Gyakran ismételt kérdések

Amit tudnia kell a szürkehályog kezeléséről

Számos kérdése lehet, ha a szürkehályogról és a kapcsolódó kezelésről van szó. A következőkben megválaszolunk néhányat a leggyakrabban felmerülő kérdések közül. Ha az áttekintés és a weboldal végigolvasása után továbbra is többet szeretne megtudni a betegségről vagy a látáskorrekcióról, kérjük, keresse fel szemorvosát.

Általános tudnivalók

A szürkehályog kezelhető orvosilag vagy korrigálható szemüveggel?

Sajnos a szürkehályog nem kezelhető gyógyszerekkel vagy szemüveg viselésével. A szürkehályog kezelésének egyetlen hatékony módszere a homályos szemlencse műtéti úton történő cseréje egy mesterséges, ún. intraokuláris lencsére (IOL).

Megfelelő jelölt vagyok a szürkehályogműtéthez?

Keressen fel egy szemész szakorvost, aki megvizsgálja, hogy Önnek szürkehályogja van-e és ha igen, mennyire előrehaladott a betegség. Együtt döntik el, hogy Ön megfelelő jelölt-e a szürkehályogműtétre.

Biztonságos a műtét?

A szürkehályogműtét egyike a jelenleg végzett legbiztonságosabb műtéti eljárásoknak. Azonban a többi orvosi gyógymódhoz hasonlóan felmerülhetnek szövődmények. Szemész szakorvosa részletesen átbeszéli Önnel a lehetséges kockázatokat.

Hogyan tudom megtalálni a megfelelő orvost a szürkehályogműtétemhez?

A szürkehályogműtétről való döntés fontos része, hogy megtalálja a megfelelő orvost. Több szempontot kell figyelembe venni, beleértve az orvos tapasztalatát és az általa alkalmazott technológiát. Keresse fel, kutasson és hasonlítsa össze a sebészeket, mielőtt kiválasztja az Önnek leginkább megfelelőt. Amikor beszél az orvosával a szürkehályogműtétről, előzetesen készüljön néhány kérdéssel.

Jellemzően hogyan végzik el a szürkehályogműtétet?

A műtét 15–30 percig tart és egyszerre egy szemen végzik el. Általában helyi érzéstelenítést használnak. Egy rövid megfigyelési időszak után általában már a műtét napján engedélyezik a hazamenetelt. Közvetlenül a műtét után nem tud majd autót vezetni.

Lehetséges mindkét szemet kezelni a beavatkozás során?

Ha mindkét szemén van szürkehályog, orvosa a második műtétet általában az első műtét után néhány héttel ütemezi be.

Fájdalmas a szürkehályogműtét?

Nem, az eljárás fájdalommentes. Általában csak érzéstelenítő cseppeket kap a szem érzéstelenítésére a műtét során. Amint a gyógyszer hatása elmúlik az eljárás után, rövid ideig némi kényelmetlenséget érezhet. Ez könnyen kezelhető recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal.

Mennyi ideig tartanak a szürkehályogműtét hatásai?

A szürkehályogműtét hatása tartós. Az IOL-t nem kell elmozdítani vagy cserélni, így élete végéig a szemében maradhat.

Szükséges további vizsgálatokat végezni a műtét után?

Szükség van egy kontrollvizsgálatra egy nappal a műtét után, hogy az orvos ellenőrizhesse a szem állapotát és megválaszolja az esetleges kérdéseit. További vizsgálatokra, amikor a gyógyulási folyamatot ellenőrzik, jellemzően a következő hetekben kerül sor a látás teljes stabilizálódásáig.

Mennyi ideig tart, amíg teljesen visszanyerem a látásomat?

A páciensek a műtétet követően azonnali, jelentős látásjavulásról számolnak be. Azonban néhányan homályos látást tapasztalhatnak. Eltarthat néhány napig, amíg a szem alkalmazkodik és a látás javul. A multifokális lencsék esetén rendszerint több időre van szükség az alkalmazkodáshoz a monofokális lencsékkel összehasonlítva - a páciensek közvetlenül a műtét után fényjelenségeket (például ragyogást) észlelhetnek. A fényjelenségek kis idő után eltűnnek vagy kevésbé zavaróvá válnak.

Milyen tevékenységeket kell elkerülnöm a műtét után?

