10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét

Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Manapság szemünk minden eddiginél nagyobb terhelésnek van kitéve. Órákon át bámuljuk a számítógép, okostelefon és más készülékek képernyőit, ezzel túlterheljük a szemet, ami így kiszáradhat, fájhat és éghet, sőt, még akár a fejünk, nyakunk és hátunk is megfájdulhat. A modern életstílus velejárója, hogy alig nézünk a távolba, kevesebbet pislogunk, mint korábban, s az étkezések is csak feladatok, amiknek helyet kell szorítani a napjainkban, ha időnk engedi. Tudta, hogy a miópia (rövidlátás) kialakulása kapcsolatba hozható az intenzív közeli munkával? Ezt a témát világszerte kutatók és szakemberek ezrei tanulmányozzák. Ha tovább olvas, megtudhatja, mit tehet annak érdekében, hogy megőrizze szeme egészségét. 10 tanácsunkkal megőrizheti szeme egészségét és bármilyen életkorban biztosíthatja a pihentető látást.

1. tanács: Pislogjon!

Ismert tény, hogy a száraz szem sokszor a kevés pislogás miatt jelentkezik. Órákon át bámulunk képernyőket. Általában fókuszálunk és elfáradunk. Nem pislogunk eleget ahhoz, hogy a könnyfilm mindig kellően nedvesen tartsa a szaruhártyát, ezzel védve a szemet a kiszáradástól. A pislogás valójában ugyanúgy ösztönös, mint a légzés. Percenként nagyjából 10-szer, 15-ször nyitjuk ki és csukjuk be a szemünket. Ez egy reflex, gyorsan történik. De amikor egy képernyő előtt dolgozunk vagy olvasunk, annyira koncentrálunk, hogy elfelejtünk eleget pislogni. Tudat alatt is elnyomjuk ezt a reflexet, így a szemünk néhány perc alatt kiszárad. A szemen lévő kimondottan vékony könnyfilm egyenetlenné válik és végül felszakad. Homályosan fogunk látni. A rossz látást azzal próbáljuk meg ellensúlyozni, hogy még merevebben nézünk. Ez nemcsak a szemet érinti rosszul, hanem fárasztó is és fejfájást is eredményezhet. De akkor mit tehetünk ez ellen? Munka közben ne felejtsünk el rendszeresen pislogni, amikor is rövid időre szorosan becsukjuk, majd kinyitjuk a szemünket. Ezzel serkentjük a Meibom-mirigyeket a szemhéj szélénél. A Meibom-mirigyek olajos váladéka összekeveredik a könnymirigy által termelt könnyel, és lassítja a könny kipárolgását. Így folyamatosan biztosított a szemünk nedvesítése.

2. tanács: Iktasson be szüneteket, amikor pislog!

A 20/20/20-as szabály tökéletes rutin ahhoz, hogy rendszeres időközönként a távolba nézzünk. A szabály a következő: 20 percenként 20 másodpercen át fókuszáljon egy 20 méterre lévő pontra. Ezt könnyen megteheti a munkahelyén is, és nagyszerű módszer arra is, hogy megfékezze a szem digitális megterhelését. Tegyen úgy, mintha épp gondolkozna valamin ...

2. tanács: Iktasson be szüneteket, amikor pislog!

3. tanács: Szemének is kell a friss levegő!

Testünk más részeihez hasonlóan szemünknek is szüksége van friss levegőre. Egy kellemes séta során túlterhelt szemünk is pihenhet. Télen sok iroda is alaposan be van fűtve, ami megint csak szárítja a levegőt. Ha hosszú ideig képernyő előtt ül, ne feledkezzen meg a szellőztetésről. Beltérben a magas páratartalom is jótékony hatású: nyugodtan tegyen vízzel teli tálat néhány helyre vagy nedves ruhát a radiátorokra.

Szemének is kell a friss levegő!

4. tanács: A szem rajong a zöldségekért!

Régen sokat lehetett hallani, hogy a sárgarépa jó a szemnek. Régen úgy gondolták, hogy a sárgafolt pigmentje, azaz a pigment, ami nagy mennyiségben van jelen a sárgafoltban, vagyis az éles látás helyén a retinán béta-karotinból áll. Ma már egy lépéssel tovább járunk. Ma már tudjuk, hogy a pigment luteinből és zeaxantinból tevődik össze. A két anyag bevitele segíthet megelőzni az időskori makula degeneráció kialakulását. A kimondottan magas lutein tartalmú ételek között szerepel a káposzta, spenót, brokkoli, rukkola és kelkáposzta, azaz a zöld színű zöldségek. Azt is tudjuk, hogy a lutein és a zeaxantin béta-karotin származék, ami azt is jelenti, hogy az is jó a szemnek, ha sárgarépát eszünk. Általában a látásunknak és a szervezetünknek is hasznára válik, ha egészséges és kiegyensúlyozott étrendet folytatunk.

4. tanács: A szem rajong a zöldségekért!

5. tanács: Igyon sok vizet és aludjon eleget!

Ha gyakran száraz a szeme, jó módszer, ha sok folyadékot fogyaszt. Két-három liter víz vagy cukor nélküli tea naponta biztosítja a szem számára szükséges folyadékmennyiséget. A megfelelő mennyiségű alvás is segíti a szem felfrissülését. Hét-nyolc óra alvás éjjel elegendő. Ezután a terhelt szem fellélegezhet. Fontos: Lefekvés előtt kerülje a kijelzők által kibocsájtott kék fényt. A kék fény éberséget okoz. Mit szólna egy romantikus gyertyafényes vacsorához? A fény szabályozza a szervezetünk belső óráját, így bizonyítottan befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusunkat. A melatonin, amit az alvás hormonjának tartanak, központi szerepet játszik ebben a folyamatban. Kék fény hatására a szem speciális receptorai azt jelzik az agynak, hogy kevesebb melatonint termeljen, hogy éberek maradjunk. Ha esténként kevesebb kék fény ér bennünket, akkor több melatonin termelődik, így elálmosodunk és elalszunk.

6. tanács: Maradjon távol a tartósítószerektől!

Kozmetikumokból és szemcseppekből próbáljon olyan termékeket választani, amikben nincs tartósítószer. Optikusa, orvosa vagy gyógyszerésze örömmel segít kiválasztani az Önnek megfelelő termékeket.

A fertőzések elkerülése érdekében fontos, hogy a szemcsepp baktériummentes legyen. Ezért a több adagot tartalmazó szemcseppet sose használja a lejárati időn túl. Sokszor az a legjobb, ha egyadagos kiszerelést választ. Általában a baktériummentes termékek sterilitása csak a szavatossági idejükig garantált, így a lejárt szemcseppet jobb, ha kidobja.

7. tanács: Szemmasszázs.

Egy célzott, gyengéd masszázs csodákra képes, ha szeretné fitten tartani szemhéjában a mirigyeket. Ez biztosítja a mirigyek megfelelő működését és azt is, hogy azok a kellő mennyiségű könny termelésével nedvesen tartsák a szemét.

A szem körülbelül 70 Meibom-mirigye az alsó és felső szemhéjon helyezkedik el.
A szem körülbelül 70 Meibom-mirigye az alsó és felső szemhéjon helyezkedik el.

Tréningezze szemhéját! Megmutatjuk, hogyan:

  1. Melegítse fel a szemét, hogy a Meibom-mirigyek nyúlós, sűrű váladéka elfolyósodjon. Ezt megteheti egy meleg vízbe mártott mosdókesztyűvel vagy egy tűzhelyen vagy sütőben közepes hőfokon (max. 60 fokra) felmelegített zselés maszkkal. Helyezze a szemére és pihenjen 7–10 percet. A felhelyezése előtt ellenőrizze csuklóján a maszk hőfokát.
  2. Ezután esedékes a szemmasszázs: gyenge mozdulatokkal masszírozza ki a Meibom-mirigyek váladékát. Csukja be a szemét. Az ujjával finoman simítsa végig a felső szemhéját felülről lefelé, az alsót pedig alulról felfelé, a két szemhéj találkozásáig. Ezt ismételje meg többször. Végül masszírozza a szemhéját befelé, az orra felé.
  3. A masszázs után a még továbbra is csukva tartott szemen tisztítsa meg finoman szemhéját kívülről befelé egy szemhéjtisztító folyadékba mártott vattakoronggal (a felső szemhéját felülről lefelé, az alsót alulról felfelé amíg eléri a két szemhéj találkozását.)
Szemmasszázs
Szemmasszázs
Szemmasszázs

8. tanács: Kerülje a huzatot!

A friss levegő jót tesz a szemnek, de bármit is csinál, kerülje a légkondicionált szobákban és autókban a légkondicionáló és ventilátorok huzatát. Ez tökéletes módja annak, hogy megelőzze a kiszáradás és a fertőzés veszélyét. Jobb, ha időnként ablakot nyit vagy nyáron besötétít, hogy ne vakítsa el a napfény.

9. tanács: Fontos a napfény elleni védelem!

A bőrünk mellett a szemünket is védenünk kell a káros UV-sugarakkal szemben. Az UV hatalmas terhet jelent a szemnek. Nemcsak napos időben, hanem borús napokon is. Az UV-sugárzás kikerülhetetlen. Ezért biztosít a naptej és sok hidratáló is UV-védelmet. Az viszont már nem ennyire egyértelmű, hogy a szemet is védeni kell a káros UV-sugarakkal szemben. A bőrünkhöz hasonlóan a szemünk is leéghet, ami még tartós kárt is okozhat a retinán. Ha bekövetkezik a legrosszabb, még olyan betegségeket is okozhat, mint a szürkehályog vagy évekkel később az időskori makula degeneráció. Az intenzív UV-fény hatására akár rák is kialakulhat a szemhéj bőrében és a szemben. Ezért fontos, hogy szemüvege és napszemüvege is teljes UV-védelmet biztosítson.

10. tanács: Mindig a megfelelő szemüveget válassza!

Ne kössön kompromisszumokat! Ez a tökéletes, éles látásra is vonatkozik. Mindenképpen ellenőriztesse látását rendszeresen optikusánál vagy szemorvosánál és a konkrét igényeinek megfelelő szemüveget válassza! Bármilyen igény alapján találhat megfelelő szemüveglencsét. Például vezetéshez, munkája során felvett speciális testtartásához vagy kedvenc sportjához.

10. tanács: Mindig a megfelelő szemüveget válassza!
ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához? Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

Kapcsolódó termékek