Mi a kék fény, és hogyan védhetem meg tőle a szememet?

Minden, amit a kék fényről és annak a szemre,valamint a látáskomfortra gyakorolt hatásáról tudnia kell

Mostanában valószínűleg sokat hallotta a kék fény kifejezést, de tudja-e, mit jelent valójában, és kell-e aggódnia amiatt, hogy milyen hatással lehet az egészségére? A ZEISS szakértője, Dr. Christian Lappe válaszol néhány fontos kérdésre, hogy érthetőbbé tegye ezt a témát.

Digitális korban élünk, és egyre több időt töltünk munkával és ügyes-bajos dolgaink szervezésével olyan eszközökön, mint az okostelefonok, táblagépek és számítógépek. A COVID-19 járvány a digitális életmód még nagyobb térhódítását hozta magával. A kutatások azt mutatják, hogy 2020 áprilisa óta az emberek világszerte, életkortól függetlenül egyre több időt töltenek digitális eszközök használatával.1

Dr. Christian Lappe
Dr. Christian Lappe

Ez az életmódváltás tudatosította az emberekben a kék fény jelenségét és annak alvási szokásainkra, valamint látásunkra gyakorolt potenciálisan káros hatását.

De mi is pontosan a kék fény, és tényleg aggódnunk kell-e miatta? Dr. Christian Lappe, a ZEISS Vision Care tudományos és műszaki kommunikációs igazgatója a kék fény szakértője. Néhány, a kék fénnyel kapcsolatos fontos kérdésre adott válaszai sok aggodalmat tisztáznak a témával kapcsolatban.

Mostanában sokat hallunk róla, de mi is ez pontosan?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a kék fény, egy pár dolgot szükséges megismernünk az emberi szem működésével kapcsolatban. Az elektromágneses spektrumnak csak egy viszonylag kis része látható az emberi szem számára. Ezt a részt általában „látható fényspektrumnak” (VIS) nevezzük. A látható fényspektrum (VIS) lehetővé teszi a látást és a vizuális információk érzékelését.

A kék fény a látható fény spektrumának része, mely természetes és mesterséges forrásokból egyaránt eredhet. A látható fényspektrum legrövidebb hullámhosszával, de a legnagyobb fényenergiával rendelkezik.

Az emberi szem a színeket a látható fénytartomány hullámhosszainak megfelelően érzékeli

A hullámhossz nanométerben mérhető, és az emberi szem a fényt körülbelül 380-780 nm között látja. Ez a tartomány a 400 nm-ig terjedő ultraibolya sugárzás (UVR) és a 780 nm-nél kezdődő infravörös sugárzás (IR) szomszédos spektrális sávjai között helyezkedik el.

Tehát honnan jön a kék fény?

Jellemzően természetes forrásokból. A nap a kék fény legintenzívebb forrása. Az ipar fejlődése révén azonban olyan mesterséges fényforrásokkal is rendelkezünk, amelyek elektromágneses sugárzást, tehát fényt is képesek kibocsátani. A mesterséges fényforrások közé tartoznak az izzók, az utcai lámpák, illetve manapság egyre elterjedtebbek a félvezető alapú technológia elvén működő diódák(LED-ek,melyek a legfőbb mesterséges kékfény-források).

Man looking at tablet having a video call

Hat-e ránk fizikailag a kék fény, és ha igen, hogyan?

Természetesen igen. De ennek megértéséhez előbb némi háttérismeret szükséges.

Noha a látás folyamata rendkívül összetett, képzeljük el egészen egyszerűen: a fény belép a szembe, és megvilágítja a szem retináján a fotoreceptorok szintjét. A beérkező fény geometriájától, intenzitásától és spektrális összetételétől függően a különböző fotoreceptorok sajátos jeleket bocsátanak ki. Ezek a jelek aztán a látópályán keresztül az agyba jutnak, ahol az agy látókérge feldolgozza őket, így elősegítve a környezetünkben lévő tárgyak észlelését.

Mindenekelőtt megemlítendő, hogy a fény szükséges a látáshoz. A színek hatása azonban túlmutat a fény vizuális feldolgozásán. A színek azon biológiai és fiziológiai rendszereinkre is hatással vannak, melyek befolyásolhatják és megváltoztathatják bioritmusunkat, valamint fiziológiai és pszichológiai komfortérzetünket. A színek tehát megváltoztathatják a környezet érzékelését, asszociációkat és érzelmeket idézhetnek elő, és befolyásolhatják fizikai ritmusunkat és hangulatunkat.

Meggyőző tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha a retina fényérzékelő ganglionsejtjeit nem éri megfelelő mennyiségű kék fény, az súlyosbíthat néhány gyakori, az életkorral összefüggő szemészeti problémát, például a makuladegenerációt, de olyan problémákat is okozhat, mint az alvászavarok, a depresszió és a kognitív funkciók károsodása. E megállapítások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a kék fény jelentős befolyással van az egészség és a jó közérzet számos igen fontos összetevőjére, többek között a cirkadián ritmusokra, amelyek hatással lehetnek az alvási szokásainkra.

Hatással lehet a digitális eszközök kék fénye a retinára?

Tudományos bizonyíték van arra, hogy a spektrum kék és ultraibolya részén elhelyezkedő nagy energiájú látható (HEV) fény képes károsítani a retinát fototoxikus mechanizmusok révén. A fotooxidatív stressz hosszú távú hatásai szintén károsíthatják a retina sejtstruktúráit
Ez igaz a nagy fényintenzitásokra és a természetes kékfény-expozíció spektrális kékfény-komponenseire, például a napfény által kibocsátott kék fény esetében.

Számos olyan publikáció is megjelent, melyben a szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a tipikus digitális kijelzők és a LED-technológiát alkalmazó építészeti megvilágításmódok nem tekinthető károsnak az emberi retinára. Az ezekből a forrásokból származó tipikus fényintenzitások mértéke messze a fotobiológiai kockázatot jelentő jelenlegi küszöbértékek alatt van.
Ezért a jelenlegi tudományos felismerések nem támasztják alá, hogy a digitális eszközök és a LED-típusú megvilágítások konkrét egészségügyi kockázatot vagy akut veszélyt jelentenének a retinára nézve.

Ennek ellenére széles körben ismert tény, hogy a szemet védeni kell az erős napsugárzástól, beleértve az UV-sugárzást és a nagy energiájú látható fényt (azaz a kék fényt). Az is fontos, hogy kerüljük a nagy teljesítményű mesterséges fényforrások, például a lézerpointerek fényének hosszas nézését (függetlenül a lézersugár színétől).

Milyen hatással van szemére a kék fény?

A kék fény szükséges az emberi színlátáshoz és kifinomult kontrasztlátáshoz, és a kék fénynek a retinában lévő fényérzékeny ganglionsejteken keresztül történő fotovezérlése alapvetően befolyásolja a komfortérzetünket-.

A bizonyítékok szerencsére azt mutatják, hogy a digitális kijelzők nem károsítják közvetlenül a retinát. Vannak azonban bizonyos optikai-fizikai hatások, amelyek a szem fénytörő közegein (szemlencsén és üvegtesten) áthaladó kék fény esetében érvényesülnek. Ezek a hatások korlátozott látásminőséggel és észlelhető vizuális kellemetlenségekkel mutatnak összefüggést.

Kék fény szóródásának sematikus ábrázolása a szemben
Schematic visualization of blue light scatter in the eye.

A kék fény rövidebb hullámhossza miatt több fényszóródást okozhat, és érzékeny az úgynevezett hosszanti kromatikus aberráció (LCA) hatásaira. A digitális eszközök túlzott mennyiségű kék fénye zavaróan hathat vizuális komfortérzetünkre. Az ezt érzékelők ezt gyakran „vizuális zajként” írják le.

Mivel a témával kapcsolatos kutatások jelenleg is folynak, a vizsgálatok még nem nyújtanak meggyőző konklúziókat a késői órákban érzékelt túlzott mennyiségű digitális kék fény esetleges káros hatásait illetően. A mesterséges éjszakai fény (ALAN) azonban megzavarja a természetes alvás-ébrenlét ciklust, különösen a serdülők esetében.

Úgy tűnik, a témában sok a nézeteltérés. Káros hatással van szemére a kék fény?

Mivel a kék fény spektrumának jótékony és káros hatásai is vannak a szemet illetően, azt nem lehet egyszerűen jónak vagy rossznak minősíteni.
A ZEISS ezt a „kék fény kettősségének” nevezi. Ha csökkenteni akarjuk a szemkárosodás kockázatát, akkor ezt nagyon óvatosan kell tennünk, hogy ezáltal ne okozzunk másfajta problémákat.

A múltban például egyes lencsék fényelnyelő elemeket tartalmaztak, melyek kiszűrték a kék fény nagy részét vagy egészét. Ha ezt a megközelítést alapos átgondolás nélkül alkalmazzuk, számos probléma merülhet fel. Az első az, hogy a kék fényt blokkoló lencsék a világot intenzív sárgának vagy narancssárgának láttatják. Az ilyen lencséket viselőik általában nem tolerálják túl jól. A második probléma a kontraszt- és színlátásra gyakorolt negatív hatás. A kék fény szemüveglencsékkel történő kiküszöböléséből adódó harmadik probléma, hogy az negatív hatással lehet a cirkadián ritmusunk szabályozására.

A kék fényt illetően tehát ki kell egyensúlyoznunk a különböző hatásokat. Egyrészt meg kell védenünk a retinát a szükségtelenül nagy mennyiségű kék fénytől, amely túlnyomórészt a napfényből származik. A digitális eszközökből származó digitális kék fény mennyiségét is csökkenteni szeretnénk bizonyos mértékben, hogy elkerüljük a vizuális kellemetlenségeket, és elősegítsük az úgynevezett digitális szemfáradtság (DES) kezelését. Másrészt nem célszerű blokkolni a jótékony kék fényt, mivel ez megzavarhatja az éber aktivitás és a pihentető alvás természetes cirkadián ciklusát.

Említette a digitális szemfáradtságot. Mi is ez pontosan, és mik a tünetei?

Hogyan hat ránk a kék fény?

A digitális szemfáradtság (DES) újkeletű közegészségügyi probléma, amely látászavarral és/vagy szemkárosodással jár. Amint az interjú bevezetőjében említettük, a digitális eszközök egyre gyakoribb használata mind a munka, mind az magánélettel kapcsolatos tevékenységek során általános tendencia. A DES (vagy számítógép okozta szemfáradtság) a számítógépekkel, okostelefonokkal, elektronikus olvasókkal és más eszközökkel végzett intenzív vizuális munka által okozott szem- és látásproblémák összefoglaló neve. A DES olyan különböző tüneteket foglal magában, mint a szemizmok megerőltetése, a szemek kényelmetlen érzése, a fáradt és viszkető szemek, a fejfájás, a homályos látás és a kettős látás. Ezek a tünetek kapcsolódhatnak a szem sajátos strutkúráihoz – ilyen a szemszárazság (égő érzés, könnyezés, szárazságérzés, irritáció), illetve a látás folyamatához – ide tartoznak a fénytörési, akkomodációs vagy binokuláris látási rendellenességek.

Hogyan védhetem meg szememet a kék fénytől?

Kékfény-szűrő szemüveg viselése révén. A szem, és különösen az intraokuláris struktúrák kék fénnyel szembeni védelme azonban nem egyszerű feladat. A szem erős színszűrőkkel és blokkolókkal történő lefedése hatékony, de ezek használata korlátozza látásunkat, érzékelésünket és komfortérzetünket.

