Hogyan lehet a legjobban a digitális életstílusunkhoz igazítani egy szemüveglencsét?

A JOBB LÁTÁS Timo Kratzerrel készített interjút a ZEISS Látásjavítás üzletágtól, hogy még többet tudhassunk meg a Digital Lens szemüveglencse fejlesztéséről.

Azt gondolhatnánk, már minden elképzelhető látással kapcsolatos problémára találtak fel szemüveglencsét, majd kiderül hogy nem így van. A ZEISS úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja, hogyan működik látásunk az okostelefonokat és tableteket rendszeresen használó világunkban. Az eredmény pedig megdöbbentő. A felfedezések egy olyan megoldás kialakításához vezettek, amely hatékonyan enyhíti a szemet érő megterhelést. Mivel nagyon szerettük volna megtudni, hogy mi rejlik a ZEISS Digital Lens szemüveglencse fejlesztése mögött, a JOBB LÁTÁS-nál úgy döntöttünk, interjút készítünk Timo Kratzerrel, aki a ZEISS szemüveglencse-kialakításokért és szabadalmakért felelős fejlesztési osztályt vezeti.

JOBB LÁTÁS: A ZEISS nemrég bevezette a Digital Lens választékát, amely a modern idők igen fontos elvárásait célozza meg. Mi miatt kezdett a ZEISS a Digital Lens szemüveglencsék fejlesztésébe?

A ZEISS nemrég bevezette a Digital Lens választékát, amely a modern idők igen fontos elvárásait célozza meg.

Timo Kratzer: A Digital Lens szemüveglencsék fejlesztése hosszú folyamat volt, az alapgondolata sok különböző helyről származott. Ide tartoztak például a fogyasztóktól és optikusoktól származó visszajelzések, az új lencséinkkel kapcsolatban rendszeresen végzett viselési tesztek eredményei, valamint a gyártási adataink. Ezeket mind-mind folyamatosan kiértékeljük.

Az okostelefonokhoz és tabletekhez hasonló digitális eszközök mindennnapjaink állandó részeivé váltak. Olyasmikké, amiket folyamatosan nézünk és böngészünk. Úgy döntöttünk, ebből a szempontból elemezzük ki az emberek látását, mivel azt tapasztaltuk, hogy a 30-40 évesek különösen esténként szemük fáradtságából vagy erőltetéséből adódó problémákkal küzdenek. Néhányan észre sem vették, hogy egyre nehezebben fókuszálnak közeli tárgyakra, egyszerűen csak feszültebbnek, nyugtalanabbnak érezték magukat mint azelőtt. Sokan a megfelelő fókuszálás érdekében arra kényszerültek, hogy egyre távolabb tartsák okostelefonjaikat, iPadjeiket vagy egyéb mobil készüléküket.

Az eredményeinkből az derült ki, hogy ez számos tényező kombinációjából adódik. Először is, szemünk már 30-as éveink közepétől kezdődően egyre kevésbé képes különböző látótávolságok között váltogatni a fókuszt. Ezt a képességet nevezzük alkalmazkodásnak. Ez olyasmi, ami úgy ér utol bennünket, hogy igazából észre sem vesszük. Másodsorban kimondottan az okostelefonok használata közben (bár ez egy újság olvasására is igaz) tekintetünket a megszokottnál sokkal gyakrabban emeljük a közeli tárgyról a távolba. Szemünknek így folyamatosan különböző távolságokra kell fókuszálnia. Ez terhelést jelent, különösen akkor, ha a szemizom a szemlencse megkeményedése következtében már nem annyira rugalmas. És végül, olyan látótávolságot érint, ami például az olvasásnál megszokottól eltér. Korábban leggyakrabban olvasáskor fókuszáltunk a legközelebbre, de ma már digitális és mobil készülékeinket sokkal közelebb tartjuk szemünkhöz, mint egy könyvet.


JOBB LÁTÁS: Hogyan vezetett ez a tudás a ZEISS Digital Lens szemüvegencse kifejlesztéséhez?

Timo Kratzer: Rájöttünk, hogy e tudás alapján egy új szemüveglencse-kínálatot kell terveznünk, mivel megértettük, hogy az egyfókuszú és a progresszív szemüveglencséktől eltérő megoldásra van szükség.

A piacon már elérhető ZEISS Digital Lens szemüveglencse lényege az, hogy a közellátást segítve megkönnyíti a 30 centiméteres távolságban lévő digitális készülékekre való fókuszálást, miközben nagy látómezőt biztosít távolra és a két zóna közötti gyors áttérést is kényelmes. Ehhez a lencse alsó szegmensénél 0,5 és 1,25 dioptria között szükséges legkisebb addíciót alkalmaztunk és páratlan távollátással kombináltuk. Nagy előny, hogy a Digital Lens szemüveglencsét egész nap viselhetjük fő szemüvegként, akármilyen tevékenységet is végzünk, valamint hamar hozzászokunk a viseléséhez. Ez azt jelenti, hogy nem kell olvasószemüveget feltennie vagy szemüveget cserélnie.

JOBB LÁTÁS: Ez azt jelenti, hogy a Digital Lens napszemüveglencseként is használható?

Timo Kratzer: Igen, a ZEISS Digital Lens kialakítás színezett és fényre sötétedő kivitelben is kapható. Ha valaki most először visel szemüveget és még nincs szüksége távoli dioptriára, arra is van mód, hogy a lencse felső szegmense dioptria nélküli kialakítást kapjon, és csak az alsó szegmens segítse a közellátást.

JOBB LÁTÁS: A kialakítás tökéletesítésénél mely tényezők játszottak még kulcsszerepet?

Timo Kratzer: Az új lencsekialakításoknál az intenzív viselési tesztek mindig nélkülözhetetlenek. Mindig szeretnénk megtudni, pontosan hogyan áll helyt a napi gyakorlatban a kialakítás más-más viselő esetében. Valamint azt is, hogy fog-e valós előrelépést jelenteni, és könnyen elfogadják-e majd a viselők. Ezért tesztcsoportokat toborzunk, akik szabványosított folyamaton mennek keresztük, majd részletesen beszámolnak nekünk minden egyes lencsével kapcsolatban a pozitív és a negatív tapasztalataikról. Ennek köszönhetően össze tudjuk hasonlítani az egymástól enyhén eltérő számítások alapján kialakított lencséket, és a számításainkat folyamatosan optimalizálhatjuk egészen addig, amíg mindent pontosan eltalálunk.

JOBB LÁTÁS: A Digital Lens szemüveglencsével kapcsolatban említi a szem digitális terhelését, azaz a számítógépes látás szindrómát (CVS) is. Mit jelent ez pontosan? És hogyan lehet megállapítani, hogy jelent-e már problémát számunkra a szem digitális terhelése?

Timo Kratzer: Ahogy öregszünk a szemlencse is egyre keményebbé válik. Nagyon fárasztó lehet szemük számára, ha folyton váltanunk kell a közel- és távollátás között. Ezt értjük a szem digitális terhelése alatt. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szem már nem tud bizonyos távolságokra fókuszálni, hanem inkább azt, hogy hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy ezt megtegye, valamint keményebben kell dolgozni a feladat során. Magam is észrevettem ezt például amikor a kisfiamnak szálka ment az ujjába és ki akartam szedni egy csipesszel. Nagyon közelről kell nézni ilyenkor az ujjat, de manapság már távolabb kell tartanom az ujját ahhoz, hogy rá tudjak fókuszálni, hiszen a közellátás már egyre nehézkesebb.

Valójában egy tesztet is kifejlesztettünk arra, hogy megállapítsuk, a szem mutatja-e a digitális terhelés első jeleit. Egy kijelző és egy távoli pont között kell váltogatnunk tekintetünket, a teszt pedig kielemezi, milyen gyorsan tud szemünk újra fókuszt találni az egyes távolságoknál. Ezt a tesztet elvégezheti ZEISS optikusánál vagy gyors tesztet végezhet ingyenes alkamazásunkkal.

JOBB LÁTÁS: Egyszerűnek hangzik. Van még valami, amit tehetek annak érdekében, hogy csökkentsem a szememet érő terhelést?

Timo Kratzer: A vélemények eltérnek azzal kapcsolatban, hogy a szemtorna hatékony-e vagy sem. De az biztosan segít, ha napközben rendszeresen hagyunk időt szemünknek a pihenésre. Ezt megtehetjük, ha nyugodtan a távolba tekintünk anélkül, hogy bármire is fókuszálnánk. De elvileg ezt rendszeresen minden nap meg kell tennünk. Óránként öt percig.

Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyakran ismételt kérdések a ZEISS Digital Lens szemüveglencsével kapcsolatban Pontosan mi az a ZEISS Digital Lens szemüveglencse?

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Hozza ki életéből a lehető legtöbbet, és legyen része stresszmentes látásban! A ZEISS Digital Lens szemüveglencsék kitöltik az egyfókuszú és a progresszív szemüveglencsék közötti hiányt a termékkínálatban.

Vezetés + mobilitás 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek