Mit takar a szem forgáspontja?

A szem egy speciális pontja, amely kiemelkedő szerepet játszik a ZEISS szemüveglencsék gyártásában

Tudta, hogy a szem egy speciális pontja, a forgáspontja, kulcsszerepet játszik a ZEISS-nél a precíziós szemüveglencsék kialakításában? Ez eldöntheti, hogy a viselőnek kényelmes látást nyújt-e új szemüvege.

A lencsék keretbe való behelyezésekor számos egyéni paraméter vagy mérési pont fontos. Ezek határozzák meg, mennyire lesz természetes látásban része a viselőnek, és azt is, milyen gyorsan tudja megszokni új szemüvegét. Ezek közé a paraméterek közé tartozik például az LC távolság, a pupillák közötti távolság, az illesztési magasság, a keret dőlésszöge és a keret íveltsége. Azonban van a szemnek egy pontja, amelyet az optikus nem mér közvetlenül. A szem forgáspontja egy plusz paraméter, amit a ZEISS precíziós szemüveglencsék gyártásánál veszünk figyelembe.
A ZEISS ezt egy összetett algoritmus alapján számítja ki. Először 1970-ben építettük be a szemüveglencsék gyártásába, azóta pedig folyamatosan fejlesztjük és optimalizáljuk a ZEISS lencsekialakításoknál. Ez csak úgy lehetséges, hogy a viselőktől rengeteg adatot gyűjtünk be, összesen több mint 500000-et!

A szem forgáspontja azt mutatja meg, hogyan mozog a szem a lencse mögött látás közben.

Miért kimondottan fontos a szem forgáspontja a viselő számára?

Különösen fontos, hogy a korrekciós lencse kialakításánál figyelembe vegyük a viselő szemének egyedi forgáspontját. Ezzel természetesebbé, kényelmesebbé és optimálissá tesszük számára a látást. Ez a pont progresszív szemüvegek gyártása esetén még nagyobb jelentőséggel rendelkezik. És egyenesen nélkülözhetetlen a freeform technológiával készült ZEISS progresszív lencsék gyártásánál . Ez az egyik olyan részlet, amin eldől, mennyire lesz kényelmes a szemüvegviselő szeme számára a közeli, köztes és távoli látómezők közötti áttérés.

A ZEISS a számos szemvizsgálatból származó adatok segítségével folyamatosan ellenőrzi az algoritmus számításait. Mindezt a Carl Zeiss Meditec AG munkatársainak orvosi szakértelme és tapasztalata is támogatja. Apró milliméterenként változik, és minden viselő esetében egyedileg számítjuk ki korrekciójához.

Normál látású szem forgáspontja (Z’)

Normál látású szem forgáspontja (Z’)
Amint a nevéből is látszik, a szem forgáspontja pont a szem középpontjában van.

Z’ = a szem forgáspontja
e = LC távolság
b' = a lencse hátsó felülete és a szem forgáspontja közötti távolság
b* = szaruhártya csúcsa és a szem forgáspontja közötti távolság

A szem forgáspontjának eltolódása rövidlátó szem esetén:

A szem forgáspontjának eltolódása rövidlátó szem esetén:

Rövidlátás vagy miópia általában akkor áll fenn, ha a szemgolyó túl „hosszú”. Akár már 1 milliméteres eltérés is körülbelül 3 dioptriás miópiát okozhat. Ez azt jelenti, hogy a szem másként fordul el a forgáspontja körül, így másként is lát a lencsén keresztül.

A szem forgáspontjának eltolódása távollátó szem esetén:

A szem forgáspontjának eltolódása távollátó szem esetén:

Távollátás vagy más néven hipermetrópia esetén a szemgolyó túl „rövid”, és a távoli tárgy képe a retina mögött képződik. Ez homályos képet okoz. Még egyszer ez azt jelenti, hogy a szem másként fordul el a forgáspontja körül, így másként is lát a lencsén keresztül.

A szem forgáspontja az asztigmiánál is fontos szerepet játszik.

Az asztigmiás szem a világról két gyújtóvonal mentén alkot képet, amelyek különböző távolságokban lehetnek a retina előtt vagy mögött. A két gyújtóvonal között középen a kép homályos és nem mutat elsődleges irányt, erre használjuk a „szférikus ekvivalens” kifejezést. A szem forgáspontját ez alapján a középérték alapján számítjuk ki, majd ezt felhasználjuk a tórikus lencsék kialakításánál (ezek olyan lencsék, amelyeknek különböző dioptriája és fókusztávolsága van két egymásra merőleges síkban).
Tehát a szem forgáspontját a fellépő látáshiba is befolyásolja, minden szem esetében eltérő. Nem változik, ha a szemnél fória áll fenn – ez a kép helyének hibája, amelyet a két szem látótengelyének eltérése okoz. Az érintett szemüvegviselőnek nagy erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy ne lásson dupla képet. A prizmás szemüveglencsék tudják korrigálni a fóriát, így javítják a látásteljesítményt.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Röviden:

A szem forgáspontján felül ezek a paraméterek is nagy szerepet játszanak a személyre szabott lencsék elkészítése során. Optikusa pontosan leméri, majd korrekciójával együtt elküldi ezeket a ZEISS gyártóegységnek.

Tudta, hogy a lencsekialakítás minőségén és pontosságán túl a szemvizsgálat és centrálás során mért értékek szintén kiemelkedő fontosságúak? Pontatlan centrálásból adódóan akár 40%-kal is rosszabbul láthatunk. További információk…

Az Ön személyre szabott szemüvegei

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Hogyan működik a színlátás? És mit jelent azok számára, akik napszemüveget viselnek?
A Látás Megértése: A ZEISS kutatása az alapvető látásfolyamatok területén A németországi Tübingeni Egyetemen a ZEISS Vision Science Lab alapkutatásokat végez a látás területén
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek