Tapasztalt már szemrángást?

Tünetek, okok, kezelések és megelőzés.

Bár a szemrángás rendszerint ártalmatlan, teljesen váratlanul lép fel és igen zavaró jelenség. Amit az orvosok izomkötegrángásnak neveznek, a köznyelv csak szemrángásnak hív. A JOBB LÁTÁS elmagyarázza az okait, valamint azt, hogyan pihentetheti szemeit, hogy elmúljon a szemrángás és mit tehet a megelőzés érdekében.

Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy szemhéjunk rendszeresen mozog és szemünket megfelelő mennyiségű könnyfilmmel vonja be. De ha a szemhéjunk gyorsan és rendszertelenül mozog, mintha lobogna, akkor valami nincs rendjén. És számos ok lehet a háttérben. Azonban javarészt nem kell aggódni.

Tünetek:

Ha szemeinél rángást tapasztal, ne essen pánikba. Valójában csak az egyik szemhéj ráng. A szemrángás különböző formákat ölthet. Lehet, hogy észre sem fogja venni, de az is, hogy az alsó vagy felső szemhéja fölött teljesen elveszti a kontrollt. A rángás rendszerint ártalmatlan, még akkor is, ha napokig tart.

Okok:

A rángást többnyire stressz, idegesség, szorongás, túlzott koffeinbevitel, szemfáradtság (pl. számítógépes munkából vagy a digitális készülékek aktív használatából adódóan), magas vérnyomás vagy alváshiány váltja ki. Ezek a hatások mind nagy terhelést jelentenek az idegeknek, és a szem körül önkéntelen izomgörcsöt okoznak. Ha pontosak akarunk lenni, az arcideg (Nervus facialis) kisülései okozzák a felső szemhéj (Musculus levator palpebrae superioris) és az alsó szemhéj (Musculus orbicularis oculi) spontán rángását.

A rángás másik okaként gyakran említik valamilyen ásványi anyag, általában a magnézium hiányát (hypomagnesiemia). A magnéziumnak fontos szerepe van abban, hogy az izmok és az idegek jól kommunikáljanak egymással. Hiánya esetén az idegek rossz jeleket küldhetnek az izmoknak. Szemrángás mellett ez lábikragörcsöt is okozhat. Magnéziumhiány általában egészségtelen, nem kiegyensúlyozott étrend miatt alakul ki, de hasmenés és diéta is okozhatja. Sőt, szervezetünknek van, hogy több magnéziumra van szüksége, például terhesség alatt vagy rendszeres testmozgás miatt. A cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a cöliáka (gluténérzékenység) és az alkoholizmus is magnéziumhiányhoz vezethet. Háziorvosa egy vérvétel alapján meg tudja állapítani, ha magnéziumhiány áll fenn.

Ritkább esetben a rángást okozhatja gyulladás, idegrendszeri zavar, sclerosis multiplex vagy agydaganat. Emellett lehet még ok a szembe került idegentest, kötőhártya-gyulladás, a szemhéjszél gyulladása vagy például a kontaktlencse nem megfelelő behelyezéséből adódó kisebb sérülés a szaruhártyán. Ha a rángás bénulásos tünetekkel, beszédproblémával vagy látászavarral, például kettős látással együtt jelentkezik, azonnal vegyen igénybe sürgősségi ellátást, mivel ezek a szívroham vagy stroke korai jelei is lehetnek.  

Kezelés:

Az akut tünetek enyhítésére meleg vízbe mártott ruhát tud használni. A ruhát öt-tíz percre helyezze a szemhéjára. A meleg ellazítja az izmokat, így a rángás csillapodik. Hasonló hatást érhet el zselével töltött szemüveggel vagy maszkkal is. Ezeket a melegen és hidegen is használható termékeket gyógyszertárakban vagy drogériákban lehet beszerezni. A rángó szemhéj finom masszírozása is enyhítheti a tüneteket. Ha a szemrángás oka magnéziumhiány, az általában magas magnéziumtartalmú ételek fogyasztásával orvosolható. Ilyen például a mogyoró és az amerikai mogyoró, spenót, napraforgómag, köles, rizs, bab, zabpehely és a magnéziummal dúsított ásványvíz. Az akut szemrángást magnéziumtablettával is gyorsan lehet enyhíteni.

Alapvetően, ha nem rendszeres a szemrángás, nincs miért aggódni, nem igényel kezelést. Csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha a rángás heteken keresztül tart vagy rosszabbodik. Ebben az esetben tanácsos szakorvoshoz fordulni. A szemészeten meg tudják állapítani, hogy a rángást látáskárosodás okozza-e. Kezeletlenül még egy kisebb mértékű látáskárosodás is a szem túlterhelését eredményezheti, ami rángást okoz. Ha nem tud gyorsan szemészeti időpontot egyeztetni, látszerészénél is végezhetnek látásvizsgálatot, hogy kiderüljön, látáskárosodás áll-e a háttérben. Ha nincs látáskárosodásra utaló jel, forduljon neurológushoz, aki kizárja az agydaganat és az idegkárosodás lehetőségét.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Megelőzés:

A szemrángást különböző módszerekkel lehet megelőzni. Minden a kiváltó okon múlik. Ha valószínűleg stressz, túlzott koffeinbevitel, egészségtelen étrend vagy alváshiány az oka, a megelőzéshez ezeket kell orvosolni. A fizikai és mentális stressz legyőzéséhez különböző relaxációs technikákat lehet bevetni. A relaxációs módszerek közé tartozik például szakszerű relaxációs feladat, autogén tréning, jóga, meditáció és sport, de a több alvás, nyugtató zene hallgatása vagy hosszú séták is segíthetnek. Segíthet, ha a szem érintett területét, a fejet vagy a hátat masszírozza. Ha sokat dolgozik számítógép előtt, és a rángást a szem digitális terhelése okozza, a megelőzésben segíthet egy speciális számítógépes szemüveg

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019.04.18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019.03.14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához? Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

Kapcsolódó termékek