Gyorsabban világos, gyorsabban sötét1: modern fényre sötétedő lencse

A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Felejtse el a szemüvegcserét: új fényre sötétedő lencsével rendelkező szemüveget keres, ami teljes körű védelmet nyújt a napfénnyel és a káros UV-sugárzással szemben? Tudta, hogy a napfény hatására besötétedő lencse ma már optimális látást biztosító, népszerű, modern csodának számít? Elmondjuk, miért válassza ezt a lencsét, és mire figyeljen oda a vásárláskor.

A fényre sötétedő, más néven  fotokromatikus lencse az 1960-as évek óta van jelen a piacon. Mindezt Stanley Donald Stookey vegyész és kollégája, William Armistead apró, de mégis jelentős felfedezése tette lehetővé. Megalkottak egy olyan lencsét, ami az UV-sugárzásra reagálva meg tudja változtatni a színét.

Azóta a fényre sötétedő lencsék minősége és teljesítménye is sokat fejlődött. Azok, akik nem tudnak szemüveg nélkül létezni, de gyakran ingáznak a kültéri és beltéri feladatok között, egyszerűen imádják ezt a lencsét. Néhány dolog, amit érdemes tudni erről az univerzális lencséről:

1 A korábbi generációs ZEISS PhotoFusion lencsékhez képest

Milyen minőségbeli eltérések vannak az egyes fényre sötétedő lencsék között?

Ha fényre sötétedő lencsét használ, többé nem kell cserélgetnie a szemüvegeit. A ZEISS szerette volna pontosan kideríteni, hogy a fényre sötétedő szemüveget viselők mit tartanak fontosnak. A viselőknek pontos elvárásaik vannak a minőséggel és a teljesítménnyel szemben:

  1. Ahhoz, hogy a fényre sötétedő lencse kényelmes legyen, gyorsan kell alkalmazkodnia a változó fényviszonyokhoz.
  2. Az optimális látás érdekében a fényre sötétedő lencsének a szabadban nagyon sötétnek kell lennie, beltérben pedig teljesen színtelennek.
  3. A fényre sötétedő lencsének teljes körű UV-védelmet kell biztosítania.
  4. A jó megjelenés érdekében a fényre sötétedő lencsék választékában esztétikus, kellemes színeknek kell szerepelnie.
  5. Egy fényre sötétedő lencse legyen hosszú élettartamú, kimagasló teljesítményű.
  6. Passzoljon bármilyen típusú kerethez és szemüveghez.

A ZEISS PhotoFusion X lencsékre ez mind igaz. A PhotoFusion® X lencsének, ha közvetlenül napfény éri, csupán 15-30 másodpercre van szüksége, hogy besötétedjen. Beltérben pedig 5-10 perc alatt ismét kivilágosodik*. Teljes körű védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben. Nem számít, hogy süt a nap vagy épp hatalmas felhők vannak az égen: napközben szemünket UV-sugárzás éri. Bőrüket már sokan rutinszerűen védik az UV-sugarakkal szemben. De az arckrémek a szemet és a szemhéjat nem védik, így marad a kellemetlen égő érzés. A szemek védelméről egyértelműen az UV-védelmet nyújtó szemüveg gondoskodik.
 

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


Hogy működik a fényre sötétedő vagy fotokromatikus lencse?

A fényre sötétedő lencse mechanizmusa bizonyos molekulák kémiai reakcióján alapul. A ZEISS PhotoFusion X lencse titka a fényérzékeny molekulákban rejlik, amelyek gyorsan reagálnak a változó fényviszonyokra. Amikor a beeső fény, konkrétan az UV-fény intenzitása megváltozik, a molekulák egy olyan folyamaton mennek keresztül, amely hatására a lencse besötétedik vagy kivilágosodik. A molekulák és a ZEISS lencsék innovatív kombinációjának köszönhetően megszületett a nagy teljesítményű, fényre sötétedő lencsék új generációja.

Gyakran használják a fényre sötétedő lencsére a „fotokromatikus” megnevezést is. Ez a görög phos = fény és chroma = szín szavakból tevődik össze. A két kifejezés ugyanazt a lencsét jelöli.

Próbálja ki Ön is! Egyeztessen optikusával még ma! A ZEISS PhotoFusion X lencse kapható egyfókuszú és progresszív kivitelben is, illetve bármilyen ZEISS réteggel, így DuraVision Premium réteggel is. Rendelhető akár Digital lens kialakítással is.

ZEISS szemüveg bármilyen fényviszonyhoz. A PhotoFusion X színei. Válassza ki kedvencét!

ZEISS szemüveg bármilyen fényviszonyhoz

10 kérdés és válasz a PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével kapcsolatban

1. A ZEISS PhotoFusion X lencse működik autóban is?

A szélvédő nagy mennyiségű UV-sugárzást nyel el, ami hatással van a lencse teljesítményére. Szerencsére azonban a PhotoFusion X lencse fényre sötétedő teljesítménye az autóban is jobb, mint a korábbi generációké. Hosszú utakra továbbra is ajánlott a napszemüveg.

