Számítógépes szemüveg: Védje szemét munka közben

A számítógép okozta szemfáradtság kezelése

Egy átlagos munkanap legnagyobb részét a számítógép előtt ülve töltjük. A COVID-19 világjárvány idején a képernyő előtt töltött időnk a videohívásoknak, az online megbeszéléseknek és a webináriumoknak köszönhetően még inkább megnövekedett. Mindez megviseli az izmainkat, a szemünket, és végső soron hatással van a produktivitásunkra. A ZEISS JOBB LÁTÁS tippeket és információkat ad a számítógépes szemüveglencsékkel és a számítógép okozta szemfáradtság (CVS – Computer Vision Syndrome) megelőzésével kapcsolatban.

Digitális szemfáradtság

A számítógép okozta szemfáradtság (CVS) kifejezést a számítógép, a táblagép, az e-olvasó és az okostelefon tartós használatából eredő problémák leírására használják. Digitális szemfáradtságnak (DES – Digital Eye Strain) is nevezik, mivel a tünetek nem korlátozódnak a számítógép előtt töltött időre.

Amikor digitális eszközöket használ, sajátos igénybevételnek teszi ki a szemét, amely különbözik minden más vizuális tevékenységtől. Hosszú időn keresztül egy képernyőre kell fókuszálnia, vagy pedig tekintetét váltogatnia kell egy eszköz, például a telefon vagy a táblagép és az önt körülvevő környezet között. Ez megterhelheti a szemet, megnehezítve az akkomodációt (a különböző távolságok közötti fókuszváltás). Emiatt a digitális eszközöket sokat használó emberek gyakran tapasztalnak látás- és olyan testtartásból eredő problémákat, mint a nyaki-, váll- és fejfájdalom.

Az Amerikai Optometriai Egyesület szerint a DES leggyakoribb tünetei a szemfáradtság, a fejfájás, a homályos látás, a száraz vagy égő szem, valamint a nyak- és vállfájdalom. Természetesen, ha ön 40 évesnél idősebb, az akkomodációs problémák a közeli tárgyakra való fókuszálás képességének öregedéssel járó, fokozatos csökkenése (presbyopia) miatt is jelentkezhetnek. A sok, képernyő előtt töltött idő tovább ronthatja a panaszokat.

Alakítson ki optimális látásviszonyokat munkahelyén

Mivel egyre többen dolgoznak otthonról, nagyon fontossá vált az otthoni irodának szánt megfelelő terület kialakítása. A képernyő előtti ergonomikus ülés és a megfelelő szemüveg viselése javíthatja a kényelmet és a látást a számítógépes munkaállomáson.

Desk with computer at window in office at home

Szék és íróasztal
Egy új szék vagy akár csak a szék beállításainak módosítása gyakran segíthet abban, hogy a munka kevésbé legyen megerőltető. Győződjön meg róla, hogy a szék megtámasztja a derék természetes görbületét, így kényelmesen egyenesen tudja tartani a hát felső részét.

Alapszabályként egy ökölnek el kell férnie a combja felső része és az íróasztal alja között. Ha nincs hely a lábai és az íróasztal között, akkor az íróasztala túl alacsony, így vagy a székét kell beállítania, vagy az íróasztalt kell egy kicsit magasabbra emelnie egy fakockára vagy könyvre támasztva. Ha túl sok hely van az íróasztal és a lábai között, állítsa a széket egy kicsit magasabbra.

Ügyeljen arra, hogy a talpai vízszintesen pihenjenek a talajon, és a lábai 90º-os szöget zárjanak be a testével. Ha alacsony termetű, próbáljon ki egy lábtartót, hátha az javít üléshelyzetén.

Képernyő és billentyűzet
Győződjön meg róla, hogy képernyője a lehető legmagasabb frissítési gyakorisággal és képstabilitással rendelkezik. Állítsa be a monitort úgy, hogy a kép kontrasztgazdag és éles legyen. Állítsa be a betűméretet is, hogy a szöveget könnyen és kényelmesen el tudja olvasni.

A képernyő tetejének kissé a vízszintes szemmagasság alatt kell lennie, körülbelül 50 cm-re a szemétől. Ellenőrizze a távolságot, és győződjön meg róla, hogy a képernyő nagyjából egy karnyújtásnyira van.

A megfelelő távolság és magasság beállítása laptopok esetében kicsit nehezebb lehet. A laptophoz csatlakoztatható külső elemekkel, például egérrel, billentyűzettel és monitorral fokozhatja a kényelmet. Léteznek különböző ergonomikus laptopállványok is, amelyek kényelmes olvasási és gépelési magasságba állíthatók, és ezek közül sok összecsukható, így bárhová magával viheti őket.

A billentyűzet beállításakor az alkarját vagy a könyökét a szék karfáján kell tudnia pihentetni gépelés közben anélkül, hogy a vállát görnyesztené. Ugyanez vonatkozik a trackpad vagy az egér használatára is.

Látásvizsgálat
Ha folyamatosan a DES tüneteit tapasztalja, fontos, hogy elmenjen egy látásvizsgálatra, vagy hogy frissítse jelenlegi dioptriáját. Lehetséges, hogy egyszerűen csak egy nem kezelt fénytörési hibája van, amit a megfelelő szemüveggel korrigálhat, és így enyhítheti az érzékelt szemfáradtságot.

Lehet, hogy egy új szemüveg valóban elősegítheti a munkavégzést, mivel kutatások szerint a nem korrigált fénytörési hibák valóban hatással vannak a produktivitásra.2

Számítógépes szemüvegek

Ha a mindennap viselt dioptriás szemüvege vagy olvasószemüvege nem enyhíti a szemfáradtságot, itt az ideje, hogy fontolóra vegye a számítógépes szemüveg használatát.

számítógép előtt dolgozó ember feszült arckifejezéssel.
A számítógépes szemüveg megoldást nyújthat, ha fokozott látáskomfortra van szüksége

Miért viseljen speciális számítógépes szemüveget?

Az egyfókuszú (távoli vagy közeli olvasószemüveg), illetve a progresszív
 szemüvegek általában nem optimálisak az irodai munkához. Az olvasószemüveg által biztosított optimális látótávolság túl közeli a számítógépes munkához. Progresszív szemüveggel a lencse alsó részén keresztül néz, így állát természetellenesen meg kell emelnie ahhoz, hogy tisztán lássa a képernyőt. Ha ilyen típusú szemüveget visel irodai munkája során, jó esély van arra, hogy természetellenes helyzetben ül, ami fejfájáshoz és izomfeszültséghez vezet.

Ha nap mint nap íróasztalnál dolgozik, szemének segítségre van szüksége a köztes látózónában. Ez többé-kevésbé azt a távolságot jelenti, ahol a képernyő elhelyezkedik. Ez egy kissé távolabb van, mint a közeli látás (egy könyv olvasása vagy a telefon ellenőrzése), és közelebb, mint a távoli látás zónája (távolban lévő tárgyak szemlélése vagy vezetés). Ha hosszabb ideig fókuszálunk ilyen távolságra, a szemeink konvergálnak (összetérülnek), és ez eléggé megviseli a szemizmokat.

A számítógépes szemüvegeket a köztes látózónára optimalizálva fejlesztették ki. Ezen túlmenően személyre szabott vizsgálati eredménye alapján korrigálhatják az esetleges további fénytörési hibákat, például a presbyopiát vagy az asztigmiát.

Mire kell figyelni számítógépes szemüveg vásárlásakor?

 1. Hogyan fogja használni a számítógépes szemüvegét?
  Amint azt itt láthatja, a számítógépes szemüvegeknek különböző típusai vannak: Fontos, hogy optikusával megbeszélje, pontosan mire fogja használni a szemüvegét, így a szemüvegrecept az ön igényeihez igazítható.
 2. Látásminőség ellenőrzés, illesztés és centrálás
  Minél pontosabbak ezek az eljárások, annál gyorsabban fogja megszokni új szemüvegét. Győződjön meg róla, hogy elismert optikussal konzultál, aki megbízható beszállítótól származó lencséket ír fel.
 3. Tükröződéscsökkentő réteg
  A lencsékre tükröződéscsökkentő vagy más néven antireflex (AR) réteget visznek fel, hogy kiküszöböljék a lencsék elülső és hátsó részének zavaró tükröződéseit. Az olyan vizuális kihívások, mint a tükröződés vagy a fényvisszaverődések csökkenthetik a viselő látáskomfortját, és hozzájárulhatnak a DES tüneteinek kialakulásához. Beszélje meg optikusával a tükröződéscsökkentő réteggel ellátott számítógépes szemüveg felírásának lehetőségét.
 4. Megjelenés
  Egyes kékfény-szűrő szemüveglencsék látható kék/lila fényvisszaverődést produkálnak. Ez különösen a videohívások során jelentkezik, és általában a lencse felületére felvitt kékfény-szűrő rétegzéseknél fordul elő. Ha a megjelenés az ön számára fontos szempont, inkább az anyagba épített kékfény-szűrő technológiával rendelkező lencséket keresse, például a ZEISS BlueGuard lencséket. A kék fény elleni védelmet a lencse alapanyaga tartalmazza, így a látható fényvisszaverődések minimálisra csökkennek.

Különböző típusú irodai szemüvegek

A számítógépes szemüvegekhez kialakított lencsék számos különböző típusa közül választhat attól függően, hogy milyen látásminőségre van szüksége munkája során.

Általában háromféle irodakialakítás létezik:

 1. Beltéri munkaállomás számítógéppel és némi kapcsolattartás a többi munkatárssal.
 2. Olyan beltéri munkahely, ahol az illető sok nyomtatott anyagot olvas és vázlatokat nézeget (például építészek esetében).
 3. Beltéri irodakialakítás, sok kapcsolattartás a többi munkatárssal és az ügyfelekkel, valamint némi számítógépes munka.

Személyes igényeitől függően optikusa az alábbi lencsetípusok valamelyikével személyre szabja az ön szemüveglencséjét:

Közeli
Ez a kialakítás természetes látást biztosít közelről, akár kétméteres olvasási távolságból is. Ideális intenzív számítógépes munkához és olvasáshoz.

Beltéri
A közeli olvasótávolság és a körülbelül négyméteres tipikus szobaméret között biztosít kényelmes látást. Ideális, ha számítógépen dolgozik és ügyfelekkel érintkezik, mivel nem kell levennie a szemüvegét, amikor felkel az íróasztal mellől és sétálgat.

Könyv
Ezen szemüvegek maximális látótávolsága egy méter, de az olvasószemüvegekhez képest lényegesen nagyobb látómezőt biztosítanak a kényelmes olvasás érdekében.

Egyedi
Ezek a számítógépes szemüvegek teljesen az ön személyes igényeihez igazodnak. A látótávolság centiméterre pontosan testre szabható, és a keretadatokat, az arcformát, valamint a közeli munkatávolságot is figyelembe veszik a tervezés során.

Kék fény-szűrő szemüvegek

Mi a kék fény?

A látható fény az elektromágneses spektrum azon része, amely az emberi szem számára látható. A látható fény egy része a kék/ibolya sávba esik, és nagy energiájú látható fénynek (HEV) nevezik. A nap a kék fény legintenzívebb forrása. A kék fény spektrumának egy része napközben előnyös hatású, mivel fokozza a figyelmet, valamint javítja a hangulatot és a reakcióidőt.

A modern digitális eszközök, például az okostelefonok, televíziók, számítógépes monitorok, e-olvasók és táblagépek kék fényt bocsátanak ki. Még az energiatakarékos LED-lámpák is bocsátanak ki kék fényt.

Miért okozhat ez szemfáradtságot és kellemetlen érzést a szemünkben?

Éjszaka a kék fénynek való túlzott kitettség befolyásolhatja a szervezet cirkadián ritmusát, ami álmatlansághoz és fáradtsághoz vezethet.

Olyan személy, aki éjszaka egy táblagépen vagy olyan eszközön dolgozik, amely egyértelműen kék fényt bocsát ki
Szinte minden modern eszköz kék fényt bocsát ki, és ez fokozhatja a digitális szemfáradtság érzékelhető tüneteit.

Az emberi szem nem képes kiszűrni a kék fényt. Minden látható kék fény áthalad a szemlencsén és a szaruhártyán, és végül eléri a retinát. Ha sok időt tölt digitális eszközökön dolgozva, szemfáradtságot és homályos látást tapasztalhat. A kék fénynek való túlzott éjszakai kitettség emellett megnehezítheti az elalvást és súlyosbíthatja az álmatlanságot.

Vásároljak kék fényt szűrő szemüveget?

Fontos megjegyezni, hogy nem minden számítógépes szemüveg kék fényt szűrő szemüveg. A számítógépes szemüvegeket egyszerűen a köztes látászóna látáskomfortjának javítására tervezték, és nem feltétlenül rendelkeznek kék fényt szűrő tulajdonságokkal.

Számítógépes vagy bármely más típusú szemüvegét azonban személyre szabhatja egy speciális kékfény-szűrő rétegzés alkalmazásával. Ezen rétegzéseket a lencsék felületére viszik fel. Kék fényszűrőt tartalmaznak, amely csökkenti a kék fény áteresztését. Ez javítja a vizuális komfortérzetet anélkül, hogy befolyásolná a szemüveg jótékony hatásait.

Viselhet kékfény-szűrő szemüveget, ha általában nem visel szemüveget?

Akkor is viselhet kékfény-szűrő szemüveget, ha nem rendelkezik fénytörési hibára felírt szemüveggel. Optikusa tájékoztatja önt a lehetőségekről.

Tippek a szem és a hát pihentetésére

 • Iktasson be szüneteket
  Álljon fel az íróasztaltól, amikor csak lehetősége van rá, és tegyen egy gyors sétát. Hozzon egy pohár vizet, vagy készítsen egy csésze kávét vagy teát, csak hogy a szeme pihenhessen, és hogy a teste ne maradjon túl sokáig ugyanabban a helyzetben.
 
 • Pihentesse a szemét
  Alkalmazza a 20-20-20 szabályt. Húszpercenként 20 másodpercen át fókuszáljon egy legalább 20 méterre lévő pontra. Ezáltal biztosíthatja, hogy szeme kevésbé fáradjon el, amikor állandóan a köztes zónára fókuszál.
 
 • Pislogjon gyakran
  Amikor digitális eszközökön dolgozunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pislogásról. Pislogjon hosszan és intenzíven, amikor csak eszébe jut, és amikor szünetet tart, szintén igyekezzen tudatosan pislogni. Ezáltal megnedvesíti a szemét, és enyhíti a szemszárazság tüneteit.
 
 • Járjon el a megfelelő gondossággal munkaállomása beállításakor
  Munkaállomása beállításakor kövesse az itt felsorolt irányelveket.
 
 • Tornázzon és nyújtózzon
  Próbáljon meg hetente legalább háromszor tornázni vagy sétálni, és a nap során rendszeresen nyújtóztassa fájó és fáradt izmait. Egy különösen hosszú munkanap után iktasson be egy 10 perces nyújtást.

Beszéljen optikusával, ha a kék fényt kibocsátó készülékek használata során fokozott szemfáradtságot, szemszárazságot és homályos látást tapasztal.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Progresszív lencsék – apró remekművek A progresszív lencsével ellátott szemüveg ideális látást biztosít azok számára, akiknek különböző távolságok esetén van szükségük szemkorrekcióra.
A ZEISS újradefiniálja a progresszív lencséket! A látásunkat egyre extrémebb módokon tesszük próbára az utóbbi években. Laura Rochaval arról beszélgetünk, hogyan számol ezekkel a kihívásokkal az új ZEISS Progressive kínálat.
Üveg szemüveglencsék progresszív szemüveglencsét viselőknek: lencsék az üveg rajongóinak További fejlesztések a ZEISS szemüveglencse-kínálat terén – Miért kihagyhatatlan ajánlat az üveg progresszív lencse?
Különleges progresszív szemüvegek Minden helyzethez létezik tökéletes progresszív szemüveg? A munkánkhoz? Kedvenc sportunkhoz vagy hobbinkhoz?

Kapcsolódó termékek