A műtét után az orvos felhívhatja a figyelmét a pihenés fontosságára és a megterhelő tevékenységek mellőzésére (például előrehajolás vagy tárgyak emelése. Azt is javasolhatja Önnek, hogy ne terhelje túl a szemeit, ezáltal lesz idejük a gyógyulásra. Az optimális gyógyulás érdekében kerülnie kell a szem dörzsölését vagy megnyomását.

Intraokuláris lencsék (IOL)

Milyen méretűek az IOL-k?

Az intraokuláris lencsék igen kis méretűek, átmérőjük 11–13 milliméter.

Miből készülnek az IOL-k?

Az IOL általában akrilátból készül, mely egy lágy, rugalmas és biokompatibilis anyag. Az akrilát egyrészt víztaszító (hidrofób), másrészt képes felszívni a vizet (hidrofil).

Mi történik akkor, ha esetemben a szürkehályog mellett más látászavar és szembetegség is fennáll?

Az egyes páciensek különleges igényeinek való jobb megfelelés érdekében a modern IOL-k kiegészítő funkciókat is kínálnak, ilyen a már meglévő látáshibák korrekciója. Például képesek a páciensnek jobb kontrasztlátást biztosítani (aszférikus lencsék) vagy korrigálni az asztigmiát (tórikus lencsék). Az a cél, hogy a szürkehályogműtét után jobb látásminőség legyen biztosítható a meghatározott távolságokra.

Mi az a szférikus aberráció?

A szférikus aberráció olyan vizuális hatás, amely akkor észlelhető, ha a szembe érkező fény nem pontosan fókuszálódik egyetlen fókuszpontba a retinán. A szférikus aberráció az öregedési folyamat eredménye. Ha Ön már szenved a szférikus aberrációtól, és meg kívánja előzni ezt a látászavart, az aszférikus IOL egy lehetőség lehet az Ön számára.

Hogyan működik az aszférikus IOL?

Az aszférikus IOL speciális, nem egyenletesen lekerekített kialakítása lehetővé teszi a szférikus aberrációk korrekcióját. Az aszférikus IOL a szembe érkező fénysugarakat ismét élesen fókuszálja a retina egy pontjára. Ennek eredménye a jobb kontrasztérzékenység és a javuló képminőség.

Mi az asztigmia?

Az asztigmia a rövid- és távollátáshoz hasonló refrakciós hiba. Ezeket a hibákat rendszerint a szaruhártya szabálytalan formája okozza, ami miatt a fény nem fókuszálható pontosan a szemben. A tórikus lencsék képesek korrigálni az asztigmiát. 

Hogyan működnek a tórikus IOL-k?

A szférikus és cilinderes lencse kombinációja minden meridiánban különböző módon görbíti meg a fényt. Emiatt a lencse valamennyi beérkező fénysugarat megfelelő módon a retinára fókuszálja, így a szürkehályog kezelésével egyidejűleg csökkenthető vagy megszüntethető az asztigmia.

Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő lencsét?

Az IOL kiválasztása egy rendkívül egyedi kérdés. Nemcsak a speciális orvosi követelményeket kell figyelembe venni, hanem a páciens egyedi igényeit és személyes választását is. Konzultáljon szemész szakorvosával, hogy segítsen kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő IOL típusát.

Szükség lesz még szemüvegre az IOL beültetése után?

A monofokális vagy bifokális lencsével rendelkező pácienseknél valószínűleg szükség lesz szemüvegre bizonyos tevékenységek során. A trifokális lencsével rendelkező páciensek többségénél nagy az esélye annak, hogy nem lesz többé szükségük szemüvegre.


Lézeres szemműtét Tudjon meg többet arról, hogyan tudja javítani a látásminőséget a lézeres szemműtét
ZEISS IOL információk Önnek ZEISS intraokuláris lencsét ültettek be Önnek és/vagy ZEISS IOL termékinformációkat keres?

Kapcsolódó cikkek

Mi a szürkehályog? Ha homályossá válik a látás
A szürkehályog okai és kockázati tényezői Hogyan előzhető meg a szürkehályog
A szürkehályog diagnosztikája és kezelése Készüljön fel a vizsgálatra
A szürkehályog műtéti eljárásai – Lépésről-lépésre – Kockázatok és költségek Útmutató a szürkehályogműtét iránt érdeklődő páciensek részére
A műlencse kiválasztása Bevezetés az intraokuláris lencsékbe: Mik a különbségek?