2. Teljesen kivilágosodik beltérben a ZEISS PhotoFusion X lencse?

Igen, beltérbe visszatérve a PhotoFusion X lencse szinte teljesen színtelennek tűnik a viselő számára.

3. Kiválthatja a napszemüveget a ZEISS PhotoFusion X lencse?

Ha általános használatról beszélünk, a PhotoFusion X lencse összességében kiváló látásteljesítményt nyújt, és tökéletesen véd a zavaró tükröződésekkel szemben. Azonban magas hőmérséklet és erős napfény esetén, autóban, ahol a szélvédő elnyeli az UV-sugárzás nagy részét, vagy olyan környezetben, ahol vízről, hóról vagy egyéb felületről fény tükröződik vissza, egy fix színárnyalatú dioptriás napszemüveg biztosítja a legjobb látáskomfortot és tükröződés elleni védelmet.

4. Milyen gyors a PhotoFusion X lencse (besötétedés és kivilágosodás szempontjából)?

A magas és közepes törésmutatójú fényre sötétedő PhotoFusion X lencsék nagyon gyorsan reagálnak: akár 60 százalékkal gyorsabban* besötétednek, mint a ZEISS PhotoFusion előző generációja – és akár 2,5-szer olyan gyorsan** kivilágosodnak, mint egy másik  jól ismert fényre sötétedő márka legújabb generációjú lencséi.

*A Carl Zeiss Vision International GmbH Technology and Innovation csoportjának elemzése az ISO 8980-3 szabvány előírásaival összhangban, Németország 2021. A színtelen állapotból 23 °C-on 30%-os T-értékre történő aktiválás átlagos sebessége (%T/perc) alapján, szürke 1,60-as index és polikarbonát csak HC-formában.
**Független, egyesült államokbeli laboratóriumban tesztelve 2021-ben az ISO 8980-3 szabvány előírásainak megfelelően. A teljesen aktivált állapotból 23 °C-on 80%-os T-értékre történő visszaalakulás átlagos sebessége (%T/perc) alapján, szürke 1,50 index, (CR607) csak HC formában.

 

5. Hogy viselkedik a ZEISS PhotoFusion X árnyékban?

Az UV-sugarak erősségétől függően a fényre sötétedő lencse nem lesz olyan sötét, mint közvetlen napfénynél, így csak enyhén sötétedik be. Azonban így is teljes körű UV-védelmet nyújt.

6. Alkalmas a ZEISS PhotoFusion lencse éjszakai vezetéshez?

Igen, ugyanúgy alkalmas éjszakai vezetéshez, mint bármely színtelen lencse. 

7. Megbízható UV-védelmet biztosít a ZEISS PhotoFusion X lencse?

A ZEISS PhotoFusion X lencse mindig védi viselője szemét az UV-sugarakkal szemben. 

8. A ZEISS PhotoFusion X lencsét egész nap viselhetem beltérben és szabadban egyaránt?

Igen, a ZEISS PhotoFusion X lencse gyakorlatilag színtelen világos állapotában, így tökéletesen megfelelő beltéri vagy éjszakai használatra. Ezenfelül napfény hatására a ZEISS PhotoFusion X lencse szükség szerint besötétedik, így élénk napsütésben is megfelelő tükröződés elleni védelmet nyújt. ZEISS lencsét akár konkrét igényeinek megfelelően is választhat PhotoFusion X technológiával.

9. Milyen előnyei vannak a ZEISS PhotoFusion X lencsének a színtelen lencséhez képest?

A színtelen lencsével ellentétben a fényre sötétedő PhotoFusion X lencse besötétedik, ha a környező fény felerősödik. Beltérben szinte teljesen színtelen, erős napfény hatására pedig a normál napszemüvegéhez hasonló színre sötétedik. Ez azt jelenti, hogy védelmet nyújt a tükröződő fénnyel szemben, és fokozott látáskomfortot biztosít.

10. A ZEISS PhotoFusion X lencse ugyanolyan jól működik, mint a korábbi fényre sötétedő vagy fotokromatikus szemüvegem?

A ZEISS PhotoFusion X lencse a legújabb fényre sötétedő technológiával készül, így kimagasló teljesítményt nyújt. Akár 60 százalékkal gyorsabban sötétednek*, és akár 2,5-szer gyorsabban világosodnak ki**, mint egy másik  jól ismert fényre sötétedő márka legújabb generációjú lencséi. Ezenfelül a PhotoFusion X lencse hosszú ideig megőrzi kimagasló teljesítményét.

*A Carl Zeiss Vision International GmbH Technology and Innovation csoportjának elemzése az ISO 8980-3 szabvány előírásaival összhangban, Németország 2021. A színtelen állapotból 23 °C-on 30%-os T-értékre történő aktiválás átlagos sebessége (%T/perc) alapján, szürke 1,60-as index és polikarbonát csak HC-formában.
**Független, egyesült államokbeli laboratóriumban tesztelve 2021-ben az ISO 8980-3 szabvány előírásainak megfelelően. A teljesen aktivált állapotból 23 °C-on 80%-os T-értékre történő visszaalakulás átlagos sebessége (%T/perc) alapján, szürke 1,50 index, (CR607) csak HC formában.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Hogy a fény ne vakítson el A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek