A jó látszerész nem sajnálja az időt ügyfeleitől

Így járul hozzá az optimális látáshoz az alapos konzultáció.

Mind hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy egy orvosi vizsgálat során részletesen be kell számolnunk a panaszainkról. Ez a kórtörténet, más szóval anamnézis, kritikus fontosságú az optikában is, mivel ezzel kezdődik a tökéletes szemüveg kialakítása. De mégis milyen kérdésekre kell kitérnie egy jó látszerésznek? És miért olyan fontosak ezek az információk ahhoz, hogy szemüvege borotvaéles képet adjon és igazodjon vizuális igényeihez is?

Az optimálisan elkészített szemüveg elkészítésének igen fontos része a látszerésszel folytatott személyes konzultáció. Ilyenkor nemcsak alapos szaktudásra van szükség, a viselő konkrét elvárásaira is kellő szakmai figyelmet kell fordítani. Minden szem egyedi, akárcsak egy ujjlenyomat, ráadásul az emberek vizuális igényei és szokásai is nagyban eltérnek. Látszerésze minél jobban ismeri vizuális profilját és alapvető vizuális szokásait, annál pontosabban tudja személyre szabni szemüvegét azoknak megfelelően. Szemüvege csak így fog tökéletes korrekciót biztosítani és igazodni életstílusához.

Ezért nagyon fontos, hogy látszerésze rászánja a beszélgetésre a kellő időt. A beszélgetés során kitér a kórtörténetre, vagyis egészségügyi állapotáról kérdez majd, és átveszi azt is, mit vár új szemüvegétől. Számos szempontot kell figyelembe venni, például:

  • Milyen a napi rutinja? Mivel tölti az idejét?
  • Hol viseli leginkább szemüvegét? Otthon? A munkahelyén? Sportolás vagy egy konkrét hobbi közben?
  • Sokat használ digitális készülékeket, például laptopot, tabletet vagy okostelefont?
  • Annak is van jelentősége, hogy tapasztal-e bizonyos látásproblémákat. Például: Szeme érzékeny a fényre? Éjszaka rosszabbul lát?
  • Vannak olyan konkrét szituációk, amikor jobban szeretne látni? Mondjuk, amikor közepesen távoli tárgyakat néz vagy dolgozik?
  • Volt valami hátránya régi szemüvegének? Esetleg nyomta az orrát vagy gyakran lecsúszott?
  • Mit szeretett régi szemüvegében?
  • Mit vár új szemüvegétől?
  • Szintén fontos a keret formája, színe és alapanyaga. Ezek mind egyedileg igazodnak életmódjához, öltözködési stílusához vagy ahhoz, mire fogja használni a szemüveget.
Látszerésze arra is figyelmet fordít, milyen a természetes testtartása. Például enyhén döntve tartja fejét?

Látszerésze arra is figyelmet fordít, milyen a természetes testtartása. Például enyhén döntve tartja fejét? Hogyan változik a testtartása, amikor egy közepesen távoli tárgyról egy közelire néz? A szemüveg illesztésénél arcformája igen fontos szerepet tölt be. Jó konzultációt és vizuális igényei alapján pontosan személyre szabott lencsekialakítást látszerésze csak átfogó elemzéssel tud biztosítani.

Sose feledje az alapszabályt: látszerésze minél jobban ismeri vizuális szokásait, igényeit és elvárásait, annál jobb tanácsot tud adni. Tehát ne lepődjön meg, ha belemennek a részletekbe.

Termékinformációinkból minden szükséges részletet megtudhat a különböző ZEISS szemüveglencsékről:

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogy találhat jó optikust? Elmondjuk, mire figyeljen az első vizsgálattól kezdve a szemüveg illesztéséig
Ellenőrzőlista szemüvegvásárláshoz Közellátó szemüveg, távollátó szemüveg, progresszív szemüveg, sportszemüveg, olvasószemüveg, munkahelyi szemüveg. De mit kell egy szemüvegnek tudnia?
Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás? Elmagyarázzuk Önnek, hogy mi történik, ha túlságosan megerőlteti a szemét
Tegye fel az alábbi kérdéseket a következő látásvizsgálat alkalmával!

Kapcsolódó termékek