ZEISS PARTNEROPTIKUSOKNAK

Fenntarthatóság
a ZEISS Vision Care-rel 

A felelősségteljes cselekvés mindig is hosszú távú sikerünk fontos összetevője volt. A Carl Zeiss Alapítvány vállalataként több mint 100 éve valljuk ezeket az értékeket. Csapatainkkal világszerte azon dolgozunk, hogy megőrizzük Földünk erőforrásait, miközben szemészeti megoldásokat kínálunk, hogy az emberek jobban lássanak.

Felelősségünk betöltése érdekében három fő területre összpontosítunk:

 • Erőforrás-megtakarítás
 • Fenntartható termékfejlesztés
 • Társadalmi szerepvállalás
Sven Hermann, A ZEISS Consumer Markets üzletágának vezetője
A fenntarthatóság elengedhetetlen Sven Hermann A ZEISS Fogyasztói piacok üzletágának vezetője

"Technológiáinkkal, termékeinkkel és megoldásainkkal évek óta segítjük az emberek életét. Egyedüli tulajdonosunkkal, a Carl Zeiss Alapítvánnyal teljes egyetértésben valljuk, hogy a fenntarthatóság elengedhetetlen az emberiség, ügyfeleink, vállalatunk és munkatársaink jövője szempontjából."

Közös munka egy jobb jövőért Dr. Nicole Ziegler A ZEISS Fenntarthatóság üzletágának vezetője

"Az éghajlati válság és annak bolygónkra gyakorolt hatása nagyon is valós. A ZEISS a megoldás részévé kíván válni."

 • A fenntarthatóság elengedhetetlen

  Közös munka egy jobb jövőért

 • Útvonalterv

  Fenntarthatósági stratégiánk részeként célunk, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegességet érjünk el saját vállalati működésünk terén. Azzal a törekvésünkkel együtt, hogy 2022-ig fő telephelyeinken világszerte megújuló energiára térünk át, hozzájárulunk a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény célkitűzéseihez, melyek szerint a globális felmelegedést 2°C alatt kell tartani.

 • 2022
  2022

  Zöld áramellátás a fő telephelyeinken világszerte.

 • 2025
  2025

  CO2-semlegesség a saját globális tevékenységeinkre vonatkozóan.

Erőforrás-megtakarítás

Gondoskodunk arról, hogy szemüvegeink gyártása során kevesebb víz, energia és műanyag kerüljön felhasználásra, és hogy a teljes értékláncban – a félkész lencsék előállításától egészen a végleges termékig – kevesebb CO2 -t bocsássunk ki.

Több mint 250 egyedi kezdeményezés keretében igyekszünk napról napra jobban felelősségteljesen hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Keményen dolgozunk a fenntartható üzleti gyakorlatok megvalósításán a teljes folyamat tekintetében.

Kevesebb víz

Az általunk megtakarított vízmennyiség egy éven keresztül 180 000 ember ivóvízszükségletét fedezi.

Kevesebb energia

Az általunk megtakarított energia egy éven keresztül 3100 háztartás áramellátását biztosítja.

Kevesebb hulladék

Hulladékcsökkentésünk éves szinten 2,5 millió műanyag zacskó súlyának felel meg.

Kevesebb papír

Szemüvegeink új csomagolási technológiájával évente 68 tonna papírt takarítunk meg.

Íme néhány a több mint 250 kezdeményezésünk közül:

Olaszország

100%-ban megújuló energia Varesében1

  

A víz- és biomassza-energia keverékével a telephely 100 százalékban megújuló forrásokból fedezi energiaszükségletét. A naplózott megújuló villamos energia mennyisége körülbelül 1500 olasz család villamosenergia-szükségletét elégíti ki, és évente több mint 1500 tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerüléséhez járul hozzá.

Mexikó
A szennyvíz újrafelhasználása Tijuanában

A szennyvíz újrafelhasználása Tijuanában2

  

Az egyes termelési régiókban tapasztalható vízhiány ellensúlyozására a szemüveglencséket gyártó üzem a működési folyamatokból származó szennyvizet alacsonyabb vízminőségi követelményeket támasztó felhasználási célokra újrahasznosítja. Ez évente körülbelül 100 m3 víz elfogyasztásának elkerülését eredményezi, ami 100 ember éves ivóvízszükségletének kielégítéséhez szükséges mennyiségnek felel meg.

Ausztrália
Vízmegtakarítás új gyártási folyamat révén Tonsley-ben

Vízmegtakarítás új gyártási folyamat révén Tonsleyben8

  

Több mint 1 millió dolláros beruházással a tonsley-i gyártás során a lencsék nedves élformázásáról a CNC-vezérlésű gépekkel történő száraz élformázásra térnek át. Így a gyártási folyamat során nem keletkezik szennyvíz.

USA
Hulladékból nyersanyag lesz Hebronban

Hulladékból nyersanyag lesz Hebronban7

  

A hebroni üzem partnerségre lépett egy helyi autóipari vállalkozással. A partnerség lehetővé teszi a lencsegyártásból származó elhasznált alkohol újrafelhasználását új alkoholalapú termékek előállításához szükséges nyersanyagként. Évente mintegy 150 kg potenciálisan káros illékony szerves vegyületet lehet így újrahasznosítani.

Brazília
Megújuló energiaforrások beszerzése Petrópolisban

Megújuló energiaforrások beszerzése Petrópolisban6

  

A Petrópolisban található erőmű megújuló vízenergiát használ, így évente körülbelül 550 tonna CO2 kibocsátását kerüli el, ami 400 fa által megkötött CO2-mennyiségnek felel meg.

Kína
Napenergiával történő lencsegyártás Kantonban

Napenergiával történő lencsegyártás Kantonban5

  


A szemüveglencsék gyártásához a gyártóüzem fosszilis tüzelőanyagok helyett csaknem 100 százalékban napenergiát használ.

Kína
A hő újrahasznosítása a kantoni termelési folyamatokban

A hő újrahasznosítása a kantoni termelési folyamatokban4

  

A sűrített levegős rendszer felújítása mindig magasabb energiahatékonyságot eredményez, de ebben az esetben a kantoni mérnökeinkben az az ötlet is felmerült, hogy a keletkező elszívott levegőt visszanyerjük, és újra felhasználjuk a színezőfürdőink felmelegítéséhez: ez körülbelül 90 MWh-val kevesebb fogyasztás, ami 30 kínai család háztartási energiafogyasztásának felel meg.

India
Az esővíz újrahasznosítása Bangalore-ban

Az esővíz újrahasznosítása Bangalore-ban3

  

A bangalore-i gyár a gyár tetején lévő 1200 m2-es felületen gyűjti az esővizet, és azt a lencsegyártáshoz használja fel. Így az aszályos időszakban vízhiánnyal küzdő terület polgárai számára elérhetővé válik az évente mintegy 690 000 liter fel nem használt kommunális ivóvíz.

Fenntartható termékfejlesztés

Annak érdekében, hogy a lencsegyártás minél fenntarthatóbb legyen, folyamatosan vizsgáljuk és fejlesztjük gyártási folyamatainkat. Olyan módszereket fejlesztünk ki, amelyek lehetővé teszik, hogy egyre kevesebb anyagfelhasználással állítsunk elő lencséket, és az elavult gyártóberendezéseket energiatakarékos eszközökkel váltsuk fel.

Sikerült jelentősen csökkenteni az erőforrások felhasználását a félkész szemüveglencséinek gyártása során.

Jesper Wiegandt

A ZEISS Vision Care értékesítési vezetője

Célunk, hogy eltávolodjunk az öncélú automatizálás hagyományától az optimális paraméterek folyamatos kutatásának irányába, amelyek alkalmazása a legalacsonyabb energiafogyasztást és a legkevesebb hulladék termelését eredményezheti.

A fenntartható fejlődés szempontjából nemcsak a felhasznált anyagok mennyisége, hanem maguk a nyersanyagok is kulcsfontosságúak. A jelentős számú bioalapú anyag felhasználásával környezetbarátabb gyártású napszemüveglencséket fejlesztettünk ki, ezáltal fenntartható választást kínálva ügyfeleinknek.

Célunk, hogy minden gyártási folyamatunkban kevesebb vizet és energiát használjunk, és csökkentsük a hulladéktermelést.

Emanuele Novelli

Fenntarthatósági menedzser, ZEISS Vision Care

Társadalmi szerepvállalás

Alapítványi tulajdonú vállalatként elkötelezettek vagyunk a társadalmi felelősségvállalás mellett. Ezért a felelősségteljes cselekvés az egyik vállalati értékünk. Küldetésünk tiszta és éles látás, amely mindenkinek jár.

Ebből a célból támogatjuk a különböző helyi kezdeményezéseket, amelyek a témával foglalkoznak. Sokan nem férnek hozzá a szemészeti ellátás semmilyen formájához, különösen a vidéki területeken. Ennek fő oka az, hogy a legtöbb fejlődő vagy szegény régióban nincs meg a látásvizsgálathoz szükséges szakmai és logisztikai kapacitás.

 • Az Aloka Vision Program Indiában

  India vidéki és ellátási gondokkal küszködő régióiban óriási szükség van megfizethető, de jó minőségű szemüvegekre. A ZEISS által kezdeményezett és támogatott Aloka Vision program célja, hogy a vállalkozói hálózatépítés, a technológia, az innováció, a minőségi szemüvegek biztosítása és a tiszta látás előnyeinek tudatosítása révén megváltoztassa a szemészeti ellátást az ilyen területeken.

 • A Free Lunch Fund Kínában

  A Free Lunch Fund Kínában

  Mivel a vidéki Kínában a családok gyakran túl szegények ahhoz, hogy megengedhessék maguknak az ebédet, a Free Lunch Fund iskolai étkeztetést kínál a gyerekeknek. A ZEISS 2014-ben csatlakozott a projekthez, és azóta mintegy 820 000 ingyenes étkezést biztosított a gyermekek számára. Ezenkívül a ZEISS a partnereivel együtt szemészeti ellátást és látásvizsgálatot nyújt a partneriskoláknak szakszerű szemvizsgálatok végzése és ingyenes szemüveglencsék adományozása révén.

 • Az Optometry Giving Sight kezdeményezés Vietnamban és Malawiban

  Az Optometry Giving Sight kezdeményezés Vietnamban és Malawiban

  A korrigálatlan látásvesztés okozta vakság és látáskárosodás megelőzésére és a súlyos terhet jelentő látáskárosodás problémájának megoldására 2003-ban létrejött az Optometry Giving Sight kezdeményezés. A ZEISS Vision Care Canada több mint 110 000 dolláros adományával a WestGroupe-pal együttműködve olyan kritikus helyi fejlesztések finanszírozásához járult hozzá, mint egy optometriai iskola Vietnámban, illetve egy optometriai program felszerelése Malawiban.

  Tudjon meg többet az Optometry Giving Sight kezdeményezésről


Ossza meg ezt a cikket!

 • 1

  Forrás: a fogyasztásra vonatkozóan, belső adatfigyelés a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan; *2021, ISTAT, 2018-2019-re vonatkoztatva, Olaszország.

 • 2

  Forrás: a fogyasztásra vonatkozóan, belső adatfigyelés a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan; *2011, WHO.

 • 3

  Forrás: a fogyasztásra vonatkozóan, belső adatfigyelés a 1920-es pénzügyi évre vonatkozóan; *2011, WHO.

 • 4

  Forrás: az energia-visszanyerésre vonatkozóan, belső adatbecslés a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan; *2021, IEA.

 • 5

  Forrás: https://www.zeiss.com/vision-care/int/about-us/newsroom/topic-hub/sustainability/sustainability-and-economic-success-in-harmony.html.

 • 6

  Forrás: fogyasztásra vonatkozóan, a 2021-es pénzügyi évre vonatkozó belső adatfigyelés; *Az EK, 2010, a földek szénkészletének kiszámítására vonatkozó iránymutatásokból átvéve.

 • 7

  Forrás: belső adatfigyelés a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan.

 • 8

  Forrás: Going green: sustainability in the optical sector:https://www.insightnews.com.au/going-green-sustainability-in-the-optical-sector/