Egy komplexebb, és kifejezetten technikai jellegű kihívás az intelligens kékfény-szűrő kialakítása, amely csillapítja az adott spektrális sáv fényáteresztését, de még a viselő számára elfogadható korlátok között. Az intelligens kékfény-szűrők az egész nap viselhető szemüveglencsékbe az anyag- és rétegzéstudomány segítségével építhetők be. Hogy néhány technikai részletet is említsünk: a lencse anyagához adott szubsztrátadalékok egy abszorpciós folyamat révén csökkenthetik a spektrumspecifikus fényblokkolást vagy -szűrést. Az adott hullámhosszú fényt a szubsztrátban lévő molekulák elnyelik, és a benne rejlő fotonenergia a szubsztráton belül nem optikai energiává alakul át.

A kék fény szűrésének másik lehetősége a lencse felületén funkcionális rétegzéssel ellátott kékfény-szűrő szemüveg viselése. Az ilyen fényvisszaverő bevonatok visszatükrözik az adott fényspektrumot, így a visszavert fény nem jut be a lencsébe.
A két megközlítésben közös, hogy a visszatükröződő fény és a szubsztrát által elnyelt fény nem éri el a szemet és a retinát.

Miért olyan fontos a kék fény elleni védelem?

Mert két fontos igényt elégít ki, melyek a következők:

  1. A természetes napfényből származó, nagy intenzitású kék fénynek való kitettség hosszú távú degeneratív hatásainak megelőzése és védelme. A kék fény saját energiája kiválthatja és fenntarthatja a retinasejtek fotooxidatív stresszét. Ezek a fototoxikus folyamatok feltehetően felhalmozódnak, és olyan szemkárosodásokhoz vezethetnek, mint például a gyakran emlegetett időskori makuladegeneráció (AMD).
  2. A másik igény a látáskomforttal kapcsolatos. A kék fény intraokuláris szóródást és kromatikus aberrációkat okozhat, amelyek feltételezhetően hozzájárulnak a digitális szemfáradtság kialakulásához. A túlzott kék fényt a pszichológiai káprázás egyik előidéző okaként is azonosították.

Mi a különbség a lencsére felvitt rétegzés és a lencse szerkezetébe épített kékfény-védelem között?

Az intelligens kékfény-szűrők az egész nap viselhető szemüveglencsékbe az anyag- és rétegzéstudomány segítségével építhetők be. A lencse anyagához adott speciális szubsztrátadalékok egy abszorpciós folyamat révén csökkenthetik a spektrumspecifikus fényblokkolást vagy -szűrést. Az adott hullámhosszú fényt a szubsztrátban lévő molekulák elnyelik, és a benne rejlő fotonenergia a szubsztráton belül nem optikai energiává alakul át.

A kék fény szűrésének másik módja a szemüveglencse felületének funkcionális rétegzéssel való ellátása. Az ilyen fényvisszaverő bevonatok visszatükrözik az adott fényspektrumot, így a visszavert fény nem jut be a lencsébe. Ezek nem tévesztendők össze az antireflexiós (AR) rétegzésekkel, amelyeket általában prémium szemüveglencsékre visznek fel a nem kívánt tükröződések elkerülése érdekében. A szemüveglencsékrefelvitt kék fény ellen védő rétegzés a kiküszöbölni kívánt fényspektrumnak csak egy bizonyos részét és intenzitását tükrözi vissza, ezért ez az AR-rétegzés egy speciális fajtája.

Úgy hallottam, hogy a ZEISS új szemüveglencse-gyártási technológiát fejlesztett ki, melynek révén a kék fény elleni védelem a lencseszerkezetbe építhető. Kérem, mondja el, hogy működnek a ZEISS BlueGuard szemüveglencsék!

