Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb életstílus, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában

Tippek a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

A modern fényre sötétedő lencsék, mint például a ZEISS PhotoFusion X, bármilyen fényviszonyok mellett hűséges és hasznos partnerei lehetnek mindennapjai során. A PhotoFusion X lencsék hasznos partnerei lehetnek egész nap, beltéren és a szabadban egyaránt, kényelmesebbé téve életét a változó fényviszonyok mellett. Különböző divatos színekben kaphatók, és teljes körű védelmet nyújtanak a káros UV-sugárzással szemben. Hadd mutassuk be, kinek és milyen vizuális helyzetekben nyújthat valódi hozzáadott értéket a fotokromatikus szemüveglencse!

Felhős nap, közvetlen napsütés nélkül: a PhotoFusion X ekkor is védi a szemet a nap káros UV-sugaraival szemben.

Felhős nap, közvetlen napsütés nélkül: a ZEISS PhotoFusion® X lencsék ekkor is védik a szemet a nap káros UV-sugaraival szemben.

A szabadban a PhotoFusion X lencsék a napfény intenzitásának megfelelően sötétednek, így 100%-os UV-védelmet nyújtanak.

A szabadban a PhotoFusion® X lencsék a napfény intenzitásának megfelelően sötétednek, így 100%-os UV-védelmet nyújtanak.

Még ha kint süt is a nap, a PhotoFusion X zárt helyiségekben is nagyon világos, és a legjobb látási viszonyokat biztosítja.

Még ha kint süt is a nap, a PhotoFusion® X zárt helyiségekben is nagyon világos, és a legjobb látási viszonyokat biztosítja.

Stanley Donald Stookey vegyész és kollégája, William Armistead egy apró, mégis jelentős felfedezése az 1960-as években lehetővé tette az UV-sugarakra reagáló szemüveglencsék gyártását. Napjainkban már nagy teljesítményű fényre sötétedő lencsék állnak rendelkezésre, mint például a ZEISS PhotoFusion X, amelyek nagyon gyorsan olyan sötétekké válnak, mint a napszemüvegek, és viselőjük számára beltérben teljesen színtelennek tűnnek. 

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy ötleteket adjunk Önnek a szemüvegviselők és a látási helyzetek azon típusairól, amelyek esetében ideális lehet a fényre sötétedő lencsék használata:

1. Kényelem: ZEISS fényre sötétedő lencsék mindennapi használatra

Állandóan szüksége van a szemüvegére? Zavarja, hogy mindig két szemüveget kell magánál tartania, hogy tökéletesen lásson beltérben, és védje szemét a zavaró tükröződésektől és az UV-sugárzástól a szabadban, amikor süt a nap? A fényre sötétedő lencsékkel ellátott szemüvegek kényelmesebbé tehetik az életét, mivel egyetlen szemüvegben valamennyi fényviszonyhoz megkapja a megfelelő színárnyalatot. A magas vagy közepes törésmutatójú (vékonyított) PhotoFusion X szemüveglencsék erős fényben vagy napfényben mindössze 15-30 másodperc alatt besötétednek*. Beltérben 5-10 perc* alatt ismét kivilágosodnak, és rövid időn belül eléggé elszíntelenednek ahhoz, hogy tisztán lássunk. Természetesen minden sötétségi szinten 100 százalékos védelmet nyújtanak a napfény UV-sugárzásával szemben is.

2. Nyugalom: ZEISS fényre sötétedő lencsék fényérzékeny szemekhez

Szeme különösen érzékeny a fényre? Egyszerűen hamarabb kell elővennie a napszemüvegét, mint másoknak. Bár a nap még alig bukkant elő a felhők mögül, máris megerőltetőnek találja a látást. A fényre sötétedő lencsék csodálatos látássegítő eszközök lehetnek, amelyek enyhítik a szemét érő kellemetlen hatásokat, mivel szinte végtelenül rugalmasan alkalmazkodnak a mindenkori fényviszonyokhoz. Gyenge napfényben kevésbé sötétednek be, így a sötétedés ellenére is jól láthat.

3. Egész napos megoldás: fényre sötétedő lencsék a nap folyamán változó fényviszonyokhoz

Ön két szemüveget szokott viselni: egy színtelen lencséjűt beltérre és egy napszemüveget kültérre, és bosszantja, hogy állandóan szemüveget kell cserélnie. Az Ön számára a fényre sötétedő lencsék jelentik a megfelelő egész napos megoldást. Az ilyen szemüveg az Ön számára nem luxus, hanem fontos eszköz lehet, mely megkönnyíti és kényelmesebbé teszi mindennapi életvitelét. Szemüvege gyorsan átváltozik normál szemüvegből napszemüveggé, amint a beltérből a szabadba lép – és fordítva. Minden fényviszonyhoz a birtokában van a megfelelő lencsemegoldás, függetlenül attól, hogy napos vagy felhős-e a nap, illetve beltéren vagy kültéren tölti-e az idejét.

4. Tiszta látás: fényre sötétedő lencsék az aktív és sportos életmódot folytató emberek számára

Aktív vagy sportos életmódot folytat? Az időjárás nem mindig kedvez Önnek, és a fényviszonyok is gyakran változnak sportolás közben. Nincs ideje szemüveget cserélni. A fényre sötétedő lencséknek köszönhetően Ön már a kezdetektől fogva rendelkezik az ideális felszereléssel bármilyen fényviszony esetére. A PhotoFusion X szemüveglencsék gyorsan változtatják árnyalatukat világosról sötétre és sötétről világosra. Ugyanakkor védik a szemét a káros UV-sugárzással szemben, és csökkentik a tükröződést a napsütéses napokon.

5. Korlátlan lehetőségek bármely távolságban: progresszív fényre sötétedő lencsék

Egy szemüveg minden helyzetre: Ahogy a progresszív szemüveg használatával megkímélheti magát attól, hogy állandóan váltogatnia kelljen az olvasószemüvegét a szemüvegével, úgy a fényre sötétedő lencsékkel is megkímélheti magát attól, hogy állandóan váltogatnia kelljen napszemüvegét és normál szemüvegét. A bosszúság, hogy pótszemüvegét elvesztette, elfelejtette, vagy nem tudja, hová tegye azt, immár a múlté. Koncentráljon a pillanatra, és élvezze azt – a bármely fényviszony mellett optimális látásnak köszönhetően.

6. Kontaktlencse helyett: fényre sötétedő lencsék kontaktlencsét viselők számára

A kontaktlencsék – legyenek azok napi, havi, éves vagy multifokális lencsék – az Ön legjobb barátai. De vannak helyzetek, amikor szemüvegre van szükség. Ön azonban olyankor is ugyanolyan szabad és aktív akar lenni, mint korábban, például sportolás közben. Az ívelt és fényre sötétedő lencsékkel ellátott sportszemüveg a legjobb edzőpartnere lehet. Beltéren vagy a szabadban, napos vagy felhős napokon egyaránt mindig a megfelelő színárnyalatot és UV-védelmet kapja, miközben kevesebb tükröződést tapasztal. A könnyed látásélményhez elég egyetlen látásjavító eszköz.

7. Divatkövető: fényre sötétedő lencsék a ZEISS-től minden szemüvegkerethez

Régen elmúltak azok az idők, amikor a fényre sötétedő lencsék régimódinak és divatjamúltnak tűntek. A modern fényre sötétedő lencsék, mint például a ZEISS PhotoFusion X, természetes, modern színekben kaphatók – akárcsak a normál napszemüvegek. A fényre sötétedő lencsék bármilyen modern kerethez, például keret nélküli szemüveghez vagy ívelt lencsékkel ellátott szemüveghez is csiszolhatók, így Ön korlátok nélkül hódolhat divatszenvedélyének.

8. Mobilitás: fényre sötétedő lencsék utazáshoz

A fokozott rugalmasság és könnyedség különösen jól jön utazás közben. Ennek megfelelően a fényre sötétedő lencsék nagyszerű útitársak lehetnek.

Ne feledje azonban, hogy a szélvédő nagy mennyiségű UV-sugárzást nyel el, ami hatással van a lencse teljesítményére. Szerencsére azonban a PhotoFusion X lencse fényre sötétedő teljesítménye az autóban is jobb, mint a korábbi generációké. Hosszú utakra továbbra is ajánlott a napszemüveg.

A fényre sötétedő szemüveglencsék a hőmérséklet-különbségekre is reagálnak. Ez azt jelenti, hogy a fényre sötétedő lencsék kevésbé sötétednek be erős napsütésben, amikor a külső hőmérséklet magas. Emiatt különösen a déli országokban javasoljuk a napszemüvegek viselését.

9. Védelem: fényre sötétedő lencsék az egész napos UV-sugárzással és tükröződéssel szembeni védelem érdekében

Amikor az UV-fénynek való kitettségről esik szó, szinte mindig utalnak annak lehetséges káros hatásaira. A túlzott UV-sugárzás különböző módokon károsíthatja szemünket és bőrünket.
A káros UV-sugarak bejuthatnak a szembe, és elérhetik a retinát, ami időskori makuladegenerációhoz vezethet.
Ezenkívül az UV-sugárzás okozhat szürkehályogot, melanomát (a szem leggyakoribb rákos megbetegedését), a szaruhártya napégését és különböző bőrbetegségeket is. Ezért az UV-védelem a nap teljes folyamán ajánlott.
Ezenkívül a fényre sötétedő lencsék megvédik a szemet az erős napfény okozta zavaró tükröződésektől.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


Tippünk a fényre sötétedő lencsék vásárlásához

A fényre sötétedő lencsék minőségükben és teljesítményükben jelentősen eltérőek lehetnek. Kérdezze optikusát a fényre sötétedő lencsék teljesítményéről:

  • Milyen gyorsan sötétedik a fényre sötétedő szemüveglencse?
  • Milyen gyorsan világosodik ki beltérben?
  • A fényre sötétedő lencsék 100 százalékos védelmet nyújtanak a káros UV-A és UV-B napsugarakkal szemben**?
  • Teljesen kivilágosodnak beltérben a fényre sötétedő lencsék?
  • Mennyire sötétednek be a fényre sötétedő lencsék erős napsütésben?
  • Hogyan viselkednek a fényre sötétedő lencsék árnyékban?
  • Mennyire jól működnek a fényre sötétedő lencsék az autóban?
ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Hogyan vélekednek a szemüvegviselők a PhotoFusion X-ről, a ZEISS fényre sötétedő lencséjéről?

2021 szeptemberében a Carl Zeiss Vision fogyasztói preferenciatesztet végzett olyan szemüvegviselőkkel***, akik a PhotoFusion X lencséket tesztelték. 8-ból 10 fogyasztó a ZEISS PhotoFusion X szürke árnyalatát részesítette előnyben egy ismert fényre sötétedő márka legújabb generációs szürke árnyalatú lencséjével szemben. 10-ből 9 fogyasztó szerint a PhotoFusion X gyorsabban kivilágosodik, mint a PhotoFusion lencsék előző generációja. És a fogyasztók nem kevesebb mint 98%-a egyetértett abban, hogy a besötétedett PhotoFusion X lencse napszemüvegnek is megfelelő sötét színt biztosít.

*Átlagos érték az 1.67 és az 1.6 törésmutatójú, valamint a polikarbonátból készült szemüveglencsék esetén. A teljesítmény az alapanyag, a hőmérséklet és a fényviszonyok függvényében változik.

**Az UV-sugarakat három kategóriába sorolják, amelyek közül csak az UV-A és az UV-B sugarak érik el a föld felszínét. A rövid hullámhosszú, nagy energiájú UV-C sugarakat (100-280 nm) szinte teljesen elnyeli a földi légkör. Amikor a nap UV-sugárzásáról beszélünk, akkor csak a föld felszínét elérő UV-A és UV-B sugarakra gondolunk. Az UV-A és UV-B sugarakat a szem különböző mértékben nyeli el.

***Külső piackutató intézet által 2021 szeptemberében végzett fogyasztói preferenciateszt N=101 németországi szemüvegviselővel (szubjektív vizuális értékelés AR-réteggel bevont, 1,6-os indexű, szürke típusú, mesterséges UV-fényforrás által aktivált lencsék esetén).

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Hogy a fény ne vakítson el A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek