A műlencse kiválasztása

Bevezetés az intraokuláris lencsékbe: Mik a különbségek?

A modern szürkehályogműtét során a homályos szemlencsét eltávolítják és mesterséges intraokuláris lencsére (IOL) cserélik. Az intraokuláris lencsék egy rendkívül innovatív technológiát képviselnek, mind a korrekciós képesség, mind a biztosított látásminőség tekintetében. Napjainkban különböző típusú intraokuláris lencsék kaphatók, melyek jó látást biztosítanak egy, két vagy három távolságra:

 • Közelre: kb. 40 cm (olvasás).
 • Köztes távolságra: kb. 80 cm (számítógépes munka).
 • Távolra: 100 cm-nél távolabb (térbeli tájékozódás).
 Az intraokuláris lencsék mindhárom távolságra képesek jó látást biztosítani

Az IOL-k képesek szimulálni a szemlencse refrakciós tulajdonságait, azonban nem képesek az alkalmazkodásra. A továbbfejlesztett intraokuláris lencsék a páciensnek a látásra vonatkozó további, egyedi igényei alapján készülnek. A kialakítástól függően a továbbfejlesztett IOL-k egyéb előnyöket is kínálhatnak, ilyen a jobb kontrasztlátás.

A jelenlegi IOL mérete egy mandulához viszonyítva
A jelenlegi IOL mérete egy mandulához viszonyítva

Az intraokuláris lencsék rendszerint lágy, szintetikus és biokompatibilis anyagból készülnek. Az IOL jellemző átmérője körülbelül 11-13 mm között van. A lencse vastagsága a refrakciós képességétől függően változhat. A lencse korrekciós képességét egyedileg számítják ki és minden szem esetén eltérő. Az IOL átlátszó, jelentléte a szemben nem látható és nem érzékelhető.

Az intraokuláris lencsék különböző típusai

Manapság többféle típusú intraokuláris lencse kapható. Általában megkülönböztetik a standard és a továbbfejlesztett intraokuláris lencséket, utóbbiakat prémium intraokuláris lencsének is nevezik.

A standard intraokuláris lencsék a szürkehályogműtétek során leggyakrabban beültetett implantátumok. Egy fókuszpontjuk van és egy távolságra képesek javítani a látást: közelre vagy távolra. Ezeket a lencséket monofokális lencséknek nevezzük. A többi távolságra a páciensnek továbbra is szemüveget kell viselnie.

A továbbfejlesztett változatok a szürkehályog kezelése mellett további előnyöket kínálnak. Biztosítják annak lehetőségét, hogy a különöböző tevékenységek során minél kevésbé függjön a páciens a szemüvegtől. A továbbfejlesztett termékek az ún. multifokális, megnövelt fókuszmélységű (EDoF = Extended Depth of Focus), valamint aszférikus és tórikus lencsék.

A multifokális intraokuláris lencsék két vagy három fókuszponttal rendelkeznek és egynél több távolságban állítják helyre a látást, így képesek biztosítani a páciensnek a szemüvegtől való nagyobb függetlenséget. A multifokális lencsék közé tartoznak a bifokális vagy trifokális IOL-k, melyek közül az utóbbi képviseli a legfejlettebb technológiát. A trifokális változat teszi lehetővé a szemüvegtől való legnagyobb függetlenséget, hiszen segítségükkel a páciens három távolságra lát tisztán, szemüveg nélkül.

Az EDoF intraokuláris lencsék ugyancsak nagy fokú függetlenséget biztosítanak a szemüvegtől, miközben a multifokális változatokhoz képest kevesebb éjszakai vizuális mellékhatással járnak.

A továbbfejleszetett IOL-k kiegészítő (például aszférikus vagy tórikus) funkciói további előnyöket kínálnak a páciensek számára. A tórikus IOL-k lehetővé teszik a meglévő asztigmia korrekcióját, az aszférikus IOL-k pedig a kontrasztérzékenységet és az általános képminőséget tudják javítani.

A továbbfejlesztett IOL-k lehetővé teszik a páciensek számára a szemüvegtől való nagyobb függetlenséget és jó opciók lehetnek az aktív életmódot folytató, valamint a szemüvegtől való nagyobb függetlenséget igénylő páciensek esetében. Mivel további előnyöket kínálnak a pácienseknek, a prémium lencsével végzett szürkehályog-kezelést (az Ön országától függően) nem támogatja az egészségbiztosító.

A monofokális IOL-k jellemzői

Éles látás egy távolságra

Ez a szürkehályogműtétek során leggyakrabban használt intraokuláris lencse. Ha egy monofokális lencsén keresztül érkezik a fény a szembe, a retinán egyetlen fókuszpontban gyűlik össze.

Egyszerre nem fókuszálható a közeli és távoli tárgyakról visszaverődő fény, tehát a monofokális lencse egy távolságra képes javítani a látást: közelre vagy távolra biztosítja a jó vizuális észlelést.

A legtöbb páciens, aki ezt az opciót választja, egy távolságra szeretne jól látni, mely lehetővé teszi bizonyos tevékenységek végzését (például vezetés, tévénézés). A közellátást igénylő feladatokhoz (például olvasás, főzés, számítógépes munka) rendszerint szemüveget használnak.

 Az intraokuláris lencsék különböző típusai
Látásszimuláció monofokális IOL-vel

A megfelelő távolság kiválasztása

Habár a legtöbb sebész a távoli fókuszú monofokális opciót ülteti be a távollátás korrekciójához, lehetőség van arra is, hogy közeli korrekciót biztosító monofokális lencsét válasszon a közellátás javításához. Minden egyéb távolságra a páciensnek szemüveget kell viselnie.

A páciens életmódjától és vizuális igényeitől függ, hogy a távol- vagy a közellátás korrekciója mellett dönt-e. A döntést a sebésszel egyeztetve kell meghozni alapos megvitatást követően.

Nagyapa és unoka papírsárkánnyal

Amit tudnia kell

A monofokális IOL-k standard típusai szférikus optikával rendelkeznek, amely egyenletesen van lekerekítve mindkét oldalon. Ezt az egészségbiztosítók általában támogatják.

Azonban a természetes szemlencse elöl enyhén aszférikus (nem egyenletesen kerek) formájú és a két oldalán nem teljesen azonos görbületű. Ez a forma képessé teszi a szemlencsét arra, hogy pontosan a retina egy pontjára fókuszálja a szembe érkező fénysugarakat. Az eredmény egy tiszta, éles kép.

Az aszférikus optikával rendelkező, továbbfejlesztett monofokális IOL-k alakja nagyon hasonlít az eredeti szemlencsére. Az aszférikus változatok speciális kialakítása jobb képminőséget tesz lehetővé.

Ezenkívül, ha Önnek szabálytalan formájú szaruhártyája van, a tórikus változatú monofokális lencse jelentős mértékben javíthajta a látásminőségét. Konzultáljon a szemorvosával, hogy megtalálja az Önnek megfelelő típusú monofokális változatot.

Aszférikus IOL a szemben
Fénytörés a retinán aszférikus IOL esetén

1. Aszférikus felületű IOL
2. A retina egyetlen pontjára fókuszált fénysugarak

A multifokális lencsék jellemzői: bifokális IOL-k

Éles látás két távolságra

A bifokális intraokuláris lencséknek két fókuszpontja van, így két távolságra képesek tiszta látást biztosítani: távolra és közelre. A páciensek akkor választják a monofokális IOL helyett ezt az opciót, amikor egy további távolságra szeretnének tisztán látni és kevésbé akarnak látásjavító eszközökre támaszkodni. A bifokális IOL-k lehetővé teszik az éles látást és olyan tevékenységek szemüveg nélküli végzését, mint az olvasás vagy a vezetés. Azonban bizonyos, köztes távolságban (kb. 80 cm) végzett tevékenységek esetén szüksége lesz a szemüvegre, ilyen a számítógépes munka és a főzés.

A bifokális lencséknek két fókuszpontja van
Látásszimuláció bifokális IOL-vel

A bifokális IOL előnyei

A bifokális lencsék legnagyobb előnye a szemüvegtől való függőség csökkentése, nemcsak a közellátást, hanem a távollátást igénylő tevékenységek esetén is (például vezetés). A két fókuszponttal rendelkező IOL-k lehetővé teszik az Ön számára, hogy szemüveg viselése nélkül képes legyen olyan tevékenységekre, mint az olvasás, varrás vagy egyéb közellátást igénylő munka. Ez azt jelenti, hogy Önnek nem kell állandóan váltogatnia a különböző típusú szemüvegeket, például az olvasószemüveget és a számítógépes munkához használt szemüveget, így nagyobb szabadságot élvezhet a mindennapokban.

Idős pár újságot olvas
A bifokális IOL-k segítségével nem lesz többé szüksége olvasószemüvegre.

Amit tudnia kell

Mint minden innovatív technológia esetén, néhány dolgot figyelembe kell vennie a bifokális lencse választása előtt. Bizonyos szembetegségek megléte esetén Ön valószínűleg nem alkalmas a bifokális intraokuláris lencsére. Ilyen betegség például a glaukóma , a diabéteszes retinopátia, a diabéteszes makulaödéma vagy makuladegeneráció . Egyeztessen szemorvosával az egyéb lehetőségekről, ha Ön a fenti betegségek bármelyikében szenved.
 
Fényjelenségek
 
A multifokális IOL-k egyik mellékhatása a látászavarok és a fényjelenségek nagyobb fokú megjelenése (diszfotopszia), melynek oka, hogy a lencse több távolságból érkező fényt fókuszál. Ezeket általában az alábbi módon észlelik a páciensek:
 • Ragyogás bizonyos körülmények között, amikor kevés a fény 
 • A fényforrások körül jelentkező fénygyűrűk éjszaka
A multifokális lencsével rendelkező emberek többsége ezeket a jelenségeket csupán enyhén zavarónak találja és idővel hozzászokik. Azonban a páciensek egy kis csoportja nem tud jól alkalmazkodni a lencséhez, vagy nagyon zavarja őket a megjelenő ragyogás vagy fénygyűrű.
 
Csökkent kontrasztérzékenység
 
A multifokalitás további következménye az enyhén lecsökkent kontraszt és a retinán megjelenő kevésbé éles kép. Ennek oka, hogy a lencse különböző távolságokból érkező fényt szór. Emiatt a pácienseknek kicsit bele kell törődniük a képminőség romlásába a multifokális hatásért cserébe.
Éjszaka autót vezető nő
A bifokális IOL-k bizonyos látászavarokat okozhatnak éjszaka

Az EDoF lencsék jellemzői

Éles látás köztes távolságra és távolra

Az EDoF (Extended Depth of Focus) intraokuláris lencsék egy fejlett optikai technológiát használnak, amely lehetővé teszi a fókusztartomány növelését a standard monofokális lencsékhez képest.

Az EDoF megoldások tiszta látást biztosítanak a távoli és a köztes (például számítógép-monitor) tartományban. A közellátást igénylő tevékenységek (például apróbetűs szöveg olvasása és precizitást igénylő munkák) esetén az EDoF lencsével rendelkező pácienseknek olvasószemüveg viselésére lehet szükségük. Azonban ők ritkábban tapasztalnak éjjeli látászavart, amelyet a multifokális IOL esetében a világos fényforrások okoznak.

Tiszta látás köztes és távoli tartományban az EDoF lencsékkel
Látásszimuláció EDoF IOL-vel

Hogyan működnek az EDoF lencsék

Az EDoF IOL-k meggörbítik a szembe köztes vagy nagy távolságról érkező fényt és azt a retina egyetlen pontjára fókuszálják. Ez lehetővé teszi, hogy Ön egyidejűleg fókuszáljon a különböző távolságokban lévő tárgyakra, biztosítva a köztes távolságokra és a távolra való látást. Az EDoF IOL-k csökkentik vagy akár meg is szüntethetik a szemüveg viselésének szükségességét. A felírt szemüveghez hasonlóan az IOL-t ugyancsak az Ön igényeihez igazítják, így az a lehető legjobb látást fogja biztosítani.

EDoF IOL a mindennapokban

A megnövelt fókuszmélységű (EFoF = Extended Depth of Focus) lencsék széles tartományban biztosítanak éles látást, így lehetővé teszik az Ön számára, hogy tisztán lásson különböző távolságokra - a nagy távolságtól egészen a köztes (kb. karnyújtásnyi) távolságig. Az EDoF IOL lehetővé teszi, hogy tevékenységek széles skáláját végezhesse szemüveg nélkül:

 • Sporttevékenységek
 • Társasági élet
 • Számítógépes munka
 • Autóvezetés
 • Tévénézés
 • Takarítás
 • Főzés
 • Bevásárlás
 • Egyéb jellemző kerti és házimunkák

A mindennapi feladatok egyszerűbbé és élvezetesebbé válnak. A legtöbb tevékenység végezhető szemüveg viselése nélkül, bár apróbetűs szöveg olvasása esetén olvasószemüvegre lehet szükség.

Okostelefonnal szelfit készítő férfi
Az EDoF IOL segítségével jó köztes látás biztosítható szemüveg nélkül.

Az EDoF IOL előnyei

Az EDoF lencsék egyesítik a monofokális és bifokális IOL-k előnyeit és tökéletes egyensúlyt biztosítanak a szemüvegtől való nagyobb szabadság és a jellemzően a multifokális lencsékkel kapcsolatos vizuális mellékhatások csökkentése között. Néhány páciens jobban, mások kevésbé érzékenyek ezekre a fényjelenségekre, melyeket ragyogásként vagy a fényforrások körül megjelenő fénygyűrűkként észlelnek.

Az EDoF lencsével rendelkező páciensek általában jó éjszakai látásról számolnak be, ami különösen fontos például naplemente utáni autóvezetés esetén. Az EDoF lencsék által biztosított zavartalan és megbízható vizuális teljesítmény a pácienseknek nagyobb kényelmet és biztonságérzetet nyújt.

Az EDoF IOL ideális választás lehet azok számára, akik fenn kívánják tartani aktív életmódjukat.

Az EDoF lencsék jó éjszakai látást tesznek lehetővé
Az EDoF lencsék jó éjszakai látást tesznek lehetővé

Amit tudnia kell

Az EDoF lencsék a szemüvegtől való nagy fokú függetlenséget kínálják. Azonban az elérhető látásminőség igen nagy mértékben személyre szabott és páciensenként különböző lehet.

Jó választás lehet azok számára, akik olyan IOL beültetését szeretnék, amely egyesíti a szemüvegtől való nagyobb függetlenséget és a kényelmesebb nappali és éjszakai látást. Konzultáljon orvosával, hogy az EDoF IOL megfelelő megoldás lehet-e az Ön számára.

Az EDoF IOL-k széles látástartományt biztosítanak
Az EDoF IOL-k széles látástartományt biztosítanak

A multifokális lencsék jellemzői: trifokális IOL-k

Tiszta látás minden távolságra

Ezek a jelenleg kapható legfejlettebb intraokuláris lencsék (IOL-k), melyek tiszta látást biztosítanak közelre, köztes és nagy távolságokra. Ezeket a lencséket arra tervezték, hogy lehetővé tegyék a szemüvegtől való nagy fokú függetlenséget olyan páciensek számára, akik látássegítő eszközök nélkül szeretnének aktív életet élni.

 Hogyan működik a látás trifokális lencsék esetén
Hogyan működik a látás trifokális lencsék esetén

Hogyan működnek a trifokális lencsék

A trifokális lencsék meggörbítik a szembe köztes vagy nagy távolságról érkező fényt és azt a retina egyetlen pontjára fókuszálják. Ez lehetővé teszi, hogy Ön egyidejűleg fókuszáljon különböző távolságokban lévő tárgyakra, biztosítva a közelre, köztes távolságokra és a távolra való látást. Az IOL-k ezen modern típusai csökkentik vagy akár meg is szüntethetik a szemüveg- vagy kontaktlencse viselésének szükségességét. A felírt szemüveghez hasonlóan az IOL-t ugyancsak az Ön igényeihez igazítják, így az a lehető legjobb látást fogja biztosítani.

Trifokális lencsék a mindennapokban

A monofokális és bifokális változatoktól eltérően a trifokális lencsék köztes távolságra is kényelmes látást biztosítanak, ami különféle mindennapi tevékenységek esetén fontos, például a számítógépes munkában.

Ez a változat lehetővé teszi, hogy mindennapi tevékenységek széles skáláját végezhesse szemüveg nélkül. Ilyen tevékenység többek között:

 • Olvasás
 • Főzés, takarítás, vasalás
 • Számítógépes munka
 • Bevásárlás
 • Tévénézés
 • Vezetés
 • Kerti munka
 • Sporttevékenység vagy testmozgás
A trifokális IOL-k segítségével lehetséges szemüveg nélkül dolgozni a számítógépen
A trifokális IOL-k segítségével lehetséges szemüveg nélkül dolgozni a számítógépen

A trifokális lencse előnyei

A trifokális IOL-k legnagyobb előnye az, hogy minden távolságra tisztán lehet látni szemüveg nélkül. Ennek eredményeképpen nem kell többé szemüveget viselnie a mindennapi tevékenységek végzése során.

Ezenkívül a trifokális megoldások lehetővé teszik a meglévő látászavarok, például a rövidlátás vagy távollátás, kezelését. A trifokális lencsék tórikus változatával a meglévő asztigmia is korrigálható.

A trifokális intraokuláris lencsék egyaránt használhatók a korral járó látásromlás, például presbyopia, kezelésére, amely 40 éves kor után majdnem mindenkit érint. Ha a szürkehályogját trifokális IOL beültetésével kezelik, egyidejűleg gondoskodhat a presbyopia kezeléséről is.

Röviden, a trifokális IOL esetén nagy az esélye annak, hogy függetlenné váljon a szemüvegtől vagy a kontaktlencsétől.

A trifokális IOL-k segítségével valószínűleg nem lesz többé szüksége szemüvegre
A trifokális IOL-k segítségével valószínűleg nem lesz többé szüksége szemüvegre

Amit tudnia kell

Mint minden innovatív technológia esetén, néhány dolgot figyelembe kell vennie a trifokális lencse kiválasztása előtt.
Bizonyos szembetegségek megléte esetén Ön valószínűleg nem alkalmas a bifokális intraokuláris lencsére. Ilyen betegség például a glaukóma, a diabéteszes retinopátia, a diabéteszes makulaödéma vagy makuladegeneráció. Ezek a betegségek még a korai szakaszukban sem összeegyeztethetők a prémium lencsék beültetésével. Ha Ön ezen betegségek bármelyikében szenved, egyeztessen szemorvosával az egyéb lehetőségekkel kapcsolatban.
 
Fényjelenségek
 
A multifokális megoldások egyik mellékhatása a látászavarok és a fényjelenségek nagyobb fokú megjelenése (dysphotopsia), melynek oka hogy a lencse több távolságból érkező fényt fókuszál. Ezeket általában az alábbi módon észlelik a páciensek:
 
 • Ragyogás bizonyos körülmények között, amikor kevés a fény
 • A fényforrások körül jelentkező fénygyűrűk éjszaka
A multifokális lencsével rendelkező emberek többsége ezeket a jelenségeket csupán enyhén zavarónak találja és idővel hozzászokik. Azonban a páciensek egy kis csoportja nem tud jól alkalmazkodni a lencséhez, vagy nagyon zavarják őket a megjelenő mellékhatások. A műtét után tapasztalt fénygyűrű vagy ragyogás szimulációja segít a páciensnek felkészülni az esetleges mellékhatásokra.
A megbeszélés során kérdezze meg orvosát a látászavarokról, hogy eldönthesse, vajon Ön megfelelő jelölt-e a trifokális IOL beültetéséhez.
 
Csökkent kontrasztérzékenység
 
A multifokalitás további következménye a kevésbé tökéletes képminőség. Ennek oka, hogy a lencse különböző távolságokból érkező fényt szór a retinára. Emiatt a pácienseknek kicsit bele kell törődniük a képminőség romlásába a multifokális hatásért cserébe.
Kávét ivó nő
Bizonyos fényjelenségek éjjel észlelhetők a trifokális IOL beültetése után.

Aszférikus és tórikus IOL funkciók

A szürkehályog továbbfejlesztett kezelési opcióinak további előnyei

A multifokális és EDoF IOL-k által kínált előnyök mellett a továbbfejlesztett megoldások még több funkciót kínálnak a jobb látáshoz. Például az aszférikus lencsék képesek korrigálni bizonyos fényjelenségeket és javítják a kontrasztot, ezáltal egy optimalizált képminőséget biztosítanak.

A tórikus intraokuláris lencsék lehetővé teszik a torzult látást okozó asztigmia kezelését, amely a világ népességének közel egyharmadát érinti.

Mindkét (aszférikus és tórikus) IOL-típus speciális jellemzőkkel rendelkezik a tiszta, éles képek biztosításénak érdekében. Ezeket a kiegészítő funkciókat nem mindig támogatja az állami egészségügyi ellátórendszer. Kérjük, vizsgálják meg orvosával, hogy az Ön esetében javasolt-e az aszférikus és/vagy tórikus IOL beültetése és beszéljék meg a lencse esetleges plusz költségeit.

Az aszférikus lencsék jellemzői

A monofokális IOL-k standard típusai szférikus optikával rendelkeznek, amely egyenletesen van lekerekítve mindkét oldalon. Azonban a természetes szemlencse elöl enyhén aszférikus (nem egyenletesen kerek) formájú. Ez a forma képessé teszi a szemlencsét arra, hogy pontosan a retina egy pontjára fókuszálja a szembe érkező fénysugarakat.

Az aszférikus optikával rendelkező, továbbfejlesztett monofokális IOL-k alakja nagyon hasonlít az eredeti szemlencsére, így képes biztosítani Önnek a természetes látást leginkább megközelítő vizuális élményt.

Hogyan korrigálja a látást az aszférikus lencse

Az aszférikus IOL speciális, nem egyenletesen lekerekített kialakítása lehetővé teszi a szférikus aberrációk korrekcióját.

Mi az a szférikus aberráció?

A szférikus aberráció olyan vizuális hiba, amely akkor észlelhető, ha a szembe érkező fény nem pontosan fókuszálódik egyetlen fókuszpontba. Fiatalkorban a szaruhártya és a szemlencse együttműködése biztosítja, hogy a beérkező fénysugarak pontosan egy pontba fókuszálódjanak a retinán, így lehetséges a képkontraszt optimalizálása.

Az öregedéssel ez az együttműködés romlik, és a látásminőség csökkenését okozza. Ez a következőket jelenti:

 • A látás elmosódottá válik 
 • A kontrasztérzékelés csökken, ami nehézségeket okoz a látásban alacsony megvilágítás esetén

Az aszférikus IOL a szembe érkező fénysugarakat ismét élesen fókuszálja a retina egy pontjára. Ennek eredménye a jobb kontrasztérzékenység és a javuló képminőség, különösen olyan tevékenységek esetén, mint az éjszakai autóvezetés vagy a gyenge fény melletti olvasás.

Ha Ön már szenved a szférikus aberrációtól, és meg kívánja előzni ezt a látászavart, az aszférikus IOL megfelelő választás lehet az Ön számára. Konzultáljon szemorvosával erről a lehetőségről.

Látásszimuláció szférikus (bal) és aszférikus (jobb) IOL-vel.
Látásszimuláció szférikus (bal) és aszférikus (jobb) IOL-vel.

A tórikus lencsék jellemzői

A szabálytalan formájú szaruhártya korrekciója a tiszta látás érdekében

A látás élessége fontos szempont a pácienseknél. Az asztigmia tórikus intraokuláris lencsével történő korrekciójának lehetősége a szaruhártyán végzett eljárás során remek lehetőség olyan pácienseknek, akik mindkét betegségben szenvednek. Az asztigmia a rövid- és távollátáshoz hasonló refrakciós hiba. Ezt a hibát rendszerint a szaruhártya szabálytalan formája okozza, ami miatt a fény nem fókuszálható pontosan a retinán. Így a különböző távolságokban található tárgyak ferdén vagy torzítva jelennek meg.

A szembe ültetett tórikus IOL.
A szembe ültetett tórikus IOL.

Hogyan korrigálja a tórikus lencse az asztigmiát

A tórikus lencse formája egy bizonyos módon van kialakítva. A tórikus lencsék alakja jelentősen eltér a többi korrekciós lencse alakjától, mivel két különböző görbületük van.

A tórikus lencsék másféle refrakciós képességgel rendelkeznek a függőleges és a vízszintes tengelyen. Ez a kombináció segít valamennyi beérkező fénysugarat a retinára fókuszálni, így csökkenthető vagy megszüntethető az asztigmia.

Hogyan ültetik be a tórikus lencséket a szembe

Ha Ön a tórikus lencse mellett dönt, a sebészeti eljárás némileg különbözik az általános szürkehályogműtéttől. Igen speciális pozícióban kell beültetni a szembe, vagyis:

 • A lencse típusától függően, még a szürkehályogműtét előtt átmeneti jelöléseket kell esetlegesen elhelyezni a szaruhártyán, amelyek a leginkább görbült meridián pontos helyét mutatják.
 • A műtét során a tórikus IOL-t beültetik a szembe.
 • A beültetés után minden tórikus lencsét addig forgatnak, amíg a jelölések nem kerülnek egy vonalba a szaruhártyán található jelölésekkel.

Ha Önnek asztigmiája van és azt a szürkehályogműtét során kivánja korrigálni, konzultáljon orvosával a tórikus IOL beültetéséről.

Látásszimuláció a) asztigmiával b) tórikus IOL-vel.
Látásszimuláció a) asztigmiával b) tórikus IOL-vel.

Lézeres szemműtét Tudjon meg többet arról, hogyan tudja javítani a látásminőséget a lézeres szemműtét
ZEISS IOL információk Önnek ZEISS intraokuláris lencsét ültettek be Önnek és/vagy ZEISS IOL termékinformációkat keres?

Kapcsolódó cikkek

Mi a szürkehályog? Ha homályossá válik a látás
A szürkehályog okai és kockázati tényezői Hogyan előzhető meg a szürkehályog
A szürkehályog diagnosztikája és kezelése Készüljön fel a vizsgálatra
A szürkehályog műtéti eljárásai – Lépésről-lépésre – Kockázatok és költségek Útmutató a szürkehályogműtét iránt érdeklődő páciensek részére
Gyakran ismételt kérdések Amit tudnia kell a szürkehályog kezeléséről