A szürkehályog okai és kockázati tényezői

Hogyan előzhető meg a szürkehályog

A szürkehályogot a természetes szemlencse fokozatos elhomályosodása okozza. Az egészséges lencse a fényt a retinára fókuszálja a tiszta képhez. Ha a lencse lassanként elhomályosodik, a szem már nem képes tiszta képet létrehozni – olyan mint egy homályos kameralencse.

Miért lesz homályos a szem?

A lencse nagyobbrészt fehérjéből és vízből áll, mely ahhoz szükséges, hogy átlátszó maradjon és átengedje a fényt. Ahogy öregszünk, a fehérjék egy része összecsomosódhat és a lencse egy részét elhomályosíthatja. Ez a tényleges szürkehályog, ami idővel nagyobb lesz és a lencse egyre nagyobb részét érinti, így fokozatosan egyre nehezebbé válik a tiszta látás.

Ennek legáltalánosabb oka a növekvő életkor, de bizonyos esetekben összefügghet a genetikával vagy olyan egészségügyi problémákkal is mint a szembetegségek, diabétesz, sérülés vagy korábbi szemműtét. A szteroidtartalmú gyógyszerek hosszútávú használata ugyancsak hozzájárulhat a szemlencse elhomályosodásához.

Normal vision
Normális látás
Látás hályogos szemmel

Néhány kockázati tényező, amely befolyásolhatja a betegség kialakulását

 • Napfényből vagy egyéb forrásból származó ultraibolya sugárzás
 • Hipertónia (magasvérnyomás-betegség)
 • Elhízottság (túlsúly)
 • Dohányzás
 • A koleszterinszint csökkentésére használt sztatin típusú gyógyszerek
 • Korábbi szemsérülés vagy szemgyulladás
 • Hormonpótló kezelés
 • Jelentős alkoholfogyasztás
 • Nagy fokú myopia (rövidlátás)
 • Családi kórelőzmény

Vigyázzon az egészségére. Ha a fenti kockázati tényezők miatt Ön érintett, rendszeresen keresse fel szemorvosát. Szemorvosa még jóval azelőtt felismerheti a szemében jelentkező problémás elváltozásokat és ajánlhat gyógymódokat, mielőtt Ön észrevenne bármilyen tünetet.

Tényezők, amelyek késleltethetik a szürkehályog kialakulását

Habár jelentős tudományos vita folyik arról, hogy a szürkehályog megelőzhető-e, továbbá nincsenek olyan tanulmányok, melyek bizonyítják a megelőző intézkedések hatékonyságát, így a szakértők néhány olyan stratégiát javasolnak, amelyek segíthetnek:

 • Kültéren viseljen olyan napszemüveget, amely 100 százalékban kiszűri a napból érkező káros UV-sugárzást, mert az ultraibolya fény kiváltó tényező lehet.
 • Csökkentse az alkoholbevitelt és a dohányzás mennyiségét, mert a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás növelheti a szürkehályog kockázatát.
 • Kezelje az egyéb egészségügyi problémákat. Tartsa be orvosa javaslatait és kezelési tervét, ha cukorbeteg vagy egyéb betegsége van.
 • Tartsa testsúlyát az egészséges tartományban testmozgás és a megfelelő étrend által. Ha túlsúlyos, kitartóan növelje a testmozgás mennyiségét és csökkentse a kalóriabevitelt.
 • Étkezzen egészségesen. Több tanulmány arra a következtetésre jut, hogy bizonyos tápanyagok jót tesznek a szemnek. Az E-vitamin hasznos a szem védelme és erősítése szempontjából. Jó E-vitamin-forrás a napraforgómag, a mandula és a spenót.

Keressen fel egy orvost, ha több információra van szüksége a szem egészségét védő életmóddal kapcsolatban.

Tényezők, amelyek késleltethetik a szürkehályog kialakulását
Az egészséges diéta késleltetheti a szürkehályog kialakulását.

Lézeres szemműtét Tudjon meg többet arról, hogyan tudja javítani a látásminőséget a lézeres szemműtét
ZEISS IOL információk Önnek ZEISS intraokuláris lencsét ültettek be Önnek és/vagy ZEISS IOL termékinformációkat keres?

Kapcsolódó cikkek

Mi a szürkehályog? Ha homályossá válik a látás
A szürkehályog diagnosztikája és kezelése Készüljön fel a vizsgálatra
A szürkehályog műtéti eljárásai – Lépésről-lépésre – Kockázatok és költségek Útmutató a szürkehályogműtét iránt érdeklődő páciensek részére
A műlencse kiválasztása Bevezetés az intraokuláris lencsékbe: Mik a különbségek?
Gyakran ismételt kérdések Amit tudnia kell a szürkehályog kezeléséről