A vezetés a szokásosnál jobban fárasztja, főleg éjszaka? Úgy érzi, már nem lát olyan élesen, mint korábban?
  Ok: Nagyon valószínű, hogy vezetés közben terheli a szemét. Ezt számos különböző látászavar okozhatja, például rövid- vagy távollátás, valamint presbiópia. Az asztigmia is ronthatja a látását.  
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Így készül a szemüveglencse ZEISS műanyag és üveg lencsék – minden, amit a szemüveglencsék gyártásáról tudni szeretne

A látás részletesen 2018. márc. 28.

Tags:

Vörös-zöld színtévesztés, vörös-zöld színvakság és teljes színvakság Milyen típusai vannak a színvakságnak és -tévesztésnek? És hogyan lehet felismerni őket?

A látás részletesen 2017. nov. 29.

Tags:

Kapcsolódó termékek