Mi a szürkehályog?

Ha homályossá válik a látás

A szürkehályog olyan betegség, amely előbb vagy utóbb a legtöbb embert érinti. Ez a leggyakoribb szembetegség és része a természetes öregedési folyamatnak. 50 éves kor felett igen valószínű, hogy az emberi szemben kialakul ennek a szembetegségnek valamelyik formája. A szürkehályog latin elnevezése, a cataracta ‘vízesést’ jelent, ez az ógörög καταρράκτης (katarrhaktēs) szóból származik, melynek jelentése ‘lefelé rohanó’. Ahogy a lezuhanó víz gyorsan fehér színűvé válik, ez metaforikusan a rohanó időnek a szemlencse fehéredésére gyakorolt hatására vonatkozhat a szürkehályog gyors előrehaladásával.

A szürkehályog okai

A szürkehályog olyan szembetegség, amely jellemzően a kor előrehaladtával jelenik meg. A szemben található természetes lencse túlnyomórészt vízből és fehérjéből áll. A fehérjeszerkezetben az idő múlásával bekövetkezett változások miatt a természetes lencse egyre homályosabb lesz – amely fokozatosan előidézi a szürkehályog tüneteit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi felmérése alapján:

  • A szürkehályog felelős a megvakulással járó esetek 51%-áért világszerte, és ezzel a vakság vezető oka marad.
  • Ez közel 20 millió embert jelent.
  • Az 50 évesnél idősebb emberek közül sokaknak van ilyen szembetegsége.1

A szürkehályog korai szakaszában a szemlencse homályossá válik és enyhén homályos látást okoz. A szürkehályog előrehaladásával egyre romlik a retinára vetülő kép minősége. Kezelés nélkül vakságot okozhat.

Egészséges látás
Waht is Cataract - Healthy vision
A szürkehályog miatt romló látás
Waht is Cataract - Vision impaired by cataract

Tünetek

A szürkehályog felismerését megkönnyítő jelek

Lassan kezdődik és csak enyhén befolyásolja a látást. A szürkehályog első jele lehet, ha észreveszi, hogy kicsit elmosódott a látása. Úgy tűnhet, mintha egy homályos üvegen vagy az ablakon lévő ködpárán keresztül látna. A szürkehályog korai szakaszának felismeréséhez fontos ismerni a leggyakoribb tüneteket.

A szürkehályog leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • A látás fokozatos romlása
  • Ködös vagy homályos látás
  • Tompább szín- és kontrasztérzékelés
  • Megnövekedett fényérzékenység
  • Szemüveg esetén gyakori dioptriaváltás

Fontolja meg orvosa felkeresését a szürkehályog kezelésével kapcsolatban, ha az befolyásolja a látását és az életminőségét.

Szürkehályogos látásszimulátor

Milyen az, amikor ez a szembetegség befolyásolja a látását?

A természetes módon átlátszó lencse homályos lesz. A látása elmosódottá válik, olyan mintha egy befagyott ablakon nézne ki.

A látásszimulátor bemutatja a látásban bekövetkező változásokat, ha szürkehályogja és egyéb szembetegsége van, például presbyopia és asztigmia. Ezenkívül azt is bemutatja, hogyan javítható a látás műtéti eljárással. A képek azt a műtét utáni vizuális eredményt szimulálják, melyet az intraokuláris lencsék (IOL) különböző típusaival lehet elérni. Ezeket használják a szürkehályog által elhomályosított emberi szemlencse pótlására. Ez az egyetlen lehetséges gyógymód.

Az intraokuláris lencsék különböző típusai által különböző fényviszonyok mellett biztosított vizuális minőség az IOL jellemzőitől függ. Ezenkívül függ még a páciensre jellemző egyedi tényezőktől: a szem általános egészségi állapotától, az egyéni gyógyulási időtől és az agy új körülményekhez történő alkalmazkodásától.

A vizuális megjelenítés célja, hogy megközelítőleg megmutassa, mire számíthat az egyes IOL-típusok választásakor. Az eredmények páciensenként különböznek és a műtét után nem jelezhetők előre pontosan.


Lézeres szemműtét Tudjon meg többet arról, hogyan tudja javítani a látásminőséget a lézeres szemműtét
ZEISS IOL információk Önnek ZEISS intraokuláris lencsét ültettek be Önnek és/vagy ZEISS IOL termékinformációkat keres?

Kapcsolódó cikkek

A szürkehályog okai és kockázati tényezői Hogyan előzhető meg a szürkehályog
A szürkehályog diagnosztikája és kezelése Készüljön fel a vizsgálatra
A szürkehályog műtéti eljárásai – Lépésről-lépésre – Kockázatok és költségek Útmutató a szürkehályogműtét iránt érdeklődő páciensek részére
A műlencse kiválasztása Bevezetés az intraokuláris lencsékbe: Mik a különbségek?
Gyakran ismételt kérdések Amit tudnia kell a szürkehályog kezeléséről