Black spectacle frame with ZEISS lenses

A ZEISS BlueGuard szemüveglencsék gyártása során a legújabb szerves kémiai technológiát alkalmazzák, amelynek eredményeképpen a lencse anyagában lévő specifikus kék fényt elnyelő molekulák szűrik a kék fény spektrumának bizonyos részeit. A korábbi anyagba építetten kékfény-szűrő szemüveglencsék csökkent lencseáteresztést, valamint elszíneződést mutattak a szürke/kék színű adalékanyagok miatt, amelyeket a sárga szín ellensúlyozására használtak. Legújabb technológiánk segítségével azonban a ZEISS mérnökei megtalálták az optimális egyensúlyt a lencse tisztasága és áteresztőképessége között. A ZEISS BlueGuard szemüveglencsék a potenciálisan káros kék fény akár 40%-át is blokkolják, és 400 nm-ig teljes körű UV-védelmet nyújtanak.1

A ZEISS BlueGuard lencséken is megfigyelhetőek azok a zavaró látható tükrőződések?

A fényvisszaverés helyett alkalmazott fényelnyelés elvének köszönhetően sokkal kevésbé érzékelhető a kékes tükröződés.

Young woman wearing ZEISS BlueGuard Lenses Young woman wearing ZEISS Lenses with BlueProtect coating
ZEISS BlueGuard lencse
ZEISS DuraVision BlueProtect felületkezelés

Milyen lesz a megjelenésem a BlueGuard szemüveglencsékkel? Tisztán fogják látni az emberek a szememet és vonásaimat, még videóhívások közben is?

A lencsék felületi tükröződésének csökkentése sok szemüvegviselő számára komoly szempont, mivel egyre gyakrabban veszünk részt videokonferenciákon. Ha kékfény-blokkoló szemüveget visel, észrevehette a kékes színű fényvisszaverődést, ami a mesterséges fénynek (pontosabban a szobákban és az íróasztaloknál használt modern, LED-technológiát alkalmazó építészeti megvilágításmódok megnövekedett kékfény-kibocsátásának, valamint a webkamerák sajátos kékfény-érzékenységének) köszönhető. A ZEISS BlueGuard szemüveglencsékkel sokan kevesebb fényvisszaverődést érzékelnek, és a szemüveg mögött jobban látják a szemünket, mint a hagyományos, intenzív fényvisszaverésű kékfény-szűrősrétegek szemüveglencsék esetében.

Ha BlueGuard szemüveglencsét viselek, akkor is tisztán fogom látni a készülék képernyőjét?

A kék fényt szűrő szemüveglencsék kékfény-csökkentését jellemzően úgy tervezték, hogy a látáskomfortot korlátozások nélkül megőrizzék vagy javítsák. Természetesen a jó látás kulcsa a naprakész látásvizsgálati eredmény és a viselő egyéni vizuális igényeinek megfelelő optikai lencsekialakítás is.

Tehát a BlueGuard megvéd a kék fény potenciálisan káros hatásaitól, de mi a helyzet az UV-sugárzással?

Fontos megérteni, hogy az UV-védelem és a kék fény szűrése két teljesen különböző dolog, ezért biztos lehet benne, hogy a BlueGuard szemüveglencsék teljes körű UV-védelmet, biztosítanak, és 400 nm-ig blokkolják az UV-sugárzást.

Viselhetem a BlueGuard lencséket állandó jelleggel?

Minden további nélkül. Ezek a szemüveglencsék kialakításuk révén egész napos viselésre, kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmasak.

Viselhet a gyermekem BlueGuard szemüveglencsét?

Ezek a szemüveglencsék minden korosztály számára alkalmasak, de mindig beszélje meg egyedi vizuális igényeit egy optikus szakemberrel.

Vezetés közben is viselhetem a BlueGuard szemüveglencséket?

A ZEISS BlueGuard szemüveglencsék vezetéshez is teljesen megfelelőek. Ezek egész napos viselésű, kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmas szemüveglencsék.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek