A szürkehályog diagnosztikája és kezelése

Készüljön fel a vizsgálatra

Jelentkezzen be vizsgálatra az optikusánál vagy szemápolási szolgáltatójánál, ha bármilyen változást észlel a látásában. Ha szürkehályogot diagnosztizálnak Önnél, továbbküldhetik egy szemorvoshoz, aki elvégzi a szürkehályogműtétet. Hogyan készüljön fel a szemvizsgálatra:

Mit tehet

  • Írja le az észlelt tüneteket.
  • Írjon listát az Ön által szedett gyógyszerekről.
  • Írja le az orvosnak feltenni kívánt kérdéseket.

A szemorvos áttekinti a kórelőzményét és a tüneteit, hogy el tudja dönteni, Önnek szürkehályogja van-e, majd elvégez egy szemvizsgálatot. Itt néhány olyan tesztet talál, amelyet az orvos használhat.

Látásélesség-vizsgálat

A szemész szakorvos arra fogja kérni, hogy olvasson el egy táblát. A látásvizsgáló táblát annak mérésére használják, hogy milyen jól tud elolvasni egy betűsort. A két szemet egyenként vizsgálják, míg a másik le van takarva. Ez a vizsgálat segít a szemorvosnak annak eldöntésében, hogy az Ön látásában jelentkezik-e bármilyen romlás.

Látásélesség-vizsgálat
Látásélesség-vizsgálat látásvizsgáló táblával

Réslámpás vizsgálat

Ehhez a vizsgálathoz a szemorvos fényt és nagyítót használ a szem elülső részének szerkezeti vizsgálatához. A mikroszkópot réslámpának nevezik, mivel intenzív fénynyalábot használ a lencse, a szaruhártya, a szivárványhártya, illetve a köztük lévő terület kiemeléséhez. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az orvosnak, hogy kis szegmensekben lássa ezeket a struktúrákat, így könnyebb felismernie a rendellenességeket. A réslámpa használatával tudja megvizsgálni a szemlencsét, hogy van-e bármilyen jele a szürkehályognak.

Réslámpás vizsgálat
Szemvizsgálat réslámpával

Retinavizsgálat

A retinavizsgálathoz a szakorvos szemcsepp adagolásával kitágítja a pupilláit. A csepp 15–20 perc alatt fejti ki a teljes hatását. A pupilla kitágítása (dilatációja) révén könnyebb megvizsgálni a retinát.

Az orvos használhat szemcseppet a szem felületének érzéstelenítésére is. Ez a teszt egy rutinvizsgálat része, ha Önnek már van látászavara vagy egyéb, szemproblémákat okozó betegsége (például diabétesz). Az orvos erős fénnyel világítja meg a szemét, hogy megvizsgálja a retina esetleges elváltozásait.

A teszt után a látása néhány óráig homályos lesz és a pupillája nagyobbnak fog tűnni, mint előtte. Ügyeljen az alábbiakra:

  • Napszemüveg viselésével védje a szemét a naptól vagy egyéb sugaraktól.
  • A teszt után néhány óráig mellőzze az autóvezetést, amíg nem lát ismét tisztán.
Retinavizsgálat
A retina vizsgálata

A szürkehályog kezelése

A szürkehályog nem kezelhető gyógyszerekkel vagy korrigálható szemüveg viselésével. Ha a betegség előrehaladt és olyan mértékben gátolja a látását, ami már negatívan hat a mindennapjaira, az egyetlen hatékony gyógymód a homályos lencse eltávolítása és cseréje egy implantátumra, az ún. intraokuláris lencsére (IOL).

A sebészeti kezelés a látás helyreállításának egy nagyon hatékony módja. A legtöbb páciens akkor dönt a műtét mellett, ha ez a szembetegség már befolyásolja a mindennapi tevékenységek elvégzését, például az olvasást vagy az éjszakai vezetést. Időt kell szakítania a műtét előnyeinek és kockázatainak mérlegelésére.

Mindenesetre a modern szürkehályogműtét egyike a jelenleg végzett legbiztonságosabb és leghatékonyabb műtéti eljárásoknak. Az elmúlt két évtizedben az európai országokban gyors ütemben növekedett a szürkehályog korrekcióját célzó műtétek száma. Emiatt az eljárás nagyon magas színvonalúra fejlődött. Évente 20 millió szürkehályogműtétet végeznek világszerte, kiemelkedő eredményeket elérve a látás területén. Ön és szemorvosa döntik el, hogy a műtét megfelelő megoldás-e Önnek.

Ha most úgy dönt, hogy nem vállalja azonnal a műtétet, a szemorvosa kontrollvizsgálatokat javasolhat, hogy nyomon követhesse a betegség esetleges előrehaladását.

Ellenőriztesse szemorvosával a szürkehályog előrehaladásának mértékét.
Ellenőriztesse szemorvosával a szürkehályog előrehaladásának mértékét.

Lézeres szemműtét Tudjon meg többet arról, hogyan tudja javítani a látásminőséget a lézeres szemműtét
ZEISS IOL információk Önnek ZEISS intraokuláris lencsét ültettek be Önnek és/vagy ZEISS IOL termékinformációkat keres?

Kapcsolódó cikkek

Mi a szürkehályog? Ha homályossá válik a látás
A szürkehályog okai és kockázati tényezői Hogyan előzhető meg a szürkehályog
A szürkehályog műtéti eljárásai – Lépésről-lépésre – Kockázatok és költségek Útmutató a szürkehályogműtét iránt érdeklődő páciensek részére
A műlencse kiválasztása Bevezetés az intraokuláris lencsékbe: Mik a különbségek?
Gyakran ismételt kérdések Amit tudnia kell a szürkehályog kezeléséről